maanantai 11. maaliskuuta 2013

Asiaa treenimotivaatiosta & viikonlopun kuulumiset

Heippahei! 
Viikonloppu takana ja uusi viikko taas edessä! Maanantaisin pitäisi (kai) olla viikonlopun jälkeen virkistynyt olo, mutta tänä aamuna en meinannut päästä millään ylös sängystä. Viikonlopun olin jatkuvasti menossa ja siinä varmasti syy hieman nuutuneeseen olotilaan. Perjantai-ilta vierähti mukavasti GoExpossa, lauantaina olin päivän töissä ja illalla kävin muutaman kaverin kanssa syömässä Hard Rock Cafessa ja sen jälkeen leffassa. Sunnuntai-päivä vierähti taas töissä ja sunnuntai-ilta rehellisesti sanottuna sohvalla pötköttäen ja telkkaria tuijottaen, olin ihan poikki :) Voin sanoa, että treenit eivät mahtuneet viikonlopun ohjelmaan, mutta olin ennakoinut sen suunnittelemalla viikon treenit niin, että ne painottuivat alkuviikkoon. Tässä kooste viime viikon treeneistä: 

Treenit viikko 10:

Ma: Juoksu 45min, vatsat ja venyttelyt + ratsastus 1h
Ti: Lihaskuntotreeni salilla 1h + ratsastus 1h
Ke: Juoksu 30min, kävely 6km + ratsastus 1h
To:  Lihaskuntotreeni salilla 1h
Pe: Juoksu 1h + BodyBalance 1h
La: lepo
Su: lepo

Olen tyytyväinen viime viikon treeneihin, ne menivät suunnitelman mukaisesti. 3x juoksua, 2x lihaskuntotreeni ja 1xkehonhuolto. Lisäksi venyttelin ja rullailin lähes joka ilta, mutta telkkarin edessä tehtyjä venyttelyjä ja laatuaikaa foam rollerin kanssa en kirjaa ylös, vaan ne kuuluvat ns. perusrutiineihin :) 

_________________________________________________________________________


Ajattelin kirjoitella hieman treenien suunnittelusta ja treeniviikon koostamisesta sekä itsensä motivoinnista liikkumaan. Kaikilla meillä on hetkiä, jolloin motivaatio ei liikkumiseen ole parhaimmillaan ja sohva (+karkkipussi) kutsuvat huomattavasti enemmän kuin kuntosali. Omalla kohdallani haastavin aika liikuttaa itseäni on talvella, kun on pimeää ja etenkin loukkaantumisen aikana jouduin raahaamaan itseäni niska-persus otteella salille tekemään korvaavaa treeniä, kun en voinut juosta. Nyt kuitenkin kevään tullen ja kesän lähestyessä (hellou pikku bikinit!) on oikein hyvä hetki kaivaa treenimotivaatio takataskusta ja alkaa tavoitteellisesti tai ei niin tavoitteellisesti treenaamaan kohti omaa hyvää kuntoa! Jokainen määritelköön sen itse, mutta jokin tavoite kannattaa itselle asettaa :)

Itselläni on tapana suunnitella seuraavan viikon treenit viimeistään edellisenä sunnuntaina, jolloin kirjaan ne kalenteriin, kuten kaikki muutkin tapaamiset tai menot. Kun treenit lukevat kalenterissa, en missaa niitä yhtä helposti, kuin jos ne eivät lukisi siellä. Kalenterin lisäksi kirjaan treenit niiden suorittamisen jälkeen HeiaHeia-palveluun, josta pystyy mukavasti seurailemaan omaa treenistatistiikkaa ja treenimääriä sekä kannustamaan kavereita! :) Heiaheia on helppokäyttöinen ja sen avulla on helppo esimerkiksi vertailla omia kuukausittaisia treenimääriä. Netissä on paljon muitakin vastaavia palveluita, mutta itse olen kokenut Heiaheian hyväksi ja hauskaksi, yhteisölliseksi tavaksi jakaa omia treenejä ja seurata kavereiden suorituksia. www.heiaheia.com

Treeniviikon suunnittelun teen lähinnä juoksun ympärille. Pyrin siihen, että juoksua ei tällä hetkellä ole peräkkäisinä päivinä, joten juoksun välipäiviin tulee usein lihaskuntotreeni tai muu korvaava harjoitus. Lisäksi pyrin joka viikko tekemään yhden kehoa huoltavan treenin, joka on joko bodybalancea, joogaa tai kunnon venyttelytunti. Juoksun kohdalla tällä hetkellä viikottainen tavoite on kolme juoksukertaa, joista yksi on pikkuhiljaa pitenevä ns. "pitkis", yksi suhteellisen lyhyt intervalli-treeni, jonka pitkän aikavälin tavoitteena on vähitellen saada vauhtia taas paranemaan ja yksi on tähän asti ollut melko kevyt, hieman pidempi juoksu, mutta ei yhtä pitkä kuin "pitkis". Näillä mennään ainakin HCR:ään asti ja katsotaan sitten jatkoa sen mukaan, miten kroppa vastailee treeneihin :) 

Paras motivaatio vinkki, joka minulta löytyy on, että ilmoittaudu johonkin tapahtumaan/kilpailuun oli lajisi sitten mikä tahansa! Kilpailu motivoi treenaamaan vaikkei sitä ottaisikaan niin "kilpailuna" vaan osallistuisi vaan huvikseen. Juoksijoiden kannattaa tsekata juoksija-lehden juoksukalenterista tulevat tapahtumat! Juoksukalenteri

Hyviä treenejä kaikille! Ja tännepäin saa heittää myös motivaatio-vinkkejä, jos on takataskussa hyviä! :) 

 Ps. HCR:lle ilmoittautuminen on enää maaliskuun käynnissä! Tulossa on mahtava tapahtuma ja vastaavaa ei Suomesta löydy! Kaikki mukaan! :) 

5 kommenttia:

 1. Heips :)

  Oonpa iloinen kun löysin sun blogin! On kivaa lukea muiden juoksijoiden juttuja! Itse odottelen myös malttamattomasti, että sais vetää ne lenkkarit jalkaan ja lähteä kirmailemaan lenkkipolulle :D Tällä viikolla kyllä meinasin sen tehdä jos vaan säät sallii.

  Mä olen myös tässä talven juoksennellut juoksumatolla, ihan kivaa mutta ei se vaan vedä vertoja ulkona juoksemiselle. Sitä ei vaan voita mikään :)

  Viime lokakuussa juostu puolikas ja tänä vuonna olisi tähtäimessä puolikas ja ehkä koko maraton! Tästä se taas lähtee :)

  Kivoja juoksuja sulle ja kiitos mukavasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka :) Ja kiitos paljon kommentista! Tosi kiva kuulla, että tykkäät blogista!:) Itse myös tykkään lukea muiden juoksublogeja ja saada niistä inspistä omaan treeniin. Hyvät tavoitteet sulla tälle vuodelle, oletko jo päättänyt mikä puolikas ja mara on tavoitteena? Tsemppiä sulle myös juoksutreeneihin ja toivottavasti ne kevätkelit tulee sieltä pian!! :)

   Poista
  2. Luultavasti Espoon maratonilla toi puolikas ja sit jos rahkeet riittää niin lokakuussa kokonainen Vantaan maratonilla! Juoksin sen puolikkaan viime vuonna just Vantaalla, ihan kivat fiilikset jäi järjestelyistä, reitistä yms :)

   Ja kohtahan ollaan jo voiton puolella ton talven suhteen, tälläkin hetkellä aika nätti keli! :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! :) Mä oon kans menossa juoksemaan puolikkaan Espoon rantamaratonille! Piti juosta se jo syksyllä, mutta sääriluun vamma esti juoksun ja sain onneksi lääkärin todistuksella siirettyä osallistumisen tälle vuodelle :) Peukut pystyssä ettei tuu mitää loukkaantumista ja pääsen juoksemaan sen tänä vuonna! Kokonainen Vantaalla kuulostaa myös hyvältä, juoksin puolikkaan siellä muistaakseni 2010 ja on ainakin melko tasainen reitti (muistaakseni), tosin sen lenkin kiertäminen 4 kertaa saattaa alkaa puuduttamaan, mutta ainakin tietää mitä on tulossa! ;) Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sä tuut sinne kans! Toivotaan joo, ettei tuu loukkaantumisia. Ne on kyllä aina tosi ikäviä kun joutuu joskus pitkiäkin taukoja pitää juoksusta :/ Vantaan maraton on ihan kiva kyllä ja just aika tasainen niinku sanoit! Oon miettiny samaa, et se 4 krt saattaa alkaa vähän puuduttamaan :D Tsemppiä sulle kans! :)

   Poista