torstai 11. huhtikuuta 2013

Onko Stevioliglykosidi (E960) sinulle tuttu makeutusaine?

Stevioliglykosidi tunnetaan yleisimmin Suomessa nimellä Stevia. Se on lähes kaloriton makeutusaine, jota on helppo käyttää makeuttajana, missä tahansa ruuassa. Suomessa Steviaa markkinoiva Candarell Green mainostaa Steviaa terveellisenä vaihtoehtona sokerille, jos haluaa keventää ruokavaliotaan. Stevia sopii myös diabeetikoille, koska sillä ei ole verensokeria nostattavaa vaikutusta. 

Itse olen tutustunut Steviaan tänä keväänä ja todennut sen oikein hyväksi vaihtoehdoksi sokerille tai hunajalle makeuttamaan esimerkiksi rahkaa, luonnonjugurttia tai smoothieta. Lisäksi sitä olisi mahdollista käyttää vaikkapa leivonnassa, mutta sitä en vielä ole ehtinyt testaamaan :)
Suomessa markkinointinimenä Stevia, USA:ssa Truvia.
Steviakasvi on peräisin Etelä-Amerikasta, jossa sitä on makeuttavien ominaisuuksiensa vuoksi käytetty makeuttamiseen satojen vuosien ajan. Suomessa  Steviakasvin (Stevia rebaudiana Bertoni) lehtiuutteesta valmistettujen stevioliglykosidien (E 960) käyttö makeutusaineena sallittiin vasta vuonna 2011, mutta sen tuominen markkinoille elintarvikkeena on edelleen kiellettyä. Edelleen Stevia/Stevia kasvi ja steviauute ovat EU:ssa hyväksymättömiä uuselintarvikkeita eikä kokonaisen kasvin tai sen lehtien käyttö sellaisenaan tai kuivattuna ole sallittua. 
Suomessa Steviaa markkinoi ainakin Canderell Green, ja makeutusainetta on myynnissä normaaleissa ruokakaupoissa. Tässä lisätietoa: http://www.canderelproducts.com/fi/FI/Mita-Stevia-on/Kysymyksia-Steviasta-/

Stevian maku ei ole aivan samanlainen kuin sokerin maku, siinä on hieman karvas jälkimaku, joka mielestäni kyllä peittyy hyvin ruuan sekaan, mutta sen maistaa erityisesti, jos ottaa pelkästään steviaa kielen päälle. Vaikkei sokerista kokonaan haluaisi luopuakaan, voi stevia olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa hieman kevennellä ruokavaliotaan tai saada hieman erilaista makua siihen tututksi tulleeseen "perusrahkaan" :) 

Huom: Stevioliglykosidi on todettu Suomessa turvalliseksi ja kokeissa ihmiset ovat sietäneet stevioliglykosideja hyvin. Joillakin ihmisillä se voi kuitenkin aiheuttaa lieviä vatsan ja suoliston oireita sekä pahoinvointia. Tutki siis tuotetietoja tarkasti ennen käyttöönottoa. 

Käytätkö itse steviaa? Mielipiteitä?  Lisätietoa Steviasta  ja lähteet:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/elintarvikeparanteet/lisaaineet/tietoa_yksittaisista_aineista/stevioliglykosidit

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01108 

http://www.canderelproducts.com/fi/FI/

11 kommenttia:

 1. Meillä menee steviaa ihan luvattomalla tahdilla, etenkin rahkan ja puuron joukkoon. Nestemäinen stevia, taitaa olla myös Canderelin, on parasta ja sitä on tosi helppo annostella tipoittain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyvä tietää! :) Pitääpä etsiä sitä nestemäistä kaupasta ja kokeilla myös! Toistaiseksi olen kokeillut vain noita "pöytämakeuttajapusseja".

   Poista
 2. En oo kokeillu, pitääpä testata! minkä hintaisia paketit on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kävin just kaupassa tekemässä kenttätutkimusta ja pakettien hinnat vaihtelee näköjään n.4-6 € välillä riippuen onko kyseessä esim. steviajauhe, steviapalat (vrt.sokeripalat) tai tabletit. Ei kun kokeilemaan! :)

   Poista
  2. Moi! Karoliina Emilia puhuu nyt varmaankin Stevia-Sokerista(Dan sucer).Se on n.4€.Mutta se on kuin nimi sanoo Stevian ja sokerin sekoitus.Painoltaan kevyttä,mutta sama paino sitä tai sokeria=yli 300kcl.Talvella löysin Steviaa 250g pusseissa(Suomessa).Kilohinnaksi tuli näin 0kcl:llä yli 29€.On muuten parempaa kun nuo pölymäiset Ganderell , Hermesetas ym.Huhtikuussa kävin Ruotsissa ja HINTA n15€/kg.Toin sitä heti 15kg.Säästö noin200€.Tämä siksi kun sokeria käytin PALJON.Painokin pysynyt kurissa(putos ihan ilman diettejä.Paljonkohan ST:ssä sokeriveroa? Joku tässä kusettaa ja pahasti.

   Poista
 3. Mukava löytää uusia treeniblogeja ja varsinkin niitä, joissa juostaan! :) Tsemppiä HCR:n valmistautumiseen ja Länsiväylään ensi viikolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Kiitos paljon, kiva kun löysit tänne! Jep, tässä blogissa tosiaan juostaan ja syödään! ;) Oletko itse menossa HCR:lle/Länsiväyläjuoksuun? :)

   Poista
  2. Kiva postaus jälleen!

   Olen käynyt täällä jonkun kerran lukemassa, mutta vasta tänään sain kommetoitua. :) En ole menossa kumpaakaan. Aloittelen vasta ja jälleen kerran juoksemista. :) Yritän kirjoitella juoksufiiliksiä blogiin ja pyrin saada juoksusta pysyvän liikuntamuodon itselleni.

   Poista
  3. Kiva, että kommentoit! :) Ja hei paljon tsemppiä juoksun aloittamiseen! Ihanaa kun kevät alkaa tulla kunnolla ja päästään juoksemaan kuiville teille! :) Juoksu on kyllä ihan paras treenimuoto! Jos siihen vielä yhdistää vähän lihaskuntotreeniä kehonhuoltoa unohtamatta niin siinä on kyllä kasassa ihan lyömätön yhdistelmä! :) Hyviä treenejä!

   Poista
 4. Itse en käytä mitään mehuja, joissa käytetään makeutusaineita. Hedelmän oma maku on paras eikä taatusti aiheuta mitään sairauksia! Jos stevioliglykosidi olisi todella täysin terveellinen aine, niin miksi joidenkin elimistö sitten reagoi siihen aiheuttaen mm. vatsavaivoja? Ja miksiköhän Marli mainostaa mehupurkkinsa kyljessä sokeriton, muttei erityisesti mainosta siinä tätä stevioliglykosidia? Haluavat vain harhauttaa kuluttajaa, kun nyt sokerista on tullut niin kauhea paha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista! :) Onneksi voimme kaikki tehdä omia valintoja ruuan suhteen ja jättää pois aineita, jotka eivät tunnu hyviltä itselle. En tosiaan ole asiantuntija enkä osaa sanoa, miksi stevioliglykosidi aiheuttaa joillekin vatsavaivoja, mutta toisaalta niin voi aiheuttaa melkein mikä tahansa muukin ruoka-aine. Ihmisillä on erilaisia herkkyyksiä ja sen vuoksi paras onkin löytää ne ruoka-aineet, jotka sopivat omalle kropalle! Onneksi valinnanvaraa löytyy! :)

   Poista