maanantai 20. toukokuuta 2013

Kohti suurta ja tuntematonta...

nimittäin maratonia!!! HCM siintää elokuussa ja nyt uskallan vähitellen alkaa puhumaan asiasta. Olen tosiaan menossa ensimmäiselle maratonilleni elokuun 17.päivä!! Suoraan sanottuna minua jännittää ja pelottaa hieman, ja se on syy miksi en ole asiasta vielä blogin puolella juurikaan jutellut. Minua ei niinkään jännitä kilpailu tai maraton itsessään, suhtaudun maratoniin todella suurella kunnioituksella ja tiedän sen olevani itselleni toistaiseksi suurin urheilullinen haaste.  Minulla on "loukkaantumispelko".  Kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta pelkään, että loukkaannun ennen maratonia, kuten kävi viime syksynä. Ajatus siitä, että joutuisin uudelleen kaivamaan itseni ylös sieltä suosta, jossa olin sääriluun rasitusmurtuman aikana henkisesti, pelottaa minua. Se oli todella raskasta aikaa, ja  pettymyksen käsitteleminen uudestaan olisi todella (painokelvotanta)! Tiedän tiedän, että elämässä on paljon isompiakin pettymyksiä, mutta puhutaan nyt urheiluun liittyvistä pettymyksistä, ja kaikki isomman loukkaantumisen kokeneet tietävät tunteen. Mutta, tänä kesänä teen KAIKKENI, että ainakaan  treenaamisen takia en loukkaannu ja pääsen hyvissä sielun ja ruumiin voimissani maratonin lähtöviivalle 17.8. (Maaliin olisi ihan jees päästä myös)
Maraton on iso juttu minulle. Muutama vuosi takaperin ajattelin, että "ei ikinä"! Puolimaraton tuntui riittävältä haasteelta, mutta nyt niitä on takana viisi ja nälkä kasvaa syödessä! Maraton-ajatus kypsyi vähitellen mielessäni ja idea maratonin juoksemisesta alkoi kuulostamaan sopivalta seuraavalta haasteelta. Tarkoitukseni oli juosta maraton viime syksynä Atlantic Cityssä, New Jerseyssä, mutta loukkaantumisen takia se jäi väliin. Voit lukea lisää maraton reissustamme täältä. Loukkaantuminen opetti minut treenaamaan järkevämmin ja kuuntelemaan paremmin omaa kroppaani. Uskon siis olevani tällä kertaa valmiimpi maratonille kuin viime syksynä olisin ollut ja uusi tavoite innostaa minua treenaamaan läpi koko kesän.

Maraton treenaamisessa aion noudattaa ohjeellisesti Runner´s Worldin Smartcoachin minulle räätälöimää ohjelmaa. Ohjelma luodaan itse valitsemalla ensin viimeisimmän kilpailun aika, sitten matka, jolle treenataan, treeniohjelman viikottaiset kilsamäärät ja treeniohjelman taso, joita on neljä kappaletta: easy, moderate, hard, very hard. Itse lähden liikkeelle moderate-tasosta ja viikko kilometrit kevyesti vain 34-42km/vko, koska tärkein tavoitteeni on säilyä ehjänä :) --> ja pitää tämä juoksuhomma kivana!!!

Here's your individualized training program:
Current race time: 1:52:32 for a Half Marathon.
Distance training goal: Marathon
Initial weekly distance: 34 - 42 KM
Training intensity level: Moderate 
 
Noudatan tätä ohjelmaa suuntaa antavasti, koska sen orjallinen noudattaminen olisi turhan stressaavaa. Pyrin huolehtimaan siitä, että juoksen vähintään 3 kertaa viikossa, joista 1 lenkki on pitkä lenkki, ja se on maratonia ajatellen viikoin tärkein harjoitus. Katson myös ohjeelliset kilometrimäärät ohjelmasta, mutta saatan vaihdella lenkkien paikkoja ja pituuksia, jotta ne sopivat omaan kalenteriini ja, mikä tärkeintä oman kropan tuntemuksiin. Jos treeniohjelmassa on pitkis tälle päivälle ja jalat on aivan tukossa, niin sitten sovellan ja siirrän pitkiksen toiselle päivälle. Juoksemisen lisäksi jatkan etenkin core- ja pakaralihasten vahvistamista säännöllisillä lihaskuntotreeneillä. Luonnollisesti myös kehonhuolto; venyttelyt, hieronta ja jooga/balance pysyvät ohjelmassa. Joogan/balancen kanssa on tosin tsempattava, olen luistanut niistä viime aikoina!
 
Lauantaina kävin juoksemassa HCR:n jälkeen ensimmäisen pitkiksen. Keli oli aivan täydellinen juoksemiseen, pilvinen ja sopivan viileä, mutta kuitenkin niin lämmin, että pystyi hyvin juoksemaan t-paidalla. Juoksin 18,3km ja aikaa meni 1h46min. Fiilis oli hyvä ja jalat tuntuivat hyviltä :) 
Näin...nyt se on julkista! :) Hui!! Tervetuloa seuraamaan matkaani maratonille! Toivon, että elätte mukana ja tsemppailette matkan varrella! Ja kaikki te, jotka olette jo maratonin juosseet; kaikki vinkit ovat tervetulleita! Paljon olen asiasta lukenut, mutta aina on lisää opittavaa! :) Ja tärkein opettajahan on se oma kroppa. Mikä toiselle sopii treenin suhteen ei välttämättä sovi toiselle, joten kroppaa on kuunneltava.

Mukavaa alkanutta viikkoa! 

-Karoliina-

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jep, niin on supersiistiä! :) uudet haasteet on aina jees! Ja kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 2. Jee, hyvä Karoliina! Hyvä tavoite, ja voi miten ihailen sitä kuinka jalat maassa sä menet ton asian suhteen! Tärkeintä todellakin on ehjä harjoittelujakso siihen alle, eikä kilsojen ylenpalttinen ahmiminen!

  Tsemppiä treenailuun, ja varmasti pysyn matkassa mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! :) Käännyn varmasti sun puoleen kun kaipailen vinkkejä ja kokemuksia! :)

   Poista