keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukuun treenihaaste: "If it doesn´t challenge you, it doesn´t change you"

Eilisen treeninä oli Elixian Power-tunti. Power on voimaharjoittelua tangolla, levypainoilla ja käsipainoilla samaan tyyliin kuin Les Millsin Bodypump, mutta Power on Elixian oma versio tämäntyyppisestä lihaskuntoharjoittelutunnista. Kuten kerroin eilisessä postauksessa, olin päättänyt haastaa itseäni tällä kertaa lisäämällä 1kg painoa per levytangon pääty kolmessa eri lihasryhmässä tunnin aikana. Päätin etukäteen, että lisäykset tulevat olemaan askelkyykyissä, tasakyykyissä ja hauiksissa. Minulla kävi tuuria, sillä  tunnin tuli vetämään sijainen, joka ei vielä ilmeisesti ollut ehtinyt opetella powerin uutta ohjelmaa, joka alkoi viime viikolla. Sen sijaan vedimme tutun, kolme viimeistä kuukautta pyörineen setin, joka helpotti kyllä painojen lisäämistä huomattavasti, koska tiesin aina mitä on tulossa


Olen viime aikoina käynyt Powerissa säännöllisesti, 1-2 kertaa viikossa. Huomaan kuitenkin, että olen aika usein mennyt "sieltä, mistä aita on matalin". Teen biisit samoilla painoilla viikosta toiseen ja olen alkanut tottua powerin tyyliin siinä mielessä, että en ole kokenut tarpeelliseksi ylittää itseäni painojen kanssa. Kävin aikaisemmin paljon Les Millsin Bodypumpissa, ja siellä painoja laitetaan tankoon suhteellisen reippaalla otteelle (tietysti jokainen huomioi itse omat rajoitteensa ja kuntonsa), ja esimerkiksi tasakyykyissä suosituksena on muistaakseni 5kg/pääty, kun taas Powerissa suositukset ovat huomattavasti pienempiä, tasakyykkyihin naisille 2,5kg/pääty. Jollain tapaa siis yleinen mentaliteetti Powerissa on "kevyempi" kuin Bodypumpissa,  ja se vaikuttaa omaan fiilikseen; en ylitä itseäni ellen ala haastamaan itse itseäni. Eilen päätin ottaa haasteen vastaan! :)

Lähde:
Power alkaa lämmittelyn jälkeen askelkyykyistä, joissa latasin tankoon 6kg/pääty. Pyrin keskittymään tekniikkaan, pitämään jalan linjaukset suorina ja käymään alhaalla askelkyykyssä ysikympin kulmassa. Biisi meni yllättävän helposti hieman isommilla painoilla, ja todisti sen, että painojen lisääminen oli selkeästi tarpeellista. Hauiksissa 1kg lisäykset tuntuivatkin sitten hieman enemmän (yht.4,5kg/pääty), onhan kyseessä huomattavasti pienemmät lihakset. Noin biisin puoliväliin asti sain tekniikan pidettyä kunnossa, mutta sitten alkoi lihakset väsyä. Teki mieli alkaa tempomaan selkä apuna tankoa ylös. Pyrin kuitenkin pitämään selän paikallaan ja hidastin liikeratoja hieman, mutta en kuitenkaan pysäyttänyt liikettä kokonaan ja selvisin kappaleen loppuun, hauisten huutaessa apua. Tasakyykyissä, laitoin tankoon 19kg eli 9,5kg/pääty ja selvisin kappaleesta hyvin. Bodypump-aikoina vetelin tangossa toisinaan yli 20kg, täytynee alkaa pyrkiä siihen taas, vaikka suositus powerissa onkin neljäsosa siitä! ;) Noh, suositukset ovat tietysti tehty vain vähimmäispainoja ajatellen, joten niitä saa kukin muokata oman fiiliksen ja tavoitteidensa mukaan.

Lähde:

Ilman itseni haastamista eilisessä treenissä, olisin taas tehnyt treenin kuten aina ennenkin. Treeni olisi varmasti silti ollut ihan ok, mutta ei sen enempää. Jos haluaa kehittyä, on toisinaan lähdettävä pois sieltä omalta mukavuusalueelta. (Note to self). Fiilis treenistä oli jo eilen tosi hyvä ja voin kertoa, että kyykyt tuntuvat tänään jaloissa ja pakaralihaksissa oikein mukavana poltteena, eli taisi mennä perille tuo treeni juuri sinne minne pitääkin! :)

Tämän hyvin pienen haasteen vaikutuksista innostuneena ajattelin haastaa itseäni ja toivottavasti myös teitä muitakin koko joulukuun ajan! Juhlapyhät tulevat kovaa vauhtia, ja ainakin omalla kohdallani ne tarkoittavat hieman enemmän syöminkejä ja juominkeja kuin normaalisti. Mikäs sen parempaa siis kuin haastaa itseään hieman enemmän treeneissä joulukuun aikana, niin olo ei tunnu kaikesta herkuttelusta ihan niin tukkoiselta! :) 

Haasteen tarkoituksena on valita jokin itselle sopiva, vapaavalintainen treenihaaste jokaiselle joulukuun viikolle alkaen ensi viikosta. Jokaisella viikolla on tarkoitus keskittyä erityisesti yhteen haasteeseen, jotta se tulee varmasti tehtyä.

Ideoin joitakin mahdollisia haasteita, mutta voit halutessasi valita myös jonkin oman, pääasia on, että haastat itseäsi!

                                Treenihaasteita joulukuulle
 • Tee 500 vatsalihasta viikon aikana (voit jakaa ne kuten haluat)
 • Tee 1 minuutin lankku joka päivä yhden viikon aikana (tai vaikka 7 minuutin lankku yhtenä päivänä)
 • Pidennä juoksulenkkisi pituutta edellisestä viikosta 1-2km
 • Juokse normaalin lenkkisi sijasta aivan uusissa maisemissa
 • Osallistu jumppatunnille, jossa et ole aikaisemmin käynyt
 • Testaa kuinka monta miesten punnerrusta jaksat tehdä 
 • Venyttele päivittäin viikon aikana ainakin 15 minuuttia/päivä
 • Lisää painoja valitsemiisi lihasryhmiin salilla/pumpissa/powerissa
 • Oma valintainen haaste itsellesi!
PALKINTO itsellesi: Kehittyminen ja treenimotivaation parantuminen! ;)
 
Lähde
Näistä haasteista aion itse toteuttaa seuraavat: 
 • Vko 50: (vähintään) 1 minuutin lankku joka päivä
 • Vko 51: 500 vatsalihasta viikon aikana
 • Vko 52: Lisään painoja powerissa tasakyykkyihin, askelkyykkyyn ja selkään

Oletko mukana? Millä tavalla aiot haastaa itseäsi joulukuun treeneissä? Kerro kommenteissa! :) 

Mukavaa keskiviikkoa! 


-Karoliina2 kommenttia:

 1. Hauskaa, että innostuit haastamaan itsesi powerissa ja sen jälkeenkin! :) Hyvä Karoliina! Tuo kuva missä on kaksi ympyrää (comfort zone jne...) kuvaa täydellisesti sitä, mitä yritin just viime postauksessa kuvailla. Niin totta!

  Mun seuraava haaste on nyt laittaa lisää painoa pumpin rintabiisiin! Ehkä PT:n kanskeksitään tänään myös jotain ihan uutta :)

  VastaaPoista
 2. Joo, todellakin innostuin ja se oli sun ansiota eli kiitos! :)) Jee, haluun kuulla sitten pt-jutuista lisää! Ja toi rintahaaste on hyvä!! :) Mä en tykkää niiden pumppaamisesta yhtään...:S

  VastaaPoista