sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Treeniviikko #2: teemana kehonhuolto

Moikka ja mukavaa sunnuntai-iltaa! 

Otin tämän treeniviikon teemaksi kehonhuollon ja viikon aikana tulikin huollettua kehoa lähes päivittäin venyttelemällä, foam rollerilla ja tennispallolla. Kävin myös pitkästä aikaa keskiviikkona Astangajoogassa, joka teki todella hyvää takareisille ja lonkankoukistajille. Kehonhuoltoon liittyen varasin myös ensi viikolle käynnin osteopaatille. Sovimme joulukuussa käydessäni, että seuraava käynti olisi hyvä ottaa tammikuulle, jotta hoito pysyy säännöllisenä, mutta kuitenkin minulla olisi tarpeeksi aikaa tehdä harjoituksia lantionhallintaan ja keskimmäiseen pakaralihakseen liittyen ennen seuraavaa käyntiä, jotta voimme (toivottavasti) huomata edistystä. Toivotaan, että jotain edistystä on siis tapahtunut, koska harjoitukset ovat olleet ohjelmassa, muutamaa vapaapäivää lukuunottamatta, päivittäin. 

Juoksun suhteen pidin tarkoituksella tämän viikon todella kevyenä. Ihan vain varotoimenpiteenä ettei IT-jänne pääse ärtymään enempää. Se on koko ajan tullut paremmaksi, mutta ei ole vielä 100% hyvä. En halua, että se kehittyy  loukkaantumiseksi, joten kuulostelen sitä ja annan sille muutaman ylimääräisen lepopäivän, jotta ensi viikolla pääsen takaisin normaaliin juoksurytmiin. 

Tämän viikon maanantaista alkoi niin sanotut "ratsastusmaanantait" eli tästä lähtien viikon molemmat ratsastustuntini ovat maanantai-iltaisin, joten tallilla tulee silloin vietettyä koko ilta. Kahden tunnin ratsastaminen samana iltana oli tietoinen valinta, joka helpottaa hieman aikatauluja loppuviikolla. Ensimmäinen tuplaratsastuspäivä oli rankka..huh! Toisen tunnin jälkeen olin ihan puhki, ja totesin, että maanantai-illat tulevat käymään ratsastuksineen kunnon treenistä, joten muutoin tulen pitämään maanantain kevyenä päivänä treenien suhteen eli joko vapaana tai teen aamulla kevyen juoksu/spinning/uinti tms. harjoituksen. 


Maanantain estetunnilta, hevosena Ekku. Kuva: Aliisa Mäkinen

Tiistai-aamuna suuntasin Elixialle Poweriin! Tykkään ihan mielettömästi nykyisestä ohjelmasta, vaikka esimerkiksi rinta- ja olkapääbiisit onkin ihan(an) kamalat!! Mutta biisit ja fiilis tunnilla on tosi hyvät. Ennen Poweria juoksin verryttelyksi 1km matolla ja loppuverkaksi poljin 20 minuuttia pyörällä.Power-tunnilla ohjaaja kertoi mielestäni hieman pelottavan esimerkin muutamaa päivää aikaisemmin samaiselta tunnilta: NELJÄ treenaajaa oli pyörtynyt  saman tunnin aikana!! Ohjaaja oli ollut omien sanojensa mukaisesti hieman ihmeissään, ja miettinyt mitä tehdä; lopettaako koko tunti vai kuinka ohjata asiakkaita, jotta tunti saataisiin turvallisesti päätökseen. Luonnollisesti pyörtymiseen voi olla monia syitä, mutta itselleni tulee ensimmäiseksi mieleen että a) onko syöty kunnolla? b) onko juotu tarpeeksi ja c) tiedetäänkö omat rajat? 

Onneksi mitään pahempaa ei näille asiakkaille ollut sattunut, mutta miettikääpä jos pyörtyisi kesken selkäbiisin tai kyykkybiisin kun painava tanko on käsissä tai yläselän päällä? Voisi sattua aika pahasti. Ja jälleen kerran palataan siihen oman kropan kuunteluun. Muistetaan syödä ja juoda riittävästi, jotta energiatasot pysyvät hyvinä ja jaksetaan treenata kropalle turvallisella tavalla. Oli pakko kertoa tästä, koska jäi jotenkin mietittymään, että mistäköhän nuo pyörtymiset johtuivat...Onko joku teistä meinannut joskus pyörtyä tai pyörtynyt ryhmäliikuntatunnilla? Mitä tapahtui?

Keskiviikon treeninä olivat Elixian Xycling Challenge sekä Astangajooga. Xycling Challenge on tunnin kestävä sisäpyöräilytunti, jonka aikana on tarkoitus tehdä kunnon sykkeennostoja. Itse otin vähän iisimmin, ja pysyttelin sykkeiden kanssa peruskestävyysalueilla koko tunnin. Astangajoogassa keskityttiin tällä kertaa selän neutraalin asennon ylläpitämiseen eri liikkeissä ja käytettiin jumppakeppiä apuna. Selän neutraaliin asentoon huomion kiinnittäminen oli todella hyvä harjoitus minulle, koska todella helposti selkä menee liikaa notkolle ja se näkyy myös juoksussa ja vaikuttaa lantionhallintaan.  

Torstaina tein pitkästä aikaa treenin kotona hyödyntäen kotijuoksumattoa, käsipainoja, vatsarullaa sekä omaa kehoa. Tein kiertoharjoittelutreenin, jossa vuorottelin juoksua matolla (yhteensä juoksua tuli 2,3km) ja lihaskuntoliikkeitä jaloille, käsille ja corelle. Treenin kesto venyttelyineen oli 1 tunti. 

Perjantaina aamulla kävin juoksemassa rauhallisen ja kevyen lenkin, jonka pituus oli 8km. Keskivauhti oli 6:10/min ja keskisyke 144. Pitkästä aikaa minulla oli sykemittari mukana, joten sain sykkeet kirjattua ylös. Lenkistä ei sinänsä jäänyt ihmeellistä kerrottavaa, IT-jänne tuntui hieman kireältä koko ajan, mutta ei sattunut. Uskon sen tulevan pian kuntoon täysin, koska tuntuu tänään jo tosi hyvältä. 

Viikonloppu tuli vietettyä tyttökavereiden kanssa Tampereella, ja lauantain treenit olivatkin kävelyä kaupungilla ja jonkin verran tanssahtelua yökerhossa! En taida merkata kuitenkaan Heiaheiaah, heh! ;) Sunnuntaina eli tänään on ollut lepopäivä, lukuunottamatta osteopatiaharjoituksia. 


Oltiin yötä Hotelli Ilveksessä :) 
Loppuun vielä kuva kahdesta treenitopista ja treenishortseista, jotka tuli shoppailtua viikonloppuna! :) Tosi monissa kaupoissa on tällä hetkellä ihania värikkäitä ja edullisia treenivaatteita! Bongailin niitä ainakin Cubuksesta, Kappahlista, Ginatricosta, Hennesistä ja tietysti urheiluvaateliikkeistä. Toisinaan se salille lähteminenkin on helpompaa, jos on jotain hauskaa päälle pantavaa, joten treenivaatteiden shoppailu kannattaa aina välillä ihan motivointikeinona! ;) 


"Be fast or be last"-toppi: Stadium, shortsit: Ginatricot, "Sky is the limit"-toppi: Ginatricot
Kuinka teidän treeniviikko sujui? 

Mukavaa alkavaa viikkoa!!

-Karoliina
4 kommenttia:

 1. Hah, mä oon meinannu ainaki puol tusinaa kertaa. Yleensä kaava on ollu aina sama: vähän huono ruokailu päivän aikana, sit kovaan jumppaan ja oman kunnon yliarviointi. Tehdään paljon yhdistelmäliikkeitä ja sykkeennostoja. Sit alkaa näkyy tähtiä.. Ekal kerralla se oli tosi pelottavaa mut nyt on käyny sama muutaman kerran uudelleen. Viimeks seisoin yhen kokonaisen sarjan ajan kun muut teki ja yritin hengitellä, katella suoraan eteenpäin ja hörppiä vettä. Sitten kun silmät kirkastuu ja katseesta hävii tähdet, on pakko viel hetki olla vaan ennen jatkamista. Ja kyllähän siinä treeni vähän hukkaan menee kun ei sitä loppuaikaa enää ihan täysillä uskalla tehä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huiii! Nyt seuraavalla kerralla nappaat 30min-1h ennen jumppaa banaanin tai jonkun protskupatukan, että energiat on kohdalla humppaillessa! :) Ja ehkä jos on tosi kova treeni edessä niin vois harkita myös gatoradea tms. urheilujuomaa pitämään verensokerin yllä ja antamaan energiaa. Tähtien näkeminen ei kuulosta hyvältä ettei vaan satu mitään! Kivaa viikkoa <3

   Poista
 2. Oletan, et jos alkaa tuntua siltä, ettei pysy tolpillaan niin jättää ylimääräisen raudan maahan :)
  ja rauhoittaa tilannetta. Ravinto ja olotila vaikuttaa eli sairaana ei kannata rehkiä. Sain vihdoin
  heiaheiaan toimimaan :) ja ilmeisesti olen joskus klikannut fb- tykkäystä tmv. et on rekisteröinyt
  tämän näin? Pääasia, et nyt toimii ja pääsee kirjaamaan tekemisiään sinne. Melkein oli kolme ja
  puol vuotta edellisestä kirjaamisesta.

  Hyvä juttu, kun laitoit kuvat heiaheiasta tänne niin innostuin uudelleen tästä + saan lisäväriä ja
  iloa omaan treenaamiseen! Tuli kirjattua saunomisesta lähtien :) tuntimäärät ja kalorit arvioina.
  Eli positiivisia muutoksia omaan treenaamiseen heti vuoden alusta. Irtautumiset arjesta on tosi
  hyviä juttuja, pitäisi omaakin tekemistä plänätä siihen suuntaan niin parantais arjen fiiliksiä. Nyt
  on aika tasapaksua touhua oma tekeminen. Tästä on hyvä jatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Just näin…Hyvä, että Heiaheia pelittää! Se on kyllä hauska palvelu ja motivoiva samalla! Ja sitten voi alkaa vaikkapa vähän kisailemaan itsensä kanssa, ja yrittää saada tälle viikolle kasattua enemmän treenejä kun viime viikolle tai pyrkiä esim siihen, että joka päivä on jotain mitä Heiaheiaan merkitä! :) Tästä on hyvä jatkaa nimenomaan, tsemppiä vaan! :)

   Poista