maanantai 10. maaliskuuta 2014

Go Expon fiiliksiä & poimintoja "kuinka selvitä puolimaratonista"-luennolta!

Terkkuja Go Exposta! Huikea messuviikonloppu takana ja päällimmäisinä fiiliksinä on "olipa siistiä!" ja "huh, messuilu ja seisominen useita tunteja päivässä on rankempaa kuin maratonin juokseminen!" :D 

Sunnuntai-aamuna jalat olivat todella väsyneet, joten heitin komressio-säärystimet jalkaan ja levitin pohkeisiin Ice Poweria! Messuilu on hauskaa, mutta rankkaa! :)
Go Expo polkaistiin tosiaan käyntiin perjantaina klo 12 ja itse saavuin paikalle kahden maissa, kun tentistä pääsin tulemaan. Me HCR Street teamilaiset olimme koko viikonlopun hommissa HCR:n upealla ja näkyvällä osastolla Go Expon runSport-alueella, joka oli todella hieno ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Hienoa, että juoksuporukat saivat yhteistyössä tehtyä näin makean kokonaisuuden, jossa esillä oli useita eri yrityksiä! Juoksuharrastajien ja muidenkin kiinnostuneiden oli mahdollista alueella hankkia juoksutarvikkeita, kuunnella juoksuun liittyviä mielenkiintoisia luentoja, harjoitella juoksutekniikkaa alueen keskelle rakennetulla mondo-radalla, testailla juoksukenkiä, vierailla useiden mielenkiintoisten juoksutapahtumien pisteillä ja tehdä kehonkoostumusmittauksia. Melkoinen juoksupöhinä oli siis päällä alueella koko viikonlopun! :) 

HCR:n osastolla teimme kehonkoostumusmittauksia Omronin laitteilla. 

Helsinki City Marathonin osastolla pääsi kuvauttamaan itsensä supersankarina! :)
Kiitos Hearts&Minds-blogin Sannalle kun kävit minua moikkaamassa perjantaina, vaikka ei paljon ehdittykään jutella! :) 

Lauantai oli Go Expossa todella kiireinen ja vilskettä ja vilinää riitti myös HCR:n osastolla! Teimme hurjan määrän "HCR-testejä" eli kehonkoostumusmittauksia Omronin kehonkoostumusmittareilla, jotka ovat tarkoitettu kotikäyttöön.

Kuva: täältä
Laitteisiin syötettiin henkilön ikä, pituus ja sukupuoli, ja sen jälkeen noustiin vaa´an päälle, ja otettiin kiinni molemmin käsin "tangosta", jolloin kevyt sähkövirta meni läpi kehon ja laite antaa tulokseksi henkilön painon, painoindeksin, rasvaprosentin, luustolihasprosentin sekä lepoaineenvaihdunnan. Lisäksi on mahdollista saada sisäelimien rasvamäärän eli viskeraalisen rasvan luokitus. Mittarit olivat mielestäni hyviä, mutta luonnollisesti messuolosuhteissa mittaaminen antoi ainoastaan suuntaa antavia tuloksia, sillä suurin osa oli syönyt ja juonut päivän aikana ja päällä oli luonnollisesti myös vaatteita. Parhaan tuloksen saisi, jos vaa´alle hyppäisi heti aamulla, syömättä ja juomatta, vessakäynnin jälkeen ja tietysti myös ilman vaatteita. Pointtina kehonkoostumusmittauksessa HCR:n osastolla oli kuitenkin se, että kehonkoostumuksella ei tosiaan ole niin suurta merkitystä, kun puhutaan esimerkiksi edellytyksistä juosta ja selviytyä puolimaratonista. Jos perusedellytykset ovat kunnossa; henkilö on perusterve eikä juoksua estäviä vammoja ole, kaikkien on mahdollista selviytyä puolikkaan juoksemisesta/hölkkäämisestä riittävällä harjoittelulla. Siihen ei vaadita rasvaprosenttia, joka on alle 10 tai muutenkaan supersankarin kroppaa! ;) 

Kehonkoostumusmittaukset olivat todella suosittuja ja mittasimme viikonlopun aikana niitä satoja! Kiitos kaikille, jotka kävitte osastolla ja erityiskiitos mielenkiintoisista juoksuun liittyvistä keskusteluista todella monen henkilön kanssa! :) Yhteenvetona voisi sanoa, että jos suomalainen mies on juossut 10+ maratonia, hänen vaatimaton vastaus kysymykseen "harrastatko juoksua?" oli "jonkin verran!" ;) Ja sitten jatkokeskustelussa selviää, että tuo "jonkin verran" tarkoittaa tosiaan kymmeniä maratoneja ja puolikkaita. Miten niin vaatimatonta kansaa? ;) Ihan mahtavia ihmisiä tuli tavattua ja sain myös muutaman täsmävinkin Tukholman maratonia ajatellen, joten kiitos niistä myös kokeineimmille konkareille! 

Sunnuntai-aamu aloitettiin Lauran ja Andrein kanssa pienillä kuvaus- ja fiilistelysessioilla! :) Piti hakea vähän tsemppiä ja hyvää meininkiä, kun takana oli jo 2 rankkaa messuilupäivää!

Valmiina vikaan messupäivään Laura H.:n ja Andrein kanssa!! :)
Sunnuntai oli myös vilkas päivä, mutta ei ehkä ihan yhtä kiireinen kuin lauantai. Ehdimme sunnuntaina jopa pitämään kunnon ruokatauot ja lataamaan hetken akkuja näytteilleasettajien tiloissa, ja se teki kyllä ihmeitä! Pitää syödä, että jaksaa tuli taas todistettua! ;) 

Sunnuntaina ehdin myös hetken kuuntelemaan HCR:n juoksuvalmentaja Jouni Leppäsaajon pitämää luentoa, joka oli suunnattu puolimaratonia ensikertaa juokseville. Jouni oli todella hyvä luennoitsija ja hänellä oli mielenkiintoisia pointteja ja vinkkejä juoksuun valmistautumiseen sekä itse kilpailupäivään. 


Poimintoja luennosta "kuinka selvitä puolimaratonista":

Jouni rohkaisi luennon aluksi, että puolimaratonin juokseminen tai hölkkääminen läpi on todellakin mahdollista, kunhan vain harjoittelee säännöllisesti, monipuolisesti ja rytmittää juoksuharjoittelun oikein. Jos juoksutaustaa ei juurikaan ole ennestään, harjoittelu tulee aloittaa maltillisesti ja muistaa, että ei lähde vertailemaan itseään muihin, vaan pyrkii tekemään omaa suoritusta ja harjoittelua omista lähtökohdistaan. Lenkillä ei esimerkiksi tarvitse juosta ylämäkiä, vaan ne voi hyvin kävellä, jos siltä tuntuu!

Harjoittelu: Kolme kertaa viikossa juoksevalle voisi näyttää esimerkiksi tältä:
 • 1.Tasavauhtinen pitkä lenkki 50-120minuuttia. Alkuun kävelyä tai kevyttä juoksua lämmittelyksi
 • 2. Tasavauhtinen palauttava lenkki 30-50 minuuttia
 • 3. Tasavauhtinen kevyt lenkki 30-60 minuuttia
 • 4. Yhden harjoituksen ohessa tai erikseen kerran viikossa lihaskuntoharjoittelua
Jouni painotti nimenomaan ainakin ensimmäiselle puolikkaalle treenaavien kohdalla, että juoksulenkit kannattaa laskea mielummin minuuteissa kuin kilometreissä. 

Valmistautuminen puolikkaalle n. 1-2 viikkoa ennen puolimaratonia:
 • Lepää riittävästi ja syö tarpeeksi hyviä hiilihydraatteja
 • Viimeisellä viikolla ennen puolimaratonia kunto ei enää nouse. Tässä vaiheessa ei kannata siis enää varsinaisesti treenata, vaan kuntoa pidetään  yllä esimerkiksi joka toinen päivä juostavalla kevyellä lenkillä.
 • Venyttele, lataa psyykettäsi
 • Vältä kaikkea ylimääräistä liikuntaa viikolla ennen puolikasta, jotta jalat ja kroppa ovat mahdollisimman levänneet ennen suoritusta
 • Suunnittele kilpailupäiväsi hyvissä ajoin; mieti kuinka aiot tankata ja mikä on tavoitevauhtisi.
 • Suunnittele kilpailupäivän asu
Viime hetken muistilista kisapäivään:
 • Käy hakemassa juoksijan paketti hyvissä ajoin kisatoimistosta, jotta ei tule kiirettä ja kiinnitä chippi kenkään. (Muista katsoa ohjeet kiinnitykseen, ne löytyvät kuoresta!)
 • Älä kokeile kisapäivänä mitään uutta; käytä varusteita, joihin olet tottunut ja jotka on "ajettu sisään"
 • Ota juomapullo mukaan venyttelyyn ja starttiin, kannattaa siemailla pieniä kulauksia pullosta
 • Jos lähdössä on kylmä, kertakäyttösadeviitta suojaa hieman
 • Koita ottaa mahdollisimman rennosti, äläkä välitä sykemittarin lukemista starttiviivalla. Jännitys nostaa sykettä, mutta siitä ei kannata välittää, vaan koittaa keskittyä omaan suoritukseen.
 • Suunnittele hyvissä ajoin oma tavoitevauhtisi ja pysy suunnitelmassasi. Helposti alussa lähtee innostuksissaan liian kovaa!
Todella mielenkiintoinen luento ja hyviä vinkkejä ensikertalaisille ja myös muillekin! Jounin vinkkejä HCR:lle valmistautumisesta voi lukea lisää Sykesportin sivuilta. Tänään on enää 2 kuukautta aikaa HCR:lle!!!! Miten aika meneekin näin nopeasti!! :) 

Loppuun vielä muutamat fiiliskuvat ja tuuletukset sunnuntai-illalta, kun messut oli saatu pakettiin!

We did it! Messut ohi! Lopputuuletusten aika! ;) 
Minä, Andrei, Laura P. 
Kaikenkaikkiaan ihan mahtava viikonloppu! Hieman harmittaa se, että en juurikaan ehtinyt kierrellä muualla messualueella, mutta onneksi näitä messuja tulee aina lisää! :) Kiitos vielä HCR-porukalle ja erityisesti Streat team kollegoille Laura P:lle, Andreille, Laura H:lle, Siirille ja Katille. Olitte huippuja "työkavereita". Kiitos myös kaikille, jotka kävitte moikkailemassa osastolla viikonlopun aikana! :)

Olitko käymässä Go Expossa? Millaiset fiilikset jäi messuista? Mitä ajatuksia herätti Jounin puolimaraton-luento? 

Aurinkoista alkanutta viikkoa, 
Karoliina

11 kommenttia:

 1. Minkäsmoisia täsmävinkkejä sait kokeneilta konkareilta? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan perusjuttuja! :) Ei saa lähteä liian kovaa liikkeelle, alun ruuhkissa ei kannata menettää hermoja, myöhemmin mahtuu toivottavasti juoksemaan paremmin, pukeutuminen sään mukaan, hyvä tankkaus, juo tarpeeksi jne! :)

   Poista
  2. Jepjep. :) Jännityksellä odotellen, mitä tuleman pitää:)

   Poista
 2. Oi kuulostaa superkivalta! Tänä vuonna valitettavasti toinen meno osu just samaan aikaan viikonlopulle, muuten oisin kyllä tullu. Tosin, näin on pa

  VastaaPoista
 3. parempi lompakolle, viime vuosina kyseiset messut on ollu aika rahareikä :) Mutta kaikki hankinnat on ollu tietysty tarpeellisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, tiedän tunteen! Mun lompakolle oli toooosi hyvä juttu se, että olin niin kiinni osastolla koko ajan enkä edes ehtinyt kiertelemään! :)

   Poista
 4. Oli mukava jutella! Vaikka mua vähän jännitti, enkä ehkä saanut mitään kauhean fiksua sanottua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo niin oli! :) Tosi kiva kun tulit moikkaamaan! Harmi, että mulla oli niin kiire siinä että ei ehditty enempää höpötellä! Heh, ei mua tartte jännittää, höpötän aina itsekin mitä sattuu! ;) Kivaa viikkoa!!

   Poista
 5. Mulla on tämä Omronin kehonkoostumusmittari ja olen tyytyväinen käyttäjä, tulokset eivät nyt ole 100 täydellisiä, mutta antaa suuntaa, johon verrata aiempia. Minulla n.6 kk ollut satunnaisessa käytössä ja hyvä vertailla tuloksia esim. huono- ja vähän parempikuntoisena, seurata missä arvoissa tulee eniten muutoksia. Ehkä jossain vaiheessa pääsen huipulle ja silloin hyvä nähdä erot myös tuloksien välillä. Ja kuinka suuria eroavuudet voivat olla, ehkä näin saa myös parempia fiiliksiä itselle ja osaa arvostaa sitä sen hetkistä tilaa itsessään? Ihan hyvä lisäväline kontrolloimaan myös omaa kehoa, ettei pääse liikaa rapistumaan? Minusta parempi kuin mutu fakta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Juu ehdottomasti on parempi kuin mutu-tiedot omasta kehonkoostumuksesta! :) Vaikutti kyllä oikein hyvältä ja käyttökelpoiselta mittarilta kotikäyttöön, ja hyvin voisin kuvitella itsekin käyttäväni sitä. Se on hyvä, että tuloksia tulee seurattua samalla mittarilla, koska se antaa niihin vertailukelpoisuutta ja voi nimenomaan vertailla omiin aikaisempiin tuloksiin. Varmasti motivoivaa, jos oman kehonkoostumuksen parantaminen kiinnostaa!

   Poista
 6. Moikka! Niin kyllähän siinä samalla kiinnostuksen myötä toivottavasti saa myös terveyttä kylkiäisenä :) Jaksamista ja pirteyttä unohtamatta? Huomannut, että massaa, kun alkaa kerääntyä niin samalla laiskistuu ja väsyy (passivoituu) ja joutuu helposti turmion tielle, näin minä ainakin sen näen? Näen myös blogisikin korostavan asioita, jotka ovat vastakohtana tälle, siksi sitä on niin kiva lueskellakin :)

  VastaaPoista