maanantai 6. lokakuuta 2014

Syysruokaa: Herkulliset & terveelliset sosekeitot


Kesällä ja keväällä rakastan syödä ruokaisia salaatteja, mutta syksyn tullen sitä alkaa kaipaamaan enemmän lämpimiä aterioita. Yksi vaihtoehto, johon olen viime aikoina aivan hullaantunut on erilaiset kasvissosekeitot. Ne sopivat loistavasti lihattomaan lokakuuhun, jos olet siihen mukaan lähtenyt! :)



Olen tehnyt viime viikkojen aikana sosekeittoja useamman kattilallisen, ja joka kerta olen miettinyt, kuinka helppoa ja nopeaa niiden valmistaminen on ja, kuinka terveellisiä ne ovat! Sosekeiton valmistaminen kestää n.30-40 minuuttia. Ainekset ovat edullisia etenkin, jos suosii tällä hetkellä satokauden mukaisia juureksia. Keittoa voi valmistaa ison kattilallisen kerralla ja siitä riittää syötävää vaikka useammalle päivälle. Sosekeitosta saa oivan ja täyttävän aterian, jos kylkeen lisää vielä muutaman palan ruisleipää tai täysjyväleipää, ja siihen päälle halutessaan jotain proteiininlähdettä. Itselläni pysyy ainakin nälkä poissa tällä setillä oikein hyvin. 


Sosekeitot ovat siitä mukavia, että niihin voi oikeastaan käyttää mitä vain kasviksia tai juureksia haluaa, ja mitä kaapista sillä hetkellä löytyy. Itse olen pitänyt omat keittoni hyvin simppeleinä eikä niissä ole raaka-aineina muuta kuin kasvikset/juurekset, mausteet, vesi ja kasvisliemikuutio. En ole lisännyt kermaa tai juustoa, sillä en ole kokenut niitä tarpeellisiksi. Makua on ollut muutenkin tarpeeksi ja ilman kermaa ja juustoa keitot ovat myös kevyempiä, jos sitä haluaa omassa ruokavaliossaan! :) 

Itse olen käyttänyt sosekeitoissa mm. seuraavia yhdistelmiä: 
porkkana + palsternakka 
porkkana + palsternakka + bataatti
porkkana + kukkakaali 
porkkana + bataatti 
Lisäksi olen maustanut keittoja valkosipulilla, inkiväärillä, chilimausteella, sekä suolalla, pippurilla ja kasvisliemikuutiolla. 


Ohjeet helppoon ja nopeaan sosekeittoon:



1) Kuori ja paloittele haluamasi juurekset lohkoiksi (esim. 5 porkkanaa, 1 palsternakka,pieni pala inkivääriä). Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi, jos haluat käyttää sitä. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuumenna siinä kasviksia muutaman minuutin ajan. 

2) Valmista liemi (lisää kasvisliemikuutio,suolaa pippuria, muut haluamasi mausteet), lisää liemi kasvisten joukkoon ja kypsennä kasviksia n. 15min. Soseuta sauvasekoittimella (itse otan tässä vaiheessa liemen pois, soseutan ensin ja lisään sen takaisin joukkoon). Tarkista maku ja tarvittaessa lisää mausteita. 
3)Keitto on valmista tarjoiltavaksi :) 


Googlaimella löytyy paljon reseptejä, jos kaipaat tarkempia ohjeita, mutta olen itse ainakin pärjännyt paremmin kuin hyvin mutu-tuntumalla tämän helpon ruoan kohdalla. 

Kyselin Instagramissa mitä muut laittavat sosekeittoihin ja mitkä ovat parhaita yhdistelmiä ja sain seuraavanlaisia herkullisia vastauksia, joita pitää ehdottomasti kokeilla: 

lehtikaali, kukkakaali, sipuli, valkosipuli & savujuustokerma (@heidi.norrbygard)
Paahdettu paprika-linssikeitto (@voro)
Bataatti-vuohenjuusto (katri_ilona)
maa-artisokka, sipuli, valkosipuli, peruna (@leenasi) 


NAM! Mikä on sinun sosekeittosuosikkisi? Tai ylipäätään mikä on tällä hetkellä syysruokien ykkönen? :) 







IHANAA JA HERKULLISTA VIIKKOA! :) 

-Karoliina 


Seuraa Candy on the Runia Facebookissa! Siellä postaukset aina ensimmäisenä :)

16 kommenttia:

  1. Tässä soppaan meidän perheen suosikki:
    Bataatti-porkkana-inkivääri-punainen linssi-kookosmaito- sipuli-valkosipuli-sitruunaruoho -sosekeitto juureksia vaihdellaan sopassa sesongin mukaan, viimeksi mukaan eksyi kokonainen kurpitsa :) Crisse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! :) Kuulostaa hyvältä!!! Kiitos, kun jaoit teidän suosikin Crisse! Kivaa tiistaita! :)

      Poista
  2. Mä tein Chocochilin ohjeella porkkana-inkivääri-appelsiini sosekeittoa. Appelsiini toi mukavan lisäsäväyksen keittoon! Suosittelen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei NAM!! Pitääpä kokeilla tota appelsiinin lisäämistä! :) Kiitos vinkistä ihana!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Moi! Kannattaa ehdottomasti :) Meitsi, joka on niin sormi keskellä suuta keittiössä, on ihan rockstar helppojen sosekeittojen kanssa! ;) Kivaa JÄNNÄÄ viikkoa Tanja!! :)

      Poista
  4. Mä tykkään maa-artisokasta tehdystä sosekeitosta. Syksyllä maistuu myös Sienikeitto, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Hanna! Joo mä myös!! :) Meidän äiti tekee ihan mielettömän hyvää maa-artisokkakeittoa! Sienikeitto kyllä kuuluu myös syksyyn, totta! :) Kiva, kun kommentoit taas!

      Poista
  5. Ahh mä voisin elää sosekeitoilla, ainakin melkein ;) kaikki postauksessa ja kommenteissa tulleet vinkit kuulostavat niin herkullisilta! Omia ikisuosikkeja ovat bataattisosekeitto (Valion reseptillä) sekä tomaatti-porkkana-kookoskeitto (löytyy kotikokit-sivulta). Keitoissa on tosin parasta just se, että variaatioiden määrä on loputon. Rakkaus ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, vähän sama juttu! Ruokaisat salaatit + sosekeitot…mä pärjäisin oikein hyvin! :D Ihanalta kuulostaa toi tomaatti-porkkana-kookoskeitto pitääpä kaivaa resepti esiin, ja kokeilla! Kiitos vinkistä :) Jep, ihan totta! Voi tehdä ihan minkälaisia yhdistelmiä tahansa :) Huippua! xxxx

      Poista
  6. Sosekeitot on mitä parhaimpia. Minua kiinnostaisi lukea milainen on kisaviikon ruokavaliosi, teetkö hiilaritankkausta ja jos millaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiitos kysymyksestä! Olen itseasiassa kirjoittanut ennen puolimaratonia kisaviikon valmistautumisesta useamman postauksen mm. tästä löytyy syömisistä: http://candyontherun.blogspot.fi/2014/04/valmistautuminen-puolimaratonille.html Lyhykäisyydessään vastaus siis: En aio juurikaan tankata hiilareita! :) Loppuviikosta ja oikeestaan koko viikon ajan kiinnitän huomiota nestetasapainon ylläpitämiseen ja juon reilusti. Pidän vesipulloa koko ajan mukana töissä, koulussa jne. Syön normaalisti, lisään ehkä aterialle leiipää tms. Lauantai-iltana ruuaksi pastaa :) Sunnuntaina hyvä aamiainen (puuroa/sämpylää/sokerijugurttia) ja näillä uskon pärjääväni. Tavoitteena olisi viivalla melkoisen kevyt olo, ei hiilaripöhötystä ;) Toivottavasti tämä auttoi! Mukavaa viikkoa sulle! :)

      Poista
  7. Mä rakastan kaikkia keittoja, myös muita kuin sosekeittoja. Mä tykkään kyllä, kun on purutuntumaa ja mun mielestä juurekset on parhaimmillaan ehkä niin, että ne on paloina keitossa. Mutta sosekeitot on kans herkkua, ja tänään itseasiassa on jo sosekeittohimo. Ajattelin tehdä porkkana-papusosekeittoa, katsotaan, mitä siitä tulee ;) Kaipaan vähän proteiinia usein kasviskeittoihin, ja pavut on oiva lisä. Tykkään hulluna linssikeitosta (eri variaatioita), mutta siitäkin tykkään, ettei tehdä ihan sosetta, vaan keitossa pysyy rosoinen rakenne. :)!

    Sosekeitoista lemppari on ehkä bataatti-savujuustokeitto. :) Syksyllä keitot ja muhennokset lämmittävät kehoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :) Millaista tuli porkkana-papusosekeitosta? :) Nam..pitääpä kokeilla tota bataatti-savujuustokeittoa, kuulostaa tosi hyvältä! Jep, juuri sen takia keitot on ihania syksyllä, kun lämmittää ainakin tällaistä vilukissaa sisältäpäin!

      Poista
  8. Kiitos hyvistä vinkeistä! Sosekeittoja ja kasvisruokia yritän opetella tekemään ja aloitin tutustumisen sosekeittojen maailmaan Aromipajan reseptillä (http://www.aromipaja.fi/2013/kasvisosekeitto/). Kahden keiton yhdiselmä oli onnistunut kokeilu ja sai minut kertaheitolla koukkuun. Tomaattinen fenkolikeitto yhdistettynä "potkua" antavaan porkkana-omena-chili-inkivääri keittoon oli emännällekkin erittäin mieluinen kokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiva kuulla, että oli hyödyllisiä vinkkejä! Ja nam tuo yhdistelmä kuulostaa kyllä todella hyvältä! :) Täytyypä kokeilla!

      Poista