sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Juoksun ei tarvitse olla tylsää!

Onko juokseminen toisinaan niin tylsää ettei huvittaisi ollenkaan lähteä lenkille? Onko se aina samanlaista puurtamista? Sama lenkki, samalla vauhdilla, samaa reittiä,  ja aina samaan aikaan päivästä? Kuulostaako tutulta?


Vaikka itse olenkin täysin juoksuun hurahtanut, tulee välillä päiviä, jolloin juoksemaan lähteminen ja juokseminen tuntuu puuduttavalta, ja kaipaan lisämotivaatiota. Viime aikoina juoksu on ollut lähes aina kivaa, eikä juoksemaan lähteminen ole tuntunut vaikealta, mutta salaisuus onkin se, että teen juoksusta kivaa itselleni. 

Tänään lähtiessäni lenkille, ajattelin ensin, että juoksen normaalin hieman pidemmän lenkkini rantaraittia pitkin, mutta lähdettyäni hölkkäilemään rantaa kohden, päätinkin tehdä muutoksen suunnitelmiin. Ajatus metsässä, ja poluilla juoksemisesta tuntui houkuttelevalta juuri tänään. Päätinkin suunnata läheiseen, isoon metsään, tutkimaan uusia reittejä ja polkuja.  



Metsässä juokseminen oli niin ihanaa, kuin olin kuvitellutkin! Kannatti muuttaa suunnitelmia! Posket punaisena, hymy korvissa, loikin poluilla, kantojen ja juurien yli, rapa roiskuen! Välillä eteen tuli mäkiä, jotka pinkaisin vauhdikkaasti ylös ja sen jälkeen hölköttelin hetken matkaa, jotta hengitys tasaantui. Kuuntelin luonnon ääniä, ja menin sinne, mihin nokka näytti. Tiesin, että tämä metsä ei ole niin iso, että eksyisin. Löysin uusia polkuja, ja reittejä ja nautiskelin menosta. Kengät kastuivat ja olivat ravassa, mutta mulla oli niin hauskaa. Taidan olla saanut annoksen penturiemua Milalta itsellenikin! ;) 




Metsässä juoksin noin 5km ja sen jälkeen suuntasin vielä  jatkamaan lenkkiä hieman vauhdikkaammin "normaalille" lenkkireitille. Kokonaisuudessaan lenkin pituudeksi tuli 12km, ihana sunnuntailenkki! 

Juostessani mietiskelin, että juoksun ei tosiaan tarvitse olla tylsää! Itselleni on tärkeätä, että juoksu pysyy hauskana harrastuksena, josta saan paljon energiaa ja iloa. Tottakai haluan myös kehittyä juoksijana, ja parantaa tulevaisuudessa aikojani esimerkiksi puolimaratonilla ja maratonilla. Mutta kehittyminen ja hauskuus eivät  kuitenkaan, mielestäni ole toisiaan poissulkevia asioita.  Juokseminen ei ole niin vakavaa, ettei välillä voisi poiketa harjoitusohjelmasta (jos sellaista noudattaa) tai tehdä sitä, mitä huvittaa; pinkoa metsässä kuin pieni varsa, juosta mäkiä ylös, tehdä intervalleja, juosta toisinaan hieman pidemmään tai kovempaa/hiljempaa. Pääasia on, että liikkuu! Ja jotta liikunnasta ja juoksusta tulee itselle säännöllistä, on sen mielestäni oltava lähtökohtaisesti  kivaa. 


Tosiasiassa poluilla juokseminen ja mäkien pinkominen kehittävät ketteryyttä, nopeutta ja voimaa. Tänäänkin tein kuin huomaamatta, ja ohimennen, hyvän ja monipuolisen treenin, vaikka pääasia oli vain nauttia ja pitää hauskaa! Luonnollisesti, kehittymiseen tarvitaan myös säännöllisyyttä ja järkeviä harjoituksia, lepoa ja ravintoa unohtamatta.

Pointtina itselläni, ja tässä tekstissä, on kuitenkin se, että kun seuraavan kerran juoksu tuntuu tylsältä, tai se ei huvita, koita rikkoa rutiineja! Mene metsään ja poluille, tai etsi ihan uusia lenkkireittejä vanhojen tuttujen sijaan. Vaihtele vauhtia, juokse mäkiä ylös ja alas, tai tee intervalleja! Lupaan, että tulet lenkiltä takaisin posket punaisina, ja innosta pinkeänä! Juoksu on kivaa! <3

Juoksu on kivaa, vai mitä? Mitä sinä teet, jos ei oikein huvita juosta? Vaihteletko mielen mukaan juoksulenkkien pituutta, alustaa, lenkkireittiä jne. vai noudatatko tarkasti esim. harjoitusohjelmaa tai muuta suunnitelmaa? 

Mukavaa sunnuntaita tyypit! <3



-Karoliina 

Do you sometimes think that running is boring? Is it hard to get out for a run? Running should not be boring, not at all. It should be fun! To make it fun, my best tip is to MIX IT UP! Go to the forest and run on the trails, do some hill training and run up the hills. Do some intervals and get some more speed. Go somewhere to run, where you have never been before. Explore new places while running! It´ll be fun, I promise. 

Follow on Facebook & Instagram

18 kommenttia:

  1. Kivalta kuulostaa. Mä oon, nyt kun ei oo mitään ohjelmaa, tehnyt just usein lenkit vähän ainakin reittiä muunnellen ja tehnyt just vaikka mäkivetoja tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!Juu, ei mullakaan mitään ohjelmaa ole tällä hetkellä, eli aika fiiliksen mukaan! Ja en muutenkaan ole hyvä noudattamaan tarkkaa ohjelmaa, mielummin kuuntelen kroppaa, vaikka tykkään tietysti, että jotkut raamit ja tavoitteet on olemassa juoksun suhteen, mutta nyt on tavoitteena lähinnä peruskunnon ylläpitäminen ja nautiskelu!

      Poista
  2. Oot niin oikeessa! Mäkin tänään meinasin lähtee mun vakkarilenkille, mutta muutinkin sitten suunnitelmia ja juoksin kantakaupungin ympäri. Koukkailin vielä läheltä joulumarkkinoita ja jotenkin se ihana joulufiilis tarttui itseenkin, vaikka yleensä välttelen lenkeilläni ihmismassoja. Vaihtelu virkistää siinäkin! :) Oikeestaan jo pienetkin muutokset tuttuihin kuvioihin jaa uutta intoa lenkillekin. Joskus pelkkä reitin väärinpäin meneminen uudet musiikit korvilla riittää motivoimaan ihan uudella virralla.

    Ja metsässä juokseminen jos jokin on niiin huippua, eikä todellakaan sulje pois "tavoitteellista" harjoittelua! Mä oikein taas ootan joululoman Kuopion ja Rukan maastoja, joinne pääsen rämpimään ;)

    Ihanaa sunnuntai iltaa Karoliina ja miljoona suukkoa ja halia hauvavauvalle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta sun "joululenkki"! Ja oot oikeassa, ei tarvitse olla isoja muutoksia, pienetkin jutut, jotka vähän poikkeavat normaalista auttaa motivaation ylläpitämisessä! Ahh, ihanaa, kun pääset jouluksi talvisisiin (toivottavasti) maisemiin juoksemaan! :) Kiitos, Mila tossa vetää sikeitä ja kiittää kovasti haleista ja suukoista <3

      Poista
  3. Ihana postaus taas :) huokuu hyvä mieli! Itsellä nyt tämä pakkotauko tehnyt tehtävänsä ja hinku päästä juoksemaan on jo kova :) kunhan koko perheen flunssa on selätetty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! :) Olin kyllä niin fiiliksissä tänään, kun mullakin oli muutamia päiviä taukoa treeneistä kurkkukivun takia! Toivottavasti selätätte flunssan pian!

      Poista
  4. Juoksu on todellakin kivaa! :) ja kuulostaa niin mukavalta sun lenkki. Näiden sun tekstien lukeminen ei ainakaan yhtään vähennä mun halua tuonne lenkkipoluille. Jalka ei vieläkään ole kunnossa, sauvakävelyä, pyöräilyä, kuntosalia ja soutua pahimpiin vieroitusoireisiin, mutta mikään ei vedä vertoja juoksulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tiedän Anna niin tunteen, kun haluaisi juoksemaan eikä pääse! Kokeile hei vesijuoksua myös! Se on tosi tehokasta, ja hyvää korvaavaa treeniä niin kauan, kun jalka ei ole kunnossa. Mä tein sitä paljon, sillon loukkaantuneena. Tsemppiä <3

      Poista
  5. Vaihtelu virkistää ja piristää lenkkeilyssä; metsäreitit on ihan huippuja. Toisaalta mulla toimii vakkarilenkki niinkin että jos tuntuu etten jaksa tehdä mitään, ajattelen että käyn juoksemassa EDES sen vakkarilenkin ja kappas kummaa, yhdessä hujauksessa olen juossut 6 km :)
    Ihanaa sunnuntai-illan jatkoa, mä lähden pian jatkaan sitä yövuoroon... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Joo, toi on kanssa hyvä tapa motivoida itseään! Usein tosiaan se vaikein vaihe on ovesta ulos lähteminen, joten kun suostuttelee itsensä ulos ja "edes vähän" juoksemaan niin huomaakin pian juosseensa paljon pidemmälle kuin oli ajatellut! :) Tsemppiä töihin! <3

      Poista
  6. Ensinnäkin onnea pienestä pennusta! <3 pentuaika on niin ikimuistoista ja arvokasta, nauttikaa.

    Mua motivoi blogit (tämä mukaan lukien), uudet juoksuvaatteet, lenkin jälkeisen fiiliksen ajattelu, tehtyjen treenien kirjaaminen kalenteriin... Joskus tylsistymiselle ei siltikään mahda mitään. Olen aika hyvin oppinut ajattelemaan, että aina ei tarvitse huvittaa, mutta lenkille voi ja kannattaa lähteä siitä huolimatta. Harvoin mulla on kova hinku meikkien pesuun tai hampaiden pesuunkaan, mutta ne vaan on osa elämää. Mä vaan teen enkä ajattele, että oisko tässä nyt joku vaihtoehto. Kun juoksu on osa elämää, niin se on sitä tylsänäkin ilman euforiahuippuja tai innostusta.

    Ja sitten kun kuitenkin koko ajan tietää, että kun puurtaa tasaisesti tylsistyneenäkin, niin pitää kuntoa yllä ja saa ennemmin tai myöhemmin kokea myös niitä ihania hetkiä, kun juoksu tuntuu lennolta tai lenkillä näkee mahtavan auringonnousun tai jotain muuta... asioita, joita saavuttaa kun jaksaa sen tympääntyneisyyden läpi :)

    Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon onnitteluista! <3 Nautitaan varmasti meidän (vielä) pienestä karvapallerosta! :) Noi on kyllä hyviä motivaattoreita nuo mitä listasit! Ja tuo on niin totta, että aina ei voi huvittaa, mutta silti kannattaa lähteä, koska useimmiten lenkiltä palaa ihan mahtavan fiiliksen kanssa! Kivaa alkanutta viikkoa! :)

      Poista
  7. Ihana sinä! <3 Vaihtelu tosiaan virkistää! Tänään oli ihan loistofiilis hölkkäillä lumisissa maisemissa ja kun pakkanen narskui kenkien alla!!!:):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahh, ihanaa kun teillä on lunta siellä! :)) Täällä on vaan mustaa! :/ Mutta toisaalta juoksuun sekin kelpaa oikein hyvin! Kivaa viikkoa!

      Poista
  8. Voivoivoi beibi pientä pentua <3 ihana hän on ja onnea perheenlisäykselle! :)
    Itse taas olen viime aikoina crossfitin jälkeen ikävöinyt juoksua kun sitä en ehdi harrastaa kuin 2 kertaa viikossa. Mutta JOS tylsyys iskee, niin poikkean metsäpoluille hölkkäilemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, ihana rinsessa on tosiaan! <3 Mitä oot tykännyt crossfitistä? Mun oli ainakin vaikeata sovittaa juoksemiset sen kanssa! :D Kaksikin kertaa viikossa on hyvä!! Kivaa viikkoa Jossu!

      Poista
  9. Jeee, ihanaa kun oot käynyt poluille! Saat joskus vetää lenkin tuolla, joojoo, näyttää ihanalta <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihanaa! :) Jooo, voidaan mennä sinne juoksee, tuut joku kerta tänne meillepäin lenkille! :) <3

      Poista