torstai 29. tammikuuta 2015

Tulikos tammikuusta timmikuu?

Heippa! Tammikuu alkaa olla lopuillaan ja on aika tarkastella hieman, tuliko tammikuusta "timmikuu" vai ei! ;)

Salaattia: kanaa, fetaa ja vihanneksia!

Kirjoittelin kuukauden alussa, että haluan nyt tammikuussa keskittyä jouluherkuttelujen jälkeen terveellisempään syömiseen, jotta oma olo olisi kropassa mukavampi. Taustalla tässä kuukausitavoitteen asettamisessa on ajatus, että usein vuoden alussa asetetaan tulevalle vuodelle (liian) isoja tavoitteita, jotka koskevat hyvinvointia, liikuntaa tai jopa kokonaista elämänmuutosta. Monesti tavoitteet saattavat unohtua jo ennen tammikuun loppua, sillä ne ovat asetettu kenties epärealistisesti tai niissä pyritään muuttamaan kaikki parannusta vaativat tavat yhdellä kerralla. Itse ajattelin lähestyä omaan hyvinvointiini liittyviä tavoitteita aina kuukausikohtaisesti. Siihen on kaksi syytä: kuukausi on sopivan pitkä ja samalla lyhyt aikaväli, jotta tavoitteeseen keskittyminen tuntuu motivoivalta ja hyvältä. Toiseksi keskittyminen yhteen asiaan kerralla ei myöskään tunnu olevan liikaa kaiken muun ohella. 

Grillikauden avaus tammikuussa! Ei huono vai mitä? :)
Tammikuun tavoitteena oli siis keskittyä terveellisempään syömiseen, jotta kroppa saisi mahdollisimman paljon hyviä ravintoaineita, puhdasta ruokaa ja vointi olisi sen myötä parempi. Asetin itselleni seuraavat tavoitteet: 

Lisää tätä:
 • Vihanneksia jokaisella aterialla
 • Hedelmiä välipaloilla ja smoothieissa
 • Marjoja
 • Hyviä proteiininlähteitä (kana, kala, kalkkuna, katkaravut, jauheliha)
 • Hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet, avokado jne.)
 • Ravinteikkaita ruokia, joista saa energiaa
 • Kotona valmistettuja aterioita
 • Ruokien suunnittelua
Vähemmän tätä:
 • Sokeria sisältäviä elintarvikkeita
 • Tyhjiä kaloreita
 • Herkkuja

Lounas "salaattitortillat" 
Aamiaisella Fazerilla

Yhteenvetona tammikuun ruokailuista:
 • Vihanneksia olen syönyt paljon ja voisin sanoa, että lähes kaikilla aterioilla! Toisinaan aamiaiselta ne ovat puuttuneet, jos olen syönyt esim. puuroa, mutta silloinkin puuron päällä on yleensä jotain hedelmää, useimmiten omenapaloja.
 • Hedelmiä on tullut syötyä välipaloilla ja smoothiessa.
 • Marjoja (mustikoita ja vadelmia) olen laittanut myös smoothieihin.
 • Hyviä rasvoja -on tullut syötyä jonkin verran, mutta esimerkiksi avokadoja en ole ostanut tammikuussa. Ne ovat ihan super kalliita! Saksanpähkinöitä olen laittanut toisinaan puuron päälle ja oliiviöljyä tulee käytettyä ruuanlaitossa.

Smoothie 

Aamiaisella Vierumäen Scandicissa

 • Ateriat (lounas/illallinen), joita olen syönyt ovat olleet ravinteikkaita ja painottuneet pitkälti kasviksiin ja hyviin proteiininlähteisiin. Kalaa olisin halunnut syödä enemmän, sitä tulee syötyä liian vähän. 
 • Tammikuussa olen valmistanut tosi paljon ruokaa kotona, johtuen siitä, että olen pääasiassa tehnyt graduhommia kotoa.  
 • Ruokien suunnittelua etukäteen olisi voinut tehdä paremmin, mutta olen ainakin pyrkinyt pitämään huolen siitä, että kotona on aina saatavilla hyviä aineksia, joista pystyy valmistamaan terveellisen aterian. 


Lounassalaatti
 • Sokeria sisältävät elintarvikkeet ja herkut…on tullut syötyä jonkin verran viikonloppuisin, mutta kaikki herkut ovat olleet sellaisia, joita on oikeasti tehnyt mieli ja usein sporttailupäivään yhdistettynä, joten se on parempi kuin ilman sporttailuja, eikö? ;)
 • Tyhjiä kaloreita..hmm, yksi vierailu Heseen Tampereella Manic Run-promopäivän päätteeksi kuolemannälkäisenä, väsyneenä ja ryytyneenä! Ei paras idea, mutta oh well..elämä on ja sitten taas eteenpäin, sanoi mummo lumessa! ;)

Sandron Brunssin jälkkäreitä 
Ystävän kanssa lounaalla herkkusalaatit 
Aamiaisella smoothieta ja kasvis munakas

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että ei täydellisen timmi (tammi)kuu ruokailujen suhteen, mutta toisaalta olen tyytyväinen siihen, että pääasiassa on tullut syötyä hyvin ja terveellisesti. Oma pyrkimys ei olekaan syödä 100% terveellisesti vaan koen, että enemmän 80% terveellisesti, 20% vapaammin on parempi ajattelutapa sekä henkisen että fyysisen terveyteni kannalta. Helmikuun myötä ei ole tarkoitus heittää terveellisempää syömistä romukoppaan vaan jatkaa samaa rataa! Reissut tulevat aiheuttamaan hieman haasteita, mutta niissäkin on hyvä pitää "kohtuus kaikessa" mielessä ja lomalla on tietysti lupa hieman nautiskella enemmän! :)

Mites teidän tammikuun tavoitteet tai hyvinvointiin liittyvät uuden vuoden lupaukset? Kuinka on sujunut? :) Kivaa torstaita ja kiitos paljon isosta määrästä kommentteja viime postaukseen koskien treeniohjelman noudattamista! Kivaa oli lukea teidän ajatuksia aiheesta! <3

-Karoliina


Seuraile myös Instagramissa & Facebookissa

17 kommenttia:

 1. Erittäin hyvältä ja terveelliseltähän sun tammikuu vaikuttaa! Ihania kuvia kertakaikkiaan. :)

  Kohtuus kaikessa ja herkutkin ovat osa ainakin omaa terveellistä elämäntapaani. :p Viikot ovat menneet aika rutiinilla perusterveellisesti ja viikonloppuisin olen saattanut perusaterioiden lisänä käydä ravintolassa, brunssilla tai hakemassa Makuunin namipussin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Laura! Kiitos! Tässä oli tosin vaan murto-osa siitä, mitä olen syönyt…On se kumma, kun siitä Hesen ateriasta ei tule otettua kuvaa, haha! Terveellisiä ruokia on kivempi kuvata, ne on kauniimpia! :D Tosin, suurimmaksi osaksi se näyttää tältä! Sunkin meininki kuulostaa hyvältä! Aika samoilla linjoilla ollaan! :) Ihanaa perjantaita, jee (herkku)viikonloppu taas edessä! ;)

   Poista
 2. Miulla oli kanssa aika samantyylinen tavoite ruokailujen suhteen, kun siulla. Ensinnäkin tuntuu, että tämä koko kuukausi on mennyt yhdessä hujauksessa, kun on ollut niin kiireistä. Herkut on pääasiassa tullut syötyä just viikonloppuna, mutta tuntuu, että niitä olis ollut koko ajan syömässä, kun tosiaan päivät on mennyt sellasta vauhtia :D Tuo 80%/20%- toiminta toimii ainakin miulla kaikkein parhaiten, välillä se suklaa on vaan niin tarpeellista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Essi! Joo, tiedän tunteen! Ihan kamalaa vauhtia mennyt koko kuukausi.. 80/20 tavoite on mun mielestä hyvä ja sopii mulle, kiva kuulla, että sullekin! Ja haha, jep…aina välillä tarvitsee tosiaan suklaata, niin se vaan menee! ;) Kivaa viikonloppua!!

   Poista
 3. Nohnoh, hyviltä nuo näyttää nuo syöminkit! Ja ihan mun näköisiä, eli paaaljon kasviksia ja päälle pähkinöitä ja mausteita, kylkeen raejuustoa tai vähän rahkaa.
  Mulla on alkuvuosi mennyt entiseen tapaan, eli herkkuja viikonloppuna sopivasti ja arkena paljon kasviksia ja hedelmiä pähkinöillä, siemenillä ja joskus lihalla/kalalla jatkettuina. Ja kahvia, oh lord, kahvia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jossu! Haha, luulen, että tykätään aika samanlaisista "mössöistä" :D Monet mun ruuat on sellaisia, että en osaisi edes nimetä niitä, koska ne on niin ihme sekoituksia, yleensä just kasviksia ja jotain protskua. Ja hei SAMA TÄÄLLÄ…kahvia!! Ihan liikaa kahvia! :D Kivaa viikonloppua!

   Poista
 4. Itselläni alkoi tammikuun alusta suklaalakko. Se on sujunut yllättävän kivuttomasti, vain parina päivänä ont ehnyt mieli suklaata. Kun ekat kaks viikkoa oli menny niin hyvin, päätin nostaa panoksia ja otin lakkoon mukaan kaikki herkut. Ja sekin on sujunut todella hyvin! :D olen itsekin ihmeissäni ja nyt onkin ongelmana, et mitäs sitten kun koittaa helmikuu. Mul on täs pari päivää aikaa pähkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Lotta! Jee, hyvä, että suklaa- ja nyt koko herkkulakko on sujunut hyvin! Yleensä alku on vaikeaa, ja sitten helpottuu, kun ei enää tee mieli niitä herkkuja samalla tavalla! Mä teen välillä myös tollaisia lakkoja myös jonkin jutun suhteen (karkin useimmiten) ja mulle ne toimii! Tsemppiä! :)

   Poista
 5. Mäkin luin oikein innolla noita kommentteja tohon sun edelliseen postaukseen:) Mielenkiintoista! Mutta tähän postaukseen.. öö ei oo ollut timmikuu:D Ei tosin ole ollut tarkoituskaan. Hyvännäköisiä aterioita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä veikkaan, että ihan tarpeeksi timmi kuitenkin! ;) Jos ei lasketa meidän Vierumäen herkutteluja! Mutta hei..kun liikkuu, voi syödäkin hyvällä omallatunnolla enemmän! Kivaa viikonloppua! <3

   Poista
 6. Sulla on kyllä varmasti syömisen peruspalikat kunnossa niin tammi- kuin muissakin kuissa! :) Mutta onhan se välillä toki tarvittaessa ihan kiva varmistaa, että ne perusteet ovat edelleen about kohdallaan! Mä en varsinaisesti tehnyt lupauksia tammikuulle, mutta mun tärkeimpänä tavoitteena tälle vuodelle on opetella syömään säännöllisesti ja nykyistä runsaampia välipaloja. Mä en halua enää siirtää nälän tunteita eteenpäin esim. kahvilla tai light-limuilla, vaan antaa mun kropalle säännöllisesti polttoainetta ja hyviä rakennusaineita :) Siinäpä tavoitetta, sillä kyllähän ihmisen syömistottumukset ovat melko syvälle juurtuneet. Mutta pikkuhiljaa ja rennosti opetellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tiina! Joo, totta, kyllä ne peruspalikat on varmasti mulla kunnossa, mutta välillä tulee herkuteltua kuitenkin liikaa, ja se on sellainen, johon haluan kiinnittää huomiota, koska liian herkuttelun myötä mulla on heti vatsa kipeänä ja huono olo! :/ Toi sun tavoite on kyllä tosi hyvä! Säännöllinen syöminen ja tarpeeksi runsaat välipalat on kyllä varmasti painonhallinkin kannalta tosi oleellista. Ja totta myös se, että syömistottumuksia ei ole helppo muuttaa! Tsemppiä kovasti! :) Kerro, jos haluat jotain vinkkejä tai ajatuksia… terveisin, 3h välein syövä ;) Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
  2. Painonhallinkin -->painonhallinnankin! :D (olipas vaikee sana…)

   Poista
 7. Hieno analyysi. Mulla on ollut samanlaista ruokaremonttia koko tammikuu ja vielä jatkuu. Olen herkutellut banaaniletuilla ja maapähkinävoilla. Tänään ostin sokeritonta salmiakkia. Pieni repsahdus silloin tällöin ei ole pahasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahh, banaaniletut on niin hyviä! Ja maapähkinävoi kuuluu myös mun herkkuihin! Joo, herkuttelut kohtuudella ei tosiaan oo pahasta! :) Kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 8. Hei! Kävin eilen juoksulenkillä tosin kävelin vain vähän.
  Lenkin kesto oli 43 minuuttia sykemittarin mukaan.
  Olen 163 cm pitkä ja painan 48 kiloa. Kaloreita kului
  sykemittarin mukaan lenkillä 277 kcal. Siis olin järkyttynyt
  miten vähän ja sellaisen lenkin tein. Viimeviikolla step-aerobic tunnin
  jälkeen kulutus oli 432 kcal. Miksi näin pienet kulutukset? Johtunee painosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Veikkaisin, että olet juoksulenkin tehnyt alemmilla sykkeillä ja vähemmällä intensiteetillä kuin step-aerobic-tunnin, jossa todennäköisesti sykkeet on välillä sykehuipuissa pomppinut korkealla (=kuluttaa enemmän). Myös tietysti paino vaikuttaa treenin intensiteetin ja keston lisäksi. Toisaalta, juoksua ei voi aina harrastaa kovalla intensiteetillä, se on liian kuluttavaa. Suurin osa lenkeistä on ihan järkevää tehdä pk-alueella ja silloin intensiteetti on huomattavasti matalampi! :)

   Poista