lauantai 2. huhtikuuta 2016

Herkullisen salaatin salaisuus

Salaattirakkauteni ei varmasti tule yllätyksenä teille, jotka olette blogia ja/tai mun Instagramia seurailleet! Salaatit on yksi mun lempiruoista ja lähes jokapäiväinen lounassuosikki. Salaattikuvia vilahtelee täällä sekä instassa harva se päivä, sillä niitä tulee syötyä tosi paljon. Usein kysytäänkin, että miten jaksan syödä salaatteja niin usein? Vastaus kuuluu yksinkertaisesti, "koska ne on niin hyviä, täyttäviä ja terveellisiä!" Salaatteihin voi laittaa melkein mitä vain, jolloin vaihtelua riittää! Tällä viikolla ollaan pidetty taas salaattiviikkoa ja syötiin ruokaisia salaatteja illalliseksi kolmena iltana, koska haluttiin vähän kevyempää settiä pääsiäisherkuttelujen jälkeen. Mutta, ei huolta kyllä me muutakin syödään kuin salaatteja! ;) Perjantai oli nimittäin kotitekoisten burgerien päivä, mutta se on aivan toinen tarinansa, joten nyt ne tämän viikon salaatit. Super hyviä  olivat kaikki, joten tässä ne tulee:

Savulohi-feta-salaatti

  • Salaattipohja: Frisee-salaattisekoitus, jossa vuonankaalioa, punasalaattia ja Frisee-salaattia sekä luomu rucolaa (LIDL). Nämä molemmat on ihan mun suosikkeja, joita käytän lähes aina!
  • Kirsikkatomaatit, kurkku, avokado, porkkana, broccoli, fetajuusto, savulohi ja cashew-pähkinä
  • Kastikkeena italialainen öljy-balsamicopohjainen kastike




Nacho-salaatti
  • Salaattipohja: Frisee-salaattisekoitus, jossa vuonankaalioa, punasalaattia ja Frisee-salaattia sekä luomu rucolaa (LIDL)
  • Kirsikkatomaatit, kurkku, avokado, broccoli,
  • Tacomaustettu jauheliha, muutama murustettu maissilastu, salsaa & sour creamia


Kana-fetasalaatti
  • Salaattipohja: Luomu rucola (LIDL)
  • Kirsikkatomaatit, kurkku, porkkana, broccoli, omena
  • Fetajuusto ja kanafile
  • Kastikkeena italialainen öljy-balsamicopohjainen kastike




Mikä sitten on herkullisen salaatin salaisuus? 

Mielestäni herkullisessa salaatissa on kaksi ehdotonta asiaa ja niiden lisäksi paljon vapauksia! ;) Ehdottomia ovat hyvä salaattipohja ja herkullinen salaattikastike! Ne voivat viedä salaatin täysin uudelle tasolle tai vastaavasti saada siitä tulemaan vaan "blaah, ihan ok"-fiiliksen. Hyvässä salaattipohjassa on itselläni usein jotakin tummanvihreää:  rucolaa, vuonankaalia tai pinaattia.  Myös punasalaattia ja Friseesalaattia tulee käytettyä. Ei siis välttämättä näitä kaikkia samalla kertaa, mutta jotakin näistä. Suosin valmiita salaattisekoituspusseja juuri niiden helppouden takia! Ne ovat usein maukkaita ja vaihtelua saa kun vaihtelee sekoituksia. Ainakin LIDL:ssä ne ovat myös aika edullisia, joten ostan niitä mielellään sieltä. Plussaa tulee myös siitä, että ne ovat valmiita syötäviksi eli ei tarvitse alkaa pesemään ja pilkkomaan. Se nopeuttaa salaatin tekoa huomattavasti ja onkin varmasti ykkösvinkkini nopean ja hyvän salaatin tekoon. 


Salaattikastike on toinen ehdottoman tärkeä juttu eli sen pitää olla hyvä! Viime aikoina olen suosinut tuota öljy-balsamicopohjaista kastiketta, joka on ostettu Jenkeistä. Kyseessä on valmis kuivasekoitus, jonka joukkoon sekoitetaan öljyä ja balsamicoa. Usein saatan myös käyttää kastikkeena vain lorauksen öljyä, johon lisään hieman pippuria. Muita suosikkisalaattikastikkeita on ihan perinteinen sinaappisalaattikastike, ceasar-kastike, ranch ja thousand island. Salaattikastiketta vaihtelemalla saa myös vaihtelua salaattiin. 

Kun salaatin pohja ja kastike ovat kunnossa voi välissä käyttää mielikuvitusta. Itse tykkään salaateista, joissa on mahdollisimman paljon kaikkea, jolloin ne ovat myös ruokaisempia. Vihanneksissa suosin esimerkiksi juuri näitä, jotka näkyvät tämän postauksen salaateissa. Käytän myös mielelläni avokadoa, koska tuo salaattiin hyviä rasvoja ja tekee siitä täyttävämmän tuntuisen. Ruokaisan salaatista tekee myös itse täytteet, tässä joitakin omia suosikkejani. Hedelmiä ja marjoja kuten vihanneksiakin kannattaa suosia sesongin mukaan.


  • Juustot: fetajuusto/salaattijuusto, halloum, mozarella, vuohenjuusto, aurajuusto
  • Pähkinät: cashew, saksanpähkinä, erilaiset pähkinäsekoitukset
  • Liha: Kana, savulohi, jauheliha, paistettu lohi, leikkeleet (kalkkuna, kinkku)
  • Siemenet (auringonkukansiemenet, pinjansiemenet)
  • Hedelmät: omena, persimoni, päärynä, veimeloni, viinirypäleet
  • Marjat: (etenkin kesällä) pensasmustikat, vadelmat, mansikat
  • Pasta, riisi, kvinoa
  • Yrtit: Korianteri, basilika
  • Muut: Keitetty kananmuna
Siemenet ja pähkinät tuovat salaattiin myös lisää ruokaisuutta, mutta jos salaatissa on jo esimerkiksi avokadoa niin niitä ei kannata enää lisätä suuria määriä.  Salaatista tulee silloin nopeasti hyvin kaloripitoinen, vaikka rasvat ovatkin siemenissä ja pähkinöissä terveellisiä. Pähkinöitä ja siemeniä kannattaa siis käyttää, mutta pieniä määriä, jos haluaa että salaatti pysyy kevyenä. 

Mikä on teidän suosikki salaatti tällä hetkellä? Ja onko kellään hyvää ohjetta kotitekoiseen salaattikastikkeeseen? 

Kevään ja kesän tullen salaatti-innostus kasvaa taas ja odotan oikein ihania mansikka-vuohenjuustosalaatteja sekä grillattua halloumia vesimelonin kera salaatin päällä! Nams! 

Mukavaa viikonloppua! :)

-Karoliina

Seuraa myös Instagramissa & Facebookissa


14 kommenttia:

  1. Voin allekirjoittaa, että sun salaatit on tosi herkullisia! Vesi herahti nytkin kielelle jo vain kun näitä kuvia katselen (vaikka istunkin itse aamupalapöydässä :D) Kiitos inspiksestä, mulle se tuli ainakin tarpeeseen, sillä salaatti-inspiraatio on ollut vähän hakusessa! Kivaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä, että sait inspistä ja kiitos! <3 Kivaa alkanutta viikkoa! :)

      Poista
  2. Ihania salaattikuvia :p. Itse tykkäisin myös syödä enemmän salaatteja, mutta tosi harvoin tulee kuitenkin tehtyä niitä.. Kauppojen salaattibaareja tulee kyllä jonkun verran kulutettua :). Salaateissa parasta juurikin terveellisyys, hyvä olo syönnin jälkeen ja vaihtelevuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Kaupoissa on kyllä ihania salaattibaareja nykyään, mutta jostain syystä mä saan aina kerättyä niin ison annoksen, että siitä tulee ihan hirveän kallis :D Sen takia suosin nykyään kotona tehtyjä salaatteja aina kuin mahdollista! :) Ja tuo on niin totta, että salaatin syömisen jälkeen on hyvä olo! Täysi, mutta kuitenkin kevyt! Kivaa viikkoa Laura! :)

      Poista
  3. Voi miten herkullisen näköisiä salaatteja! Pitääkin käydä hakemassa tästä postauksesta inspiraatiota sitten, kun salaattinälkä iskee. :)

    VastaaPoista
  4. Nam! Mä luotan pohjana useimmiten jäävuorisalaattiin, tomaattiin ja kurkkuun ja lisäilen siihen sit fiiliksen mukaan porkkanaa, kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä,hedelmiä, avocadoa ja lihoja :) tänään just söin kanasalaatin jossa oli salaattipohjan lisäksi vesimelonia,viinirypäleitä, siemeniä ja paistettua kanaa , nam!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, kuulostaa hyvältä!! :) Hedelmien lisääminen salaattiin on kyllä useimmiten tosi hyvä päätös! Ne tuo ihanaa makeutta muiden makujen sekaan! :) Kivaa uutta viikkoa Krista!:)

      Poista
  5. Sun salaatit on kyllä tosi herkullisen näköisiä! Mä olen tosi huono tekemään itse salaatteja kotona. Syön kyllä usein töissä lounaaksi salaatteja, mutta yleensä haen jostain kaupan salaattibaarista tms. Ne kauppojen kivasti yleistyneet salaattibaarit on kyllä parhaita, saa otettua just sen verran kun haluaa ja voi vaihdella täytteitä joka kerta. Usein valitsen lohta, nam ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka! :) Jep, kauppojen salaattibaarit on kyllä nykyään tosi hyviä ja monipuolisia! Onneksi niitä on niin varmaan useampi ihminen syö enemmän salaatteja! :) Mutta kuten Lauralle tossa yläpuolella kirjoitin niin, itse aina jotenkin onnistun keräämään niistä niin ison annoksen, että siitä tulee tosi kallis! :D Sen takia koitan suosia kotona tehtyjä salaatteja, mutta toki tilanteen mukaan! Tykkään myös toisinaan ihan valmissalaateistakin, niitäkin on hyviä niiden ei-niin-hyvien joukossa! Kivaa viikkoa sulle! :)

      Poista
  6. Sun salaatit on herkullisen näköisiä, ja erityisesti hyvänmakuisia (kun olen päässyt maistelemaan!). Voitaisko syödä salaattia sit kun tullaan teille? ;) Mä syön viikottain salaattia, mutta en niin usein kuin sä.. mut kesällä ehkä enemmän taas, tai silloin salaatit maistuu erityisen hyvin! Oon samaa mieltä sun kanssa hyvästä salaatista.. mä oon tykästynyt kestosuosikin rucolan lisäksi vuonankaaliin ja pinaatti sopii tosi hyvin lohisalaattiin. :) Mä tykkään pelkästä balsamicosta, mutta myös ihan öljystä salaatissa kans. Erityisesti suolainen-makea -makupari on mun mielestä onnistuneen salaatin yks juju.. halloumi, feta, suolapähkinät kaipaa rinnalleen rypäleitä, ananasta, vesimelonia jne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! :) Juu, katsotaan teenkö teille salaattia (taaas) vai keksitäänkö jotain muuta! :D Totta, että pelkkä balsamico on tosi hyvää! Mun pitääkin metsästää hyvä balsamico jostain! Ja samaa mieltä myös tuosta suolainen-makea-makuparista! :) Nam nam! Kivaa viikkoa sinne!! :)

      Poista
  7. Onpa herkun näköisiä salaatteja! Mä(kin) tykkään salaateista tosi kovasti ja nimenomaan lounaana: ne on oikeastaan lähes ainut lounas, jonka jälkeen jaksaa vielä opiskellakin ilman että silmät lupsuu väkisin päiväunimoodiin :D Oon vaan valitettavan laiska tekemään salaatteja kotona, tässä asiassa pitäisi tehdä ryhtiliike. Salaattibaareja kyllä kulutan melko taajaan, ja aiemmin söin yliopistollakin lähes aina salaattilounaan, mutta nyt on sieltäkin salaattibaarit poistuneet... :/

    Mun vakkari salaattikastike on loraus öljyä ja viinietikkaa sekä ripaus suolaa ja pippuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Saimi! :) Kiitos paljon! Oon samaa mieltä, että salaatin syömisen jälkeen on vielä energinen olo eikä ala silmät lupsaamaan kiinni samantien! Onpa tylsää, ettei yliopistolla ole enää salaattibaaria! :( Luulisi, että sille olisi kysyntää! Hyvältä kuulostaa myös sun vakkarisalaattikastike, helppo, mutta varmasti hyvä! :) Mukavaa viikkoa sinne!

      Poista