tiistai 10. toukokuuta 2016

Vauva 6kk

I täytti eilen puoli vuotta! <3 Alkaa olla jo aika perinne, että jokaisen tällaisen päivityksen alussa ihmettelen sitä, kuinka nopeasti aika on mennyt ja tämä ei ole poikkeus. 6kk on mennyt ihan älytöntä vauhtia ja jos seuraavat puoli vuotta menevät yhtä vauhdilla, on tämä vauvavuosi ohi ihan hurauksessa! Jollain tapaa 6kk ikä tuntuu isolta merkkipaalulta vauvavuoden aikana, sillä nyt ei enää olla ihan pikkuvauvoja vaan siirrytään "isompien vauvojen kerhoon". Siihen ikään, missä opitaan koko ajan uusia juttuja ja pidetään vanhemmat jatkuvasti varpaisillaan! ;)


Meillä on 6kk neuvola vasta ensi viikolla, joten mittoja ei tähän hätään ole, mutta veikkaus on n. 8,4kg ja pituus 69cm. 6kk iässä Isla syö edelleen pääasiassa rintamaitoa, mutta on maistellut kiinteitä 4,5 kuukauden ikäisestä. Tällä hetkellä menee sekä soseita (vaihteleva määrä) ja sormiruokaa, joka aloitettiin tässä 5-6kk iässä, kun istuminen tuettuna syöttötuolissa alkoi onnistua hyvin. Sormiruokaa ei tosin juurikaan mene suuhun! :D Isla tykkää pyöritellä ruokia sormissa ja tutkia niitä, mutta on yllättävän epäilevä niiden suhteen ja suu pysyy aika pitkälti kiinni, vaikka kaikki muut esineet menevätkin ensimmäisenä  suuhun. Tämä on mielestäni aika jännää. Millaisia kokemuksia teillä muilla mammoilla on ollut sormiruokailun aloittamisesta? Pitää vaan varmaan jatkaa yrittämistä ja jonain päivänä suuhun meneekin jotain? Meidän perheessä on yksi musta ja karvainen, joka on todella iloinen siitä, että herkut I:n edessä eivät mene tämän suuhun vaan putoavat lattialle..Tuntuu siltä, että tytöillä on kunnon yhteistyö ja avunanto sopimus päällä. I vaivihkaa pudottaa Milalle ruokia lattialle, josta tämä ihan innoissaan siivoa kaiken. Hyvä, ettei odota lattialla suu auki, jos jotain vaikka putoaisi suoraan suuhun.... :D 



Sormiruokana olen toistaiseksi tarjonnut kurkkua, banaania, avokadoa, kananmunaa ja vesimelonia. Maidon juominen pullosta on edelleen hankalaa ja sen takia maitobaari ei kovin pitkään vielä ole ollut poissa Islan luota. Tulevana viikonloppuna HCR:n takia joudun olemaan toistaiseksi pisimmän ajan pois Islan luota, mutta eiköhän isi ja Isla pärjää ihan hyvin! :) Islan mielestä ilmeisesti maitoa ei kuulu pullosta juoda, mutta vesi taas onneksi menee janojuomana kiinteiden yhteydessä. Olen yrittänyt pitää mielessä sanonnan, jota Jenkeissä käytetään, jotta en ala hermoilla liikaa tätä kiinteiden aloittamista: "Food under one is just for fun". Ja niinhän se on. Maito on kuitenkin edelleen se pääasiallinen ravinto 1v. asti eikä ole niin justiinsa, jos kiinteitä ruokia ei mene alas isoja määriä. Ja toisaalta, vastahan tässä on alettu niitä harjoittelemaan! :)



Sormiruokailun aloittamisen lisäksi suurimpia muutoksia vauvan elämässä viimeisen kuukauden aikana on uudet nukkumisjärjestelyt. Laitettiin I viime viikolla nukkumaan omaan huoneeseen, mikä oli ehkä suurempi juttu äidille kuin vauvalle. Islahan on nukkunut alusta asti omassa sängyssä, mutta tähän asti meidän kanssa samassa huoneessa. Siirtopäätöstä edelsi pidempi pätkä aika levottomia öitä ja herätyksiä, joihin aloin olla hieman väsynyt. Päätös tuntui heti oikealta, vaikka olikin sellainen olo, että nyt oma lapsi suunnilleen muuttaa pois kotoa! Yöt ovat rauhoittuneet huomattavasti omaan huoneeseen siirtymisen jälkeen ja viime yönä Isla nukkui jopa 7 tunnin pätkän klo 21-04 (!!!), mitä ei ole tapahtunut sitten ensimmäisien kuukausien, jos silloinkaan. Toivottavasti yöt jatkuu samaan malliin, yhdellä tai kahdella syötöllä. Pikku neidille siirtyminen omaan huoneeseen nukkumaan ei tuntunut olevan juttu eikä mikään, joten uskon, että tehtiin siinä meidän perheelle oikea ratkaisu! :) 


6kk iässä I viihtyy hyvin lattialla tutkimassa ja liikkuu kääntymällä oman akselinsa ympäri, muttei vielä kunnolla pääse eteenpäin. Myös leikkimatolla viihdytään sekä sitterissä. I tykkää katsoa värikkäitä lastenohjelmia ja saakin katsoa niitä aina sellaisina hetkinä, kun äidin pitää saada jotain tehtyä (siivottua tms). Lempileikkejä on kuitenkin  jumppailut äidin kanssa ja "painiminen" isin kanssa. I viihtyy hyvin sylissä ja sieltä onkin paras tutkia ja katsella maailmaa. 



6kk synttäripäivänä I pääsi ensimmäistä kertaa tallille katsomaan ratsastusta ja heppoja. Jalat vispasivat siihen malliin, että taisi tykätä! :) Rintarepussa oleminen on myös I:n mielestä todella hauskaa, vaikkei sitä olekaan reissun jälkeen juuri käytetty. Tallilla se oli kuitenkin tosi hyvä väline, kun ei viitsinyt vaunuilla säikytellä heppoja. 


6kk iässä I on jo todella vuorovaikutteinen ja hauskaa seuraa. Tuntuu siltä, että hän ymmärtää jo paljon enemmän, mitä ympärillä tapahtuu ja ottaa osaa keskusteluihin välillä varsin kovaäänisestikin. Välillä myös pidetään vain huvin vuoksi sellaista meteliä ja "höpötystä" ettei kukaan muu meinaa kotona kuulla omia ajatuksia! ;) Ihanaa nähdä ja seurata, miten kehitys tästä jatkuu! <3

Mitä kuuluu muille vauvoille? :)

-Karoliina




Seuraa Instagramissa/Facebookissa/BloglovinissaSnapchatissa (candyontherun)

11 kommenttia:

  1. Voih, Isla on kyllä suloinen iso pieni tyttö <3 Niin terveen ja hymyilevän näköinen :) Paljon onnea 6kk:n merkkipaalusta!

    VastaaPoista
  2. Kiva lukea vauvajuttuja, vaikkei omaa olekaan - vauvat liittyy omaan tulevaan ammattiin. :) Sinulla on kyllä ihanan hymytyttö!
    T.Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maria! <3 Kiva kuulla, että tykkäät lukea näitä vauvahöpinöitä! :)

      Poista
  3. Meidän neiti täyttää tulevana sunnuntaina 6kk ja ollaan myös pikkuhiljaa aloiteltu sormiruokailua. Toki on saanut jo aikaisemmin muutaman kerran kurkku- tai porkkanatikun imeskeltäväksi, mutta nyt on ruokapöydässä omalla paikalla ja omalla lautasella on ollut esim. kurkkua, tomaattia, avokadoa ja maissinaksuja. Kaikki menee suuhun mitä edessä on ja jopa ihan mahaan asti päätyy jotain :) Soseita on saanut 4kk alkaen pikkuhiljaa ja nyt on viisi ateriaa päivässä. Aamulla ja illalla joko ruis- tai kaurapuuro marjasoseella. Lounaaksi jotain ite tehtyä kasvista ja pikku nökäre broileria. Välipalalla hedelmäsosetta. Pävälliseksi taas kasvista (ei lihaa). Korvikkeella on jo ja sen menekki onkin nyt viikon aikana tipahtanut reilusti, ruoka kuitenkin maistuu, vaikka ei isoja määriä vielä syökään. Tuota veden juottamista oon miettinyt, että kuinka paljon tulisi tarjota. En ole muistanut neuvolassa kysyä. Mielellään juo kyllä omasta arabian lasten kahvikupista :D (Pitäsiköhän se maitokin tarjota siitä jos vaikka uppois paremmin :D) Liikkeelle meillä lähdettiin pari viikkoa sitten. Vajaan viikon jaksoi ryömiä ja nyt kovasti heijaa itseään kontillaan, mutta ei ihan vielä pääse eteenpäin. Karhukävelyasento on kans hallussa ja lankutus suorin käsin :D Sitä olis aika tikissä ite jos tekis samaa reeniä ku toi ipana :D Meillä ei ole vielä toista huonetta raivattu tytölle joten meidän kanssa nukkuu, mutta omassa sängyssään. Oon niin huono nukkuja, että ei käyny mielessäkään pitää tyttöä vieressä. Onneks on aina nukkunu hyvin omassa sängyssään. Pisimmät unet taitaa olla 20.00-04.00. Nyt on venyny ainoa "yö"syöttö jo 05-06.00, mutta liikkeelle lähdön myötä on muuten muuttunu yöt vähän levottomiksi. Kääntyy unissaan mahalleen ja puskee päällä längyn laitaan :D Tulipas pitkä tarina. Tällästä tää on kun omien kavereiden lapset on jo melkein kouluikäsiä (tai ei ole lapsia ollenkaan) niin ei ole ketään samaa vaihetta elävää jolle kertoilla... :D Mukavaa kesän alkua teille :) T W&E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva, kun tulit tänne kertoilemaan, miten teillä sujuu! :) Hienoa, että sormiruokailut onnistuu ja ruokailut muutenkin! :) Mä oon ymmärtänyt, että kiinteiden yhteydessä voi hyvin tarjota vettä ja se onkin hyvä, että vauva tottuu siihen, että vesi on se janojuoma. Toki sillä ei varmasti kannata sen enempää vatsaa täyttää, että mahtuu sitten maitoa ja muuta ravintoa. Wautsi, kun teillä on jo lähdetty liikkeelle! Hienoa! :) Pitää kyllä varmasti teidät vanhemmat varpaillaan :D Meillä on nyt ainakin hetkellisesti yöt tosiaan rauhoittuneet (kopkop), mutta kyllä ne ehtivät ollakin vähän levottomampia melkein 2,5 kuukautta...tämä rauhallisempi vaihe saa mun puolesta kestää nyt saman verran, mutta vähän epäilen.. :) Mukavaa kesän alkua sinne myös!

      Poista
  4. Onnea puolivuotiaalle!
    -Tarja

    VastaaPoista
  5. Ihana Isla! (Vitsit että edelleen tykkään kovasti tuosta nimestä) 😍 Meillä oli just toistepäin ruokien kanssa. Sormiruoka oli ainut mikä meni suuhun. Soseet vaan syljettiin pois! 😂 Tietyissä sormiruuissa oli ja on edelleen se ongelma että me ollaan EDELLEEN hampaattomia! 🙈 Joko Islalla on tullut hampuja? Kääk! Lauantai lähestyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Mäkin tykkään nimestä edelleen myös ja en osaisi kuvitella Islalla mitään muuta nimeä! <3 :D Ja joo, Islalla puhkesi noi ekat (ja ainoat) 2 alahammasta silloin just ennen kun oltiin lähössä Jenkkeihin maaliskuussa eli vähän alle 4kk ikäisenä! Hienot hampit löytyy siis alhaalta! On se jännää, kun niin paljon vaihtelee se, milloin niitä tulee! Ja iikks..I know! Lauantai lähestyy ja sääennuste näyttää aika karsealta..toivottavasti paranee vielä!

      Poista
  6. Moikka!

    En ole pitkään aikaan käynytkään täällä pölisemässä. Nyt eksyin sivuille, kun olo on niin levoton huomista HCR:aa odotellessa :D Mutta joo, todella nopsaan menee aika. Meidänkin tyttö tuli sen 6kk tuossa pari viikkoa sitten. Mitat todella lähellä sinun tyttären mittoja, 8435g ja 70cm. Hurrjaa! Tuo mitä kerrot teidän öiden rauhoittamisesta kuulostaa erittäin tutulta. Meidän likan keskeinen bisnes nyt noin kuukauden verran on ollut LIIKE. Sen myötä yöt menivät levottomiksi, ja aloin todenteolla haaveilla että kunpa neiti suostuisi nukkumaan omassa sängyssään. Oma sänky on siis kiinni meidän sängyssä, mutta kun vielä noin vajaa kk sitten ei ollut kertaakaan onnistuneesti siirtynyt sinne nukkumaan. Mutta mikä lie - nykyään nukahtaa illalla n. 22 ja nukkuu yhtä soittoa ainakin aamuviiteen OMASSA SÄNGYSSÄ! Joskus on nukkunut jopa aamukahdeksaan. Sitten tulee rinnalle. Liikettä on nyt tullut ihan hirmuisesti. Etenee lattialla omalla tekniikallaan (takaperin matona, pyörien, mönkien) ja kontallaan nytkyttää. Pysyy kontallaan, mutta ei vielä pääse eteenpäin. Kiinteiden maistelut aloitettiin mekin n. 5kk +. Hyvin maistuu, ai että! Eka hammas tuli 3kk iässä, eli on jo pieni työkalu millä nakertaa.

    Treenitalvi on ollut vähintäänkin erilainen. Ei ole voinut tietenkään samalla tavalla aikatauluttaa ja pohtia tarkkoja ohjelmia. Silloin mennään kun pääsee ja siinä sivussa koettaa edes hieman miettiä harjoitusten rakennetta / tehoa. Hyvä näin, mukavan rentoa menoa ja silti tässä pikkuhiljaa kehitystäkin tapahtuu. Osa talvesta meni plantaarifaskiitin kanssa temppuillessa, liekö seurausta raskauden ja imetyksen aiheuttamasta nivelien jne. löystymisestä. Juoksu oli vähän aikaa telakalla, mutta muuta jumppaa senkin edestä. Pitkien lenkkien makuun ja kunnon intervalleille pääsin vasta vajaa pari kk sitten. Huh.. no huomenna fiilistellään. Perinteinen jännitys päällä jo, vaikka tää on jo mun kuudes HCR. Mitkä kengät, uusi reitti?! Mizunolla olen nyt juossut, mutta tukevat wave riderit vaiko nopeammat wave inspiret... laittaako kompressiota pohkeille vaiko ei. Pitääkö mahdolliseen sateeseen varautua jotenkin ja jos, miten. Hauskaa sinänsä se, että myös täällä meillä Joensuun suunnalla olisi puolimaraton tarjolla viikonloppuna ja Joensuu olisi ilmeisesti ainoa aurinkoinen paikka Suomessa! Mutta ei, me raahaudutaan perinteitä kunnioittaen Helsinkiin juoksemaan mahdolliseen kaatosateeseen. Minun äiti lähtee mukaan lapsenvahdiksi. Suurin "haaste" on kuitekin minullakin se, että huomenna tulen olemaan pisimmän aikaa erossa vauvasta tähän mennessä. Jännittää, että minkä verran nousee maitoa ja haittaako juoksua. Nyt kevään pitkiksillä ei ole kyllä juuri haitannut, mutta olenkin lähtenyt juoksemaan heti kun olen imettänyt. Hankin nyt uudet liivitkin juoksua varten :D !

    ..vaan eipä tässä. Tää tunne on ihana, juoksua odotellessa. Mukavaa ja rentoa juoksua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos ihanan pitkästä kommemtista!! :) Tosi kiva lukea teidän kuulumisia! Ja haha..liike bisnes kuulostaa tutulta!! Islakin alkaa liikkua päivä päivältä enemmän vaikkei vielä varsinainen ryömiminen onnistukaan! Ja ihan mahtavaa, että yöt sielläkin parantuneet! Pidetään peukkuja, että tämä vaihe kestää mahd pitkään! :)

      Ja mitä juoksuun tulee..tiedän tunteen juoksuasun pohdiskelun sekä maitobaari haasteiden suhteen! :D #mumproblems Mä aion laittaa kompressio säärystimet ja otan kertis sadetakin mukaan. Todennäköisesti juoksen t-paidalla, mutta ehkä vedän päälle vielä pitkähihaisen josta voin tarvittaessa luopua matkalla. Mukavaa juoksua sullekin ja tule sitten kertomaan miten meni!! :)

      Poista