torstai 28. heinäkuuta 2016

Heinäkuun juoksut

Lämmin heinäkuu ei lähtökohtaisesti ole mun suosikki juoksukuukausi, mutta tämä heinäkuu on kyllä ollut aika mukava. Todella lämpimiä päiviä on juoksulenkeille osunut vain muutamia ja selkeästi loppukuuta kohden on kroppa alkanut myös tottumaan lämpöön. Heinäkuu alkoi helteisellä Paavo Nurmi puolimaratonilla ja sen jälkeen asetin loppukuulle juoksun suhteen kaksi tavoitetta: juosta säännöllisesti ja vähintään sen 3 kertaa viikossa. Tavoite on toteutunut muuten paitsi heti puolimaratonia seuranneella viikolla, jolloin reissattiin Ahvenanmaalla ja juoksin vain 2 kertaa. Lenkeille lähteminen on onnistunut useimmiten aamupäivällä/päivällä Islan päikkärien aikaan, kun joko Henri tai mummi on ollut Islaa vahtimassa/vaunuttelemassa. Aamupäivä on ehdottomasti mun lemppariaikaa juoksemiseen, mutta arjen tullen pitää taas totutella iltalenkkeihin ja hyödyntää aamulenkkimahdollisuus sitten viikonloppuisin.



Täällä Houtskärissä on ollut ihanaa juosta hiekkateillä ja ne sopivatkin alustana hyvin mun jaloille, sillä jalkojen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Tosin viikkokilsatkin ovat olleet hyvin maltillisia, mutta niinhän ne mulla ovat muutenkin. Täällä riittää hiekkateitä ja niitä voi juosta ristiin rastiin. Usein juoksen lenkit täällä "edestakaisin", vaikkapa 4km yhteen suuntaan ja sama setti takaisin. Tämä sopii mulle hyvin, mutta on kyllä ihan kivaa, että elokuun tullen lenkkimahdollisuudetkin taas monipuolistuvat kotona Espoossa. Heinäkuun lenkit ovat olleet pituudeltaan suurimmaksi osaksi 8-10km. Pisin lenkki Paavon puolikkaan jälkeen oli tällä viikolla juoksemani 11km. Elokuussa pitää taas alkaa ottamaan pitkiksiä ohjelmaan, mutta nyt on menty keskipitkillä pk-lenkeillä. 



Juoksuvauhdit ovat myös pysyneet lämmössä aika maltillisina, kun keskivauhti on ollut lenkeillä noin 5:45-5.55min/km. Olenkin jo miettinyt, että ohjelmaan pitää saada myös hieman reippaampaa juoksua, jos haluan syys-lokakuussa tavoitella enkkoja puolikkaalla. Toisaalta on ollut niin ihanaa juosta vain fiiliksen mukaan nyt heinäkuussa ja uskon, että kelien hieman viiletessä reippaammat vauhdit tulevat helpommin. Helteellä ja lämpimässä juokseminen onkin ehkä ollut siksi niin mukavaa, että vauhdit ovat pysyneet mukavuusalueella. 


Koska juoksen useimmiten vain joka toinen päivä, on juoksun välipäivinä ollut hyvä treenata lihaskuntoa. Olenkin pyrkinyt heinäkuun aikana keskittymään lihaskuntotreeneissä etenkin keskivartalon vahvistamiseen. Nyt raskauden jälkeen on muutenkin tullut kiinnitettyä enemmän huomiota koko takaketjun (selkä, pakarat, takareidet) vahvistamiseen, sillä sen heikkoudet vaikuttavat juoksuun todella paljon. Raskauden aikana pakaralihakset surkastuivat aika olemattomiksi, joten niiden kanssa on saanut tehdä töitä, kuten koko coren kanssa. Muistelinkin tuossa yhtenä päivänä lenkillä sitä, kuinka joitakin vuosia sitten core-treeni tarkoitti itselleni lähinnä vatsalihasten pumppaamista. Voi apua. Ei ole mikään ihme, että kroppa on ollut epätasapainoinen ja ongelmia on tullut, kun on treenattu niin yksipuolisesti. Heikkouksia ja lihasepätasapainoa löytyy kropasta varmasti edelleen, mutta vähitellen alkaa tuntua siltä, että keskivartalossa on tasaisemmin voimaa, mutta sitä pitää työstää edelleen ja jatkuvasti. 




Heinäkuu on siis sujunut juoksun (ja lihaskuntotreenien) kannalta mukavasti ja elokuun tullen olisi tarkoitus lähteä taas hieman pois mukavuusalueelta ja ottaa ohjelmaan pitkikset sekä hieman reippaampaa vk-settiä, kun alan kunnolla valmistautumaan Espoon rantapuolikkaalle.

Loppuun on vielä pakko laittaa #throwback..Muistatteko kun kirjoittelin viime kesänä postauksen siitä, miltä tuntuu juosta 11kg painavampana? :) Melkein tasan vuosi sitten lopetin juoksun loppuraskauden ajaksi. Täytyy sanoa, että heinäkuun 2016 meno on ollut ihanan kevyttä verrattuna heinäkuuhun 2015! :D 

Heinäkuu 2015
Miten teillä on sujunut juoksut heinäkuussa? :) 

Ps. Aika hauskaa muuten, että tuossa raskausjuoksukuvassa mulla on sama toppi kuin mitä olen käyttänyt tänäkin kesänä juoksulenkeillä! :) 

Kivaa torstaita!

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/BloglovinissaSnapchatissa (candyontherun) 

4 kommenttia:

  1. Voi miten pikkunen massu vielä tossa vaiheessa! 😂😍 Oon ite juossut nyt naurettavan vähän. Meen vetämään street runiin vaan hyvän pitkiksen. 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ja musta se tuntui silloin jo niin isolta! :D Emmäkään ole juossut pidempiä lenkkejä sen Paavon puolikkaan jälkeen, mutta onneksi lyhyempiä lenkkejä kuitenkin säännöllisesti! :)

      Poista
  2. Fiksun kuuloista lenkkeilyä ja kunnon ylläpitoa näillä keleillä :) Voi mulla on niin ikävä juoksemaan! Tutkin jo kisakalentereita ensi vuodelle ja jos kaikki sujuu hyvin vauvan kanssa niin eka kisa Maskussa ja siitä sitten katsellaan fiiliksiä tulevaisuuteen :) Ripsakka kuukausi laskettuun ja sit ootellaan että pääsee vahvistamaan lässähtänyttä peppua ja lihaksia taas vaunulenkeille ja pikkuhiljaa juoksemaan.. grrrr cant wait!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Krista!:) Uskon, että on ikävä juoksemaan! Muistan samat fiilikset! Ja haha, tein myös tuota kisakalenterin tutkimista ja haaveilin kisoista silloin, kun ei masun kanssa enää voinut juosta! :) Sulla ei ole enää pitkään jäljellä ja aika menee nopsaan!! Pian oot jo reippailemassa ja sitten vähitellen juoksemassa! Hyvää loppuraskautta <3

      Poista