torstai 22. marraskuuta 2018

Terveellinen syöminen vauva-arjessa

Minulta kysyttiin jonkin aikaa sitten, että onko mielestäni pienen vauvan äitinä helppoa ylläpitää terveellistä ja säännöllistä ruokavaliota. Niin monet olivat kysyjää varoitelleet, että vauva-aikana ei ehtisi syödä kunnolla tai ainakaan lämmintä tai ravintorikasta ruokaa. Kysyjä odottaa tällä hetkellä ensimmäistä lastaan ja terveellinen ruokavalio on hänelle treenin ohella oman hyvinvoinnin perusta. 



Muistan, että itsekin pohdin tätä samaa ollessani ensimmäistä kertaa raskaana ja jopa pelkäsin, että vauvan myötä ihan kaikki muuttuisi myös tällä saralla. Ei ehtisi syömään terveellisiä juttuja, liikkumaan juuri ollenkaan ja olisi vain väsynyt zombie.. No, toki välillä näin onkin ja päivät saattavat joskus olla vain selviytymistä. Mutta onneksi useammin päivät ovat kuitenkin hallittua kaaosta rutiinien täyteisiä ja rutiinit auttavat myös terveellisessä syömisessä. Oman kokemukseni mukaan terveellinen syöminen vauva-arjessa on siis mahdollista, mutta vaatii jonkin verran ennakointia ja etukäteissuunnittelua. Itselleni se ei myöskään tarkoita mitään 4-tähden illallisia, vaan nopeaa ja helppoa ruokaa! Monesti mennään sieltä mistä aita on matalin tai jopa kaatunut, mutta hei riittävän hyvä on riittävän hyvä tässäkin asiassa! :)



Etenkin ihan alussa, kun vauva on vastasyntynyt ja itse opettelee hormonihuuruissa äidin roolia, kaikki on uutta ja ihmeellistä, niin sanoisin, että terveellisestä syömisestä ei kannata ainakaan ottaa ylimääräistä stressiä. Hyvä idea voi olla hieman valmistautua ensimmäisiin viikkoihin kotona vauvan kanssa miettimällä ruokahuoltoa jo etukäteen. Voisiko pakkaseen valmistaa jotain ruokaa valmiiksi? Kirjoittaa ruokalistaa ensimmäisiksi viikoiksi? Miettiä helppoja ja terveellisiä välipaloja, jotka voi syödä tarvittaessa vaikka yhdellä kädellä? Voisiko kumppani mahdollisesti olla apuna valmistamassa äidille ruokia? --> Näin oli meillä molempien vauvojen synnyttyä ja se oli aivan ihanaa! <3 Mies valmisti lounassalaatteja ja päivällisiä. Teki tarvittaessa välipalaa, kun itse vietin paljon aikaa imettämässä vauvaa. Toki aina tällainen järjestely ei onnistu, ja silloin ehkä on vain pääasia, että yrittää syödä ja juoda edes jotain ja mielellään riittävästi, jotta jaksaa. Kun vauva-arki hieman tasoittuu ja jonkinlainen rytmi tulee päiviin, on ruokajuttujakin helpompi miettiä ja suunnitella. 


Härkiskastiketta ja kesäkurpitsa nuudeleita (eli zoodeleita)
Se, että vauva-arjessa onnistuu syömään suht terveellisesti vaatii ainakin itselläni hieman valmisteluja ja suunnittelua etukäteen, sillä monesti juuri silloin, kun itse haluaisi syödä, tarvitsee vauva tai esikoinen jotain. Suunnittelemalla ruokia hieman etukäteen, ostamalla kaupasta hyviä ja terveellisiä (ja helppoja!) ruoka-aineksia jääkaappiin sekä tekemällä kerralla enemmän ruokaa, pääsee jo pitkälle. Itse suunnittelen viikon ruokalistan ainakin alustavasti ennen kauppaan menoa ja pidän huolta siitä, että ostan aineksia, joista saan tehtyä järkeviä välipaloja ja salaattilounaita suunniteltujen päivällisten lisäksi. Oman terveellisen syömisen perusta onkin juuri nuo jokapäiväiset lounassalaatit. Se on mielestäni helppo vaihtoehto ja vie pois miettimisen, kun tiedän, että lähes aina teen jonkinlaisen salaatin, vaihtelen vain hieman päällisiä ja salaattiin meneviä kasviksia. Yksi sudenkuoppa terveellisessä syömisessä on se, että pääsee liian nälkäiseksi eikä sitten enää kykene tekemään terveellisiä ratkaisuja. Itse olen ratkaissut tämän esimerkiksi napsimalla vihanneksia samalla kun valmistan ruokaa tai syömällä vähän pähkinöitä tai jonkun hedelmän, jos kiukkunälkä pääsee yllättämään.



Isoja haasteita oman terveellisen ruokavalion suhteen voi tulla, jos vauvalla ilmenee vatsaoireita, jolloin äiti voi joutua karsimaan omasta ruokavaliostaan paljon asioita. Itselläni ei tästä ole omakohtaista kokemusta, mutta voin kuvitella, että siinä kohtaa voi olla hyvin paljon haastavampaa terveellisen ja riittävän monipuolisen syömisen kanssa. 

Väsymys on myös asia, joka aiheuttaa monille vauva-arjessa haasteita. Se vie helposti pohjan koko hyvinvoinnilta ja väsyneenä on vaikeampi tehdä hyviä valintoja ruokien suhteen. Herkuttelusta tulee helposti kierre, joka tuo lohtua ja pikahelpotusta väsyneeseen oloon verensokerin nousun myötä, mutta verensokerin romahdus tulee ihan yhtä nopeasti ja kierre jatkuu. Itselleni toimii parhaiten tietyt herkkupäivät ja se, ettei kotiin osta kaappeihin herkkuja, jotka houkuttelee. Ja toki se, että pitää muuten ruokarytmin säännöllisenä, ettei aivan järkyttävä nälkä pääse iskemään. Kun 3-4 tunnin välein syö jotain, mielellään joka aterialla proteiinia, hyviä rasvoja ja kuidun lähdettä, pysyy usein herkkuhimotkin kurissa. 

Kirjoitettuna terveellinen syöminen vauva-arjessa kuulostaa varsin yksinkertaiselta ja helpolta, vai mitä? :) Mutta toki todellisuus on monesti erilaista ja erilaiset vauva-arjen haasteet tekee terveellisestä syömisestä vaikeampaa. Nimimerkillä juuri kaksi viikkoa joka päivä herkkuja syöneenä :D Heh, eli ei täälläkään todellakaan olla täydellisen terveellisiä koko ajan ja en siihen pyrikään. Oma olo on kuitenkin parempi silloin, kun herkuttelut pysyy kohtuullisina ja suurin osa syömisistä on ravintorikasta kunnon ruokaa eikä vaikka herkullisia donitseja, kuten alla olevassa kuvassa..



On myös mielestäni hyvä pohtia, että mitä itselle tarkoittaa "terveellinen ruokavalio"? Omalla kohdallani se tarkoittaa suhteellisen rentoa suhtautumista ruokaan, ravintorikkaan ruuan syömistä, paljon vihanneksia, hyviä rasvoja ja proteiininlähteitä, se on myös kohtuudella herkuttelua, ruuasta nauttimista ja perheen yhteisiä ruokahetkiä. Se on viikonloppuisin tortilloja, itse tehtyä pizzaa ja hamppareita. Se on salaattilounaita ja vähemmän teollisesti prosessoituja elintarvikkeita. 



Se ei ole minulle ruuan punnitsemista, kaloreiden laskemista, tai sokerin välttämistä kokonaan. Tietty rentous auttaa mielestäni pitämään terveellisen ruokavalion helpommin mukana myös vauva-arjessa. Jokainen päivä ei ole "täydellisen terveellistä" syömistä, välillä vain selviydytään. Välillä on aikaa enemmän panostaa omiin ruokailuihin. Tähän sopii mielestäni hyvin sanonta, että "it´s not a diet, it´s a lifestyle" <3

Sellaisia ajatuksia tästä aiheesta. Kiva olisi kuulla teidän ajatuksia! Onko terveellinen syöminen vauva-arjessa onnistunut? Millaisia haasteita olette siinä kokeneet? Jännittääkö se mahdollisesti etukäteen raskaana olevia? Ja toki nämä jutut terveellisen syömisen suhteen pätee muuhunkin kuin vauva-arkeen! :)

Kivaa loppuviikkoa! 

-Karoliina 

Seuraa Instagramissa: blogia ja arkea: candyontherun 
treenejä ja ruokajuttuja: candyntreenit 
Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä  

2 kommenttia:

  1. Kyllä ja ei. Ollaan lisätty lähes kaikkiin ruokiin enemmän kasviksia ja papuja, että ruoka riittäisi vähintään seuraavalle illalle asti. Salaatit ovat jääneet lähes kokonaan, sillä tuntuu että ne eivät vie riittävästi nälkää imettäessä. Haasteena on yllättäen herkut. Monella on tapana tuoda suklaalevy äidille. Ihan kiva mutta kun yrität hieman rajoittaa (oikea ruoka olisi muuten oikein tervetullut!). Kun sitten istut kotona väsyneenä ja kaapissa puoli kiloa suklaata, niin... 🙈 Positiivista kuitenkin on että itsellä herkkujen määrä lopulta kohtuullinen vaikka niitä syönkin päivittäin. Muuten olen kanssasi samaa mieltä, nopeasti valmista ja helposti yhdellä kädellä syötävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Toi onkin tosi hyvä idea lisätä kasviksia ja papuja, jotta ruokaa tulee enemmän! Pitää itsekin ottaa käyttööni! Ja heh, suklaalevyt kaapissa on kyllä paha! Mulla ei ole siinä kohtaa juurikaan itsehillintää, joten joulun aikaa odotellessa :D Ihanaa, että sulla pysyy herkuttelu kohtuudessa, vaikka söisikin joka päivä herkkuja! Mukavaa viikkoa sinne!!

      Poista