maanantai 25. maaliskuuta 2013

Terveelliset elämäntavat reissun päällä! Part 1: Ruoka

Moi vaan!

Huomenna tosiaan alkaa loma ja reissu Floridaan! Tänään viime hetken pakkailut ja kandi pakettiin, sitten huomenna aamulla 6.50 koneeseen! Jihuu! :)


Ajattelin aiheeseen liittyen kirjoitella postauksen siitä, kuinka lomallakin voi pyrkiä ylläpitämään omia terveellisiä elämäntapoja! (Toimii samalla itsellekin pienenä muistilappuna! :D) Tässä ensimmäisessä postauksessa kirjoittelen syömisistä ja jatkoa seuraa liikunnan pitämisestä mukana kuvioissa myös matkaillessa.


Kunnon aamiainen Jenkki style ;)
Lomalla saa ja pitääkin ottaa hieman rennommin, koska tarkoitus on kuitenkin rentoutua ja jättää arjen kiireet taakse. Ihan ranttaliksi ei kuitenkaan kannata lyödä syömisten tai liikunnan kanssa, eikä myöskään sen kanssa, joka alkaa A:lla ja päättyy holi! ;) Terveelliset elämäntavat kuuluvat mielestäni myös lomailuun ja lomalla se tarkoittaakin kaikkea kohtuudella!

Tässä muutamia vinkkejä, jotka itse koitan pitää lomalla mielessä, jotta syömisessä säilyy järki mukana, ja lomakilot eivät salakavalasti hiivi vyötärölle: 

  • Päivä kannattaa aloittaa kunnon aamiaisella,  jossa on sopivassa suhteessa proteiinia (esim. kananmuna, leikkeleet), hyviä hiilihydraatteja (täysjyväleipää, puuroa, mysliä, hedelmiä)  ja mahdollisuuksien mukaan hyvää rasvaa (esim. avokado, siemenet, pähkinärouhe jne) Kunnon aamiainen pitää kylläisenä pitkään.
  • Mahdollisimman pian matkakohteeseen saapumisen jälkeen kannattaa käydä tutkailemassa paikallisen kaupan tarjonta ja napata mukaan hedelmiä ja muutama protskupatukka välipaloiksi, jos nälkä yllättää! Kun laukussa on muutama hyvä terveellinen vaihtoehto, ei todennäköisesti sorru nälkäisenä näihin suuriin herkkuihini! ;)
Cupcakes NYC style
  • Etenkin USA:ssa annokset ovat hervottoman kokoisia! Tilaan usein puolet annoksesta suoraan lautaselle syötäväksi  ja toisen puolikkaan suoraan take away-pakettiin tai vaihtoehtoisesti jaan annoksen jonkun muun kanssa. 
Näistä annoksista riittäisi syömistä koko perheelle ;)
  •  Annosten suurten koon lisäksi, ainakin Jenkkilässä tykätään uittaa ruokaa myös kastikkeissa! :) Kannattaa siis pyytää kastike on the side, niin kalorimäärä vähenee huomattavasti.  
  • Salaatti on näennäisen hyvä ja terveellinen valinta, mutta jos salaatit sisältävät esimerkiksi paneroitua kanaa, suuria määriä juustoa, pekonia ym. ne eivät enää ole terveellisiä. Kannattaa siis jakaa annos tai jättää reilusti puolet syömättä, sillä puolikkaasta täyttyy jo aivan varmasti!  Itse rakastan näitä Jenkki-salaatteja ja niitä tulee reissussa syötyä usein! :)


  •  Jälkkärit saattavat myös olla kooltaan niin suuria, että jakaminen kannattaa. En oikeastaan koskaan ota omaa jälkkäriä ainakaan ravintolassa, vaan pyydän jonkun jakamaan annoksen kanssani, sharing is caring! ;)
Kaksi juustokakkupalaa riittää reilusti neljälle hengelle :)  
  • Lopuksi, kannattaa pitää mielessä se, että syö silloin kun on nälkä ja lopettaa syömisen kun on täynnä. Ei kannata ottaa stressiä ylimääräisistä herkuista, mutta kohtuus kaikessa kannattaa muistaa yleisenä ohjenuorana. Useimmiten haksahdus tapahtuukin siinä, että syö liikaa eikä siinä mitä syö. Tarkoitan siis sitä, että muutama lusikallinen kakkua tai frozen jogurt-kuppi ei kenenkään painoa hetkauta suuntaan tai toiseen, mutta jos niitä syö lomalla joka päivä 3 kertaa päivässä, on asia jo hieman toisin. 
Starbucks heaven! ;)
Odotan jo vesikielellä lomaherkkuja, kuten Frozen Jogurttia, juustokakkua, Starbucksin kahveja ja cupcakeja! Täytynee herkuttelun lomassa juosta muutama aamulenkki, jotta balanssi säilyy! ;)

Onko teillä lisää hyviä vinkkejä syömisten pitämiseen hallinnassa lomamatkoilla? Syötkö itse matkoilla terveellisesti/vähän sinne päin/täysin epäterveellisesti? :)


Mukavaa ja aurinkoista pääsiäisviikkoa! 


-Karoliina-

1 kommentti:

  1. Hauskaa lomaa! Ite yleensä otan syömisten suhteen aika rennosti lomilla, ihan ranttaliks en oo kyl pistänyt ku ei oo lomakiloja kertynyt :P

    VastaaPoista