lauantai 7. tammikuuta 2017

Liikuntatavoitteeni vuodelle 2017

Vuosi 2016 saatiin onnellisesti pakettiin ja viime viikkoina on ollut aikaa miettiä tavoitteita tälle alkaneelle vuodelle. Olen ehdottomasti tavoitteiden asettaja tyyppiä,  sillä tavoitteet lisäävät motivaatiotani ja antavat jonkinlaisen suunnan tekemiselle. Pyrin aina asettamaan sellaisia tavoitteita, jotka ovat riittävän haastavia, mutta kuitenkin saavutettavissa olevia. Vaikka pidänkin tavoitteista, olen kuitenkin myös sitä mieltä, että elämän ei pidä olla pelkkiä tavoitteita ja niihin pyrkimistä. On myös muistettava nauttia hetkestä ja olla läsnä siinä tilanteessa, jota kulloinkin elää. Useimmiten se matka kohti tavoitetta on jopa tärkeämpi kuin itse tavoitteeseen pääseminen. Sillä matkalla voi saada upeita kokemuksia ja oppia paljon, jos siitä ottaa kaiken irti. 



Olen kirjoitellut liikuntatavoitteistani viime vuosina täällä (2014) täällä (2015) ja täällä (2016). Viime vuodet ovat olleet hyvin erilaisia liikuntavuosia, sillä vuonna 2015 olin raskaana, ja vuosi 2016 oli vauvavuosi ja raskaudesta palautumista. Olen kuitenkin ottanut kustakin elämäntilanteesta kaiken mahdollisen irti ja pyrkinyt säilyttämään liikunnallisen elämäntyylini, josta nautin kovasti. Vuoteen 2017 lähdettäessä tuntuu siltä, että olen liikunnallisesti samalla tasolla kuin ennen raskautta, joten tästä on hyvä lähteä taas suuntaamaan kohti uusia liikuntaseikkailuja. 

Liikuntatavoitteeni vuodelle 2017

Ehkä isoin liikuntatavoite tänä vuonna olisi kahden vuoden tauon jälkeen treenata maratonille ja juosta se kunniakkaasti läpi. Olen viimeksi juossut maratonin 2014 lokakuussa Kaarinassa, josta on peräisin oma maratonin ennätykseni 4.03.50. Koko viime vuoden tuntui siltä, että maratonille treenaaminen olisi ihan viimeinen juttu, johon jaksaisin laittaa vähäiset energiani. Siihen ei kertakaikkiaan ollut jaksamista tai aikaakaan vauvavuoden aikana. Nyt kun pahin väsymys on poistunut ja meillä nukutaan jo aika hyviä öitä (kopkop) niin tuntuu siltä, että maratontreeneihinkin olisi jotain annettavaa. Lähinnä piiiitkät lenkit ovat ne, joita hieman kammoan maratreeeneissä, mutta ehkä tänä vuonna jaksan jo herätä aamuisin aikaisemmin juoksemaan niitä, etenkin kun valoa kohti mennään. 




Mitä enemmän pallottelin tätä ajatusta maratonin juoksemisesta vuoden viimeisillä lenkeillä, sitä enemmän se alkoi houkuttelemaan. Haluan haastaa itseäni juoksun saralla, ja koen, että maraton on loistava haaste ja nyt olen siihen valmis. Tai ainakin toivon olevani! Ja tietysti, kun maratonille ollaan menossa niin haluan lähteä hakemaan myös omaa ennätystäni. Haaveissa siintää 4 tunnin alitus, mutta sinne on vielä vähintään maratonin mittainen matka.  Alustavasti olen suunnitellut, että juoksisin kokonaisen elokuussa HCM:llä. Jossei se jostain syystä onnistu (tulee loukkaantuminen tms.) varasuunnitelma on joko Espoo tai Vantaa. Vaikka olen juossut kolme maratonia, tuntuu siltä kuin olisin menossa ensimmäiselle! Pitää taas alkaa palauttamaan mieliin maratontreenaamisen saloja ja pohtia millä tavalla lähden itse lähestymään tätä projektia. Tervetuloa siis mukaan matkaan tämän vuoden aikana ja tsemppaamaan mua, sillä vaikka rakastankin juoksua, maratontreenaaminen tuntuu kyllä haastavalta ajatukselta! 

Toinen juoksuun liittyvä tavoite on parantaa puolimaratonin ennätystäni. Juoksin ennätykseni viime syksynä Vantaalla (1:46:21) ja se oli itselleni kova juttu, mutta uskon, että rahkeet riittää vielä parempaan. Se vaatii kuitenkin paljon töitä ja järkevää treeniä! Olen hieman kaavaillut keskittyväni tähän puolikkaan projektiin nyt keväällä ja maratoniin sitten sen jälkeen. Katsotaan! :) 

Yksi tärkeimmistä tavoitteistani on tänäkin vuonna pysyä terveenä ja ilman loukkaantumisia. Tämä on oikeastaan kaikista tärkein tavoite, joka onnistuessaan mahdollistaa osaltaan nuo kaksi edellistä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrin treenaamaan järkevästi omaa kroppaani kuunnellen ja sen rajat ymmärtäen. Esimerkiksi en todennäköisesti tule lisäämään maratontreeniä varten ihan älyttömästi viikkokilsoja (toki pitkä lenkki osaltaan niitä lisää), vaan suoraan sanottuna juoksen niin vähän kuin mahdollista, että pääsen tavoitteeseeni! ;) Less is more. Tähän liittyy toki myös muutakin kuin juoksumäärät, nimittäin riittävä kehonhuolto, lihaskuntoharjoittelu, riittävä uni ja hyvä ravinto. Kaikki nämä asiat vaikuttavat terveenä pysymiseen!

Keskittyä juoksutreenien ohella säännölliseen lihaskuntotreenaamiseen. Pääsin loppuvuodesta 2016 todella hyvään rytmiin lihaskuntoharjoittelun kanssa (suurimmaksi osaksi oman kehon painolla tai käsipainoilla), joten haluan jatkaa sitä! Pyrin tekemään lihaskuntotreenin ainakin pari kertaa viikossa. Siitä on apua juoksuun ja se saa  oloni hyväksi. 

Pysyä aktiivisena arjessa ja liikkua päivittäin kävelylenkeillä. Tämä on tärkeä tavoite, sillä kävelyllä ja hyötyliikunnalla on todella tärkeä osa omassa liikuntapaletissani. Kävelen usein jopa 40-50 kilometriä viikossa, mikä on ihan älyttömän hyvää peruskestävyystreeniä. Vielä kun lykkii samalla rattaita, niin  treenistähän se menee! Ilman päivittäisiä kävelylenkkejä en saavuttaisi 10 000 askelta päivässä ja uskon, että muutenkin päivittäiset kävelylenkit lisäävät hyvinvointiani. 




Juosta ainakin yhdessä polkujuoksutapahtumassa vuoden aikana. Tämä tavoite on ollut viimeiset kaksi vuotta toteutumatta! :D Jos vuonna 2017 se vihdoin toteutuisi! Hanna saat koutsata mut tähän tavoitteeseen! <3 

Nauttia liikunnasta! Olla ottamatta siitä stressiä ja pitää hyvä fiilis. Tämä tavoite mulla oli viime vuonnakin ja se on niin hyvä, että pakkohan se on olla mukana myös tänä vuonna. Liikunnan pitää antaa enemmän kuin se ottaa ja haluan pyrkiä säilyttämään hyvän balanssin, vaikka tiedän, että maratontreeni saattaa olla henkisestikin aika rankkaa. 

Pitää liikunta säännöllisenä osana arkea myös elämäntilanteen muuttuessa. Tämän vuoden aikana (syksyllä) on tarkoitus palata kunnolla työelämään. Haluan siinäkin kohtaa pystyä jatkamaan säännöllistä liikkumista ja löytää keinot, joilla se onnistuu, kun arki muuttuu entistä hektisemmäksi. Nyt alkuvuoden aion kuitenkin nauttia täysillä mahdollisuudesta liikkua lähes milloin vain, oli se sitten yhdessä lapsen kanssa tai omalla ajalla. 

Millaisia liikuntatavoitteita sinulla on tälle vuodelle? 

Mukavaa viikonloppua!

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/Bloglovinissa

26 kommenttia:

 1. Hyvä Karoliina!
  Erinomaisia tavoitteita ja vähänkö kova aika sulla puolikkaalla!
  Tulen niin istumaan nenä kiinni sun blogissa ja inspiroitumaan.
  Mua vähän jännittää nyt tuo kokopvhommiin paluu ja se, miten paljon liikuntaa mahtuu siihen kuvioon, mutta kyllä sekin varmasti järjestyy parhain päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny!! :) Ja ihanaa, että oot täällä! <3 Jep, uskon, että kokopäivähommiin paluu saattaa olla aluksi haastavaa myös liikunnan osalta, mutta ihan varmasti löydät keinot, millä saat treenit mahtumaan kalenteriin! If there´s a will, there´s a way! ;) Mielenkiinnolla seuraan sun matkaa kohti maraa ja miten saat treenit kulkemaan arjessa mukana! Kivaa viikonlopun jatkoa! :)

   Poista
 2. Tsemppiä maratreeneihin, ihan mahtavaa! Hyvä ja haastava tavoite:) ehkä joku päivä vielä itsekin.. ;)
  Sipe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sipee! <3 Ihan varmasti joku päivä säkin taas, ehkä jo ensi vuonna? ;) <3

   Poista
 3. Kovia tavoitteita, mutta pääset niihin ihan varmasti! Sullakin on sen verran paljon juoksu kokemusta, että tunnet oman kroppasi ja rajasi. Tsemppiä Karkki! Jään innolla kannustamaan ja seuraamaan. 👊🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä Ama ja ihanaa, että oot mukana kannustamassa! :) <3Juoksukokemuksesta on hyötyä, mutta täytyy taas palautella mieliin maratreenaamisen salat! Kivaa viikonloppua teille!

   Poista
 4. Hahaaa aivan mahtavaa! Huvittavaa tosin, aivan kuin olisin omia ajatuksia osittain lukenut. :)Mullaki tarkoituksena kirjoitella lähiaikoina samanmoista postausta. Ja joo todellakin täällä on täysi tsemppituki sun maraharjoittelulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hauskaa! :D Odotan innolla sun postausta! :) Ja onhan se ihan mahtavaa, kun voi yhdessä fiilistellä juoksujuttuja! Kiitos tuesta! <3

   Poista
 5. Todella hyviltä kuulostaa sun tavoitteet! Jään mielenkiinnolla odottelemaan postauksia maratonille treenaamisesta :) tämä vuosi menee itsellä vielä puolikkailla, mut jos ensi vuonna vaikka innostuisi treenaamaan kokonaiselle :)

  Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marianne! Kiitos paljon ja kiva kuulla, että seurailet mielenkiinnolla! :) Enköhän mäkin useamman puolikkaan juokse tänäkin vuonna, joten niistä myös varmasti paljon juttua! :)

   Poista
 6. Hienoja tavoitteita! Mulla olisi ainoana tavoitteena liikkua edes jotenkin viikkotasolla :D.

  Viime syksy meni plörinäksi työkiireiden takia ja liikuntakärpänen pitäisi saada puremaan uudestaan. Itselle aina se aloittaminen vaikeaa,tuntuu että olen liian mukavuudenhaluinen ja tottunut jo tähän "sohvaelämään" :D. Aika paljon tulee myös puolusteltua liikkumattomuutta työn fyysisyydellä, vaikka on se eri asia liikkua töiden lomassa kuin niin kuin itse tykkää/haluaisi :/.

  Sinulla on ihanan inspiroiva blogi ja mielelläni luen maratonvalmistautumistasi vaikkei se omissa haaveissa olekaan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Laura! :) Kiitos kommentista!! Tosi hyvä tavoite sulla! Tosta se pitääkin lähteä liikkeelle! Oot ihan oikeassa, että se aloittaminen on (missä tahansa asiassa) kaikista hankalinta. Mitä jos asettaisit vaikka ensi viikolle tavoitteeksi liikkua kahtena päivänä? Päätä etukäteen mitä aiot tehdä, kirjoita se kalenteriin ja tee! :) Sen jälkeen on sitten ihanaa rentoutua sohvalla! Ja ymmärrän hyvin, että työn fyysisyys saattaa viedä liikkumishaluja! Muistan ihan saman, kun olin töissä, joissa olin periaatteessa liikkeessä ja menossa koko ajan..se on rankkaa, mutta liikunta myös auttaa siihen jaksamiseen. Ihana kuulla, että saat täältä inspiraatiota! Aivan varmasti mun maratontreeni ei ole ihan sitä perinteistä pelkkää juoksemista, joten täältä löytyy varmasti muunkinlaista treeni-inspistä tämän vuoden aikana. Kiitos kun luet!

   Poista
 7. Hyvää uutta vuotta Karoliina sinulle ja perheellesi!

  Todella kiva postaus taas. Taidan ottaa mallia, niin kuin noista tavoitteistakin. Itse olen niin huonossa kunnossa, että koko maratooni voi olla minulle liikaa, muta puolikas voisi olla tavoitteena. Tuo kävelyn arvostaminen ja sen pitäminen peruskuntoliikuntana on hyvä ajatus. Voisin ottaa mallia samoin kuin säännöllisestä lihaskuntohajoittelusta.Olet ihanan aktiivinen ja ihailen sinussa sitä, että saat asiat todella järjetymään ja teet mitä suunnittelet, vaikka sinullakin on paljon kaikkea. =) Tulen innolla seuraamaan, mitä vuosi tuo sinulle tullessaan ja mitä kaikkea kivaa taas keksit. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marika! :) Kivaa, kun säkin olet palaillut blogin pariin! Kävely on ehdottomasti hyvää perusliikuntaa ja muodostaa mulla ison osan päivittäisestä liikunnasta! Oikein hyvää alkanutta vuotta sinnekin! Kiitos kun kommentoit! :)

   Poista
 8. Tosi hyviä tavoitteita ja ennen kaikkea varmasti ihan realistisia kun oot niin hyvin rakentanut kuntoa raskauden jälkeen :).. Kiva seurata menoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! :) Toivotaan, että on hyviä ja realistisia! Innolla seurailen myös sun menoa Instassa! Blogistakin seuraisin, vink vink! ;)

   Poista
 9. Jes! Mahtavia tavoitteita! Ihan varmasti tulet ne saavuttamaan. Tuu hei Helsiki Trail Runiin heinäkuun alussa? Siellä on muistaakseni 8 ja 16km matkat, itse oon menossa sille pidemmälle. Pitkisseura ilmoittautuu täällä! ;)

  Rapsoja odotellessa. Vähän muakin toi mara taas houkuttaa...apua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Katri! :) Helsinki Trail Run olisi kyllä tosi jees, mutta en vielä osaa ollenkaan sanoa meidän kesäohjelmaa...pitää katsoa vähän lähempänä! Ja jes, todellakin, pitkisseuraa tulen niin kaipaamaan eli kiitos tarjouksesta, tartun siihen varmasti! :D Ja haha, maralle myös siis! ;)

   Poista
 10. Upeita Tavoitteita! Innolla jään odottelemaan kevään postauksiasi. Noita sun puolikkaankin aikoja ihasten, ovat niin hyviä, jäin miettimään, Oletko itse suunnitelllut/ rakentanut itsellesi jonkinlaisen harjoitteluohjelman vai juoksetko ihan fiilispohjalta.?
  Leppoisaa sunnuntaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos, kiva kuulla, että seurailet innolla mukana! :) Hmm..sanotaan näin, että en noudata mitään tarkkaa juoksuohjelmaa, mutta toki suunnittelen treenejä silloin kun treenaan kohti jotain kisaa. Pyrin kuuntelemaan kroppaa ja mietin kokonaiskuormitusta, tarvittaessa sitten vaikka vaihdan viikolle suunnittelemieni treenien paikkoja keskenään eli sen verran fiilispohjaista menoa kyllä on! :)

   Poista
 11. Moikka! Hyviltä vaikuttaa tavoitteet ja mielenkiinnolla täällä seurataan, kuinka treenailut etenee! Ja ihan huikeeta, että lähdet taas selättämään maratonia. Tsemppiä treeniin! Kiva kuulla minkälaisin harjoittein lähdet eteenpäin. Niin kuin edellisessä kommentissakin pohdittiin, että meetköhän harjoitusohjelmalla vai fiilisten mukaan.
  Nää sun postaukset on taas saanu sellasen juoksukipinän muhunkin, että tänään kävelylenkillä kokeilin miltä se juoksu nyt tuntuu. Ja hyvältähän se vielä tuntui! Todennäköisesti kovin montaa viikkoa en juoksemista ehdi harrastelemaam mutta ihana oli todeta että rankan syksyn jälkeen vielä pystyn siihen!!! Jes!
  -Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moiii, ahh, ihanaa, että oot saanut vähän juoksukipinää ja jeee, että pystyit vielä juoksemaan! <3 Ihan mahtavaa!! Tossa tilanteessa siitä tosiaan osaa nauttia! :) Kiva kuulla myös, että seurailet mielenkiinnolla mukana! Katsotaan mitä tästä tulee! :D Kuten sanottua pitää itsekin vielä palautella maratontreenaamisen salat takaisin muistiin, mutta hauskalta tuntuu, kun on sellainen tavoite edessä! Ja ps. ihanaa kun taas kommentoit täällä! <3 Kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 12. Jeee, ikuisena maraton-haaveilijana jään innolla odottamaan maratonmatkaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Essi! Jee, kiva kuulla! :) Kiitos kun kommentoit!

   Poista
 13. Jeee, hienoja tavotteita! :) Innolla seuraan matkaa kohti maratonia ja toki puolikkaan enkkaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3 Tylsää olisi yksin juoksujuttuja pähkäillä ja hehkuttaa, joten ihanaa, että te olette messissä! :)

   Poista