torstai 28. huhtikuuta 2016

Liikunnallinen äitiysloma

Äitiyslomalla ollessani on tuntunut siltä, että liikun jopa enemmän kuin aikaisemmin. En välttämättä kovatehoisia treenejä ja pitkiä aikoja kerrallaan, mutta usein päivän aikana tulee liikuttua pienissä pätkissä melko paljon. Liikkuminen vaatii tietysti omaa aktiivisuutta, mutta itselläni se tulee aika luontevasti. Usein heti aamusta tulee sporttinen olo, kun vedän jalkaan trikoot ja päälle perustopin, jossa on helppo imettää. Sporttinen "mammauniformu" mahdollistaa liikkumisenkin helpommin, sillä harvemmin farkuissa tulee alettua extempore jumppailemaan lattialla. Toisaalta taas, näytän aina siltä kuin olisin menossa jumppaan ja puolet vaatekaapin sisällöstä ei ole ollut käytössä 1,5 vuoteen, mutta oh well..nyt nautitaan siitä, että kotioloissa voi pukeutua rennosti ja sporttisesti! :) Meidän päivä alkaa aina kävelyllä, jonka aikana Isla nukkuu aamupäikkärit ja iltapäivällä tehdään vielä toinen kävely iltapäiväpäikkäreiden aikaan. Peruskävelylenkit ei enää varsinaisesti käy kuntoa kohottavasta treenistä itselleni, mutta ovat hyvää perusliikuntaa ja lisäävät päivittäistä aktiivisuutta. Kokonaisliikkumisessa kävelylenkeillä on  suuri merkitys, sillä jos jättäisin ne kokonaan pois, liikkuisin viikossa 40-50 kilometria vähemmän! Vaunukävelyihin saa kuitenkin lisää haastetta esimerkiksi kävelemällä mäkistä reittiä, jolloin syke kohoaa ja erityisesti vatsa, peppu ja jalat pääsevät töihin, kun puskee vaunuja ylös mäkiä. Vaunulenkin yhteydessä voi myös hyvin jumppailla vaunujen kanssa. Postauksen kuvat ovat mökillä tehdystä vaunujumpasta. Suosikkiliikkeitäni on varmasti erilaiset tasakyykky-ja askelkyykkyvariaatiot. Jos vaunulenkin varrelta löytyy penkki niin siinä voi tehdä helposti punnerruksia ja ojentajadippejä! ;) Myös venyttelyt tulee usein tehtyä ulkona vaunuja samalla hytkytellen. Juoksulenkit vaunujen kanssa käyvät urheilusta ihan toden teolla, sillä juokseminen vaunujen kanssa on raskasta puuhaa. Etenkin, jos käytössä on vain nuo perusvaunut eikä varsinaisia juoksurattaita. Ihanaa on toki päästä juoksemaan ihan yksin, jos vauva on esimerkiksi isänsä kanssa, mutta aina se ei aikataulusyistä onnistu, ja silloin on treeni tehtävä niin, että vauva on mukana. Paljon tulee myös jumppailtua kotona vauvan vieressä tämän ollessa leikkimatolla tai vauvan kanssa, tätä painona käyttäen. Islan mielestä on ihan superhauskaa, kun teen lantionnostoja, joissa hän on jalkojen päällä painona.  Vauvan kanssa liikkuessa mennään toki tämän ehdoilla ja välillä treeni keskeytyy, kun pieni kaipaa enemmän huomiota. Harvemmin tulee treenattua kovin pitkiä pätkiä kerrallaan, mutta useammasta pienestä treenipätkästäkin (10 minuuttia siellä, toinen 10 minuuttia täällä) muodostuu jo kiva kokonaistreeni. Ja sitäpaitsi, jotain on aina parempi kuin ei mitään! Siitä ajatuksesta, että treenin pitäisi kestää vähintään tunnin verran ollakseen hyödyllinen, olen päästänyt irti jo kauan sitten. 

Paras vinkkini treenin mahduttamiseen päivään pienen vauvan kanssa onkin olla joustava ja tehdä treeni pienissä osissa päivän aikana, jos sille ei löydy yhtäjaksoista pidempää aikaa esimerkiksi päikkärien aikana. Välillä saattaa päikkärit kestää ihanasti niin pitkään, että ehtii jumpata kokonaiset 30-40 minuuttia ihan omassa rauhassa, mutta toisina päivinä vauva kaipailee seuraa ja huomiota koko ajan. Silloin voi hyvin jakaa treenin pienempiin osiin ja jumppailla aina kun pystyy. Ja välillä on toki ihan enemmänkin kuin ok vain levätä ja ottaa rennosti, sillä lepopäivät ja lepohetket ovat myös tärkeitä ja lataavat akkuja sekä henkisesti että fyysisesti! :) 

Minkälaisia vinkkejä teillä on arkiliikunnan lisäämiseen tai pienen vauvan äidin liikkumiseen? :)

-Karoliina


14 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos mukavasta blogista! Ihanaa lukea sporttisen äidin kuulumisia, tutulta kuulostavat ajatuksesi näin toisen aktiiviliikkuja-äidin näkökulmasta :) (Olen pian 2kk-vanhan tyttövauvan äiti.) Olen huomannut, että esimerkiksi 20 minuuttia riittää hyvin saamaan hien pintaan, esim. intensiivinen kuntopiiri kotona. Urheilu pienen lapsen äitinä todellakin vaatii aikatauluttamista ja sumplimista! Harrastan myös juoksua, ja ison osan lenkeistä juoksen emmaljungan perusvaunuilla kun päivisin on hyvin aikaa. Minusta kevytvauhtisilla peruslenkeillä perusvaunut toimivat tässä vaiheessa vielä ihan hyvin, sillä ovat yllättävän kevyet tasaisella alustalla. Usein jään myös lenkin jälkeen taloyhtiömme pihalle tekemään askelkyykkyjä ja muuta jumppaa vaunujen kanssa. Pihalla on myös pieni lasten leikkipaikka, jossa ajattelin kokeilla leuanvetoja jahka saan keskivartalon parempaan kuntoon. Leikkipuistot ovat hyviä paikkoja harjoittaa lihaskuntoa! :) Tosi vähän muuten on tullut vastaan muita juoksevia äitejä vaunujen kanssa. Ihmisten ilmeetkin ovat välillä vähän kummaksuvia kun tällainen trikoissa juokseva mamma vaunujen kanssa tulee vastaan. Mutta antaa tuijottaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, ihan samat puuhat on mulla myös. Ja hyvin palvelleet perusemmaljungat ahkerassa käytössä edelleen, kun tyttö on nyt 1-vuotias. Meidän lähellä asuu paljon lapsiperheitä ja tehdään lenkkejä eri puolilla kaupunkia (kuljetaan osa matkoista bussilla niin saadaan vaihtelua tuttuihin lenkkimaisemiin) ja samaa olen ihmetellyt minäkin: Missä kaikki muut äidit ovat? Silloin tällöin vastaan tulee kotiäitejä, mutta kovin montaa vaunujen kanssa juoksijaa en ole nähnyt, vaikka ollaan liikkeellä lähes päivittäin. Vaunujen kanssa juokseminen kerää kyllä katseita ja rullaluistimilla vaunuttelua vasta monttu auki ihmetelläänkin! XD

   Kivoja juoksulenkkejä ja pirtsakkaa kevättä teille! :)

   Poista
  2. Heippa Laura ja Maiju! :) Kiitos teille, kun kommentoitte! Mustakin on ihanaa lukea teidän muiden liikunnallisten mammojen kokemuksia ja kuulumisia täällä kommenttiboksissa! :) Ihan samoilla linjoilla tunnutaan olevan! Lyhyet treenit kunniaan ja liikkuminen vaatii toisinaan vähän enemmän sumplimista, mutta on se sen arvoista. Emmaljungat toimii ihan hyvin peruslenkeillä ja asfaltilla ne liikkuu tosi kevyesti! Ja haha, ihan sama juttu täällä, että vaunujen kanssa juostessa (+koira vielä mukana juoksemassa vieressä) saa kyllä jonkin verran ihmetteleviä katseita! :D Ja en ole tainnut törmätä yhteenkään muuhun vaunujen/rattaiden kanssa juoksevaan mammaan täällä meidänkään kulmilla! Taidetaan olla jonkin sortin harvinaisuuksia sitten vai? :D Hyviä lenkkejä teille molemmille! :)

   Poista
 2. Hei tuli mieleen, että joko oot päättänyt mitä teet niiden juoksukärryjen hankinnan kanssa? Mä oon nyt katsellut polkupyörän perässä vedettäviä kärryjä, jotka voisi muuttaa myös juoksuvaunuiksi. Oon jo löytönyt mieluisan merkin ja mallin ja oon etsiskellyt käytettyä, kun uudet tuntuvat olevan aika hintavia!

  Meidän arkiliikuntapostauksen voi käydä kurkkaamassa täältä: http://lempipaivanitanaan.blogspot.fi/2016/04/hyvan-mielen-arkiliikuntaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! En ole vielä päättänyt! :) Tällä hetkellä ainakin pärjään noilla perus-Emmaljungilla, joten katotaan sitten myöhemmin! :) Kiitos linkistä, käyn lukemassa!

   Poista
 3. Juuri näin! Vaikka vähän kerrallaan, aina kun ehtii. Ja vauvan mukaan otto treeneihinkin toisina päivinä onnistuu. Olen itse kotitreenien lisäksi päässyt jo säännöllisesti iltajumppiin, koska olemme yrittäneet mieheni kanssa ottaa vuoropäiviä. Käyn myös Strong Mama tunneilla Elixialla, jonne vauvan saa ottaa kaukalossa mukaan (voivat siis hengailla myös matoilla). Kyse on kuntopiiri tyyppisestä treenistä ja siitä saa juuri niin tehokkaan kuin itse haluaa. Mutta kuten sanoit juoksulenkeistä niin sama itsellä, ihana päästä välillä aivan yksin rauhassa jumppaan tai lenkille lataamaan akkuja ja mikään ei muuten ole parempi tapa siihen. No ravintolaillallinen voisi kyllä olla toinen yhdellä viinilasillisella höystettynä ;)
  Tsemppiä treeneihin ja arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! :) Mäkin vähän kaipailen jumppia, mutta toistaiseksi saa nämä kotitreenit, juoksu ja vaunulenkit-ja jumpat riittää! Strong mama-tunnit kuulostaa kivoilta! Haha, jep..ravintolaillallinen, jonka saisi ihan varmasti nauttia rauhassa ja ilman keskeytyksiä... <3 Oh well, girl can dream! :D Juoksulenkit on kyllä tällä hetkellä mulle parasta akkujen latausta, huomaan, että helposti alkaa vähän pinna kiristymään, jos en ole muutamaan päivään päässyt YKSIN tai jonkun kaverin kanssa juoksemaan! :) Sinne myös tsempit ja mukavaa vappua!

   Poista
 4. Jos on muita lapsia vauvan lisäksi hoidettavana niin juoksu- ja kävelylenkit jäävät päivällä vähiin, ikävä kyllä. Itse käytän vauvan päiväuniajan isompien sisarusten kanssa puuhailuun että hekin saavat välillä äidin jakamattoman huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kommentista! Useamman lapsen kanssa on kyllä varmasti vielä haastavampaa löytää aikaa liikunnalle!Olen sitä itsekin jo pohtinut, että kuinka se sitten onnistuisi, jos lapsia suodaan lisää..Ehditkö itse liikkumaan ja onko sinulla vinkkejä liikkumiseen, jos on useampi lapsi? :)

   Poista
  2. Yritän pitää aktiivisuustason ylhäällä päivän aikana: ollaan hippaa, jalkapalloa, mäen laskua ym. pihaleikkejä lasten kanssa, kävelen puistoon kärryjen kanssa isomman pyöräillessä vieressä, talvella vedin häntä pulkassa jne. Oman haasteensa tuo vielä koululainen jonka vuoksi pitää olla koulupäivän jälkeen tiettyyn aikaan kotona välipalaa laittamassa ja läksykaverina. Lenkille pääsee parhaiten kun on treenivaatteet päällä kun mies tulee töistä ja karkaa reilun puolen tunnin ajaksi sillä välin kun mies kokkaa päivällisen :) Ja tietty viikonloppuisin on sitten enemmän aikaa käytettävissä urheiluun.

   Poista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä!! :) Olen itsekin ajatellut, että aika paljon varmasti voi liikkua juuri leikin varjolla yhdessä lasten kanssa ja sitten toki juuri tekemällä yhteistyötä miehen kanssa ja ottamalla vuoroja liikkumiseen! :) Vaatii tietysti sitä, että haluaa liikkumista priorisoida, mutta kyllä se tuntuu antavan niin paljon lisää energiaa, että mielellään siihen panostaa. Mukavaa vappuviikonloppua teille! :)

   Poista
 5. Kivan positiivisia juttuja Karoliina kirjoitat! Mukava myös lukea vastaavanlaista puuhastelua harrastavien muidenkin mammojen juttuja :) Samoilla linjoilla, että peruvaunut toimii tosi hyvin ja juostiin just puolimaratonkin semmosilla tasasella reitillä! Juoksupyöräkärry on kyllä hankittu ja saa nähdä, onko sen kanssa jotenkin parempi juosta, kevyempi se ainakin on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva, että tykkäät!! :) Wau! Puolimaraton perusvaunuilla..mun pisin lenkki niiden kanssa taitaa toistaiseksi olla 6km :D Puolikkaaseen on vielä matkaa! Mutta se on varmaa, että kun harjoittelee vaunujen kanssa juoksua niin yksin juokseminen ainakin tuntuu kevyeltä niiden jälkeen! :D Hyviä lenkkejä sinne!

   Poista
  2. Sain kyllä onneksi työntöapua tuolla Helsinki Spring Marathonilla, kun oltiin koko perheen voimin juoksemassa! :) (Tästä juttu myös blogissani.)

   Kyllä nuo 5 - 10 km harkkalenkit vaunuilla on yhden hengen työnnettäväksi ihan riittäviä, varsinkin mäet, nousee jo kävellessäkin sykkeet hyvälle PK-tasolle.

   Ja totta, yksin juokseminen tuntuu kyllä vaunujen jälkeen kevyemmältä ja tekee muutenkin välillä hyvää. Kiitos, hyviä lenkkejä teillekin ja tsemppiä kovasti seuraavaan lappujuoksuusi. Jäädään odottelemaan raporttia siitä :)

   Poista