maanantai 4. tammikuuta 2021

Miksi treenata kotona?

Tällä hetkellä kotitreenit ovat ehkä suositumpia kuin koskaan. Moni on saattanut "pakon edessä" joutua valitsemaan kotitreenit, jos oma kuntosali on koronatilanteen takia jouduttu sulkemaan tai oma harrastus on mennyt tauolle. Toisaalta myös moni miettii kotitreenien aloittamista ihan sen takia, että ehtisi liikkumaan enemmän hektisessä arjessa. 


Minä olen treenannut viimeiset 5 vuotta pelkästään kotona ja ulkona. Sitä ennen olin todellinen ryhmäliikuntafani, mutta elämäntilanteen muuttuessa oli helpompaa siirtää treenit kotiin. Isoimmat syyt omalla kohdallani kotitreenaamiseen ovat rahan ja ajan säästäminen sekä kotitreenien joustavuus ja helppous. Lisäksi tykkään ihan älyttömästi kotona liikkumisesta, mikä varmasti vaikuttaa eniten omaan kotitreenimotivaatioon. Tässä tulee laajemmin syitä, miksi kotitreenit ovat oma valintani juuri tällä hetkellä. 

 • Kotitreenit ovat todella edullisia ja jopa ilmaisia. Oma periaatteeni on se, että ei olisi itselleni tässä elämäntilanteessa järkevää maksaa kuntosalimaksua, jos en ehtisi siellä käymään riittävän usein. Yksi syy valita kotitreenit on siis rahan säästäminen. Toisaalta kuitenkin kotitreenitkaan eivät ole vuosien varrella olleet täysin ilmaisia, sillä olen maksanut useista erilaisista kotitreenipalveluista- ja ohjelmista sekä ostanut jonkin verran kotitreenivälineitä kotiin. 
 • Ehkä tärkein syy kotona treenaamiseen on kuitenkin AIKA. Kotona treenaaminen ei ole sidottu kuntosalin aukioloaikoihin tai ryhmäliikunta-aikatauluun. Ei tarvitse varata etukäteen paikkaa ryhmäliikuntatunnille ja jännittää mahtuuko sinne mukaan. Kotona voi jumpata täysin omien aikataulujen mukaan, ihan milloin vaan, ja se sopii minulle paremmin kuin hyvin. 
 • Kotona treenaaminen on helppoa ja nopeaa! Itsestäni tuntuu siltä, että saan päiviin ujutettua paljon enemmän liikuntaa ja aktiivisuutta, kun kotona treenaaminen on vaihtoehto. Voin tehdä lyhyitä jumppia siellä täällä, jos pidempään treeniin ei jonain päivänä ole aikaa. Olenkin lanseerannut "minitreenit", joita löytyy Instagramini puolelta paljon (@candyontherun).  Joskus tulee jumpattua lastenkin kanssa leikin ohella ja kaikki nauttivat. Luulen, että voisin tällä hetkellä ehtiä kuntosalille tai ryhmäliikuntaan 2-3 kertaa viikossa, mikä sinänsä olisi ihan hyvä määrä, mutta haluan kuitenkin liikkua useammin, minkä kotona (ja ulkona) liikkuminen mahdollistaa ja toisaalta on ihanaa, ettei juuri nyt ole mitään aikaan sidottua harrastusta. Se tuo arkeen toivottua joustoa ja mahdollisuuden aina muuttaa treenisuunnitelmia lennosta tilanteen mukaan. 
 • Kotona treenaaminen myös säästää aikaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa esimerkiksi salille siirtymiseen. Usein kotitreeni tulee tehtyä, vaikka aikaa olisi vain 20 minuuttia. Salille ei ehkä edes ehtisi siinä ajassa ja jos kuntosalille meneminen olisi liikkumisen kannalta ainoa vaihtoehto, monesti treeni saattaisi jäädä aikapulan takia tekemättä. 
 • Toki ajan löytäminen on aina järjestely- ja priorisointikysymys, oli kyse sitten kuntosalitreeneistä, ryhmäliikunnasta, kotijumpasta tai jostain muusta liikuntaharrastuksesta. Pääasia on, että löytyy ne itselle sopivat ja toimivat tavat saada liikunta osaksi omaa arkea. Kotitreenit eivät ole kaikkien vaihtoehto ja se on täysin ok. Toivokaamme, että kuntosalit pääsevät pian avaamaan ovet kaikkialla ja pääsemme jokainen omien lempparilajien pariin! <3


Nähdään myös Instan puolella @candyontherun

<3: Karoliina 


4 kommenttia:

 1. Itsekin olen joutunut siirtymään kotitreenaukseen kun yrityksen kuntosali on koronan vuoksi suljettu. Siirtyminen kotona treenaamiseen on ollut haastavaa ja olen ollut aika laiska aloittamaan. Tuo ajan säästäminen on kuitenkin positiivista, vaikka odotankin jo innolla, että pääsen takaisin kuntosalille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sari! :) Joo, ymmärrän hyvin, että kotona treenaaminen voi tuntua haastavalta, jos on tottunut nimenomaan lähtemään pois kotoa treenaamaan. Toivottavasti kuntosaleille voi taas mennä turvallisesti pian!

   Poista
 2. Heippa. Itsekin olen koukussa kotitreeneihin ja oikeastaan ainoa asia, jota tällä hetkellä kaipaan kuntosalilta, on isommat painot. Yleensä kehonpaino, käsipainot ja kahvakuula kyllä riittävät, mutta toisinaan olisi mukava kolistella rautaa vähän enemmänkin. Siitä tulee aina niin vahva olo :)
  Kaipaatko sinä koskaan isompia painoja käyttöön ja mitä keksit silloin, kun tekisi mieli vähän kolistella enemmän? :)
  Kiitos mukavista jumpista. Oma arkeni kodin ulkopuolella työssäkäyvänä pienen lapsen äitinä on sen verran hektistä, että omia treenejä en hirveästi ehdi suunnitella. Siksi onkin kiva, sinä jaat niitä meidän muiden iloksi. Hyvää alkanutta vuotta!

  T. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sanna! Kiitos kommentista! :) Mä en ole vuosiin nostellut isompia painoja, joten en oikein osaa niitä kaivata..mulle riittää hyvin käsipainot ja kahvakuula kotona :) Kiitos mukavasta palautteesta ja tsemppiä treeneihin sekä arkeen! <3

   Poista