tiistai 9. kesäkuuta 2015

Baby update: 20 viikkoa!

Bloggaajan elämässä, kun tapahtuu muutoksia niin ne luonnollisesti heijastavat myös blogin aihepiireihin. Itse olen pohtinut odotuksen alusta asti, että millaisen roolin haluan antaa blogissa tälle asialle, enkä oikein vieläkään ole päässyt lopputulokseen. Tiedän jo nyt, ettei tämä blogi tule  muuttumaan vauva/perheblogiksi, ei huolta, mutta kirjoitusaiheet varmasti sivuavat näitäkin juttuja pääteemojen (juoksu, muu liikunta, ruoka, hyvinvointi, matkailu) ohella. Valitettavasti juoksukisa-raportointeja ei täällä tule hetkeen näkymään, mutta onneksi niitä löytyy muista blogeista vaikka kuinka paljon! Toivottavasti pääsen niitä itsekin kirjoittamaan taas ensi vuonna, jolloin edessä on varmasti hyvin mielenkiintoinen ja vaativa projekti: takaisin juoksukuntoon! :) 

Raskauden ollessa nyt puolivälissä (huh, aika on mennyt nopeasti!) ajattelin, että olisi kiva tehdä tällainen postaus, johon keräilen omia fiiliksiäni tältä ajalta. Pidemmittä puheitta, baby update, olkaa hyvä! ;)


Kuva häistä muutaman viikon takaa

Vauva on kooltaan: Rakenneultrassa painoarvio oli 351g, pituus on noin 20cm.

Vauvan vointi: Kaikki vaikuttaisi olevan rakenneultran perusteella kunnossa ja normaalisti! <3

Oma vointi, fyysinen puoli: on ollut oikein hyvä koko 2.kolmanneksen ajan tähän asti ja toivottavasti jatkuu samoin! 1.kolmanneksella oli hieman enemmän väsymystä ja jonkin verran huonovointisuutta, mutta aika helpolla on lopulta päässyt, kun on voinut elää (lähes) normaalisti. 

Oma vointi, henkinen puoli: Halusin erottaa tässä henkisen ja fyysisen puolen, koska koen henkilökohtaisesti, että henkinen puoli on ollut itselleni haastavampi. Vauva on ehdottomasti toivottu ja haluttu asia, ja olen todella kiitollinen siitä, että raskaaksi tuleminen onnistui, koska tiedän, ettei se kaikilla onnistu. Henkisesti kuitenkin on ollut yllättävän hankalaa sopeutua oman kropan muutoksiin, sillä olen tottunut siihen, että (suhteellisen) terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla oma kroppa pysyy kunnossa ja hyvinvoivana. Nyt kroppa pysyy kyllä hyvinvoivana näiden asioiden ansiosta, mutta muuten muutokset eivät enää ole samalla tavalla omissa käsissä. Painoa tulee lisää (eikä pelkästään vatsaan vauvan takia) vaan muuallekin, vaatteet eivät istu kunnolla, oma olo tuntuu hassulta ja ajoittain kömpelöltä, jne. Paljon sellaisia juttuja (jotka näin kirjoitettuna kuulostavat ihan hölmöiltä), jotka ovat heikkoina hetkinä hormonien pyörteissä tuntuneet vähän isommilta asioilta..mutta lopulta kuitenkin asiat osaa taas laittaa perspektiiviin ja tietää, miksi ne muutokset kehossa tapahtuvat, ja mihin ihmeelliseen asiaan kroppa valmistautuu. Myös omien terveellisten tapojen ylläpitäminen (terveellinen syöminen, liikunta, uni, itsestä huolehtiminen) lisää henkistä hyvinvointia ja vaikka "tulokset" eivät olekaan samanlaisia, kuin normaalisti, kaikki on kuitenkin kotiinpäin, omaksi ja vauvan hyväksi. 

Treenit: Viime aikoina treenit ovat koostuneet lähinnä reippaista kävelylenkeistä, juoksusta (n.1-2krt viikkoon, 5-6km) sekä lyhyistä ja tehokkaista lihaskuntotreeneistä. Hankin myös salikortin, joka on voimassa kesäkuun loppuun, mutta kovin paljon ryhmäliikuntatunneille raahautuminen ei toistaiseksi ole innostanut. Onhan tässä vielä kesäkuuta jäljellä!


Ulkotreeniä mökillä viime sunnuntaina! Lihaskuntotreeni oman kehon painolla + rappusjuoksua :)



Ruoka: Normaalit ruuat ovat maistuneet hyvin raskauden alun jälkeen. Paljon tulee syötyä ruokaisia salaatteja ja vihannespainoitteisia aterioita. Hedelmät, marjat, juustot (feta, vuohenmaitojuusto ja halloum), leipä, puuro, murot, smoothiet jne. maistuvat. Viime postauksessa kirjoittelinkin tarkemmin ruokarytmistä ja viime aikojen syömisistä. 

Uni: Toistaiseksi ainakin on vielä tullut nukuttua ihan ok:sti, mutta uni tuntuu olevan huomattavasti katkonaisempaa kuin aikaisemmin. Yön aikana tulee myös käytyä vessassa 1-2 kertaa. 

Vauvaan liittyviä ostoksia: Käytiin muutama viikko sitten Ikeassa ostoksilla ja hankittiin vauvan tulevaan huoneeseen mm. pinnasänky ja yhdistetty lipasto/hoitopöytä. Ostoslista on edelleen varsin pitkä ja olen aivan hämilläni kaikesta siitä "vauvatavaran" määrästä mitä on tarjolla ja siitä, kuinka paljon vaihtoehtoja  löytyy kaikkiin mahdollisiin tarvikkeisiin. A-P-U-A. 


Mila oli mukana valvomassa "rakennuspuuhia"  :) 

Vaatteet: Tällä hetkellä omat farkut/shortsit eivät joko mahdu jalkaan tai ne tuntuvat sen verran kireiltä, että olen siirtynyt pääasiassa käyttämään mama-housuja/farkkuja/shortseja. Onnekseni sain ystäviltä lainaksi ihania äitiysvaatteita, joten vaatteiden puolesta ei ole enää samanlaista jatkuvaa kriiseilyä, kuin vähän aikaa sitten, kun mikään ei tuntunut sopivan! :) Treenivaatteet menevät vielä aika hyvin päälle ja kotona/vapaa-ajalla suuri osa ajasta tuleekin vietettyä trikoissa. 

Muuta: Mielenkiinnon kohteiden hetkellisen muuttumisen huomaa siitä, että Facebookissa kiinnostaa nykyään enemmän Vauva2015-ryhmän päivitykset kuin KPK24/7 juoksuhehkutukset! ;) Myös vauvalehdet ovat löytäneet tiensä lukemistoon ja blogit, joissa pyritään elämään raskausaika aktiivisesti ja terveellisesti ovat ihan suosikkeja. Instagramistakin tulee nykyään etsittyä enemmän kuvia #fitpregnancy #runningfortwo kuin muita!  Oh well, niin se elämä muuttuu! ;) 

Sellaista tänään! :)  Kivaa alkanutta viikkoa!

-Karoliina

Seuraile myös Instagramissa & Facebookissa

18 kommenttia:

  1. Olipa ihana lukea tällaisia kuulumisia! Tosi mielenkiintoista ainakin mun mielestä, sillä vaikka oonkin jo aika vanha, heh, niin mun lähipiirissä on aika vähän vauvoja. Onhan odotus nyt aivan valtava muutos, johon mieli pikkuhiljaa totuttelee, joten eipä mikään ihme, että monenlaisia fiiliksiä on ollut :) ihana kun pysyt aktiivisena myös odotusaikana, luulisi että se auttaa myös energiaa niille ekoille vauvakuukausille. Oon onnellinen teidän puolesta! :) ps.fit you too-blogissa Katri myös odottaa syysvauvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Täytyy sanoa, että oon itsekin seurannut mielenkiinnolla lempibloggaajien baby updateja (mulla on monta suosikki jenkki bloggaria nyt raskaana tai ollut viime vuosina) ja on mielenkiintoista lukea aiheesta! :) Kiitos paljon, koitetaan pysyä jatkossakin aktiiivisina! Ja kiva, kun vinkkasit Fit you too-Katrista, piti heti mennä sinne kurkkimaan myös! Pian nähdään <3

      Poista
  2. Hei! Blogiasi on ollut mukava seurata. Löysin sen noin vuosi takaperin ja siitä lähtien kuulunut suosikkiblogeihini. Itse oikein innolla odotan ja luen juttuja juoksuharrastuksesta odotusaikana sekä muutenki muutenkin odottajan hyvinvoinnista, joten vauvajutut ei haittaa :) jatka samaan malliin ja mukavaa kesää! :) T. Toinen juoksija rv19+3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos paljon kommentista ja kiva kuulla, että tykkäät ja seuraat!! :) Melkein samoissa mennään odotuksen kanssa, toivottavasti sielläkin sujuu kaikki hyvin! :) Kivaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  3. Olipa kiva lukea tällainen yhteenvetopostaus! Niin kaunis toi kuva, joka on otettu häistä. Upea olet <3! On varmasti luonnollista, että henkisesti muutokset voi tuntua isoilta asioilta odotusaikana. Kuulostaa silti terveeltä sun mietteet, ja toivotan hyvää vointia jatkossakin :)! Ps. Ihana Mila siellä mukana ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit ja kiitos! <3 Juu, varmasti on aika tyypillistä, että kaikenlaisia mietteitä pyörii päässä, ja niistä on ihan hyvä puhua ja kertoa niin huomaa aika pian ettei välttämättä tosiaan ole niiden kanss yksin! Juu, Mila on aika osallistuvainen tyyppi, kaikessa mukana, missä vaan mahdollista! ;) Pian nähdään! <3

      Poista
  4. Kiva kuulla vauvakuulumisia :) luonnollistahan se on että kehon muuttuminen mietityttää ja tosi fiksu asenne sinulla asiaan. Toivottavasti saat nauttia loppuraskaudesta yhtälailla ja pian se teidän vauva on jo täällä :) iih.♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit lukea! :) Toivotaan tosiaan, että kaikki sujuu jatkossakin hyvin ja saa elää suhteellisen normaalisti ja pysyä aktiivisena! Auttaa tosi paljon omaan fiilikseen, kun pääsee liikkumaan ja saa endorfiineja jylläämään kropassa! Ja aika tosiaan menee nopsaan, että pian se lokakuu jo koittaa!! No nautitaan kesästä nyt ensin! :) Kivaa alkavaa viikkoa! :)

      Poista
  5. Baby Update oli hyvä, on mielenkiintoista lukea miten elämä ja ajatusmaailma muuttuvat. Ja aina on ihana lukea siun iloisia ja positiivisia postauksia, aiheesta kuin aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Ninni! :) Kiva kuulla, että oli mielenkiintoista lukea! Varmasti näitä päivityksiä tulee jatkossakin! :) Kivaa uutta viikkoa sinne!

      Poista
  6. Hyvää vointia ja onnellista odotusta sulle! Anna mielen vaellella ja sopeutua rauhassa isoon muutokseen. On aivan tavallista että kehon muutokset mietityttävät varsinkin ensimmäisessä raskaudessa. Mulla on käsillä 3. raskauden viimeiset päivät (rv 39+3). Oma fyysinen kunto ja muutokset haastaa ajatuksia edelleen. Eilen kävin 1,5 km kävelyllä ja siinä oli päivän "urheilut" :). Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että yhdessä vuodessa (jotkut jopa nopeammin) on mahdollista päästä taas raskautta edeltävään kisakuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos paljon ihanasta ja rohkaisevasta kommentista! <3 Nimenomaan uskon, että tämä ensimmäinen raskaus on kaikista haastavin nimenomaan näissä muutoksissa, kun kaikki on ihan uutta. Mutta tosiaan, rauhassa pitää koittaa sopeutua ja ihmetellä, eiköhän se siitä! :) Paljon onnea sinne loppuraskauteen, pianhan siellä on jo käärö sylissä! :)

      Poista
  7. Kiva lueskella näitä äitiysmietteitäkin. Samankaltaisia asioita varmasti moni käy läpi, ja näinhän se on että blogi muuttuu elämäntilanteen myötä, joten anna sen muuttuakin. Mielenkiinnolla lueskelen jatkossakin teidän uutta elämänvaihetta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! <3 Ihana kuulla, että te "vakkarit" ainakin suhtauduttu suopeasti pieniin muutoksiin täällä ja tosiaan vaikea se on blogata asioista, jotka eivät sillä hetkellä itselle ole niin keskeisiä! :) Eiköhän näitä päivityksiä tule jatkossakin! Ihanaa reissua sinne, nauti! <3

      Poista
  8. Olipa kiva lukea vauvakuulumisia! :) Ehdinkin jo miettiä että mitenköhän sinun raskaus on sujunut.
    On ihan luonnollista että mielenkiinnon kohteet muuttuvat raskausaikana, niinhän ne muuttuu meillä kaikilla muillakin sen mukaan mikä omassa elämässä sattuu olemaan sillä hetkellä pinnalla.
    Ihanaa raskausaikaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! <3 Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Jep, niinhän se menee, että tilanteet vaihtelee elämässä ja päällimmäisenä mielessä olevat asiat sitä mukaa myös! Kivaa uutta viikkoa sinne!

      Poista
  9. Hei! Tervehdys myös täältä, olen lukenut mahtavaa blogiasi noin vuoden verran -siitä lähtien kun aloin säännölliset juoksuharrastelut. Sain oman esikoiseni v. 2012 ja kävelylenkitkin olivat rv 20 jälkeen hankalia eli pidän ihan ihmeellisenä sitä, että pystyt liikkumaan noinkin paljon :)! Hyviä vointeja myös jatkossa ja ihanaa vauvanodotusaikaa! Niin ja pidä pää kylmänä hankintojen kanssa, kaikkea ehtii hankkimaan sitten kun vauva on jo syntynyt ja tietää mitä sitä oikeasti tarvitsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos paljon kommentistasi ja ihana kuulla, että tykkäät blogista ja olet mukana seuraamassa! <3 Juu, ilmeisesti on kyllä tosi yksilöllistä, miten liikkuminen onnistuu raskauden aikana, joten olen kyllä todella onnellinen, että toistaiseksi ainakin on pystynyt ja toivottavasti jatkossa myös! Ja kiitos, pitää olla tosiaan maltillinen hankintojen kanssa! :) Mukavaa uutta viikkoa sinne!

      Poista