maanantai 27. marraskuuta 2017

Raskausviikot 10-13

*Tekstin lopussa tarjous Odottajan onnellinen keho -verkkokurssille!

Heippahei! Josset vielä ole lukenut aikaisempaa postaustani raskausviikoista 5-9, niin se löytyy täältä. Kyseessä on tosiaan kirjoittamiani muistiinpanoja raskausviikkojen ajalta, jotka tiesin julkaisevani myöhemmin jossain muodossa täällä blogissa. Halusin myös itselleni nämä muistiinpanot, sillä niihin on mielenkiintoista palata myöhemmin. Pidemmittä puheitta raskausviikkoihin 10-13!

RV 10+ (Viikko 44)

Alkuviikko on tosi rankka väsymyksen ja huonon olon kanssa. Käydään vihdoin torstaina hakemassa apteekista lääkkeet raskauspahoinvointiin, jotka espanjalainen lääkäri määräsi vastaanotolla. Huvittavaa on, etten ikinä ollut ajatellut, että raskauspahoinvointiin olisi jotain lääkettä, vaan että siitä pitää vain kärsiä. Nyt kun pahoinvointi on jatkunut useammman viikon, alan olla sen verran kypsä, että raskauspahoinvointilääke kuulostaa tosi hyvältä vaihtoehdolta, jos sillä saa olon paremmaksi. Lääkäri vakuuttaa, että lääke on ok raskauden aikana ja nimenomaan tarkoitettu tähän vaivaan. Niitä käytetään täällä Espanjassa  ilmeisen yleisesti. Otan pahoinvointilääkettä muutamana päivänä, kun olo on tosi huono ja siitä on kyllä apua. Alan myös ottaa kunnon raskausvitamiineja tällä viikolla, aikaisemmin otin perus vitamiiniporetabletin päivittäin. 

Liikunnat jäävät tällä viikolla vähäisiksi huonon olon ja loppuviikosta vieraiden ja kiireisten päivien takia, mutta kävelyä tulee paljon, kun kiertelemme ympäri Madridia ystävien kanssa viikonloppuna. 

Viikon liikunnat

Ma: Pihalla Islan leikkiessä kyykkyjä ja dippejä, illalla 15min jumppa corelle ja jaloille

Ti: Suunnitelmana oli mennä juoksemaan, mutta ei vain pystynyt. Kävely leikkipuistoon. Tosi väsynyt päivä ja huonoa oloa! :/

Ke: Huono olo jatkuu ja päivästä tulee lepopäivä pientä kävelyä lukuunottamatta. 

To: Huomattavasti energisempi olo ja saan aamulla siivottua ja tehtyä 20-minuutin lihaskuntotreenin -woop!

Pe: Kavereita kylässä ja tehdään pitkä kävelylenkki ympäri Madridia. Olo on ihanan hyvä ja energinen, tätä osaa taas arvostaa! :) 

La: Kaverit edelleen kylässä, paljon kävelyä, mutta ei muuta treeniä. 

Su: Kaverit edelleen kylässä, paljon kävelyä, mutta ei muuta treeniä. 

RV 11+ (Viikko 45)

Maanantaista polkaistaan käyntiin meidän marraskuun juhlaviikko eli viikko, jonka aikana on sekä mun että Islan synttärit ja isänpäivä. Torstaina lähdetään Suomeen pitkäksi viikonlopuksi <3 

Lennolla tapahtuu pelottava juttu, kun mulle yhtäkkiä tulee tosi huono olo (istuessa omalla paikalla), silmissä alkaa sumentua ja pyörryn! :( Koko homma kestää muutamia sekunteja, mutta on aika pelottavaa. H on onneksi vieressä ja ottaa mua kiinni ja lentoemännät on pian tuomassa jääpaloja niskaan ja sokeria suuhun. Hassua on, että söin juuri äsken, mutta luulen, että verenpaine heittelehti hetkellisesti turhan alas, koska muuta syytä en keksi. En ole koskaan aikaisemmin pyörtynyt, joten tilanne tuntuu pelottavalta. Tokenen kuitenkin nopeasti ja olo tulee aika normaaliksi, kun lepäilen hetken tuolissa ja juon sokericokista. Ostetaan myös salmiakkia, koska jos kyseessä on matala verenpaine (oli mulla ongelmana Islan raskauden aikana), haluan saada verenpainetta hieman ylös, vaikka tiedän ettei salmiakkia suositella enää raskauden aikana.. Olen iloinen, etten ole lennolla yksin Islan kanssa, koska olen kuitenkin vähän pihalla koko pyörtymishässäkän jälkeen. Loppulento sujuu onneksi kuitenkin hyvin.

Perjantaina käyn Suomessa ensimmäistä kertaa neuvolassa tässä raskaudessa. On ihanaa nähdä tuttua terkkaria (sama, kuin Islan raskaudessa ja Islalla) ja vaihtaa kuulumisia. Kerron pyörtymisestä ja hän toteaa, että oli varmasti pelottava kokemus, muttei vaikuta kovin huolestuneelta. Ensimmäisellä kolmanneksella pyörtyminen on kuulemma aika "klassinen" juttu. Neuvolassa tsekataan hemoglobiini ja verenpaine, ne ovat ok. Saadaan myös vauvan sydänäänet kuulumaan pienen etsiskelyn jälkeen, ja kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. 

Lauantaina juhlitaan synttäreitä koko päivä ja päivästä tuleekin mulle yllättävän rankka, sillä olo on vähän huono melkein koko päivän..Illalla niin huono, että alan oksentaa voimakkaasti. En tiedä enää onko kyseessä raskauspahoinvointia vai jotain muuta, mutta olen tosi heikossa kunnossa. Iso osa seuraavastakin päivästä (isänpäivä) menee lepäillessä, mutta vähitellen olo paranee, kun saan ruokaa ja nesteitä kroppaan. Kukaan muu ei saa mitään oireita, joten en tiedä mistä todella voimakas huono olo johtuu, mutta toivon, ettei noin pahana sitä tarvitse enää raskauden aikana kokeaa. Kaikesta huolimatta Suomivisiitti on aivan ihana ja kotona oleminen ja rakkaiden näkeminen tuntuu todella hyvältä! <3


The bump rv 11+1

Synttäripäivän yläkroppatreeniä :)

Viikon liikunnat

Ma: Kaverit on vielä kylässä, joten paljon kävelyä kaupungilla + noin 10 minuutin jalkatreeni

Ti: Mun synttäripäivä! :) Teen iltapäivällä 30-minuutin ylävartalotreenin ja vitsi, että tuntuu hyvältä tehdä kunnon treeni pitkästä aikaa! <3

Ke: Pakkauspäivä ennen Suomeen lähtöä. Teen pakara+coretreenin illalla (kesto n. 25min)

To: Off/Lennetään Suomeen <3 

Pe: Juoksu-kävely-lenkki koiramme Milan kanssa n. 4,7km + aamulla 3km kävelylenkki. Ihanaa päästä hölkkäilemään omille tutuille lenkkireiteille. <3 Olo on koko päivän tosi hyvä ja energinen..

La: off/synttärijuhlintaa ja huono olo

Su: off/lepäilyä ja toipumista, lyhyt kävely illalla

RV 12+ (Viikko 46)
Meille on maanantaiaamulle varattu ultra Jorvissa ennen kuin lähdemme takaisin Madridiin alkuillasta. Ultrassa on kaikki hyvin ja erotamme jo ihanasti esimerkiksi vauvan kasvonpiirteitä. Pikkutyypillä näyttää olevan samanlainen nöpönenä kuin siskollaan ja hän liikkuu reippaasti kohdussa! <3 Ultrassa käyminen (kaiken ollessa hyvin!) on aina ihanaa ja on muutenkin ihanaa keskustella suomeksi osaavan ja kokeneen kätilön kanssa. Jorvissa käyminen tuo muutenkin paljon muistoja mieleen, kun melkein tasan kaksi vuotta sitten oltiin siellä synnyttämässä. <3 Ultrassa laskettuaika muuttuu päivällä (nyt 27.5), mutta kätilö toteaa myös 35 vuoden kokemuksella, että jos ensimmäinen raskaus on mennyt yli, niin todennäköisesti toisen kohdalla käy sama juttu ja kehottaa kertomaan sukulaisille lasketun ajan paria viikkoa eteenpäin, hehe. Saa nähdä kuinka käy tällä kertaa. Islahan syntyi rv 42+0!

Lentomatka takaisin Madridiin sujuu hyvin, en pyörry eikä muutenkaan ole huono olo.. (pientä sarkasmia, heh). Lennolla on osittain samat espanjalaiset lentoemännät kuin tullessakin ja he kyselevät ystävällisesti vointiani ja huolehtivat. Tosi ihania, kiitän heitä huolenpidosta. Kieltämättä lentäminen pikkuisen jännittää, mutta en anna jännitykselle liikaa valtaa. Huolehdin siitä, että liikun usein, syön ja juon tasaisesti ja pidän huolta ettei tule liian kuuma. Lentoaika on vaan 3,5 tuntia reippaan myötätuulen ansiosta, mikä sopii meille hyvin. Islan kohdalla lennot menee tosi hyvin molempiin suuntiin ja kun on kaksi aikuista mukana, niin on huomattavasti helpompaa kuin yksin. Illalla myöhään ollaan takaisin Madridin kodissa. Viisi viikkoa vielä Madrid laiffia ennen pidempää joululomaa Suomessa! <3 


Teen päätöksen alkaa yrittää syödä vähän terveellisemmin tällä viikolla, kun kroppa ei ihan koko ajan huuda höttöhiilareita. Teen pitkästä aikaa kasvissosekeittoa ja se maistuu niin hyvältä ja on lempeää vatsalle! Muutenkin tuntuu, että huonovointisuus hieman hellittää tällä viikolla. Ei ole ihan koko ajan huono ja krapulainen olo, vain hetkittäin ja etenkin silloin, jos tulee nälkä. Aamuisin yökötyttää todella helposti ja aamiaista on saatava napaan nopeasti noustuani sängystä. 

Nukun päikkärit joka päivä tällä viikolla paitsi maanantaina. Olo on väsynyt ja tuntuu siltä, että tarvitsen ihan hirveästi unta, ja niin varmaan tarvitsenkin. Treenien puolesta menen päivän olotilan mukaan, mutta saan onneksi tehtyä useamman ihan hyvän treenin viikon aikana. 


RV 12+4

Viikon liikunnat

Ma: Off/Matkapäivä takaisin Helsingistä Madridiin. 

Ti: Jaloille jumppaa leikkipuistossa ja illalla vielä vähän lisää kotona, yhteensä n. 30min + kävelyä ja hieman hölkkää. Olin alunperin suunnitellut juoksulenkkiä vaunujen kanssa, mutta energiat ei riitä, joten päätän vain kävellä suurimmaksi osaksi. 

Ke: Kävely +Ylävartalojumppaa 30min (kahdessa osassa)

To: Kävelyä ja 10min jumppaa pakaroille. Tosi väsynyt päivä ja huonoa oloa taas. 

Pe: 30min koko kropan treeni käsipainoilla. 

La: Kävelyä kaupungilla/off

Su: Juoksu-kävelylenkki 5km + kävely 5km + ylävartalotreeni 10min

RV 13+ (Viikko 47) 

Tämän viikon maanantaina kerron vihdoin meidän salaisuuden blogissa ja somessa! <3 Tuntuu siltä, että olen pitänyt salaisuutta tosi kauan, vaikka on aika normaalia, että se kerrotaan vasta ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Jokatapauksessa on kiva kertoa ja päästä jakamaan juttuja sekä saamaan vertaistukea. 

Hetkittäin tuntuu, että huono olo hellittää tällä viikolla, ja välillä on jopa "normaali olo", mutta heti kun tulee nälkä alkaa yökityttämään, oli vuorokaudenaika mikä tahansa. Olen siis syömässä tosi usein edelleen ja tuntuu, että syön etenkin leipää ihan älyttömästi. No, whatever works! Leivän päällä maistuu tällä hetkellä tomaatti ja myös mandariinit ja Espanjan uuden sadon mansikat maistuvat. Väsymys ei ota hellittääkseen ja nukun päikkäreitä useina päivinä. Olen todennut, että aamut ovat kaikista tehokkainta aikaa tehdä esimerkiksi työjuttuja, joten koitan saada niitä tehtyä aamuisin mahdollisimman paljon, sillä päikkäriaikaan mennessä olen itsekin valmis nukkumaan enkä avaamaan konetta..

Juoksu ei tunnu edelleenkään kovin houkuttelevalta, joten viikon liikunnat ovat enimmäkseen kävelyä ja lyhyitä lihaskuntocircuiteja kotona. 

Viikon liikunnat 

Ma: Kävelyä + 20-minuutin jalka+pakara circuit

Ti: Kävelyä + 20-minuutin ylävartalotreeni 

Ke: Kävelyä/venyttelyä/off

To: Kävelyä+ 30-minuutin jalka+pakara circuit

Pe: Kävelyä

La: Kävelyä + 25-minuutin ylävartalotreeni

Su: Kävely 6km (suunnitelmissa oli juosta, mutta kroppa ei tykännyt ajatuksesta ollenkaan)

Ja siinä olikin muistiinpanot ensimmäiseltä kolmannekselta! :) Kirjoittelen vielä tarkemmin postauksen ensimmäisen kolmanneksen liikunnasta ja jos teillä on jotain muita toiveita, joista haluaisitte, että kirjoitan niin kertokaa. 

Kivaa alkanutta viikkoa!

-Karoliina 


Ps. Jos kaipaat tukea ja ohjeita raskausajan liikuntaan, lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen, synnytykseen valmistautumiseen sekä mahdollisesti erilaisiin raskausajan vaivoihin, suosittelen lämpimästi kahden äitiysfysioterapeutin Mirka Katajiston ja Maria Jokelan verkkokurssia Odottajan onnellinen keho! <3 Tutustu kurssiin ja hyödynnä -20€ alennuskoodi "candyontherun"
alennuskoodi voimassa 31.12.2021 asti). 

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/Bloglovinissa 

12 kommenttia:

 1. Huh sun olot kuulostaa pelottavan tutuilta! Mulla oli Liljaa odottaessa kovaa huimausta ja pahoinvointia ja pyörryin kerran stadiumissa :D Se oli kyllä pelottavaa vaikka nyt huvittaa. Toivottavasti sun olo alkaa pian helpottaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivon samaa ja pikkaisen siltä kyllä näyttää, että kohta helpottaa, toivottavasti! Huh, inhottavaa, että sulla on ollut samanlaisia kokemuksia. Jatkuiko ne pidempään kuin ensimmäinen kolmannes? Mua ei ole huimannut muuten, joten se pyörtyminen tuli ihan puskista. Toivottavasti ei tarvitse kokea sitä uudestaan...Kivaa viikkoa teille! <3

   Poista
 2. Kyllä kuulostaa tutulta! Itse olen pyörtynyt myös kerran, en tosin raskausaikana. Kyllä oli pelottava kokemus kun ensi lähti näkö ja sitten kuulo (silloin vielä tajuissani). No onneksihan tuo pyörtyminen ei ole yleensä mitään vakavaa mutta pelottavaa kyllä, myös sille vieressä olevalle.

  T. Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Terhi! Kiitos vertaistuesta! Jep, pyörtyminen oli kyllä aika pelottavaa, varmaan vielä enemmän pelottavaa Henrille, joka oli siinä vieressä eikä ensin tajunnut, että mulla on oikeasti niiiiiin huono olo, kun sanoin, että nyt on huono olo. Se oli niin outoa, kun tuli todella yhtäkkiä! Onneksi myös tokenin nopeasti eikä tilanne ollut super dramaattinen, kun olin istumassa. Mutta toivottavasti ei tarvitse kokea uudestaan!! Mukavaa viikkoa sulle!! :)

   Poista
 3. Kovin tutulta kuulostaa! Oli varmaan pelottavaa pyörtyä lentokoneessa, hui! Mä pyörryin kolmannessa raskaudessa turvallisesti (?) verikokeessa ollessa. Heräsin siihen, kun hoitaja oli laittanut penkin makuuasentoon ja nosti mun jalkoja ylös. Kaikenlaista. 😃 Mun eka lapsi synty 2 vkoa lasketun ajan jälkeen, toka laskettuna aikana ja kolmas 1,5 vkoa etuajassa. Ehdittiin tuolloin olla 20 min Jorvissa. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, tavallaan "kiva" kuulla, että muillakin on näitä pyörtymiskokemuksia, vaikkei ne todellakaan kivoja juttuja ole. Onneksi sullakin oli aika "pehmeä lasku", pyörtyminen seisaaltaan olisi ihan kamalaa!! Ja vitsi miten jännästi sulla on mennyt nuo lasten syntymäajat ihan eri tavalla joka kerta! Eli ilmeisesti ei kannata luottaa sokeasti, että tämä menee 2 viikkoa yli myös ja uskoa vain, että tulee sitten kuin on valmis! :) Ja huh, kolmonen taisi tulla melkoisella vauhdilla, apua! :D Kivaa viikkoa sulle!!

   Poista
 4. Hei Karoliina ja Vautsi onnea todella paljon<3
  Itse olen pitänyt vyötärön kiristyskuuria edelleen
  ja juossut paljon...Tänään joudun jättämään
  lenkin väliin kipeän varpaan vuoksi.
  Ettei tulehdu pahemmin...mulla on nykyisin melkein aina
  noita hiertymiä vaikka juoksukengät olleet samat...
  Talvella kevyet nastalenkkarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Suvi, kiitos paljon! <3 Voi vitsi, jatkuvat hiertymät ei kyllä kuulosta kovin kivalta..Onko sulla hyvät juoksusukat siellä kengissä? Milloin olet viimeksi vaihtanut juoksukengät uusiin? Periaatteessa juoksukengät pitäisi istua jalkaan kuin sukat, eikä tulla hiertymiä ym. normaalissa käytössä. Toki maratonilla niitä saattaa tulla. Myös varpaiden kynnet kannattaa tsekata, mulla pääsee ne helposti liian pitkiksi ja aiheuttaa sitten ongelmia :) Hyviä juoksuja sinne!

   Poista
 5. Hei!

  Minkänimistä lääkettä sait? Ilmeisesti vain reseptillä? Etsinnässä pahoinvoinninestolääke Ranskassa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Joo, lääkäri kirjoitti lääkkeen nimen paperille ja se näytettiin apteekissa..ei se nyt ihan resepti ehkä tainnut olla tai mene ja tiedä. En muista ulkoa nimeä, yritän etsiä paketin ja palaan. Mulla oli se Suomen reissulla mukana ja mietin, että jäikö se meille sinne kotiin....Toivottavasti sulla helpottaa olo pian!!

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Löysin blogiisi eilen ja nämä postaukset tulivat kuin tilauksesta. :) itse kärsin todella inhottavasta oksentelusta 24/7 (nyt 10+0) ja loppuviikosta pitäisi matkata Suomeen. :/

   Roosa

   Poista
  3. Voi ei, kuulostaa tosi inhottavalta! :( Auttaako sua yhtään, jos syöt tosi usein niin ettei edes ehdi tulemaan nälkä? Mua se auttoi vähän..näläntunne sai yökkimään.. :( Tsemppiä tosi paljon. Kannattaa koneessa kertoa lentoemännille mikä tilanne, niin auttavat sua minkä pystyvät!

   Poista