keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Clean eating välipalat ja ohje kotitekoisten myslipatukoiden tekoon!

Tammikuun clean eating-haasteen myötä olen joutunut miettimään tarkemmin ruokailuja ja erityisesti välipaloja, joita syön 2-3 kertaa päivässä. Normaalisti syön välipalaksi jotakin näistä: 

  • raejuustoa 
  • keitettyjä kananmunia
  • ruisleipää päällisineen
  • luonnonjogurttia
  • rahkaa
  • proteiini- ja myslipatukoita
  • puuroa
  • kuiva- ja tuorehedelmiä
  • smoothieita
  • marjoja
  • pähkinöitä




Suurin osa näistä toimii edelleen myös clean eating-välipaloina, mutta hieman olen joutunut karsimaan "välipalavalikoimaani", koska clean eatingissa kaikki ylimääräinen lisätty sokeri tulee jättää pois ja elintarvikkeen ainesosaluettelossa saa olla maksimissaan kolme eri ainesosaa. 


Tämän vuoksi välipaloista on jäänyt pois muun muassa:


  • Kaupan myslipatukat, energiapatukat, proteiinipatukat, välipalakeksit ja vastaavat tuotteet
  • Sokeroidut (kaupan) myslisekoitukset 
  • Valmispuurot
  • Sokeroidut jogurtit
  • Sokeroidut murot
  • Kaikki sokeroidut juomat (esim useat kaupassa myytävät smoothiet!)
  • Sokeroidut kuivahedelmät
Clean eatingin myötä herkkuhammastani ei ole kolottanut yhtä paljon kuin ennen, mutta toisinaan tekee mieli jotain hyvää. Herkkunälkään menee hyvin kuivatut hedelmät (ei sokeroidut), smoothiet, tuoreet hedelmät, marjat ja kreikkalainen jogurtti tai vaikkapa banaani maapähkinävoilla. Aloin myös miettimään kotitekoisten myslipatukoiden tekoa, ja löysinkin joitakin ohjeita netistä. Päädyin kuitenkin lopulta soveltamaan itse kotoa löytyneiden ainesten mukaan. 

Ohje kotitekoisiin ja terveellisiin myslipatukoihin (EI lisättyä sokeria)

Valmistusaika noin 10 minuuttia + pakastaminen. Herkku valmiina alle puolessa tunnissa eikä paistamista tarvita. 

Kuivat ainekset:
  • kauraleseitä 1dl
  • luomu ruishiutaleita 1dl
  • chiasiemeniä 1/2 dl
  • Cocovin superfood marjamix (mm. goji ja mulperimarjoja) 1dl
  • kurpitsansiemeniä 1/2dl
  • auringonkukansimeniä 1/2dl
  • Steviaa/truviaa makeutukseen (oman maun mukaan, itse käytin 2 annospussia)

"Kosteat" ainekset: 

  • maapähkinävoi 3 rkl
  • kylmäpuristettu kookosöljy 1 rkl

Huom: Tätä ohjetta voi hyvin muokata oman maun mukaan, minä käytin niitä aineksia joita kaapista sattui löytymään ja määrät oli vähän miten sattuu, mutta hyvää tuli. Muokkaa siis määriä sen mukaan, kuinka paljon haluat tehdä kerralla!


Ainekset (kuvassa olevaa hunajaa en käyttänyt, mutta hyvin voisi käyttää, jos haluaa makeutta lisää!)
1. Kaada kuivat ainekset kulhoon ja sekoita ne
2. Lämmitä maapähkinävoita ja kookosöljyä n. 20-30 sekuntia mikrossa ja sekoita tasaiseksi
3. Kaada maapähkinä-ja kookosöljyseos kuivien ainesten sekaan ja sekoita kunnes sekä kuivat että kosteat ainekset ovat hyvin sekaisin
4. Kaada seos pellille tai muuhun matalaan astiaan, painele levyksi. 
5. Leikkaa valmiiksi sellaisiksi paloiksi kun haluat, mutta ennen kuin irroitat palat toisistaan, laita jäähtymään pakkaseen n. 15minuutiksi.
6. Kun palat ovat jäähtyneet irroita ne toisistaan ja tarjoile kuten haluat. Itse laitoin palat muovipusseihin ja takaisin pakkaseen, sieltä voi nappaa välipalaksi halutessaan! :) Sopii hyvin pieneksi herkuksi vaikkapa kahvin kanssa tai ihan vain välipalana energiaa antamaan. 

Huom. nämä eivät ole mitään laihdutuspatukoita, eli energiaa näissä on suhteellisen pajon, mutta kannattaa tehdä pieniä paloja niin ei tule liikaa kaloreita kerralla, jos niitä haluaa tarkkailla! :) 


"Levynä"
Valmista! :) Hieman epämuodostuneita, mutta maku on tärkein! 
mä herkut olivat sen verran hyviä, että voi olla etten enää palaakaan haasteen jälkeen kaupan tarjontaan vaan kehitän näitä reseptejä itse..saa nähdä! :) 

Kertokaa, jos kokeilitte tätä ja myös jos on hihassa joku hyvä samantyyppinen resepti! :)


AURINKOISTA KESKIVIIKKOA!! :)) 


-Karoliina






10 kommenttia:

  1. Hyviltä näyttävät omatekoiset patukkasi! Kerran olen itse akuuttiin nälkääni proteiinipatukan kuntosalin kahviosta ostanut, toiste tuskin ostan, mutta tuollaisia kyllä voisi syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ne oli tosi hyviä ja todella helppoja ja nopeita tehdä, joten eikun kokeilemaan! :)

      Poista
  2. Tota voi jo sanoa viitseliäisyydeksi, kun jaksaa ahertaa terveellisten asioiden puolesta, selvitellä ja päivitellä mielitekoja parempaan suuntaan. Steviasta luin vuoden alusta päinvastaista tietoa, mitä olin aiemmin tästä kuullut.
    Linkki alla, jos kiinnostaa lukea.

    http://www.hs.fi/terveys/a1388554344259

    Itse olen kans jotain myslipatukoita syönyt, mutten ole löytänyt niistä mitään must- välipaloja. Pähkinöiden syöntiä olen jonkun verran lisännyt, mut mieleiset pähkinät on turhan suolaisia :( Mut kyl ruokavaliota pitää tarkastella itsekunkin vähän terveellisempään suuntaan. Sinun asenteesta pitäisi saada kopioitua mielisiä juttuja omiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista :) Totta tuo, että stevioliglykosidit ovat lisäaineita kuten muutkin makeutusaineet. Tarkastelemissani clean eating-lähteissä ne ovat kuitenkin sallittu sokerin korvikkeena ja tietysti käytetään hyvin pienissä määrin! :) Eviran asettama ADI-arvo stevialle on 4mg/painokilo/vrk. Kohtuudella käytettynä steviassa kuten muissakaan makeutusaineissa ei pitäisi olla ongelmaa, mutta tietysti jos pystyy olemaan ilman mitään makeutusaineita niin hyvä niin, minä en vielä ainakaan pysty! :) Tässä on myös mielenkiintoinen artikkeli makeutusaineista: http://www.pronutritionist.net/makeutusaineet-ja-terveys/

      Poista
    2. Pakko mainita vielä tämä ao. asia.
      Aspartaamista kuulin aikoinaan niin negatiivisen jutun, vertaa Putinin olympialaiset? Et taidan itse pysyä hunaja- linjalla :) Tulevaisuudessa on vaarana, et suuret toimijat tuovat markkinoille asioita, jotka eivät välttämättä ole niin hyviä juttuja, kuin antavat ymmärtää (suurella rahalla), joilla jyräävät muut pienemmät toimijat + viranomaiset? Näistähän riittäisi paljonkin puhuttavaa, mut ei ole kovin positiivisia juttuja :(
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
    3. Heippa! Juu, näistä tosiaan riittäisi puhuttavaa hamaan tulevaisuuteen asti! :) Ja aina on lisää oppimista lisäaineiden, makeutusaineiden ja ihan perus ravinnonkin suhteen. Mun luotto Suomen elintarviketurvallisuusvalvontaan on aika korkea, joten en usko, että markkinoille asti pääsee kuluttajille vaarallisia tuotteita. Sen vuoksi Evira tarkistaa ja valvoo elintarvikkeita tarkasti ennen markkinoille pääsyä ja laittaa tarvittaessa niille ADI-arvot, joiden ylittäminen ei kohtuukäytössä pitäisi olla mahdollista. Ja jos niihin ei luota niin onneksi jokainen kuluttaja voi itse tehdä tietoisia päätöksiä sen suhteen mitä suuhunsa laittaa! :) Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinne myös!

      Poista
  3. Kiva ohje, voisin vähän varioida ja kokeilla itse! Kerran tein proteiinipatukoita itse, mutta niistä tuli ihan kamalia! :( Johtui ehkä hamppuproteiinista, jota käytin... mut voisin kokeilla uudestaan jotain energia/välipalapatukoita! Mulla on ongelma aina iltapäivän välipala, jonka usein nappaan kaupasta (usein banaani + pähkinöitä)... mä kun aamulla seiskan jälkeen kotoota lähtiessäni otan mukaani jo aamupalan ja lounaan, niin en jaksa enää välipalasta murehtia, joten usein haen sitten jotain kaupasta.. mutta kaupassa iskee aina epätoivo, kun kaikki tuotteet on niin epäterveellisiä. Onneksi matkan varrella on Jungle Juice bar, jota voi ainakin hyödyntää välillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jungle Juice Bar on kyllä ihan huippu!! Tänään taas nappasin mukaan green gorillan, nam! :) Ja joo, mulla vähän sama ongelma, että välipala on haaste, jos en oo kotona...koululla olin eilen ihan pulassa, että mitä syön kun kahvilan vaihtoehdot; täytetyt leivät, makeutetut rahkat, pullat, patukat ym ei ihan meen clean eatingiin. Päädyin sitten 2x keitettyyn kananmunaan ja banskuun! :)

      Poista
  4. Voi vitsi miten hyvin satuit julkaisemasn myslipatukkareseptisi juuri nyt, kun olen itsekin sellaisten valmistamisesta haaveillut, mutta en ole tiennyt oikein mistä lähteä liikkeelle! Jutustasi sain rohkeutta kokeilla hommaa omista kaapun aineksista soveltaen :) hih jänskättää millaisia niistä tulee: :) nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, no hyvä, että oli oikea ajoitus! Kerro sitten millaisia tuli sun patukoista ja mitä niihin laitoit! :) Yksi ainoa huono puoli noissa oli…oon jo tuhonnut kaikki, uups! :D Hyvää viikonloppua Tiinuska!

      Poista