torstai 25. elokuuta 2016

Aktiiviseen vauva-arkeen: Emmaljunga Super Viking

Meidän lähtökohtana lastenvaunuja valitessa oli juurikin se, että ne sopisivat aktiiviseen elämäntyyliin. Vaunulenkkeihin erilaisissa maastoissa ja sääoloissa, ison koiran kanssa ulkoiluun (riittävän tukevat, ettei vaunut kaatuisi heti, kun koira kiskaisee johonkin suuntaan) ja mahdollisesti myös juoksemiseen, vaikka useimmiten toivonkin juoksun olevan sitä omaa aikaa. Toiveena oli myös, että vaunuihin saisi  kiinnitettyä turvakaukalon sekä aikananaan ratasosan ja että ne menisivät näppärästi auton takakonttiin, sillä liikuttua ja reissattua tulee melko paljon. Kauaskantoisesti pohdimme myös sitä mahdollisuutta, että jos esikoiselle tulee jossain vaiheessa sisarus, olisi hyvä, että kyseessä olisi yhdistelmävaunut, joihin voisi kiinnittää sekä vaunukopan että ratasistuimen.* Näistä lähtökohdista lähdettiin siis liikkeelle ja etsimään juuri meidän tarpeisiin sopivia vaunuja.

*Päivitetty syyskuu 2018: Pikkusisarus syntyi kesäkuussa 2018 ja siitä lähtien meillä on ollut super viikkarit usein käytössä yhdistelmänä. Yhdistelmä toimii ihan hyvin, mutta on todella raskas työntää. Vaunujen purkaminen ja kokoaminen on suht helppoa, mutta onhan siinä oma säätönsä. Meillä on myös käytössä seisomalauta, jota käytämme aina välillä, mutta se ei ehkä ole ihan loppuun asti mietitty, sillä seisomalaudan ollessa paikallaan ja taaperon seistessä siinä joutuu työntäjä olemaan hieman epäergonomisessa asennossa työntämässä ellei kävele vaunujen sivulla. Nyt jälkeenpäin ajateltuna ehkä seisomalaudan olisi voinut jättää ostamatta, sillä taapero kuitenkin kävelee myös mielellään ja pidemmillä kävelyillä vaunuissa on hänelle istuin eli ne ovat yhdistelmänä. 


Meillä suurimman tutkimustyön lastenvaunuja varten teki mieheni, sillä häntä jaksoi kiinnostaa eri vaunujen tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat paljon enemmän kuin itseäni. Hän tutki vaihtoehtoja netin kautta ja molemmat luettiin kokemuksia blogeista tai keskustelupalstoilta. Toki kyseltiin myös vauvaperheystäviltä, mihin vaunuihin he olivat päätyneet. Ainakin itselleni koko lastenvaunuviidakko tuntui aluksi ihan hurjalta. Ihan älyttömän paljon vaihtoehtoja, erilaisia ominaisuuksia ja härpäkkeitä. Parasta oli kuitenkin lopulta mennä paikan päälle lastentarvikeliikkeeseen, jossa asiantunteva myyjä osasi kertoa vaunuista enemmän ja antoi meille muutamia vaihtoehtoja, kun kerroimme omista toiveistamme. Näin päädyimme lopulta Emmaljungan vaunuihin ja niistä sitten pohdinnan ja liikkeessä kokeilun jälkeen Super Vikingeihin. Meille ne ovat olleet nappivalinta ja olemme olleet niihin varsin tyytyväisiä. 


Miksi ne ovat olleet meille juuri sopivat vaunut? Super Vikingit kulkevat hyvin maastossa kuin maastossa. Olemme vaunulenkkeilleet asfaltilla, hiekkateillä, poluilla, metsässä, lumessa ja jäällä. Hyvin erilaisissa maastoissa siis ja oikeastaan säällä kuin säällä! Tärkeänä lisävarusteena sateella, tuulella ja tuiskulla on ollut Emmaljungan oma sadesuoja, joka suojaa vaunukoppaa/ratasosaa. Vaunut ovat tukevat, mutta kuitenkin tosi näppärät ja kevyet työntää.  Olen myös jonkun verran juossut vaunujen kanssa ja ne toimivat siinäkin ihan hyvin. Toki varmasti varsinaiset juoksurattaat olisivat juoksun kannalta parhaimmat, mutta niiden hankinta ei vielä ainakaan ole ollut tarpeellista/ajankohtaista. Isla viihtyi heti alusta asti hyvin vaunuissa ja nukahti liikkeeseen, kuten monet vauvat. Vaunukoppa oli siis ensimmäiset 7 kuukautta hyvin aktiivisessa käytössä. Käytimme myös paljon turvakaukaloa kiinnitettynä adapterilla vaunuihin. Se oli todella kätevä  ostoskeskukseen/kauppaan autolla mennessä. Nykyään Islan ollessa jo 9,5 kuukautta on vaunukoppa siirtynyt syrjään ja käytämme ratasosaa. Ratasosankin saa "kipattua" makuuasentoon, joten siinä voi hyvin nukkua päikkäreitä. 

Super Viking-vaunujen kanssa on tullut myös tehtyä kaikenlaista erilaista vaunujumppaa vaunulenkkien yhteydessä! Hyvin toimivat siihenkin! :) 

Vaunut ovat myös lentäneet meidän mukana Floridaan. Ne pakattiin erilliseen vaunuille tarkoitettuun kuljetuslaukkuun. 

Super Vikingit on helppo laittaa kokoon ja irroittaa renkaat sekä koota uudelleen. Se ei kuitenkaan tapahdu yhdellä kädellä vaan vaatii kaksi kättä ja hieman aikaa. Välillä toivoisin, että kokoon laittaminen olisi vielä näppärämpää, mutta ei se ole iso ongelma ollut etenkin, kun itse on tullut näppärämmäksi niiden kanssa. Runko on kuitenkin sen verran iso, että esimerkiksi oman Peugeot 206 takakonttiiin se ei mahdu renkaineen, vaan ainakin takarenkaat pitää irroittaa. Hieman säätöä siis, jos on pieni takakontti autossa. 

Sellaisia kokemuksia siis meidän vaunuvalinnasta eli 

Emmaljunga Super Viking valkoinen runko Ecco-renkailla, tummansininen vaunukoppa ja ratasosa. Toivottavasti tästä postauksesta on hyötyä teille, jotka kahlaatte lastenvaunuviidakossa! Vertaileminen muihin vaunuihin on hankalaa, koska mulla ei muista ole kokemusta, mutta itse olemme olleet näihin tyytyväisiä! :) 

Edit: päivitetty joulukuussa 2018: Neljäntenä talvena Super Vikingien kanssa mulla meni hermo ecco-renkaisiin nuoskalumessa, jossa ne ei toimi ollenkaan. Renkaat eivät siis pyöri ja eturenkaiden lokasuojiin jää lunta jumiin. Päädyttiin irrottamaan lokasuojat (ruuvimeisselillä ruuvattiin irti) ja todella MONI suositteli Super Vikingeihin mielummin ilmakumirenkaita, joiden kanssa ei kuulemma ole millään talvikelillä ongelmaa. Toistaiseksi ainakin meillä auttoi tuo lokasuojien irroitus ja ecco-renkailla jatketaan. 


Mitkä vaunut teiltä löytyy? Plussia? Miinuksia? 


-Karoliina
15 kommenttia:

 1. Meillä on ollut käytössä vauvan syntymästä asti Baby Jogger summit x3 juoksurattaat. Rattaisiin sai kopan, joka palveli hyvin ensimmäiset 6kk ja nyt ratasosa, jonka myös saa makuuasentoon päikkäreitä varten. Hyvä on ollut kävely- ja juoksulenkelillä ja just eri maastoissa. Kääntyvän etupyörän saa lukkoon, joka on hyvä just lenkkeilllessä. Lisäks plussana käsijarru, joka on ollu kyllä tosi kätevä sekö se että vaunut saa kasaan yhdellä kädellä/ mahtuu autoo hyvin. Tyytyväisiä vaunuihin ollaan oltu. Ainut miinus on, että renkaista vajuu ilma yllättävän nopeeta. Saa olla pumppaamassa lisää ilmaa ajoittain. Lisäks hinta oli aika suolainen, mutta niin taitaa olla muissakin vaunuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :) Kiitos kommentista! Kuulostaa kyllä tosi hyviltä ja käteviltä rattailta!! Ja just toi, että sais yhdellä kädellä kasaan ja mahtuu hyvin autoon..sitä vähän kaipaan noissa meidän Super Vikingeissä, vaikka muuten ollaankin tykätty! :)

   Poista
 2. Meillä Emmaljungan Citycrossit joista tykkään myös kovasti. Niissä on nuo eturenkaat vähän suuremmat kun noissa teidän. Felixin ollessa 6kk tilasin Babyjoggerin summit x3 ja niitä onkin sen jälkeen tullut enimmäkseen käytettyä. Kevyet lenkillä, kääntyvä ja lukkiutuva etupyörä, helposti kasattava! 👌🏼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) No just tuohon yläpuolelle kommentoin, että noi Babyjoggerin summit x3 kuulostaa kyllä tosi hyviltä rattailta! Oliko teillä ne muuten mukana reissussa myös? :)

   Poista
 3. Meillä Emmaljungan duo edget classic-rungolla. Jos nyt ostaisin vaunut, merkki olisi sama, ikää hieman enemmän ja malli jokin muu. Meillä on myös Peg Peregon matkarattaat, jotka on ihan kivat, mutta esim bussilla liikkuessa tykkään tymäköistä emmaljungista, jotka eivät luistele mihinkään ja joiden kanssa bussiin meno ja poistuminen on smoothimpaa. Meidän kohta 10 kk inhoaa rattaissa istumista ja jo pelkkä rattaisiin laittaminen aiheuttaa ärtymyksen. Vaikka siis nukkuu joka päivä niissä kahdet päikkärit. Tai näin luulin, kunnes saimme 25 v vanhat brion rattaat (oikein perusrattaat). Niissä ilmeisesti näkee paremmin ympärille ja vauhti tuntuu. Kun rattaat pysähtyy, ukko alkaa nitkuttamaan "hop eteenpäin" ja näissä jaksetaan istua pönöttää. 👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Hehe, voi ihana! Hyvä, että viihtyy nyt sitten paremmin rattaissa! Hyvin voi olla juuri tuo, että näkee paremmin nyt :) Isla viihtyy aika hyvin, mutta jotain viihdykettä pitää kyllä olla, jos on hereillä, koska ihan loputtomiin ei jaksa vain katsella maisemia! :)

   Poista
 4. Kysymys super vikingeistä!! Oon mahdollisesti itse hankkimassa myös kyseiset vaunut esikoiselle, mutta yksi asia mietityttää: onko vaunujen (kopan ja ratasosan) kuomut aina niin sanotusti löysällä kankaalla, vai saako pingotettua kireäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ääriasennossa ollessaan ne saa kyllä pingotettua aika kireiksi. Kannattaa testata jossain lastentarvikekaupassa, jos pystyt! :)

   Poista
 5. Heippa!

  Me olemme päätymässä samoihin vaunuihin ja löysin blogikirjoituksesi. :)

  Arvomme puhkeamattomien ja ilmakumirenkaiden välillä. Käsittääkseni teillä on käytössä ecco-runko puhkeamattomilla renkailla. Miten olette kokeneet käytön talvella lumessa, ovatko renkaat olleet hyvät vai huonot? Entä jousitus, joka ei ole niin hyvä ecco-rungon ja renkaiden kanssa? Entä tavarakorin korkeus, onko ollut tiellä lumessa kulkiessa?

  Asumme "landella", josta kuitenkin pääsee kätevästi bussilla kaupunkiin, joten tarve on vaunuille, jotka soveltuvat sekä maastoon ja eri sääolosuhteisiin kuin kaupunkikäyttöönkin. Tavaratilaa meidän farmarissa on hyvin, joten autoilun suhteen ei pitäisi olla ongelmaa.

  Kiitos jos jaksat vielä kertoa kokemuksesi ecco-rungosta ja -renkaista sekä tavarakorista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista! :) Tämä postaus onkin ollut yllättävän suosittu, hauskaa, että löysit tänne! Olemme olleet tosi tyytyväisiä noihin puhkeamattomiin renkaisiin muuten paitsi nuoskalumessa, jossa lumi kyllä jää helposti renkaiden lokasuojiin eikä renkaat pääse pyörimään kunnolla. Se on ärsyttävää, mutta onneksi nuoskakelejä ei nyt niin hirveästi ole ollut. Tavallisessa pakkaslumessa ei ole mitään ongelmaa ja ollaan tosiaan näillä vaunuilla liikuttu kelissä kuin kelissä ja hyvin erilaisissa maastoissa. Tavarakorin korkeus ei ole ollut ongelma lumessa ja runkoon ollaan oltu tyytyväisiä!

   Poista
  2. Kiitoksia vastauksesta! :)

   Niinhän se taitaa olla, että aina jokin miinus löytyy vaunuista kuin vaunuista ja ihan kaikkea ei voi saada kerralla. Puhkeamattomat renkaat kiinnostavat huolettomuutensa vuoksi kyllä. Täytyy vielä liikkeessä tehdä lopullinen päätös.

   Hyvä blogikirjoitus tämä, en ihmettele että on suosittu ja kiva kun jaksat vastailla ihmisten kysymyksiin. :)

   Poista
  3. Heippa! Juu, tottakai vastailen! :) Toivottavasti löydätte teidän käyttöön sopivat vaunut!

   Poista
 6. Olipas kiva hyödyllinen tämä sinun kirjoitus. Itse olen miettinyt tulevalle vauvalle myös tätä samaa yhdistelmää. Mietitytti paljon miten talvella onnistuu liikkuminen lumessa jne., mutta täältä löytyi vastaus kaikkeen mitä itse olen miettinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla, että oli hyödyllinen postaus :) Voisin itse asiassa tätä vähän päivittääkin nyt kun muutama vuosi on kulunut ja meilläkin tilanne vaunujen kanssa vähän muuttunut! Toivottavasti löydätte teille sopivat vaunut ja ihanaa odotusta ja vauva-aikaa! <3

   Poista
 7. Mulla on nämä vaunut käytössä ja sain tästä avun nuoskalumiongelmaan. En ollut tajunnut, miten lokasuojat saa irti.. Tuhannet kiitokset! Nyt kulkee taas :)

  VastaaPoista