torstai 11. elokuuta 2016

Vauva 9kk

Heippa! Täällä palattiin tänään kotiin muutaman päivän mökkireissulta. Johan me ehdittiinkin viikko olla kaupungissa, niin piti taas vaihtaa maisemaa! ;) Reissu Karjalohjan mökille oli kuitenkin ihana piristys tähän jo hieman syksyiseltä tuntuvaan arkeen. Viime vuonna muistan elokuun olleen todella helteinen (toisin kuin nyt) ja  kasvavan masun kanssa sai kerran jos toisenkin tuskailla kuumuutta. Masusta puheenollen, se tyyppi<3 joka sieltä  tuli ulos, täytti tiistaina jo 9 kuukautta (!!!). Taas olisi aika kirjoitella pientä päivitystä, missä nyt mennään!Menoa ja meininkiä

Jos 7-8kk välillä tapahtui paljon kehitystä, niin vauhti ei ainakaan siitä ole hidastunut! Isla ryömii tällä hetkellä todella vauhdikkaasti. Hän osaa myös kontata, mutta usein konttaus vaihtuu ryömintään, jotta hän pääsee kohteeseen nopeammin. Mikä sitten ikinä onkin kohteena, sitä kohti mennään kovasti hohottaen. Se on todella huvittavan kuuloista ja toimii samalla myös hyvänä varoituksena siitä, että jotain mielenkiintoista on tapahtumassa! :D 

Isla nousee seisomaan kaikkea mahdollista vasten ja se tuntuukin tällä hetkellä olevan yksi lempipuuhista. Alun muksahdusten jälkeen, laskeutumisetkin onnistuvat melko hyvin ja annetaankin toisen selvittää itse monia tilanteita (toki valvonnassa), jotta oppii tulemaan myös alas varovaisesti. Kotona portaat ovat myös löytyneet ja niitä ollaan kiipeilty jonkin verran. Siinä puuhassa saa kyllä olla äiti ja isi tarkkana, sillä portaita alas meneminen turvallisesti ei vielä onnistu. Islan lempipuuhaa on myös repiä lehtiä ja kirjoja alas hyllystä, leikkiä omalla "puhelimella" ja "autonratilla" (Fisher Pricen kirpparilta hankitut aktiviteettilelut rokkaa) ja viime aikoina myös Mila on alkanut kiinnostamaan paljon enemmän kuin aikaisemmin. Sitä olisi todella kiva repiä karvoista, mutta ollaan pyritty harjoittelemaan hieman hellempiä otteita. Mila on todella kärsivällinen ja tarvittaessa poistuu paikalta, jos Isla alkaa käydä liian tuttavalliseksi. 9kk iässä Islan lempipuuhaa on myös kauppareissut, sillä ostoskärryissä istuminen on tosi hauskaa ja myös rintarepussa ulkoilu saa aikaan innostunutta hihkumista. Vaunukoppa ollaan siirretty kokonaan syrjään ja vaunulenkit tehdään ratasosassa istuen. Uusimpia taitoja ovat myös "heihei"-vilkuttaminen sekä taputtaminen. 

Kuluneesta kuukaudesta vietettiin kolme viikkoa saaristossa ja Isla pääsi ekaa kertaa kokemaan saaristokesän Houtskärissä, viettämään ensimmäistä BSL-viikonloppua (perinteistä juhlaa perheystävien kanssa) sekä ajelemaan ensimmäistä kertaa veneellä. Saaristokesä oli varsin vilkasta ja sosiaalista aikaa, kun meillä oli paljon ystäviä Sollidenissa. Islalle teki hyvää olla ihmisten ympäröimänä ja alun pienen jännittämisen jälkeen, hän oli kuin kala vedessä ja nautti kaikesta saamastaan huomiosta. Edelleen Isla saattaa uusien ihmisten edessä olla hetken hieman varuillaan (etenkin miesten), mutta usein lämpenee aika nopeasti etenkin, jos uudet ihmiset pitävät alkuun hieman etäisyyttä ja antavat hänen itse tulla ensin tutustumaan. Syöminen

9kk iässä Islan lempiruokaa on edelleen äidinmaito. Se maistuu aina. Myös kiinteitä on alkanut putoamaan hieman isompia määriä kuin aikaisemmin, mutta niissäkin on vaihtelua. Ruokailuhetket ovat aina enemmän tai vähemmän hässäkkää ja jos jonkinmoista viihdykettä pitää toiselle keksiä, jotta ruokaa saa vaihvihkaa lapattua suuhun. Usein Islalla on jotain tutkittavaa kädessä, jolloin hän mielellään avaa suuta ja syö samalla, mutta pelkästään ruokaan keskittyminen on haastavaa ja aika nopeasti aletaan kuikuilemaan kaikkea muuta ympärillä tapahtuvaa. Parhaiten uppoavat soseet: peruna-porkkana ja sileät liha-kasvissoseet. Hieman karkeammat soseet ovat vielä vähän epäilyttäviä. Uutena juttuna ollaan maisteltu rahkaa ja siihen sekoitettuna hedelmäsoseita. Hapanmaitotuotteiden suositusmaisteluikä on 10kk, mutta otettiin niihin pieni varaslähtö ja rahka on maistunut välillä hyvin aamu/iltapalaksi. Puuro taas ei ole kovin suuri hitti. Sormiruokien suhteen menekki on ollut aika huonoa ja viimeksi kun annoin Islalle jauhelihaa niin kaikki päätyi lattialle ja suoraan Milan suuhun, joka onnellisena makasi jauhelihasateessa pöydän alla..... :D Maissinaksut taitavat olla Islan suosikkeja "sormiruuista", mutta monet muut epäilyttävät tai niitä ei varsinaisesti syödä. Toki tarjoan kaikenlaista.


Nukkuminen

Voi nukkuminen...meidän toistaiseksi isoin haasteemme vauvavuotena. (Tai ei sinänsä nukkuminen vaan lähinnä sen puutteesta tulevat haasteet äidille, mutta siitä voisi kirjoittaa ihan oman postauksensa). Yöt ovat olleet vaihtelevia koko viimeisen kuukauden. Suurin osa öistä on ollut 3 syöttöä, välillä jopa 4. Isla menee nukkumaan noin klo 21, välillä nukahtaa hieman aikaisemmin, välillä hieman myöhemmin. Ensimmäinen herätys on usein 1 maissa, sitten 3 aikaan ja sitten 6 aikaan ja varsinainen herääminen 7-8 välillä. Usein kuuntelen hetken yöllä, miltä Isla kuulostaa, onko mahdollista, että nukahtaa uudestaan itsekseen. Useimmiten ei, sillä kun hän herää yöllä, hän nousee samantien seisomaan sängyn laitaa vasten ja itku on melkoisen dramaattista. Siitä ei ihan hevillä rauhoituta itsekseen uudelleen nukkumaan..Jos yritän laittaa hänet nukkumaan ilman maitoa, niin huuto on entistä kovempi. Siinä kohtaa keskellä yötä on vain helpompi antaa maitoa ja nukuttaa tissille, mikä saa toisen nukahtamaan usein 10 minuutissa. Haasteena tässä on tietysti se, että kierre on valmis, kun aina assosioi maidon nukkumiseen. En ole vielä valmis enkä halukas lopettamaan imetystä, sillä se on Islalle tärkeä juttu ja itsellekin mieluinen hetki vauvan kanssa, mutta tämä yötissittely voisi kyllä vähentyä, sillä se vaikuttaa jo omaan jaksamiseen.(Vinkkejä ja kokemuksia nimenomaan yöheräilyjen/tissittelyjen vähentämiseen saa mielellään jättää kommenttiboksiin! :)) Päivisin meillä nukutaan nykyään kahdet päiväunet, joiden pituus myös vaihtelee. Nykyään Isla nukkuu usein ainakin toiset päiväunet omassa sängyssä (vs. vaunuissa), mikä on ihanaa, sillä se antaa hieman enemmän omaa aikaa itselle. 

Ensimmäinen veneretki Houtskärissä 


Nukkumishaasteita lukuunottamatta tämä 9kk ikä on aika hauskaa, sillä toinen on jo kovin vuorovaikutteinen ja ymmärtää paljon. Vauvan kanssa voi ihan eri tavalla nyt hassutella ja tehdä juttuja. On ihanaa olla tämän pienen tytön äiti! <3Aikaisemmat päivitykset voit lukea täältä ja muita vauvajuttuja löydät "Baby"-otsikon alta!

Vauva 8kk
Vauva 7kk
Vauva 6kk
Vauva 5kk 
Vauva 4kk (matkoilla
Vauva 3kk 


Mitä muille vauvoille kuuluu? :)

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/BloglovinissaSnapchatissa (candyontherun) 

6 kommenttia:

 1. Meillä oli ihan sama juttu yö tissittelyn kanssa! Mun vinkki on, että siirrätte Islan omaan huoneeseen ja mies hoitaa heräilyt. Meillä tehtiin niin. Heikki silitti Feffen aina uudelleen uneen, mutta pari ekaa yötä oli aika horroria. Kolmantena nukkui koko yön ilman heräämisiä! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Kiitos vinkistä! Meillähän Isla on kotona nukkunut omassa huoneessa 6kk asti, mutta nyt kesällä kun reissattiin sen verran paljon niin nukkui tietysti meidän kanssa enemmän. Pitää varmasti jossain kohtaa toimia juuri noin, että isimies saa hoitaa heräilyt ja katsotaan, miten sillä päästään eteenpäin! Kiitos tsempeistä!! :)

   Poista
 2. Ihan saman tai osin saman vinkin olisin antanut; eli mies rauhoittelemaan ne heräämiset joilla et halua imettää. Meillä "vauva" 9 kk+ nukkuu kyllä samassa huoneessa, kun on hieman vaikea siirtää omaan noin niin kun talon puolesta.

  Muuten nuo meneillään olevat jutut kuulostavat hyvin tutuilta. Onneksi se päätä pahkaa kaatuilun vaihe on ohi! Täällä suorastaan hyökätään lasten seuraan nykyään. Jotkut ihmistyypit on arveluttavia, mutta vanhemmille naisille, etenkin hymyileville, riittää juttua ja puhetta.
  Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Suvi! Kiitos sullekin vinkistä ja kommentista! :) Islaa myös kiinnostaa tosi kovasti muut lapset ! Ja se on jännä, miten toiset ihmiset on niin "pelottavia" ja toiset heti saa vapautumaan ja hymyilemään! :) On kyllä hauska ikä tämä etenkin tuon vuorovaikutteisuuden kannalta!

   Poista
 3. Minulla on kohta yksi vuotias esikoistyttö, jolle tissi on myös tärkeä. Tästä kertoo myös se, että ei syö tuttia ollenkaan. Muistan kans kuinka siinä 9 kuukauden iässä herätyksiä oli vähintäänkin se kolme yössä ja aloin itse jo väsyä heräilemiseen. Meillä on alusta asti maistuneet kiinteät joten ajattelin, että heräily on muodostunut tavaksi ja läheisyyden hakemiseksi. Vähän ennen 10 kuukauden ikää sitten päätin yhtenä yönä, kun tyttö taas heräsi, että en anna enää maitoa. Siinä sitten valvottiin pari tuntia. Meinasi nimittäin toista hieman kiukuttaa. :) Seuraavana yönä heräsi kerran ja tarjosin nokkamukista vettä ja syliteltiin hetki. Nukkui siitä tyytyväisenä aamuun asti. Meillä on yöt rauhoittuneet selvästi tämän jälkeen. Tyttö saattaa herätä kerran tai ei ollenkaan ja nukkuu samassa huoneessa vanhempien kanssa. Tuntuu että on ihan eri tavalla energiaa touhuta päivisin kun saa yöllä nukkua. :) Meillä siis meni Tämä yösyöttöjen lopetus melko hyvin vaikka sitä alkuun jännitinkin kun on se tissi niin tärkeä toiselle. Ja maitoakin on riittänyt hyvin. Tsemppiä sinne yösyöttöjen lopettamiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos paljon sullekin kommentista ja oman kokemuksen jakamisesta! Kuulostaa siltä, että oli teillä tosiaan muodostunut heräilyt tavaksi (vähän samaa epäilen meilläkin, kun ovat usein aika samoihin aikoihin) ja ihanaa, että meni noin helposti yösyöttöjen lopetus. Täytyy tässä itsekin ryhtyä toimenpiteisiin enemmin kuin myöhemmin! Kiitos tsempeistä!! :)

   Poista