perjantai 28. helmikuuta 2014

Yhteenveto tammikuun clean eating-haasteesta!

No niin, vihdoin sain kirjoitettua tämän yhteenvedon tammikuun clean eating-haasteesta, juuri sopivasti kuukausi haasteen päättymisen jälkeen! Pahoittelut, että tässä on kestänyt, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, vai mitä? :) 


Tammikuussa tosiaan tavoitteenani oli syödä mahdollisimman puhdasta, laadukasta ja ravintorikasta ruokaa, ja jättää pois niin paljolti kuin mahdollista prosessoidut elintarvikkeet, lisätty sokeri, kovat rasvat ja nopeat hiilihydraatit kuten valkoinen pasta, riisi ja leipä. Haasteen tarkoituksena oli hieman keventää oloa loppuvuoden herkuttelujen jälkeen, syödä mahdollisimman hyvin ja terveellisesti, monipuolistaa hieman omaa ruokavaliota ja valmistaa ruokaa itse useammin kuin syödä ulkona. Tässä postauksessa kerron hieman enemmän taustoja Clean eating-haasteeseen, joten se kannattaa tsekata, jos olet uusi lukija! :) 



Tässä annoksessa yhdistyy kolme clean eating-suosikkiani: avokado, ruusukaali ja korianteri! Nam!
Munakas höystettynä kasviksilla ja mausteena korianteria
Tässä vielä lyhyesti clean eating- haasteen pääperiaatteet: 
  • Päivässä syödään 5-6 kertaa, 3 pääateriaa (aamiainen, lounas, illallinen) ja 2-3 välipalaa
  • Vettä juodaan runsaasti (n.2 litraa päivässä)
  • Ruokavalioon kuuluu hyvät proteiinin lähteet (mm.kana, kala, liha, äyriäiset, kananmunat, pavut, linssit, herneet), hyviä rasvoja (mm. rasvaiset kalat, avokado, pähkinät, siemenet), hyvien hiilihydraattien lähteitä mm. (täysjyväriisi, kvinoa, amarantti, kasvikset, hedelmät, marjat)
  • Ruokavaliossa tulee välttää mm. kaikkea sokeria sisältävää (karkit, leivonnaiset, sokerimurot, sokerijogurtit, jäätelö jne.), prosessoituja elintarvikkeita, joissa on enemmän kuin 2-3 ainesosaa ainesosaluettelossa, valkoista leipää ja jauhoja, vaaleaa pastaa ja riisiä sekä perunaa
  • Clean eatingin mukaan ruoka määritellään cleaniksi, jos se sisältää maksimissaan 2-3 valmistusainetta
  • Lisää voit lukea täältä: http://www.cleaneatingmag.com/food-health/food-and-health-news/what-is-clean-eating/



Clean eating- ruokavalioon siirtyminen ei tuntunut minulle kovin suurelta hyppäykseltä, koska muutenkin suurimman osan ajasta syön melko puhtaasti; paljon vihanneksia, hedelmiä, kanaa, kalaa, jauhelihaa ja täysjyvätuotteita. Haasteen alettua päätin haastaa vielä itseäni hieman lisää ja jättää kokonaan pois ruokavaliostani tammikuun ajaksi pastan, leivän, perunan (söin muuten yhden kerran perunaa tammikuun aikana yhdellä brunssilla, mutta muuten en syönyt sitä) ja riisin, jotta joutuisin kokeilemaan enemmän uusia lisukkeita niiden tilalle. Tammikuun aikana tutuiksi tulivatkin kvinoa, amarantti, erilaiset pavut, kikherneet ja linssit. Kaikki nämä erittäin ravinteikkaita ja hyviä ruoka-aineita, jotka tulivat kyllä minun lautaselle jäädäkseen! :)

Tämä kuva ekoilta päiviltä, kun söin vielä luomutäysjyvälimppua. Sen loputtua jätin leivän kokonaan pois loppu haasteen ajaksi :) 
Haasteen aikana suosikkiaamiaiseksi vakiintui tämä setti: Hedelmistä ja/tai marjoista tehty smoothie sekä 1-2 kananmunaa (eri muodoissaan) ja lisukkeena vihanneksia. Välillä söin ainoastaan smoothien, jos nälkä ei ollut niin kova tai olin lähdössä lenkille melko pian aamiaisen jälkeen. Silloin smoothie oli juuri sopivan kokoinen aamupala, jotta lenkille lähteminen ja juokseminen tuntui miellyttävältä eikä ruoka hölskynyt masussa. 


Lounaalla söin usein edellisen illallisen tähteitä, sillä haasteen aikana ruokaa tuli valmistettua kerralla melko suuria määriä ja pakattua ne sitten muovirasioissa jääkaappiin. "Meal preppaus" onkin yksi Clean eatingin onnistumisen tärkeimmistä asioista, koska ruokavalion toimiminen vaatii etukäteissuunnittelua ja valmistelua suhteellisen paljon. Usein itse käytin sunnuntaisin iltapäivällä tai illalla jonkin aikaa seuraavan viikon ruokalistan suunnitteluun ja ruokien valmisteluun. 




Lounaalla/Illallisella tuli syötyä paljon paistettuja kasviksia (broccolia, ruusukaalia, porkkanaa, tomaatteja, paprikaa jne.) ja usein lisukkeena juuri kvinoaa sekä proteiininlähteenä esimerkiksi jauhelihaa, kalaa, broileria tai kalkkunaa. Hyvin yksinkertaisia aterioita siis, mutta niin hyviä!! :) Maustaminen oli ehdottomasti tärkeä juttu, ja minä ainakin surkeana kokkina opin siitä paljon lisää haasteen aikana, kun kokkailin huomattavasti normaalia enemmän! Ja aloin oikein tykkäämään ruoanlaitosta! Mum, be proud! ;)





Ja sitten vielä vastauksia muutamiin kysymyksiin, joita sain haasteeseen liittyen:



"Minua kiinnostaisi se, että kuinka päädyit aloittamaan koko tälläisen "Clean eating-jutun" eli mistä sait idean siihen? Ja miten osasit alussa välttää tiettyjä ruoka-aineita ja tiesit, että toiset on. ns ok syödä? Millaisia vaikutuksia sillä oli kroppaan?"

En itseasiassa muista milloin olen kuullut "clean eatingista" ensimmäisen kerran,  mutta siitä on jo jonkin aikaa. Clean eating ei ole mielestäni mikään dietti, enkä millään tavalla laskenut kaloreita haasteen aikana. Tarkoituksena on syödä mahdollisimman puhtaasti prosessoimatonta ruokaa ja välttää lisättyä sokeria. Clean eatingin pääperiaatteita; elintarvike ei saa sisältää lisättyä sokeria eikä sen ainesosaluettelossa saa olla enempää kuin 2-3 ainesosaa, on mielestäni helppo noudattaa. Tosin ruokakaupassa joutuu kyllä ainakin aluksi katsomaan huomattavasti tarkemmin mitä tuotteet sisältää ja hyvin nopeasti huomaa, että oma ruokavalio on sisältänyt tähän mennessä melko paljon lisäaineita, vaikka luulin syöväni aikaisemminkin suhteellisen puhtaasti. Vaikutukset kroppaan olivat se, että tammikuun lopulla olo oli kevyempi ja parempi. Vatsa pysyi paremmassa kunnossa, mutta energiatasoissa en huomannut sen kummempaa muutosta parempaan tai huonompaan. 


"Olisi kiva lukea onko haasteen aikana löytynyt jotain perusraaka-aineita, joiden ympärille olet ruokavaliotasi rakentanut? Onko kokkailuun mennyt enemmän aikaa kuin ennen haastetta? Oletko huomannut eroa esim.ihon kunnossa? Tässäpä ainakin muutama kiinnostava aihe :)"

Kävinkin jo tuossa ylempänä näitä raaka-aineita läpi, mutta vielä lyhyesti kertauksena eli ruokavalio rakentui pääasiassa vihannesten, hedelmien, papujen, linssien, valikoitujen maitotuotteiden (en luopunut rasvattomasta maidosta tai turkkilaisesta, maustamattomasta jogurtista),lihan, kalan, broilerin, kalkkunan sekä pähkinöiden ja siementen ympärille. Kokkailuun meni ehdottomasti enemmän aikaa kuin normaalisti, mutta se oli hauskaa (silloin kun siihen oli aikaa tarpeeksi!) Ihon kunnossa en huomannut suuria muutoksia, mutta ei se ainakaan huonontunut! :)


"Toivoisin vain kuulla miten sun clean eating-on mennyt ja minkämoisia kokkailuja oit tehnyt:)"

Toivottavasti olet saanut osittain vastauksen jo tästä postauksesta tähän mennessä :) Mutta siihen miten clean eating- haaste sujui voin sanoa, että mielestäni hyvin! Minulla oli kuukauden aikana kaksi "cheat päivää", joista kerroin jo etukäteen. Niiden päivien aikana söin ravintoloissa ja join muutaman lasin alkoholia, mutta en koe, että haaste kaatui niihin millään tavalla ja itsellehän tämän koko jutun tein, en kenellekään muulle! :) 




Lopuksi vielä; toteutuivatko tavoitteet haasteen suhteen

  • "Ykköstavoitteena" oli haasteen myötä kevyempi olo ja se toteutui kyllä tammikuun lopussa ehdottomasti! Kevyellä ololla en tarkoita niinkään painoa (paino putosi tammikuun aikana ehkä 600g, joten ei kovin suuria muutoksia siinä), mutta yleisfiilis omassa kropassa oli huomattavasti parempi. 
  • Onnistuin haastamaan itseäni syömään paremmin ja terveellisemmin 
  • Ruokavalion vaikutukset omaan energiatasoon eivät olleet suuret, tai siis en huomannut erityisiä muutoksia siinä. Energiataso oli samanlainen kuin aina normaaleina päivinä, eli suhteellisen hyvä. 
  • Juoksu kulki mielestäni ihan hyvin, joten ruokavalio toimi kyllä sen suhteen, mutta on se juoksu kulkenut myös helmikuun "herkullisella", joten en osaa sanoa vaikuttiko ruokavalio siihen niin suuresti tammikuussa
  • Vatsani oli mielestäni kuitenkin paremmassa kunnossa tammikuun aikana kuin esimerkiksi nyt helmikuussa. (se on hyvin herkkä ja reagoi helposti liikaan sokeriin, vehnään ja maitotuotteisiin, mutta vielä en osaa sanoa mikä niistä on se "pahin", testailuja kaivattaisiin ja niitä aionkin jatkossa tehdä)
  • Kroppa tuntui voivan hyvin tammikuussa, joten se tavoite tuli myös saavutettua :) 

Lopuksi on vielä sanottava, että nyt helmikuussa on ollut ihanaa ottaa "rennosti" syömisten kanssa! Ei ole tarvinnut stressata ruokien suunnitteluista, kaupassa käymisestä, meal preppauksesta ja olen voinut syödä ulkona ilman suurta päänvaivaa jne. Olen syönyt, mitä mieli tekee ja vaikka ruokailut ovat edelleen suhteellisen terveellisiä, on mukaan mahtunut myös aika ajoin herkkuja sekä vastakohtana tammikuulle; paljon ruisleipää. Ehkä liikaakin, sillä vatsani on ollut hieman huonona viime päivinä, joten pitää hieman vähentää tuota leivän syöntiä ainakin ja testailla, josko vatsa sillä olisi tyytyväisempi. Olo ei tosin nyt helmikuun lopussa ole ollenkaan niin kevyt ja yhtä hyvä kuin tammikuun lopussa, joten ehdottomasti clean eating-ruokavalio sai olon paremmaksi kuin tämä nykyinen! :) 

Mutta, nyt lopetan tämän maratoonipostauksen! Jos tulee mieleen kysymyksiä niin kysykää ihmeessä.Olen iloinen, että tein tämän kokeilun, se oli hauska ja opettavainen monin tavoin, ja voin hyvin kuvitella tekeväni sen uudestaan!

Nyt kamat kasaan ja auton nokka kohti Turun saaristoa! <3 Ihanaa viikonloppua kaikille! Pysykää kuulolla vaikkapa Instagramissa @candyontherun Luvassa lähipäivinä ainakin jokunen #runfie saariston juoksupoluilta! ;) 

-Karoliina




2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Mitä ruoka-aineita huomasit käyttäväsi ennen, joissa on paljon lisäaineita? Kun siis kerroit niin... Mulla kans joku ruoka-aine ärsyttää vatsaa, mut en oo oikein saanut selvyyttä, mikä... Mut hei huippua, että tykkäsit laittaa ruokaa - haasteella selkeästi positiivinen vaikutus ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Sellaisia ruoka-aineita, jotka kuuluvat ihan normaaliin ruokavalioon tai ainakin silloin tällöin tulee käytettyä, kuten leivän päälle laitettavat leikkeleet, valmispuurot, myslit, energiapatukat ja proteiinipatukat. Ei välttämättä pahimmasta päästä, mutta yllättävän paljon niissä oli ainesosaluettelolla pituutta, kun tarkemmin tarkasteli. :) Vatsan ärsyttäjästä ei vieläkään ole varmuutta, aion nyt vähentää ruisleipää/olla syömättä sitä kokonaan ja korvaan sen kauraleivällä, katsotaan jos se auttaisi. Joo, ehdottomasti oli hyvä kokeilu tämä! :)

      Poista