tiistai 4. maaliskuuta 2014

Katse juoksuasentoon & Candy on the Run 1v!

Sunnuntaina juostessani pitkää lenkkiä täällä saaristossa, pyrin keskittymään lenkin aikana mahdollisen paljon hyvän juoksuasennon ylläpitämiseen. Muistutin itseäni säännöllisin väliajoin askeltiheydestä, lantion pitämisestä ylhäällä, hyvästä ryhdistä, vatsalihasten tuesta alavatsassa ja selän neutraalista asennosta. Ongelmat, joita minulla on ollut lantion seudulla, ja joita olemme osteopatiassa pyrkineet ratkomaan, ovat suurella todennäköisyydellä osittain johtuneet siitä, että "juoksuasento hajoaa" jossain kohtaa etenkin pidemmällä lenkillä. Lantioni pääsee kippaamaan eteenpäin ja samalla selkä menee hieman notkolle, josta aiheutuu ongelmia pidemmän päälle, kun keskivartalon tuki juostessa puuttuu. 

Hyvän juoksuasennon ylläpitämisessä tärkeitä muistettavia asioita:  • Jalkaterät menevät suoraan
 • Juoksuaskeleen tulisi olla rullaava
 • Kädet ovat noin 90 asteen kulmassa lähellä vartaloa ja ne liikkuvat rennossa kulmassa eteen ja taakse
 • Oikeaoppisessa juoksuasennossa lantio on ylhäällä, jolloin on helpompi tuottaa terävää juoksuaskelta 
 • Juoksuasento on ryhdikäs ja alavatsan lihakset tukevat ryhtiä
 • Selkä pysyy neutraalissa asennossa (vatsalihasten tuki auttaa)
 • Katse on suunnattuna eteenpäin

Jokaisella meillä on varmasti parannettavaa juoksutekniikassa- ja asennossa. Mitä parempi tekniikka on, sitä paremmin voi "suojautua" vammoilta ja sitä taloudellisempaa juoksu on. Juoksun ollessa taloudellista ja "helppoa" on myös vauhdikkaammat pitkäkestoiset suoritukset mahdollisia. 


Veetin kanssa sunnuntain pitkiksen jälkeen :)
Omalla kohdallani haasteena on juuri tuo lantion asento, joten siihen pyrin kiinnittämään erityishuomiota. Lantion on pysyttävä ylhäällä ja ryhdin hyvänä. Hyvää ryhtiä tukee alavatsalihakset sekä eteenpäin suunnattu katse. Hyvää juoksutekniikassani on mielestäni se, että jalkaterät menevät suhteellisen suoraan ja juoksuaskel on ainakin hetkittäin rullaavaa. Millainen on sinun juoksutekniikkasi? Onko siinä ongelmakohtia, joita haluaisit korjata? Mitä siinä on erityisen hyvää? 

Candy on the Run täyttää tänään 1v!


Hyvää synttäripäivää blogille ja kiitos kaikille ensimmäisen vuoden mukana seuranneille ja vuoden aikana mukana tulleille! :) On ollut ihanaa saada vuorovaikutusta teidän lukijoiden kanssa, ja sitä toivoisinkin vielä jatkossa entistä enemmän! :) Kommentoikaa siis mielellään juttuja tai jos kommentointi ei tunnu omalta, niin laittakaa vaikkapa meiliä minulle! Bloggaajan kannalta on mukavaa saada hieman kasvoja sinne ruudun taakse; kuulla palautetta ja saada myös toisinaan postausideoita! Kiitos siis teille kaikille lukijoille, ja toivottavasti pysytte jatkossakin matkassa! Paljon kivoja juttuja on luvassa tämänkin vuoden puolella, joten pysykäähän kuulolla! :)


Candy on the Runia voi myös seurailla: Facebookissa/Instagramissa/Twitterissä


-Karoliina 

19 kommenttia:

 1. Onnea blogin vuosipäivästä:) Ja jepjep, juoksuasennon kanssa tehdään työtä täälläkin. Mä tosin epäilen, että mulla on ongelmana, että lantio kippaa taakse. Huomaan, että nykyisin seuraan paljon juoksevia ihmisiä, ja katselen miten he juoksee:) Ajateltiinkin kaverin kanssa, että käydään kuvaamassa omaa juoksua.. siten löytää vielä paremmin niitä juttuja, missä kehitettävää. Ois ihana oppia juoksemaan ylväästi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos paljon! :) Vitsi toi on hyvä idea, että kuvaisi omaa juoksua ja analysoisi sitten sitä jälkeenpäin! Osteopaattihan kuvasi sitä mulle kun kävin siellä ekan kerran ja voin kertoa, että se oli järkyttävä kokemus, haha! Mutta hyödyllinen! :) Tosin siinä me pääasiassa keskityttiin katsomaan lantion liikettä ja polvien asentoa eikä kiinnitetty muuhun huomiota. Luulen, että juoksuasennossa ja sen korjaamisessa on sama juttu, kuin ratsastajan istunnassa, pitää keskittyä yhteen tai kahteen asiaan kerrallaan eikä koittaa kaikkea korjata samaan aikaan. Tsempit sinne ja mukavaa loppuviikkoa ihana!

   Poista
 2. Hyvä kun kirjoittelit näistä juoksuasennoista. Mä tiedostan, että mulla on aika huono tekniikka. Tahtoisin kiinnittää siihen huomiota. Lantion asennossa varmasti mullakin eniten vikaa. Mietin, että eikö näitä vois harjoitella joillain lyhyillä, rennoilla spurteilla?! Oon jopa kuullut tekniikkajuoksusta loivaan alamäkeen... täytyy ehottomasti tehdä tekniikkaharjotteita enempi! :)

  Onnea ihanalle blogille! Yks lemppari, ehdottomasti! <3 Oon tainnut aika alusta asti olla mukana ;) Jatka samaan malliin, tykkään tykkään tykkääään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Juu, juoksuasento- ja tekniikka on mulla tässä pyörinyt mielessä koko alkuvuoden, kun olen lenkeillä tsempannut sen suhteen. Ongelmat, joita mulle väärästä asennosta on aiheutuneet on niin konkreettisia, että niille ei oikein voi ummistaa enää silmiään! :D Mutta onneksi ne on loppupeleissä aika pienillä korjauksilla korjattavissa! Joo, noi sun mainitsemat harjoitteet kuulostaa tutuilta, vaikka en varsinaisesti niitä olekaan käyttänyt ainakaan vielä. Tsemppaillaan siis itse kukin asennon kanssa, ei siitä haittaa ainakaan ole! :) Ja voi kiitos! <3 Oot kyllä ollut mukana ihan alusta asti ja ihanasti aina jaksanut kommentoida ja kannustaa! Ja mikä parasta ollaan tutustuttu tässä samalla! Ihan mahtavuutta, kiitos Hanna! :) Kivaa loppuviikkoa ja törmäillään GoExpossa huomenna!

   Poista
 3. Jee! Hyvää synttäriä :). Mä oon viime aikoina lukenu aika paljon juoksublogeja (ja muita liikuntablogeja myös) ja tähän sun blogiin oon tykästynyt hirveesti. Aloin itseasiassa itsekin kirjoittamaan jonkunlaista juoksublogia, mutta se on vielä toistaseksi vain kutsuttujen luettavissa, kun en oo jotenkin vielä valmis julkiseen kirjottamiseen. Vaikka uskoisin, että se vois olla monelle motivoivakin, kun semisti ylipainonen kahden lapsen äiti, joka on aiemmin vihannut juoksua, treenaakin jo toiselle puolikkaalleen ja on muutenkin liikuntakoukussa ;). Mikään ei ole mahdotonta siis ;)

  Kivaa päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos paljon!! :) Aivan ihana kuulla, että tykkäät tästä blogista, lämmittää mieltä aivan valtavasti!! :) Wau, uskon ehdottomasti, että sun kirjoittama blogi olisi monelle todella inspiraation ja motivaation lähde, joten mieti vaan sitä julkista kirjoittamista! ;) Tiedän, että siinä on kynnyksensä, mutta kun heti alusta alkaen miettii ne omat rajat, joissa (suunnilleen) haluaa pysyä ja kirjoittelee asioista, joista itse tykkäisi lukea, niin on jo mun mielestä pitkällä! Mä ainakin tulisin lukemaan tollaista blogia ja uskon, että tosi moni muukin! :) Kiitos Tanjuzga, kun olet ahkerasti kommentoinut täällä ja oikein mukavaa viikonloppua ja tsemppiä puolikkaan treeneille! Ihan huikeaa, että jo toiselle treenit menossa!! :)

   Poista
  2. Täytyy pistää harkintaan, jos jossain vaiheessa siirtyisi kirjottamaan julkisesti :).

   Poista
  3. :) Kerro sitten jos teet sen päätöksen niin varmasti tulen lukemaan sun blogia!

   Poista
 4. Onnea blogin ekasta vuodesta! :) Kiva on ollut täällä seurata. Usein täällä käyn, mutta todellakaan aina ei aika riitä jälken jättämiseen. Mielenkiintoisia juttuja ja hyvää energiaa tulen tänne aina katsomaan. Kiitos siis sinulle inspiroivasta blogista!

  Ja miten voit näyttää noin freesiltä pitkiksen jälkeen? Se ei tainnut ottaa ollenkaan koville! :D Ja sit tuosta juoksutekniikasta. En nyt mitenkään kehuskele, mutta mulla on aika hyvä juoksutekniikka. :D Niin mulle on ainakin juoksuvalmentajat sanoneet. Ainahan toki parannettavaa on, ja varsinkin mulla ne ongelmat tulee hiljaisemmissa vauhdeissa ja pitkillä lenkeillä. Kun juoksen kovempaa, niin silloin mun tekniikka paranee huomattavasti. Takapuoli ja lantio nousevat oikealle kohdalle, ryhtisuoristuu ja kädet tahdittaa vieressä. Hyvä kun muistutit tuosta juoksuaskeleen pituudesta. Siihen pitäisikin kiinnittää huomiota, koska välillä saattaa mennä vähän harppomiseksi.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Hilla! :) Kiitos ihanasta kommentista ja todella kiva kuulla, että tykkäät!! Ihan samat sanat, käyn usein lukemassa sun blogia ja se on ehdottomasti yksi suosikeista, mutta aina ei ole aikaa kommentoida.. mutta pääasia, että joskus ainakin! :)
   Haha, täytyy sanoa, että viime pitkis ei ottanut koville, kuin viimeiset pari kilometriä! Se oli sellainen harvinainen juoksupäivä, jonka aikana kaikki tuntui hyvältä, olisipa sellaisia päiviä useammin! ;) Tosi hyvä juttu, että sulla on tekniikka pääasiassa hallussa! Onhan se helpompaa niin! :) Voi keskittyä vaan pikku nyanssien hiomiseen ja juosta vain! Tuo on kyllä ihan totta, että tekniikan pitäminen kasassa on helpompaa, kun juoksee vähän kovempaa vauhtia! Mukavaa loppuviikkoa sinne Ruotsiin myös!

   Poista
 5. Hyvää synttäriä blogille ja onnittelut myös blogin pitäjälle, kaikin puolin ollut mielekästä ja positiivista luettavaa! Kuntoa ja viitseliäisyyttä näyttää riittävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon! :) Todella kiva kuulla, että tykkäät!

   Poista
 6. Paljon onnea 1v ja jatka samaan malliin. Tämä on mainio inspiraation lähde mulle edelleen :)

  VastaaPoista
 7. Hyvää synttäriä yksivuotiaalle!

  Omassa juoksuasennossa on korjattavaa vaikka kuinka paljon. :p Liian pitkä askel ja turhan pysty asento (kyllä, sekin on mahdollista) näin ensimmäisinä mainitakseni. Mutta noitahan sitten korjaillaan taas joskus, kun siihen kyetään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi! :) Jep, eiköhän meillä kaikilla ole juoksuasennossa ja/tai juoksutekniikassa jotain korjattavaa! Tsemppiä sinne ja mukavaa loppuviikkoa! :)

   Poista
 8. Onnea yhdestä vuodesta! :) Itsekin päätin nyt perustaa jonkinlaisen juoksu blogin, vielä on ehkä vähän hakusessa (vaikka joskus oon blogimaailmassa ennenkin olllut) kuinka paljon ja mistä aiheista kirjoittais, mutta ideoita on jonkin verran :) käyppä kurkkaamassa!
  Omassa juoksuasennossa kompastun myöskin siihen että pidemmän päälle unohdan tarkkailla asentoa ja havahdun pidemmillä lenkeillä siihen että asento ei todellakaan ole paras mahdollinen. Juuri juoksuasennon takia haluaisin joskus käydä läpi personal trainerin avulla omaa juoksua ja kehittää sitä parempaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tervetuloa uudestaan bloggailemaan siis! :) Kiva juttu, kävin nopsaan kurkkaamassa ja hyvältä vaikuttaa! Lueskelen lisää kun on enemmän aikaa (lue: kun ei tarvitse paniikissa kerrata tenttiin :D)! Joo, toi on varmasti monella sama juttu, että asennon ja tekniikan tarkkailu helposti unohtuu ja sen takia mä olen siitä itseäni kovasti joutunut muistuttelemaan viime aikoina lenkeillä, koska heti kun alkaa väsymystä tulla niin asento huononee ellei siihen kiinnitä huomiota. Ois kyllä tosiaan hyvä juttu juosta jonkun valmentajan/pt:n kanssa joskus, jotta saisi kunnolla palautetta ja voisi korjata asentoa. Kivaa viikonloppua! :)

   Poista