lauantai 15. marraskuuta 2014

Häämatkalla osa 3: 7 night Southern Caribbean Cruise!

English summary available in the end of the post! Lyhyen Puerto Ricon visiitin jälkeen, seuraava "kohteemme" häämatkalla oli Jewel of the Seas-risteilyalus, jonka kyytiin hyppäsimme lauantai iltapäivällä 5.heinäkuuta San Juanista. Vietimme "liikkuvassa hotellissamme" seitsemän yötä seilaten pitkin Karibiaa, ja vieraillen viidellä eri Karibian saarella. Risteilymme oli "7 Night Southern Caribbean cruise". Tässä postauksessa tulee omat vinkkini siihen, kuinka risteilyllä voi pyrkiä ylläpitämään omia terveellisiä ja aktiivisia elämäntapoja, vaikka nauttiikin lomasta kaikin tavoin! Voitte kuvitella, että viettäessään viikon yltäkylläisyydessä, joka on ruotsinlaiva potenssiin kymmenen, niin on ihan hyvä miettiä toisinaan kuinka voisi tehdä parempia valintoja, ja kuinka pysyä aktiivisena ettei palaa kotiin viiden lisäkilon kanssa. Ehkä vaan ainoastaan yhden! ;) 


Jewel of the Seas, Kuva: www.royalcaribbean.com
Olen kerran aikaisemmin käynyt Karibian risteilyllä, joten tiesin hieman mitä odottaa. Risteilyistä on tullut hyvin suosittuja viime vuosien aikana, koska ne ovat niin helppoja! Laivalla toimitaan (melkein) all inclusive-periaatteella, mikä tarkoittaa sitä, että lähes kaikki ruoka sekä ei -alkoholittomat juomat kuuluvat laivalla risteilyn hintaan. Usein laivoissa on myös hieman hienompia ravintoloita, joista saa maksaa esimerkiksi 20 euroa lisää, jotta voi syödä niissä. Alkoholijuomat ja muut maksulliset juomat kirjataan huonekorttiin, joka käy laivalla maksuvälineenä, myös kaupoissa. Rahaa ei tarvitse kuljettaa mukana ollenkaan, paitsi tietenkin maissa. Meidän risteilyn aikana laiva liikkui öisin satamasta toiseen ja aina aamulla oltiin uudessa paikassa, jossa vietettiin päivä. Noin klo 16-18 välillä laiva lähti kohti seuraavaa paikkaa.Tällä risteilyllä oli ainoastaan yksi päivä pelkästään merellä, ja silloin oli mahdollista nauttia laivan aktiviteeteista ja esimerkiksi ottaa aurinkoa kannella.  Risteilyitä on joka lähtöön, joten kannattaa miettiä millainen olisi itselle sopivin! :) Jewel of the Seas ei ole risteilyalusten mittakaavassa lähellekään suurimpia, mutta  kuitenkin riittävän suuri, jotta sillä oli tarjottavanaan monipuoliset shoppailumahdollisuudet, aktiviteetteja, paljon erilaista ohjelmaa, iso kuntosali, ravintoloita ja uima-altaita. Mielestäni laivalta löytyi kaikki tarvittava,mukavan  ja aktiivisen Karibian risteilyn viettämiseen! :)


Heti ensimmäisen risteilypäivän jälkeen huomasimme, että jos haluamme saada risteilystä kaiken irti, niin silloin kannattaa valita jokaiseen kohteeseen jokin retki tai aktiviteetti risteilyjärjestäjän kautta. Useimmissa kohteissa lähdimme päivän aktiviteettiin heti aamusta, palasimme sieltä iltapäivällä, ja lähdimme sen jälkeen vielä itse tutkimaan kohdekaupunkia omin päin. Suurin osa kohdekaupungeista oli kuitenkin niin pieniä, että itsessään niissä ei ollut paljon näkemistä, mutta yhdistettynä johonkin retkeen tai aktiviteettiin, kohteesta sai paljon enemmän irti. 

Meidän aktiviteetit risteilyviikon aikana: 

1) Retki uimarannalle St.Maartenilla, joka sijaitsee aivan Princess Julianan kansainvälisen lentokentän vieressä (lentokoneiden laskeutuminen ja nousu oli siistiä katsottavaa rannalta!):2) Kiipeäminen Mt. Liamuigalle St. Kittsillä:

3) Ziplining Barbadoksella: 

Selvittiin Zipliningista, Barbadoksella! :D 
4) Sightseeing kierros + rantahengailut Antigualla5) Päiväristeily St. Lucialla katsomaan "Pitonseja"
Risteilyllä ruokamahdollisuudet ovat todella yltäkylläiset, mutta mielestäni valikoima oli mennyt parempaan (terveellisempään) suuntaan siitä, kun olin viimeksi risteilemässä vuonna 2003. Silloin muistan, että ruokaa oli tarjolla koko ajan (niin nytkin), mutta huomattavasti enemmän oli epäterveellisiä vaihtoehtoja. Muistan, että mässytettin navat täyteen pizzaa ja ranskalaisia altaan vieressä sijainneesta buffetista. Oh my! Tällä kertaa olin todella positiivisesti yllättynyt, että laivalla pystyi halutessaan syömään todella terveellisesti! Käytiin oikeastaan joka aamu syömässä aamiainen "Windjammer"-buffetissa, jossa olikin aamuisin melkoinen säpinä. Heitettiinkin vitsiä siitä "pekonitaistelusta", mitä siellä jotkut kävivät, kyynärpäät edellä jyräten kanssamatkustajat, jotta varmasti saivat pekonia :D haha. Windjammerissa oli kuitenkin aamiaisella aivan ihania tuoreita hedelmiä (ananasta ja melonia muun muassa), leipää, mysliä, puuroa jne. hyviä vaihtoehtoja myös niiden rasvaisten pekonien, perunoiden ym. sijaan. Myös lounaalla ja illallisella oli tarjolla hyviä vaihtoehtoja: aivan mieletön salaattipöytä, josta sai koottua ihanan salaatin. Lisäksi mm. sushia, erilaisia lämpimiä vihanneksia, kanaa, kalaa ja lihaa. Sekä tietysti myös ranskalaisia, hampurilaisia, hodareita, tortilloja, pizzaa.. you name it. Useimmiten pystyin kokoamaan lautasen aika terveellisesti, mutta jälkiruokapöytä oli turmio! ;) Kokonainen pöytä täynnä herkkuja! Noh, lomallahan sitä oltiin! :) Muutamina iltoina käytiin syömässä a la carté-ravintolassa illallinen, ja siellä yltäkylläisyys ei päässyt niin yllättämään, koska annokset olivat sopivan kokoisia jo valmiiksi.


Kuinka sitten pitää yllä terveellisiä elämäntapoja, ja nauttia risteilystä? Tässä omat vinkkini:
 • Kävele mahdollisimman paljon. Vältä hissiä, ja kävele aina portaita! Meidän hytti oli 7.kerroksessa, joten aina oli käveltävä useat portaat ylimpien kerrosten ravintoloihin ja kannelle. Myös laivan kannella  olevaa kuntorataa voi hyödyntää ja kävellä sen ympäri maisemia merelle katsellen. 
 • Hyödynnä laivan kuntosali! Jewel of the Seasilla oli iso kuntosali, jossa oli kaikki tarvittava (useita juoksumattoja, crossareita, pyöriä), vapaapainot, kuntosalilaitteita jne. Itse kävin risteilyllä joka päivä ennen illallista salilla, paitsi yhtenä päivänä, jolloin oltiin tekemässä hieman rankempaa aktiviteettia eli kiipeämässä pikku tulivuorelle! ;) Useimmiten juoksin ja kävelin vuorotellen matolla n. 30-60 minuuttia kerrallaan, tarkoituksena oli vain ylläpitää peruskuntoa, ja polttaa edes muutama herkku, jota oli vedetty jälkkäripöydästä! ;) 
 • Osallistu laivalla järjestettäviin liikunnallisiin aktiviteetteihin! Jewel of the Seasilla järjestettiin jumppatunteja, terveysluentoja, tanssikilpailuja, lentopallo- ja koripallo kisoja ym. 

 • Valitse satamien retkiksi liikunnallisia aktiviteetteja! Itse koimme kaikkein kivoimmiksi juuri liikunnalliset aktiviteetit, kuten tulivuorelle kiipeäminen ja Ziplining. Ne olivat ihan mahtavia adrenaaliryöppyjä, ja samalla super hauskaa liikuntaa! 

 • Käy tutustumassa kävellen kohdekaupunkiin! Monet risteilymatkustajat käyttivät päivänsä istuen joko bussissa nähtävyyskierroksella tai veneellä makoillen, jonka jälkeen he palasivat laivalle istumaan buffan ääreen. Ei siinä mitään, kukin tavallaan, ja näin mekin teimme muutamissa kohteissa, mutta lisäksi kävimme tekemässä omin päin kävelyt kohdekaupungeissa, ja tutkimassa jalan paikkoja, jolloin päivään tuli edes jotain liikuntaa! :) 
 • Laivalla syömisessä ei mielestäni suurimmaksi ongelmaksi kannata tehdä sitä, mitä syö, vaan sitä, kuinka paljon syö! Yltäkylläisyys on tosiaan haastavaa, kun esillä on ruokaa koko ajan. Kannattaa syödä kunnolla ruoka-aikoina (aamiaisella, lounaalla ja illallisella), jotta ei tarvitse turvautua välipaloihin, jotka laivalla eivät ole siitä terveellisimmästä päästä. "Ei virallisina ruoka-aikoina" tarjolla on pääasiassa hodareita, pizzaa, hampurilaisia ja ranskalaisia, joten kannattaa panostaa oikeisiin ruokiin.
 • Jos haluaa pitää annoskoot kurissa, niin on päätettävä ettei santsaaminen juurikaan kannata! Helposti tulee syötyä aivan liikaa, vaikka on jo täynnä, vain koska tekee mieli! ;) Toinen juttu on tietysti täyttää lautanen pitkälti kasviksilla, jolloin kokonaisenergiamäärä putoaa. 
 • Jos haluaa hieman tarkkailla kaloreiden saantia, niin kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, mitä juo. Sokerilimuja ja alkoholia on saatavilla lähes koko ajan, joten ne kannattaa vaihtaa ainakin välillä ihan veteen tai sokerittomiin vaihtoehtoihin. 
 • Jos haluaa välttää buffetin houkutukset, niin kannattaa mennä syömään pelkästään ala carté-ravintolaan, jossa annoskoot olivat hyvin kohtuullisia! Niistä tuli täyteen, mutta ei ähkyyn, mikä on tosi hyvä juttu.
Ala carte food :)

 • Pääasia on kuitenkin nauttia risteilystä, eikä ottaa stressiä! Pointtina tässä oli ehkä se, että itse hieman pelkäsin aikaisempien kokemusten perusteella, että risteily on yhtä mässäilyä ja sieltä palataan huonon olon kanssa takaisin. Näin ei tosiaan ole, ja aika pitkälti on kyse taas valinnoista! :) 
Not so healthy…but hey it´s about the balance! ;)
Kaiken kaikkiaan tykättiin risteilemisestä paljon, ja todettiin parhaiksi puoliksi juurikin sen helppous! Viikon aikana ehti nähdä todella monta paikkaa, ja samaan aikaan "hotelli" liikkui mukana, ja kamat reissasivat hytissä eikä niitä tarvinnut roudailla edestakaisin paikkaa vaihtaessa. Luonnollisesti risteilyt on TODELLA "turistimeininkiä", mikä oli alkuun meille pieni shokki, vaikka se tiedettiinkin etukäteen. Kun on tottunut reissaamaan paljon omatoimisesti, saattaa tuhansien muiden joukossa tulla hieman sellainen olo, että "apua, mitä mä täällä teen", mutta sitten kun vaan rennosti hyppää massan mukaan, niin risteileminen on kivaa, haha! Seuraava reissu on kuitenkin taas omatoiminen, sillä pakettimatkailua saatiin nyt kesällä kerrakseen hetkellisesti! :) Mutta risteilemään varmasti palataan jonain päivänä!

Oletko ollut risteilemässä Karibialla tai muualla kuin Itämerellä? Mikä olisi unelmien risteilysi? 

Kivaa viikonlopun jatkoa! 

Ps.Candy on the Runin Facebookissa alkoi eilen uusi sarja mun lemppariblogeista! Käy kurkkaamassa! :)

:) Karoliina 

Summary in english:

The big question on my mind before our 7 night Southern Caribbean cruise was, how to stay fit and healthy on the cruise. I´ve been on a cruise on the Caribbean once before in 2003 and I remember that, the amounts of food they had available on the ship were beyond crazy! This time around, I was pleasantly surprised by how many healthy alternatives they had and also the amount of activities you were able to do on the ship and also on shore! We tried to keep as active as possible during the cruise; I went to the gym almost daily and did some light jogging on the treadmill and maybe some abs or other form of strength training. We also always took the stairs on the ship and walked as much as possible! The most fun part of "staying active on the cruise"  was doing the sporty activities like hiking the Mt. Liamuiga in St.Kitts and zip lining in Barbados! So fun!! :) What comes to food, I would recommend paying attention to portion sizes! If you eat only one portion, the main thing is not necessarily what you eat rather than how much you eat it. Enjoy lots of veggies, drink water and eat during the mealtimes (breakfast, lunch and dinner). Outside of meal times they have snacks available that are mostly fast food, and not healthy at all. 

Hope this helps! Enjoy your cruise! We loved it, and want to do another someday in the future! 


8 kommenttia:

 1. Aiai! Ihana postaus kerrassaan!! Ensinnäkin näytät todella säteilevältä kaikissa näissä kuvissa. Terveelliset elämäntavat ja rakkaus näkyy kauas! :) Ja oi mitä maisemia ja tunnelmia muutenkin kuvien muodossa. Tuo lentokone biitsin päällä näyttää todella hurjalta! Lisäksi, nälkähän tätä lukiessa tuli :P mä oisin valitettavasti just se tyyppi, jolla tuo buffahomma lähtis ihan lapasesta :D En ole käynyt risteilyillä muualla kuin Itämerellä, mutta olisihan tuollainen kiva kerran kokea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tiina! :) Kiva kuulla, että tykkäsit! Munkin mielestä on ollut kiva kirjoittaa näitä, tulee reissu elettyä ihan uudestaan ja poimittua kuvat esille kansioista! :) Vähän aurinkoa tähän synkähköön vuodenaikaan! Ja voi, että kiitos sanoistasi <3 Oltiin kyllä aika onnellisia ja onnekkaita tuolla reissussa! :) Haha, tiedän ton buffahomman! Mulla on ihan sama, mutta olin tällä kertaa onneks varautunut siihen, koska inhoan sitä pahaa oloa, kun vatsa on kipeenä pitkään ylensyönnin jälkeen. Ehdottomasti suosittelen tollaista risteilyä!Niitä on ihan ympäri maailmaa!! Siisti, joka jäi mieleen kun selailtiin laivayhtiön esitettä oli Panaman kanavan risteily! Kelaa, mitä kaikkea siinä ehtis nähdä!! :) Kivaa sunnuntaita! <3

   Poista
 2. Kuulostaapa ihanalta! Ite en ole koskaan tollasella risteilyllä ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanja! :) Noi risteilyt on tosi mahtavia, ja monia saa ihan kohtuuhintaankin, jopa edullisesti, kun päivät valitsee oikein, ja ottaa pienemmän hytin jne. :) Voisin kuvitella, että mennään joskus uudestaan, isommalla porukalla, niin olisi varmasti tosi hauskaa! Kivaa sunnuntaita sulle!! :)

   Poista
 3. Mua kauhistutti kun isä keväällä kertoi lähtevänsä Välimeren risteilylle.. mulle tuli heti mieleen että viikko ruotsinlaivalla, no thanks!! :D Mä inhoan olla laivalla... siis noita risteilyjä, meille tuttuja risteilyjä. :( Mut hahaha, ei noi isomman luokan risteilyt taidakaan ihan samanmoista ollakaan :) Eli kivalta kuulostaa tuokin osuus teidän matkasta, varsinkin kaikki liikunnalliset ja seikkailulliset aktiviteetit, vautsi :)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Hanna! Haha, voin kuvitella, että kauhistutti!! Kuka nyt haluaisi olla Ruotsin laivalla viikon? :D yök…:D Ruotsin risteily menee, ja on hauskaa, mutta sen jälkeen on taas hetkeksi sellainen olo, ettei laivalle kaipaa, mutta nää risteilyt on tosiaan vähän erilaisia! Tosi moni ihmetteli meillekin, että mitä te oikein aiotte tehdä siellä? Olla vaan laivassa, kuinka tylsää.. :D Ja sitten me katottiin toisiamme, ja koitettiin selittää, että ei siellä ihan pelkästään laivassa olla, eikä ne purkit ole samanlaisia kuin meidän Itämeren laivat :) Jep, liikunnalliset aktiviteetit oli ihan parhaita <3 Joskus on pakko kyllä päästä uudestaan!! :) Aurinkoista sunnuntaita!! :)

   Poista
 4. Hassua että satuit juuri kirjoittamaan tästä aiheesta, mullakin oli tän aamun luonnoksissa myös teksti koskien Karibiaa. Ollaan nimittäin lähdössä joulun jälkeen reissuun, risteilylle ja myös samalla Miamiin. Hauska sattuma, että itsekin oon tosiaan ollut siellä kerran aiemmin (2006 muistakseni) ja nyt sitten toista kertaa. Se syöminen on siellä varmasti monelle tosi iso ongelma, mutta jos muistaa syödä kohtuudella, niin ei siinä suurta vahinkoa käy. Muistan kyllä miten jenkit lappoi sitä ruokaa siellä kuin viimeistä päivää ja se oli melkeinpä nähtävyys katsella sitä touhua :D Ja nuo laivat on nykyään niin jäätävän isoja, että aktiviteetit ei lopu ihan heti kesken. Uimahalleja, kiipelyseiniä, you name it. Ei oo tosiaan ihan ruotsin laiva :D

  Musta on ihana lähteä viettämän uusi vuosi laivalle, koska tiedän, miten ihanaa siellä voi olla. Pääsee eri kohteisiin helposti ja saa viettää päivät rauhassa. Ei välttämättä sovi monille, mutta ainakin mulle keskellä kylmää ja harmaata talvea kelpaa kyllä isosti tälläinen lämpöaalto. Hih, en usko että kukaan lopulta kieltyätysi karibian reissussta. ;)

  Olipa ihania kuvia, ihan jo odotan matkaa!! (ja sitä syömisen määrää! :D )

  http://blogit.fit.fi/sairaankaunismaailma/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Marissa! :) Voi vitsi, hassua tosiaan ja niin siistiä, että olette menossa sinne!! :) Mä voisin lähteä mukaan matkalaukussa ihan heti!! :D Haluan kuulla heti lisää: mikä risteily ja mistä lähette? :) Ahh, Miami on ihana, etenkin Miami Beach! Me ollaan myös (taas) suuntaamassa Floridaan ja Miamin helmikuussa moikkailemaan sukulaisia, ja nauttimaan auringosta ja lämmöstä <3 Jos tarviit hyviä vinkkejä, niin let me know. Oon käyny siellä niin monta kertaa sukuloimassa etten edes muista enää :D Jee, voidaan siis fiilistellä reissuja tässä lähikuukausina. Kivaa! Aurinkoista sunnuntaita!! Mikä keli!! :)

   Poista