perjantai 9. maaliskuuta 2018

Vinkkini lentämiseen kaksivuotiaan taaperon kanssa

Lentomatkailu taaperon kanssa tuli viimeisen puolen vuoden aikana tutuksi, kun lensimme Helsinki-Madrid-Helsinki väliä edestakaisin neljä kertaa eli kahdeksan erillistä lentoa.   Kuudella lennolla lensin kaksistaan kaksivuotiaan taaperon kanssa, kahdella oli isi mukana. Lentämisestä ja lentoihin valmistautumisesta tuli useamman lennon myötä rutiininomaista ja ajattelin jakaa omia hyväksi todettuja vinkkejäni lennoille, jos niistä olisi apua muillekin. 
Vinkkini taaperon kanssa lentämiseen
 • Pakkaa käsimatkatavarat niin, että tiedät mitä mistäkin löytyy: Itselleni muodostui systeemiksi pakata oman käsimatkatavararepun pohjalle sekä omat että lapsen vaihtovaatteet, sillä niitä ei välttämättä joka lennolla tarvittu. Omassa repussa oli myös kaikki elektroniikka eli läppäri sekä Ipad, jotka oli helppo vetää repusta esille turvatarkastuksessa. Tietysti siellä oli myös omat viihdykkeet eli lehdet/kirja ja muita omia tavaroita. Lisäksi mulla oli aina oma ihan pieni käsilaukku, jossa oli mm. boarding passit, lompakko ja passit helposti saatavilla. Taaperon hoitolaukussa oli pakattuna selkeässä järjestyksessä mm. vaipanvaihtovälineet, taaperon muut viihdykkeet ja meidän kaikki eväät. Näin tiesin aina, että mitä löytyy mistäkin. Eväiden kohdalla aloin aina pakkaamaan lastenruoka-osastoon menevät nesteet ym. samaan taskuun hoitolaukussa (pilttiruoka + smoothiepussit), josta ne oli helppo kaivaa esille turvatarkastuksessa. 

 • Valmistaudu "kaikkeen mahdolliseen": eli esimerkiksi pakkaa aina mukaan vaihtovaatteet ja useampi vaippa, vaikka joka lennolla, et niitä kaikkia tarvitsekaan. Välillä en tarvinnut vaihtovaatteita ollenkaan, kun taas toisella lennolla tarvitsin molemmat setit erilaisten vahinkojen myötä. Tai yhdellä lennolla en kai vaihtanut vaippaa kertaakaan, kun toisella taas vaihtoja tuli todella monta ja melkein kaikki lennolle varatut vaipat meni. Better be safe than sorry oli mun motto! :) Vaippoja pakkasin aina 1/lentotunti + pari ylimääräistä, jos lento olisi ollut myöhässä tai olisi tullut jotain muuta hässäkkää. 
 • Hyödynnä leikkipaikat lentokentällä ennen lentoa: Ihan mahtava tapa päästää taapero purkamaan energiaa ennen lentoa on mennä leikkipaikkaan ja sen jälkeen on helpompi istua koneessakin. Helsinki-Vantaalta löytyy ainakin portilta 20 leikkipaikka, jota me hyödynsimme, kun se oli aina lähellä lähtöporttia. Ei mikään kovin ihmeellinen, mutta kuitenkin turvallinen paikka, jossa vähän leikkiä ja purkaa energiaa! Myös Madridin päästä löytyi leikkipaikka 4.terminaalista ja uskon, että monilta muiltakin isoilta lentokentiltä. Suomessa lentokenttien leikkipaikat löytynee Finavian-sivujen kautta! Jossei leikkipaikkaa löytynyt oman lähtöportin läheltä, niin pyrin aina siihen, että taapero liikkui ja juoksenteli jossain turvallisessa paikassa ennen lentoa, jotta pahimmat energiat oli purettu koneeseen mennessä.  • Eväät on avain onneen: Ainakin meidän perheessä! :D Pakkasin eväitä mukaan jokaiselle lennolle reilusti sekä taaperolle että itselleni, sillä lennoilla ei ollut mitään  tarjoilua kahvin, teen tai mustikkamehun lisäksi (Finnair) ja Norwegianilla ei sitäkään. Eväiden syöminen kuluttaa mukavasti aikaa ja toki säästää nälkäkiukulta, joka on itselleni se pahin vihollinen. Raskaana ollessa on toki myös tärkeätä pitää verensokeri tasaisena, ettei tule huono olo. 
 • Lennoilta tai lentokentällä ostettavat ruuat on aika kalliita, joten ostin kaikki (vesipulloja lukuunottamatta) aina etukäteen kaupasta ja tein eväät kotona myös säästääkseni hieman euroja.
 • Taaperolle mukana oli:
 • Maissinaksuja
 • Talk-muruja
 • Muutama smoothiepussi
 • Eväsleipä
 • Varsinainen ruoka (usein Piltin kalastajan pata, jota hän rakastaa ja sen pyysin aina lentohenkilökuntaa lämmittämään vesihauteessa)
 • Joku hedelmä tai muutama hedelmä (esim banaani ja mandariini)
 • Joku patukka (usein esim. raakapatukka, jonka pystyimme jakamaan) 
 • Oma vesipullo, joka täytettiin turvatarkastuksen jälkeen uudelleen.
 • Itselleni pakkasin usein joko valmissalaatin tai itse tehdyn salaatin, jonkun patukan, mahdollisesti pähkinöitä, hedelmän ja leivän. 
 • Taaperon viihdykkeet lennolle: kun istutaan useampi tunti koneessa, tarvitaan toki jotain viihdykettä, että homma toimii. Meillä ihan ykkösviihteenä toimii lennoilla Ipad ja sinne ladatut suosikkilastenohjelmat. Vaikka muuten rajotan ruutuaikaa, niin lennoilla taapero sai katsella Ipadia niin paljon ja pitkään kuin halusi. Ihan koko ajan sitä ei tietenkään jaksa katsella, joten muitakin viihdykkeitä oli hyvä olla mukana. Meillä oli usein joku palapeli (riskinä palojen tippuminen lattialle, mikä ei ollut niin mukavaa oman raskausvatsan kanssa..), piirrustusvälineet, tarrakirja, pussukka, jossa oli pieniä leluja ja joku kirja. Välillä ei ollut näitä kaikkia, jos huomasin, ettei joku viihdyke edellisellä lennolla niin innostanut. Lisäksi otimme aina vessareissut viihteenä! :D Juttelimme myös paljon siitä, mitä lennon aikana tapahtuu ja mitä muut ihmiset tekivät jne. Välillä taapero kiipeili mun sylissä ja omalla paikallaan. Toki muita tai vierustoveria häiritsemättä.

 • Kerro lapselle aina mitä seuraavaksi tapahtuu sekä lentokentällä että koneessa: Uskon, että tästä oli meidän kohdalla paljon apua, kun jo edellisenä päivänä ennen lentoa kerroimme, että seuraavana päivänä on lentomatka edessä. Taapero oli aina aivan innoissaan lähdössä kentälle, vaikka olisi ollut aikainen aamu. Myös heti kentälle mennessä kerroin aina taaperolle, mitä seuraavaksi tapahtuu (mennään check iniin viemään matkatavarat, sitten turvatarkastukseen, käymään vessassa, mennään portille jne.) Pian taapero oppi jo itsekin, että mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuinka eri tilanteissa käyttäydytään. Paljon puhuttiin aina myös siitä, ettei saa lähteä juoksemaan omille teille ja pitää pysyä äidin/isän lähellä, ettei häviä, kun on paljon ihmisiä. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta aika hyvin selvisimme ilman suurempaa stressiä! Hankalinta oli ehkä turvatarkastukset, joissa itse piti säätää tavaroita ja taaperoa samaan aikaan. Check inissä meillä oli aina joku saattaja mukana auttamassa ruumaan menevien matkatavaroiden kanssa, mistä olin todella kiitollinen! <3 
 • Hyödynnä lentokentältä löytyvät lentokenttärattaat: jos kuljettavat matkat on pitkiä! Välillä käytimme niitä, välillä taapero käveli itse. Omat rattaat meillä meni aina ruumaan lentolaukussa. 
Tässä varmaankin päävinkit, jotka tulivat mieleen! :) Kysykää ihmeessä kommenttiboksissa lisää. Onko teillä omia hyviä vinkkejä lisättäväksi? Lentoaika Madridiin on nelisen tuntia, joten pidemmillä lennoilla saa sitten vielä olla enemmän mielikuvitusta ja viihdytyskeinoja käytössä! ;) 

Kivaa viikonloppua! 


-Karoliina 

Lue myös: 
Lento 4kk vauvan kanssa
Lentäminen 1-vuotiaan kanssa

Seuraa Instagramissa / Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä

6 kommenttia:

 1. Luin mielenkiinnolla, vaikkei mitenkään mulle aihe ajankohtainen :D

  VastaaPoista
 2. Moikka lentokonkarit!
  Oletko huomannut päivä vai yölennot paremmiksi? Jotkut vannovat yölentojen nimeen-meidän taapero ei lennolla juurikaan nuku, oli yö tai päivä. Viime mannertenvälisillä pitkillä 13h yölennolla nukkui vain vajaa 2h..Äitiä vähän väsytti. Meillä hyväksi havaittu apukeino on jetkidsin babybed-ilman sitä tuskin tuota parin tunnin untakaan ei olisi saatu. Koska ennakointi on a ja o-kuinka kauan tuollaisen purkin lämmittäminen lentokoneessa vie aikaa? Meillä kelpaa äidin tekemä makaronilaatikko myös kylmänä, joten sillä tai nuudeleilla ollaan pärjätty hyvin. Allergioiden takia valmisruokia ei pystytä hyödyntämään, eivätkä lämmitä omia ruokia lapselle (siis muit kuin nuita purkkeja).

  Ja vielä tyhmä käytännön kyssäri, miten onnistuu vessatukset koneessa?oma potta mukana?miten sitten vessaan mahtuu äiti, taapero ja potta?

  B

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka B! :)
   Nuo kaikki Madridin lennot oli joko aamulentoja tai iltalentoja. Jos lennettäisiin mannertenvälistä lentoa niin valitsisin kyllä mahdollisuuksien mukaan yölennon, vaikka nukkuminen koneessa voisikin olla haastavaa. Viimeksi kun sellainen lennettiin Islan ollessa 1v+ niin meni tosi hyvin nukkumiset ja kaikki. Nyt voisi kyllä olla eri juttu, koska ei nuku niin helposti, mutta silti valitsisin pitkän yölennon mielummin kuin pitkän päivälennon! :)

   Olen lukenut tuosta Jetkidsin babybedistä! Kiva kuulla, että se on teillä toiminut ja pitääkin tutustua siihen jatkoa varten, kun pidemmät lennot on taas ajankohtaisia! :) Toivottavasti taas ensi vuonna!

   Lastenruokapurkin lämmittäminen lentokoneessa vesihauteessa vie ehkä 10-15 minuuttia parhaimmillaan, mutta välillä lentohenkilökunta on kiireistä, niin voi viedä pidempään. Eli joo, kannattaa ennakoida eikä alkaa lämmittämään silloin, kun ruoka pitää saada N-Y-T nyt! Kylmä makaroonilaatikko ja erilaiset kylmät pasta"salaatit" uppoisi varmaan täälläkin, hyviä vaihtoehtoja, jossei valmisruuat toimi! :)

   Hyvä kysymys tuo taaperon vessatus koneessa! Mulla ei siitä vielä ole kokemusta, koska mennään vielä vaipoilla :) Uskoisin kuitenkin, ettei pottaa kannata ottaa mukaan, vaan käyttää vessanpytyllä. Tosin Islaa ainakin vessa koneessa vähän pelottaa (ilmeisesti vessan vetämisestä tuleva ääni), joten en tiedä miten vessatukset siellä aikanaan tulee menemään, mutta se on sitten sen ajan murhe... Kerro sitten miten te teette homman kanssa, kun teillä on ajankohtaista :)

   Kivaa viikkoa!! -Karoliina

   Poista
 3. Kiitos taas loistavista vinkeistä! :) Meillä on syksyllä edessä lento Miamiin, silloin juuri 1 vuotta täyttäneen kanssa. Tehän olette lentäneet sinne useamman kerran niin saako Jenkkeihin viedä vauvan/taaperon ruokia ja korviketta (ainakin korviketta haluaisimme ottaa mukaan koko 2 viikon loman ajaksi)? Olen asiaa yrittänyt jo selvittää, mutta vastaukset ovat vaihdelleet. Mielelläni myös kuulisin vinkkejä esim. mistä kannattaa Floridassa ostaa taaperolle purkkiruokia, smoothiepusseja yms.

  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Hanna!
   Kiitos sulle kommentista ja kiva kuulla jos oli hyödyllisiä vinkkejä!:)

   Ihanaa, teillä on Floridan reissu edessä! <3 Mulla on kova ikävä sinne, kun tänä vuonna jää reissu väliin, mutta toivottavasti taas ensi vuonna päästään sinne tuttuihin maisemiin! :) Minnepäin olette suuntaamassa?

   Me lennettiin viimeksi Floridaan, kun Isla oli 1v 2kk ja muistelisin, että ei viety lastenruokia mukanamme sen enempää kuin mitä lennolla oli eväänä (muutama pilttipurkki ja smoothiepussi). En valitettavasti varmasti osaa sanoa tuosta korvikkeen viemisestä maahan! :/

   Me ostettiin jotain lastenruokia ja smoothiepusseja Publixista, joka on yleisin ruokakauppaketju Floridassa, Täytyy sanoa, että lastenruokavalikoima ei ollut kovin hyvä, tai ruuat oli aika plääh verrattuna Suomen valikoimaan! Muistaakseni tosi paljon hedelmäsoseita ja ihan pienille tarkoitettuja kasvissoseita jne. Aika vähän kala/liha/kanasoseita tai jos oli niin ei kovin houkuttelevan näköisiä. Muisteltiin miehen kanssa, että Isla söi aika paljon samoja ruokia kuin mekin silloin tai tehtiin hänelle itse. Aamiaisella leipää/marjoja/hedelmiä, lounaalla/illallisella jotain pastaa + kanaa tms., illalla puuroa :) Joitakin kertoja käytiin Whole Foods Marketissa ja heidän hot barista otettiin Islallekin sopivia juttuja lounaaksi. Joi myös äidinmaitoa silloin vielä, joten maitoa tietty myös.

   Jos tulee mieleen lisää Florida-kysymyksiä, niin laita ihmeessä viestiä :) Kivaa viikkoa sinne!
   -Karoliina

   Poista