sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Raskausviikko 30

*Tekstin lopussa tarjous Odottajan onnellinen keho -verkkokurssille!

Wohoo! Tekisi mieli tuulettaa, sillä täällä tuli tänään täyteen rv 30+0 ja se tuntuu jollain tapaa virstanpylväältä. Etenkin alkuraskaudessa muistan, kuinka kaukaiselta nuo raskausviikot tuntuivat ja nyt siellä ollaan. Jos vauva jostain syystä päättäisi syntyä nyt, olisi hänellä jo hyvät mahdollisuudet selviytyä. Todennäköisempää on kuitenkin, että vielä pysytään masussa ja hyvä niin! <3
Meidän esikoinen tosiaan syntyi rv 42+0, joten olen asennoitunut siihen, että tälläkin kertaa voi vielä olla pitkät 12 raskausviikkoa edessä. Laskettu aika on 27.5, mutta olen koittanut ajatella, että rv 42+0 eli 10.6 on vähintään yhtä mahdollinen syntymäaika (ja toki kaikki siinä välissä). Viimeksi nimittäin ylimenevä aika lasketusta ajasta tuntui todella pitkältä, joten nyt koitan asennoitua jo etukäteen siihen, että todennäköisesti yli menee tälläkin kertaa. Ja jossei mene, niin JEE, se olisi mahtavaa. Mutta tosiaan, vauvahan syntyy, sitten kun on siihen valmis, toivoo mamma mitä tahansa. Takana on kaiken kaikkiaan ihan mukava viikko ja nyt saatiin isikin kotiin viikonlopuksi. Enää reilu 1,5 viikkoa, niin saadaan palata kokonaan normi arkeen täällä Suomessakin, kun H tulee komennukselta lopullisesti kotiin. Ihanaa! <3

Tällä viikolla päivät ovat täyttyneet arjen rutiineista kotiympyröissä. Saatiin vihdoin käytyä läpi vauvan vaatteita ja järkkäilin pienimmät koot valmiiksi järjestykseen kaappiin. Loput pääsivät kokojen mukaan säilöön. Nyt on vähän enemmän käsitystä siitä, mitä vaatehankintoja vauvalle pitäisi vielä tehdä. Ei hirveän paljon onneksi! Hieman päänvaivaa aiheuttaa se, että nyt vauva syntyy kesää vasten, kun esikoinen oli talvivauva, vaikka tosin Suomen kesäkuu voi olla lähes yhtä kylmä kuin marraskuu!;) Monet vaatteet tulevat menemään jatkossa vähän ristiin, eli esim. kesävaatteet on ihan väärää kokoa jne, mutta se on sitten sen ajan murhe. Hyvin pitkälti samat vaatteet menevät kuitenkin ensimmäisinä kuukausina. Jos on vinkata jotain hyväksi todettuja vaatehankintoja kesävauvalle, niin kertokaa ihmeessä! :)


Taapero "apuna" vauvan vaatteita järjestämässä... ei ehkä se paras idea! ;) 
Vauvan koko
Raskausappini (The bump) mukaan vauva on nyt n. 39,9cm pitkä ja painaa n. 1,3kg. 

Raskauskilot
En ole käynyt vaa´alla viimeiseen pariin viikkoon, mutta perjantaina kun kävin vaaka näytti +13kg raskautta edeltävään painoon. Ihanaa oli huomata, että katsoin lukua vaa´alla aika neutraalisti ja totesin vain, että jaahas. Ei sen kummempia fiiliksiä tai harmituksia, vaikka hypättiin uudelle kymmenluvulle. Toki hetkittäin tulee ahdistuttua omasta joka suuntaan kasvavasta kropasta edelleen, mutta ei ehkä niin paljon kuin aikaisemmin.  

Raskausoireet tällä viikolla
Fyysisesti ei ole tullut mitään uusia oireita, mutta henkiseltä puolelta pitää ehkä mainita epäsosiaalisuus, heh! :D En tiedä onko se raskausoire, vai olenko vain kuitenkin ollut vähän uupunut, kun olen pyörittänyt arkihommia yksin, sillä en ole kauheasti jaksanut nähdä muita ihmisiä tai sopia treffejä kavereiden kanssa. Muistan, että tällaista epäsosiaalisuutta oli viime raskaudessakin, mutta onneksi nyt alkaa taas tuntua siltä, että olisi kiva tehdä muutakin kuin pyöriä kotiympyröissä ja ensi viikolla niin tehdäänkin. 

Fyysisiä oireita: iltaisin kroppa on ollut aika väsynyt, maha tuntuu isolta ja alaselkä on vähän jäykkä, muttei kuitenkaan kipeä. Ja perus pissahätä on toki usein, mutta huonomminkin voisi mennä eli vointi on ihan hyvä tässä kohtaa. 

Uni
Yöunet ovat olleet vähän vaihtelevia tällä viikolla. Joinakin öinä olen nukkunut kuin tukki illasta aamuun ja joinakin öinä taas heräillyt useammin. Mulla on ihanan paksu talvipeitto edelleen käytössä ja sen saa hyvin jalkojen väliin ja muutenkin ympärille, joten ainakin toistaiseksi hyvä nukkuma-asento on löytynyt suht helposti. 

Mieliteot ja suosikkiruuat
Samoilla mennään kuin viime aikoina muutenkin; ruokaisat salaatit pitävät ykköstilaa. Ja leipää menee edelleen monta palaa päivässä. Yksi välipala ja makean nälkään toimiva suosikki on ollut turkkilaista jogurttia, banaaniviipaleita, hunajaa ja maapähkinävoita. Toki muutakin on tullut syötyä, mutta nämä ovat olleet niitä lähes päivästä toiseen toistuvia suosikkeja. 

Viikon liikunnat
Maanantai: 1 lyhyt kävelylenkki

Tiistai: 2 kävelylenkkiä + Koko kropan treeni 30min 

Keskiviikko: 2 kävelylenkkiä

Torstai: 2 kävelylenkkiä + Jalka-ja pakaratreeni 30min.

Perjantai: 2 kävelylenkkiä

Lauantai: 2 kävelylenkkiä + Yläkroppatreeni 30min 

Sunnuntai: 1 kävelylenkki + Core/lantionpohja treeni 25minMukavan aktiivinen viikko tosiaan takana. Kävely tuntuu edelleen hyvältä, tosin välillä painetta alavatsalla on enemmän (varmaankin vauvan asennosta johtuen) ja välillä en edes huomaa raskausvatsaa kävellessä. Lenkit ovat kuitenkin pääsääntöisesti jo lyhyempiä ja väsyn helpommin, etenkin silloin kun työntää rattaita samalla. Kroppaa kuulostellen siis eteenpäin, mutta täytyy sanoa, että onneksi on koira. Käveltyä ja ulkoiltua tulisi varmasti vähemmän ilman meidän hännänheiluttajaa! <3

Lihaskuntotreenien osalta sujuu edelleen myös ihan hyvin, vaikkei treenin aloittaminen aina ole niin helppoa. Jalkatreenit ovat raskaimpia oman lisäpainon takia, mutta toisaalta niistä tulee paras treenin jälkeinen fiilis! Välillä tekisi jo mieli luovuttaa treenien suhteen ihan täysin, mutta en usko, että siitä seuraisi hyvää henkisesti tai fyysisesti. Oma olo on niin paljon parempi, kun liikun ja myös kolotukset ovat pysyneet suht hyvin toistaiseksi poissa. Päivä ja viikko kerrallaan siis eteenpäin. 

-Karoliina


Ps. Jos kaipaat tukea ja ohjeita raskausajan liikuntaan, lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen, synnytykseen valmistautumiseen sekä mahdollisesti erilaisiin raskausajan vaivoihin, suosittelen lämpimästi kahden äitiysfysioterapeutin Mirka Katajiston ja Maria Jokelan verkkokurssia Odottajan onnellinen keho! <3 Tutustu kurssiin ja hyödynnä -20€ alennuskoodi "candyontherun"
(alennuskoodi voimassa 31.12.2021 asti). Lue myös aikaisemmat postaukset tästä raskaudesta:

2 kommenttia:

  1. Onkos teille siis toinen tyttö tulossa? :) ihanaa loppuraskautta, ihanasti jaksat olla aktiivinen! T. Lukija jo 3 vuoden ajan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Joo, toinen tyttö on tulossa! <3 Pienellä kysymysmerkillä, jonka kätilö heitti perään rakenneultrassa! ;) Kiitos paljon ja kiitos, kun olet ollut lukijana jo niin pitkään <3 Mukavaa viikkoa sulle!

      Poista