sunnuntai 18. elokuuta 2013

Ensimmäinen maraton takana!

I did it! Juoksin ensimmäisen maratonini eilen HCM:llä! :) Fiilis oli aivan mahtava maaliin saapuessa (nettoaika 4:14.28) ja hyvät tuuletuksethan sieltä irtosi siskon kameralle! ;)


Ennen juoksua oli jännä fiilis, ei jännittänyt juuri ollenkaan ja melkein alkoi jännittämään se, että miksi ei jännitä? Enkö ole ollenkaan latautunut kauden tärkeimmän juoksutapahtuman alla? Pikku hiljaa lähdössä (vesisateessa) alkoi kuitenkin fiilis nousemaan, mutta silti ensimmäisten kilsojen aikana en pystynyt uskomaan, että tässä tosiaan ollaan juoksemassa oikeasti maratonia eikä mitä tahansa lauantai-lenkkiä! ;) Vähitellen pääsin juoksun "draiviin" mukaan ja ystäväni Katin kanssa juostiin suunnitelman mukaisesti noin 6 minuutin kilsoja. Vesisadekin loppui onneksi noin 30 minuuttia lähdön jälkeen ja keli oli siitä lähtien ihan huippu, pilvinen ja n.+16-17 astetta. Juoksu tuntui hyvältä, maisemat vaihtui ja kannustus oli tosi mahtavaa! Useassa kohdassa meille huudeltiin "hyvä tytöt", mikä antoi kyllä aina tosi paljon lisää energiaa! Parasta oli tietysti omien läheisten ja ystävien kannustus useassa kohdassa reitin varrella, kiitos siitä! <3 
12km:n kohdalla oli vielä tosi hauskaa! :)
Lauttasaaressa n. 17km kohdalla tuli hieno hetki, kun vastaan tulivat kilpailua johtaneet kenialaiset miehet! Taputettiin heille kovasti muiden juoksijoiden kanssa ja kylmät väreet meni sitä menoa katsellessa, WAU! :) Lauttasaaren sillalla vastaan pinkoi myös Leena Puotiniemi ihan mieletöntä vauhtia ja oli hienoa nähdä hänen juoksevan "livenä"!

Yllättävän aikaisin, noin puolimatkassa, lonkkani alkoivat vähän jäykistyä. En ollut odottanut jäykkyyttä vielä noin aikaisin, mutta onneksi sen jäykkyyden läpi pystyi hyvin juoksemaan eikä sinänsä mitään ongelmaa ollut. Juoksu ei vaan tuntunut enää niin kevyeltä ja hyvältä kuin aikaisemmin. Puolimatka oli Kaivopuistossa ja siinä oltiin ajassa 2:06, joten aika tarkalleen 6 minuutin kilsavauhtia mentiin. Kaivarista suunnattiin kohti Espaa, jonka läpi juokseminen oli kokemuksena hieno, sillä yleisöä oli paljon ja kannustus tsemppasi eteenpäin. Espan jälkeen tuli matkan ainoa vessastoppi, mutta siitäkin onneksi selvittiin nopeasti ja matka jatkui takaisin Ruoholahden läpi kohti Lauttasaarta.


Lauttasaaressa aika tarkalleen 32km kohdalla alkoi lonkkien jäykkyys siirtyä alaspäin polviin ja aloin vähitellen ymmärtää, mitä tarkoitetaan sanonnalla "maraton alkaa 32km jälkeen". Kerran jouduin pysähtymään venyttelemään it-jännettä, joka heijastui vasemman polven sivulle, koska pelkäsin, että ilman venytystä se menee pahemmaksi. Venyttely auttoi sen verran, että matkaa pystyi jatkamaan hieman mukavammalla tunteella, mutta viimeiset 10km olivat kyllä melkoista tahtojen taistelua jäykkien lonkkien ja polvien kanssa.
36km kohdalla hauskuus oli jo kaukana..
Viimeisille kilometreille saatiin kuitenkin hyvä kiri päälle ja ohitettiin useampi juoksija, jotka tulivat vastaan selkä edellä. Maalia kohti alkoi hymy levitä naamalle ja fiilis juosta Stadikalle oli mahtava! :) Hymy naamalla  vedettiin viimeiset pari sataa metriä ja maalissa oli fiilis huikea! :) Oltiin molemmat tosi tyytyväisiä aikaan ja omaan tsemppaamiseen, vaikka matkan aikana oli vaikeitakin hetkiä. Olen myös tosi iloinen, että sain juosta ensimmäisen maratonini yhdessä hyvän ystävän kanssa! <3 Kiitos Kati!


Juoksun jälkeen saatiin hienot HCM-mitalit kaulaan ja napattiin eväät matkaan ennen kotiinlähtöä. HCM oli mielestäni erittäin hyvin järjestetty tapahtuma ja kaikki toimi ainakin omalla kohdallani hienosti! Kiitos siis tapahtumajärjestäjille hyvästä työstä! :)

Omalla kohdalla homma jatkuu nyt jalkoja palauttelemalla ja uusia juoksukokemuksia suunnittelemalla. Jalat ovat jäykät ja varsinkin etureidet kipeät, joten varmasti ensi viikon olen kokonaan juoksematta ja katson sitten tilannetta seuraavalla viikolla. Mieli tekisi juoksemaan vaikka heti, mutta jalat ovat hyvinkin eri mieltä, joten kuuntelen niitä. Uskoisin, että tämä ensimmäinen maraton ei kuitenkaan jää viimeiseksi, sen verran mahtava kokemus oli! :) Seuraavaa maratonia siis suunnittelemaan.... mukavaa viikon alkua kaikille! 


 

12 kommenttia:

 1. Ensinnäkin, onnea!! Hienosti meni sunkin eka maraton!! :) Jee! Ja kivasti kerroit tämän raportin, tykkäsin lukea!! Ja hih, aika kiva, juoksit maratonin kaverin kanssa... tuliko missään vaiheessa sellaista, että toinen olisi halunut/kyennyt menemään yksin, vai olitteko sopineet, että yhessä juoksette alusta loppuun? :)

  Mutta onneaonnea!! Nyt lepoa tosiaan, viikon totaalilepo on varmasti aika hyvä ratkaisu! :) Sitten kohti uusia tuulia... ;) Mut nyt pitää muistaa nauttia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! :) Meillä on aika sama vauhti, joten hyvin sujui yhdessä juokseminen. Aina vuorotellen toinen tsemppasi toista ja homma toimi. Jos oltaisiin oltu juoksemassa enemmän kisaa tai jotain tiettyä aikaa, yksinjuokseminen olisi varmaan kannattanut.Tähän tarkoitukseen (selvitä kunnialla ja hyvissä voimin maraton maaliin) sopi yhdessä juokseminen tosi hyvin! Jeps, nyt lepoa ja kevyttä muuta liikuntaa ja sitten kohti uusia tuulia! Mieli tekis jo lenkille, mutta jalat ei vielä oo ihan samaa mieltä! ;)

   Poista
 2. Jee, hyvä Karoliinus! <3

  VastaaPoista
 3. Ihana kuulla, että hyvä mieli jäi :) Ja onnea! Itselläni ois tiedossa ensimmäinen puolimaraton syyskuussa ja voin sanoa että jännittää ihan kauheasti. Haluan että koko juoksusta jää minulle hyvä mieli, eikä mikään veren maku suuhun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, tsemppiä paljon ekalle puolikkaalle!! :) Siitä tulee varmasti kiva kokemus!

   Poista
 4. Onnittelut! Löysin blogisi vasta hiljattain ja mielenkiinnolla sitä lukenut kuin hyvää kirjaa konsanaan, jonka lukemista ei voi lopettaa. ;) Olen juoksemassa syksyllä tokan puolikkaan ja saanut harjoitteluun hyviä vinkkejä ja tsemppiäkin postauksistasi. Toivottavasti jatkat kirjoittamista. Iloista ja energistä syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! :) Aivan ihana ja mieltä lämmittävä kommentti! :) Eiköhän kirjoittelut jatku, mutta hitaammalla tahdilla kun tupppaa olemaan kaikenlaista hässäkkää koko syksy täynnä! Iloista ja energistä syksyä sinullekin ja paljon tsemppiä tokalle puolikkaallesi!

   Poista
 5. Onnittelut! Blogisi on todella mielenkiintoista luettavaa ja erityisesti siksikin, että juoksin myös ensimmäisen maratonin HCM:lla. Todella upea kokemus. Tavoite oli viisi tuntia ja että olo on sen jälkeen hyvä. Tavoite toteutui yli odotusten. Aika jäi 8 min alla viiden tunnin. Olin kyllä todella liikuttunut stadionille tullessa, tämä tuli tehtyä.
  Kokemus ei ollut ollenkaan niin paha etteikö maratonia voisi juosta joskus uudestaan. Maratonin juokseminen on todellakin itsensä voittamista. Ja palautuminen on tapahtunut yllättävän hyvin.
  Mukavia syksyisiä juoksukilometrejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että olet tykännyt blogista! Ja paljon onnea sinullekin ensimmäisestä maratonista!! :) Itselleni ainakin jäi sellainen "näitä lisää"-fiilis, ehkä se on juuri se itsensä ylittämisen tunne, joka maratonissa koukuttaa! :) Mukavia syysjuoksuja sinne myös!

   Poista