lauantai 26. lokakuuta 2013

Säännöllinen liikunta osaksi elämää

Säännöllinen liikunta ei aina ole ollut osa elämääni, vaan hurahdin liikuntaan vasta joitakin vuosia sitten. Nuorempana en oikeastaan liikkunut muuten kuin ratsastaen. Pelkkä ratsastus muutaman kerran viikossa ei valitettavasti omalla kohdallani riittänyt esimerkiksi painonhallintaan, vaikka loistoharrastus muuten onkin. Nykyään liikun säännöllisesti ja monipuolisesti ympäri vuoden, vaikka taistelenkin välillä motivaation ylläpitämisessä kuten kuka tahansa meistä. Säännöllinen liikunta tarkoittaa minulle "hikitreeniä" vähintään kolme kertaa viikossa.Toisinaan liikun enemmän ja toisinaan vähemmän, mutta pääasia on, että liikunta on säännöllistä. En pidä pidempiä taukoja liikkumisessa, (tietysti lepopäiviä kuitenkin) muuten kuin terveydellisistä syistä. Lomallakin yritän liikkua parhaani mukaan ja kiireisinä aikoina, jolloin liikunnan pitäminen säännöllisenä vaatii hieman suunnittelua ja priorisointia. 

Lähde: Pinterest
Kuinka sitten luoda itselleen säännöllinen liikuntarytmi tai ylipäätään aloittaa liikkuminen? Sanoisin tärkeimmäksi vinkiksi, että askel kerrallaan ja vähitellen. Usein innostus valtaa niin täysin, että tehdään aivan liikaa ja liian nopeast ja tämä johtaa siihen, että innostus ja motivaatio liikuntaan sammuvat yhtä nopeasti kun syttyivätkin. Tässä on muutamia vinkkejä, joita itse hyödynnän säännöllisen liikuntarytmin ylläpitämisessä läpi vuoden:
  • Suunnittele seuraavan viikon treenit kalenteriin ja pidä niistä kiinni samalla tavalla kuin muistakin kalenterin menoista. Jos vasta aloittelet säännöllistä liikuntaa, älä ota tavoitteeksi heti alkuun liikkua viittä kertaa viikossa. Kirjoita kalenteriin vaikka kaksi liikuntakertaa per viikko ja kun olet pystynyt säännöllisesti liikkumaan kaksi kertaa viikossa esimerkiksi kuukauden ajan, lisää kolmas kerta jne. 
  • Aseta itsellesi konkreettinen tavoite, jota kohti treenaat. (Tämä on oma suosikkini!) Oli kyseessä sitten mikä tahansa tavoite, aloita jo nyt! Tätä vuotta on enää jäljellä reilut kaksi kuukautta. Tammikuussa, kun monet muut vasta aloittelevat, sinä olet jo hyvässä vauhdissa kohti tavoitteen saavuttamista! 
  • Älä automaattisesti skippaa treeniä, jos päivä näyttää kiireiseltä! Lyhytkin treeni on hyödyllisempi, kuin ei treeniä ollenkaan. Jos sinulla on aikaa 20 minuuttia tee vaikkapa intervalli-treeni juosten tai kiertoharjoittelutreeni kotona, jossa alkuun nostat sykettä esim. haarahypyillä, ja sitten 30sek-1min punnerruksia, askelkyykkyjä, tavallisia kyykkyjä, burpee-liikkeitä, vatsarutistuksia, lankkuja jne. Lyhyt treeni hyvällä sykkeellä kuluttaa yleensä ainakin 200-300kcal, juuri sen suklaapatukan verran, joten sen tekeminen kannattaa ehdottomasti! ;)
  • Jos aikaa ei ole salille tai ryhmäliikuntatunnille menemiseen hyödynnä hyötyliikunta; kävele kaikkialle, jumppaa töissä tauoilla tai kotona illalla telkkaria katsellessa, tee kauppareissu pyöräillen jne. Pyri aktiivisuuteen kaikin tavoin.
  • Sovi kaverin kanssa treffit lenkille tai yhteinen ryhmäliikuntatunti: treeneistä on vaikeampi luistaa, kun kaveri on odottamassa. Samalla voi vaihtaa kuulumiset ja yhdessä treenaaminen on hauskaa! :)
  • Ovesta ulos lähteminen on useimmiten treenin vaikein osuus! Kun olet tsempannut itsesi ulko-ovesta ulos lenkille tai salille, olet jo pitkällä!  Harvemmin kukaan katuu treenaamista, mutta treenin väliin jättämistä kylläkin! 
  • Lue blogeja tai lehtiä, joista saat inspiraatiota ja innostusta treenaamiseen ja terveellisiin elämäntapoihin
  • Ajattele hyvää oloa treenin jälkeen! :)
  • Palkitse itsesi treenin jälkeen sinua motivoivalla tavalla
Lähde: Pinterest

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti