keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Vesijuoksua

Kävin tänään pitkästä aikaa vesijuoksemassa. Treenin aikana vesijuoksin 40 minuuttia, vuorotellen spurtteja ja rauhallista juoksua, jotta homma pysyi mielenkiintoisena. 

Laji tuli minulle tutuksi viime talvena, kun juoksun tilalle piti keksiä korvaavia treenejä sääriluun rasitusmurtuman takia. Vesijuoksu ja muutkin vedessä tapahtuvat lajit ovat nivelille ystävällisiä ja myös tehokkaita, koska vesi toimii hyvänä vastuksena. Erona normaaliin juoksuun on tietenkin vedessä oleminen sekä iskutuksen puuttuminen. Nimenomaan "iskuttomuus" tekee vesijuoksusta oivan treenimuodon, jos jalat eivät syystä tai toisesta kestä jatkuvaa iskua juoksualustaan.Vesijuoksu on hyvää korvaavaa treeniä, vaikka ei loukkaantuneena olisikaan ja sen vuoksi aion pitää sen yhtenä korvaavan harjoittelun muotona treeniohjelmassani. 

Kuva: täältä
Vesijuostessa ollaan hartioita myöten vedessä ja juostaan pystyasennossa eteenpäin. Välineeksi tarvitaan ainoastaan kelluttava vesijuoksuvyö, joita voi lainata uimahallista tai ostaa omaksi, jos vesijuoksu vie mukanaan. Itse olen toistaiseksi lainannut uimahallista, koska käyntikerrat ovat olleet sen verran harvassa. Jos lajiin hurahtaa tosissaan, kannattaa hankkia oma vyö, joita voi ostaa urheilukaupoista. Kesällä voi sitten vesijuosta vaikka mökkijärvessä! :) 

Vesijuoksu on myös oiva treenimuoto painon hallinnan kannalta, koska vedessä ihminen kuluttaa energiaa enemmän kuin maalla. Suomalaisen vesiliikuntainstituun mukaan vesijuoksun hyödyt ovat seuraavat:
  • Se auttaa vähentämään lihasjännitystä ja parantamaan elastisuutta.
  • Vesijuoksu auttaa ylläpitämään ja lisäämään lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta
  • Se auttaa lisäämään hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä (Lähde)  

  • Oletko kokeillut vesijuoksua? Minkälaisia kokemuksia sinulla on lajista? Onko kukaan kokeillut vesijumppia? Itse en koskaan ole, mutta tekisi kyllä mieli joskus kokeilla :)     Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti