sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Hurahdus polkujuoksuun & tulevia juoksusuunnitelmia

Arvasin, että tykkään lajista, mutta en ehkä osannut odottaa, lopulta kuinka paljon! Nyt puhutaan tietysti polkujuoksusta, jota pääsin eilen kokeilemaan ensimmäisen kerran ihan kunnolla Espoon Pirttimäen ulkoilualueen poluilla, metsissä, teillä, kallioilla ja kivikoilla. Sporttaillaan-blogin ihana Hanna järjesti lukijoilleen yhteislenkin polkujuoksun tiimoilta, ja oli ihan huippua päästä tutustumaan lajiin Hannan johdatuksella. Hannan suunnistus- ja kartanlukutaidot tulivat tarpeeseen eilen! Ilman Hannaa olisi kyllä mennyt kirjaimellisesti koko homma ihan metsään! ;) 




Polkujuoksu on upea laji, mutta siihen liittyy myös monia vaaroja ja riskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon jo lajia aloittaessa. Epätasainon maasto juoksualustana aiheuttaa haasteita ja kaatumisen riski on suuri. Allekirjoittanut otti tuntumaa maastoon heti ensimmäisen 5 minuutin aikana (told ya!), mutta pahemmilta kolhuilta onneksi vältyttiin. Toiseksi isoimpana riskinä, kuten trailrunning.fi-sivustolla kerrotaan, on koukuttuminen ja addiktio, jotka ovat erityisen vaarallisia lajin piirteitä: 

"Tunnemme useita henkilöitä, jotka ovat jääneet koukkuun polkujuoksuun jo ensimmäisestä kokeilusta, ja lähes poikkeuksetta myös satunnainen polkujuoksu kehittyy nopeasti addiktioksi, josta on äärimmäisen vaikea päästä eroon. Monet harrastajat pyrkivät saamaan polkujuoksua jatkuvasti suurenevina annoksina, ja vain harvoin lajin pariin ajautunut pystyy pitämään harrastuksensa määrän kohtuutasolla. Myös henkilöt, jotka kuvailevat oman polkujuoksunsa olevan vain ns. viihdekäyttöä, eivät yleensä pysty sitä omasta tahdosta lopettamaan." (Trailrunning.fi)

Ymmärrän hyvin tämän riskin ja henkilökohtaisesti koen, että se on omalla kohdallani suurin vaara tämän lajin kohdalla, jo ensimmäisen kokeilun perusteella! ;) Haha! 


Eilen oli aivan mielettömän kaunis päivä ulkoilla! Lämpötila oli hieman plussan yläpuolella, ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Yhtäkkinen kylmyys aiheutti ainakin itselleni sen, että piti alkaa miettimään taas talvijuoksupukeutumista. Se tuntui niin kaukaiselta, että hetken piti mietiskellä, miten talvella taas pukeudutaan juoksuun! 


Päädyin laittamaan päälle ASICS:n kompressiotrikoot, kompressiosäärystimet, normaalit juoksukenkäni Nimbukset (en omista erikseen talvijuoksukenkiä tai polkujuoksukenkiä ainakaan vielä), ja yläosaan pitkähihaisen peruspaidan, sen päälle Casall juoksupaidan ja ASICS:n mustan juoksutakin, joka on hieman paksumpi. Päähän laitoin juoksupipon! Näissä vermeissä tuli kyllä hieman lämmin, eli alimman paidan olisi voinut jättää pois, mutta en kuitenkaan paahtunut, sillä meidän juoksuvauhti oli metsässä hyvin verkkainen. 




Juostiin, käveltiin, vaelletttiin ja kiivettiin poluilla Pirttimäessä yhteensä hieman alle 1h 50min. Matkaa taitettiin yhteensä 11,5km ja ihanaa oli!! Metsässä ja luonnossa olemisessa oli jotain niin rauhoittavaa! Siellä ei pystynyt juoksun ohella ajattelemaan oikein mitään muuta, kuin mihin seuraavaksi aion astua. Normaalisti juoksulenkeillä teen ajatustyötä todella paljon, ja mietin esimerkiksi koulujuttuja tai blogiaiheita, mutta metsässä siihen ei ollut mahdollisuutta, ja se oli ihanaa! :) Tyttöjen kanssa oli tosi mukava taivaltaa, ja tietysti juoksuhörhöjen ollessa samassa paikassa käytiin läpi ensi vuoden juoksutapahtumia, tavoitteita ja vaikka mitä maan ja taivaan väliltä. Ihan huippua! Kiitos vielä Hanna, Tiina ja Anna, oli tosi mukavaa ja otetaan ihmeessä uusiksi, kuten puhuttiin! :)  


Hmm…hieman keskittynyt ilme ja kieli keskellä suuta :D Kiitos Hannalle kuvasta! 

Kuten sanottua, ihastuin polkujuoksuun ihan täysin, ja voin vannoa, ettei tämä jäänyt ensimmäiseksi ja viimeiseksi polkujuoksulenkiksi! Polkujuoksu oli todella mukavaa vaihtelua tavalliseen juoksutreeniin asfaltilla tai normaaleilla hiekkateillä, ja lisäksi se pakotti keskittymään myös tekniikkaan etenkin pitämään keskivartalon tiukkana ja nostamaan polvia hieman enemmän, jotta niiden juurakkojen yli pääsee kompuroimatta! ;) Ihan mahtava laji, menkää kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa! :)

Polkujuoksu vei sydämen heti ekalla kerralla <3


Vantaan puolimaratonin jälkeen eilinen oli ensimmäinen kerta, kun kävin juoksemassa ja jalat tuntuivat melko palautuneilta, ainoastaan pumpin aiheuttamia jumeja oli havaittavissa. Kävin tosiaan viikolla kerran spinningissä, joka oli kevyt pk-treeni sekä pitkästä aikaa pumpissa, joka aiheutti mukavat jumit kroppaan.  Henkisesti tunnen olevani palautunut myös, ja olen hieman yllättynyt fiiliksistä, jotka tulivat Vantaan jälkeen. Olin etukäteen ajatellut, että tämä olisi tälle kaudelle tässä ja nyt alkaisi vähitellen jo ylimenokausi, panostaminen lihaskuntoon ja ryhmäliikuntaan, mutta huomasinkin alkavani selailemaan juoksukalenteria ja etsimään lisää kisoja vielä tälle vuodelle! Hullu mikä hullu, tiedän. Nyt on siis vakavasti harkinnassa vielä ainakin yksi kisa tälle vuodelle, ja koska puolikas tuntuu nyt riittävän, olen harkinnut sitä siitä seuraavaa vaihtoehtoa! ;) Katsotaan siis, jos tässä vielä lähdetään lähtöviivalle lähiaikoina vähän pidemmälle matkalle…Mitään päätöksiä en vielä ole tehnyt, mutta kerron kun tiedän. 

Tämä suuntaa nyt brunsseilemaan ja sitten Iloveme-messuille! Ihanaa sunnuntaita <3


- Karoliina

25 kommenttia:

  1. Hahaah mahtavaa! Eilinen oli kyllä niiiin loistava sää juosta että huhhuh! Ja tiäkkö typy mitä, täälläki vähän mietittiin josko eilinen ei jäänytkään viimeiseksi tapahtumaksi ;) Kahellaan! Mutta huipulta kuulostaa kyllä! <3 Luonnossa juoksu, polkujuoksu, maastojuoksu, mitä tahansa. I love it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, eilen oli kyllä niin kaunis ilma, että toi ihan lisäbuustia juoksuun! :) Hihii…juu, se on kumma, miten se juoksu vaan aina koukuttaa haluamaan lisää! ;) Kivaa viikkoa sinne! <3

      Poista
  2. Minulle kävi samoin edellisen puolikkaan jälkeen. Sen piti olla viimeinen kunnon kisa tälle vuodelle, mutta löysinkin itseni pian selaamasta juoksukalentereita :) Kun kisassa onnistuu, sitä vaan taitaa innostua juoksusta lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojuu, niinpä!! :) Talvi tulee olemaan niin pitkä, ja taukoa juoksutapahtumissa (muutamia HC-talvitapahtumia lukuunottamatta), niin jotenkin tekee vielä mieli päästä kisaamaan ennen sitä kunnon talven tuloa! :) Katsotaan, josko se lappu pian rintaan löytää taas! :) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! :)

      Poista
  3. Voi sentään! Kuulostaa hienolta. Harmi, kun asun täällä Turun suunnalla. Jää kaikki tuollaiset hienot blogiyhteislenkit välistä :( kuulostaa, että teillä oli hieno lenkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joku kerta järkätään joku koko päivän tapaaminen/tapahtuma niin tuut sitten mukaan! :) Eihän Turusta tänne aja kuin pari tuntia :)

      Poista
  4. Moikka! Kertoisitko mistä olet ostanut tuon ASICSin juoksutakin? Tai voisitko suositella jotakin muuta takkia talvijuoksuun? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Olen itseasiassa saanut tuon takin työn kautta, mutta uskon että sitä löytyy ASICS:n jälleenmyyjiltä eli ihan perus urheilukaupoista! :) Talvella on kiva olla pikkasen paksumpi takki, kuin ihan ohut normaali juoksutakki. Toi on kyllä tosi hyvä, muita en ole oikein testannut. Urheilukauppaan vaan kokeilemaan, valikoimaahan alkaa olla aika kivasti! :)

      Poista
  5. Ai että miten kivan kuuloista ja näköistä!! Oot niin ihanan pirteän näköinen näissä kuvissa ja tuo viimeinen on kuin jostain juoksukuvastosta, ihana! ❤ Munkin pitäis varmaan hommata joku talvijuoksutakki nyt, kun oon optimistinen tän harrastuksen suhteen ;) Minkälaisilla housuilla juokset talvisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana, kiitos! <3 Helppo oli siellä metsässä hymyillä, kun oli niin kivaa!! :) Ens kerralla tuut mukaan!! :) Aion juosta talvella ihan normijuoksutrikoilla, tarvittaessa alle perustrikoot! :) Talvijuoksutrikoihin varmaan kannattaisi panostaa, mutta mun opiskelijabudjetilla niistä aion kyllä säästää, ja jättää hankkimatta! :)

      Poista
  6. Oli niin ihanaa lenkkeillä porukalla! :) Uusiks ehdottomasti joku kerta! :) Mietin lähialueen polkuja kans, vois joku arki-ilta kokeilla ;) Pirttimäki on kyl ihana paikka, ja sieltä löytyy tosi kivoja polkuja juoksemiseen! Mahtia, että trailrunning tais viedä "vähän" suakin mukanaan :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin parasta oikeesti, hymyilin vaan koko päivän!! :D <3 Juu, todellakin, hurahdus polkujuoksuun check! Millon mennään taas?? :)

      Poista
  7. Mä niin tiedän, että jos kokeilen niin toi on niiiiin min juttu! Meinasinki jo tänään, mut sit meni pupu pöksyyn, kun en oikein reittejä/alueita tunne. Mut ehkä joku päivä vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuut ens kerralla mukaan myös!! :) Mulla vähän sama, eksyisin varmaan metsään enkä enää löytäisi takas, jos yksin lähden :D haha…kartanlukeminen voisi olla hyvä taito! ;)

      Poista
  8. Aah, polkujuoksu on aivan mahtavaa; itsekin sen hiljattain "löytänyt" ja hitsivie mikä flow ja seikkailijafiilis tulee kun painelee rämeikössä :D hahaa, mulla ainakin on aina varsinainen oman elämäni McGuyver-fiilis täällä Sipoon metiköissä ;)
    Ihanan pirtsakat kamat sulla juostessa :) Hei mitä mieltä oot kompressiohousuista, toimiiko vai ovatko silkkaa luuloharhaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo voin kyllä samaistua tohon "seikkailijafiilikseen" ja itsensä voittamiseen siellä metikössä, vaikka oikeasti ei nyt ollut mistään ylitsepääsemättömän haastavasta maastosta kyse eikä oltu missään vaiheessa (kai!) kovin kaukana asutuksesta :D Kiitos, mä tykkään pirtsakoista juoksuvaatteista, ja jotenkin olen niitä onnistunut haalimaan itselleni aika paljon, tuovat aina vähän piristystä treeniin! :) Mulla on ollut noi ASICS:n kompressiptrikoot keväästä asti, mutta en niillä vielä kovin paljon ole juossut, joten vaikea sanoa. onko oikeasti hyötyä vai ei. Kerron sulle, kun olen vähän enemmän niitä käyttänyt! :) Kivaa viikkoa sulle Jossu!

      Poista
  9. seuraavaksi kartta ja kompassi toiseen käteen ja toiseen emit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm….lähdetäänkö siitä, että jouduin googlaamaan MIKÄ on Emit? :D :D Ja karttaa en osaa varmaan katsoa edes oikeinpäin, joten mietitään tätä vielä, hehe! Mutta ehkä jonain päivänä! :)

      Poista
  10. Oli todella kivaa! :) Minäkin hurahdin ihan totaalisesti tuohon lajiin... Vielä kun oppis lukemaan karttaa. Ja nuo maisemat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin oli!!! :) Ihan huippua, että "uskaltauduit" mukaan!! :) Haha, sama juttu sen kartan kanssa, onneksi meillä oli Hanna ja Tiina! :) Oli kyllä niin täydellinen keli juoksulle, sunnuntaina ois ollut vähän eri meininki! :D

      Poista
  11. Näyttää tosi kivalta ja ihanat maisemat! Jään odottelemaan mitä vielä keksitkään tälle syksylle kisojen suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä niin ihanaa, ens kerralla lähdet mukaan!! :) Hihiii, juu, suunnitelmissa on juosta lauantaina Kaarinan ruskamaratonilla, jos kaikki menee jees eli en tuu yhtäkkiä kipeeks ja taivaalta ei ala satamaan lunta/räntää/loskaa/vettä/koiria tms. Jos on hyvä keli ja hyvä olo, niin juoksen, mutta niin paljon ei ole hinkua saada lappu rintaan, että juoksisin esim. kaatosateessa! Nyt saa jo vähän olla valikoiva! ;)

      Poista
    2. Juu, sen verran kisoja jo tälle vuodelle kertynyt, että nyt voi olla vähän mukavuudenhaluinenkin ja skipata sadejuoksut ;). Pidetään peukkuja, että sää suosii ja pysyt terveenä :)

      Poista
  12. polkujuoksu on kyllä tosi kivaa!! :) viime vuonna olin ekan kerran pirkan hölkässä ja oli kyllä mahtavaa! 33km meni kyllä tosi nopeesti! :) kivat maiset ,ylä ja alamäet, polut ja kaikki ♡ ens vuonna kiinnostais se bodom trail espoossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on!! :) Kaikki tuntuu tykkäävän siitä! :) Voi vitsi, se Pirkan hölkkä kuulosti tosi kivalta, kun se juostiin nyt vähän aikaa sitten!! <3 Bodom Trail kiinnostaa muakin, juostiin ilmeisesti osin sillä reitillä just lauantaina! Sinne siis mahdollisesti, harmi vaan kun se menee tosi lähelle HCR:ää! Kivaa viikkoa sulle! :)

      Poista