maanantai 13. lokakuuta 2014

Kisaraportti: Vantaan maratonin puolikas

Vantaan maraton juostiin tosiaan eilen sunnuntaina, ja kuten jo heti illalla kirjoittelin pikapostauksessa: enkka tuli! :) Oli ihan huippua saada paljon kannustusta ja onnitteluja sosiaalisen median kautta, kiitos niistä todella paljon, jokainen sai hymyn huulille! Mielestäni on ihan mahtavaa, että Suomessa alkaa olla niin vahva juoksuharrastajayhteisö, jossa kannustetaan toisia ja eletään mukana onnistumisissa ja epäonnistumisissa. Hyvä henki vie lajia harrastajien keskuudessa eteenpäin ja houkuttelee varmasti myös uusia mukaan. Toisen kannustaminen ja iloitseminen tämän puolesta, ei ole itseltä pois, se on hyvä muistaa, ja huikata onnittelut juoksukaverille hyvän suorituksen jälkeen tai tsempata vaikeina hetkinä. Niitä toisten tsemppejä osaa todella arvostaa!:)

Ja sitten takaisin kisapäivään! Nukuin lauantai-sunnuntai välisen yön todella huonosti. Itseasiassa kävin jo perjantai-iltana sellaisilla kierroksilla kisan suhteen, että kotoa sain kommenttia mm., että "olet ihan sekaisin" :D Jep, taisin todella olla! Jännitin niin paljon, että maha oli perhosia täynnä! Enemmän oli jännitystä ilmassa, kuin ennen omia häitä, haha! Suurimmaksi osaksi jännitys oli itse aiheutettua; julistin täällä ja somessa, että "tämä on nyt se kisa, jossa haetaan enkkaa!" ja kerroin julkisesti tavoitteestani. Tiesin kuitenkin, että vaikka en juoksisi enkkaa, ei maailma siihen kaatuisi. En olisi sen huonompi ihminen tai ruoskisi itseäni täysin, joten sinänsä, paineita ei ollut, mutta oli kuitenkin. Asetin ne itselleni ja päätin, että käytän ne positiivisesti hyväkseni ja tsemppaan niiden avulla hyvän juoksun. 


Kisapäivän aamupalaan kuului sämpylää, reissumiesta banaanilla ja maapähkinävoilla, kahvia ja 1,5 litraa urheilujuoma-vesisekoitusta, jota en tosin kaikkea juonut aamiaisella vaan aamupäivän aikana. Aamupala

Puolenpäivän aikaan treffattiin juoksukaverini Siirin kanssa Espoon Ikealla ja jatkettiin matkaa kohti Tikkurilaa Siirin autolla. Perillä odottikin iloinen yllätys, parkkipaikkoja oli hyvin jäljellä ja parkkiksen ohjaaja ohjasi meidät pikaisesti omalle paikalle, joten parkkipaikan etsimiseen ei tuhraantunut aikaa. 

Suunnattiin hakemaan juoksunumeroita, ja se sujuikin nopeasti ja mutkattomasti. Sen jälkeen ohjelmassa oli vaatteiden vaihtoa, pohdintaa "juoksenko t-paidalla vai en",  kuulumisten vaihtamisia tuttujen kanssa, vessajonotusta ja verkka. Peruskaavaa ennen starttia! :) Juoksunumero
Ennen lähtölaukausta heiluin mukana alkuverryttelyssä ja jännitin vähän lisää! No ei, tässä vaiheessa alkoi kyllä pahin jännitys onneksi jo haihtua, koska tiesin, että kohta päästään asiaan! Startissa oli tosi hyvä fiilis, jalat tuntui tuoreilta, mieli oli virkeä ja olin valmis juoksemaan. Lähdettiin Siirin kanssa samaa matkaa liikkeelle ja ihan alkuruuhkan jälkeen pääsikin onneksi juoksemaan omaa vauhtia. 


Ennen starttia!
Olin päättänyt, että aloitan suhteellisen "rauhassa"eli noin 5:15-5:10min/km vauhtia, kun tavoitevauhti aikaan 1:48 olisi ollut 5:07min/km. En halunnut missään nimessä noudattaa huonoksi toteamaani "fly and die" taktiikkaa eli todella kovaa aloitusta, joka päättyy ennemmin tai myöhemmin hyytymiseen ja huonompaan aikaan toisella kympillä. Tavoitteena oli juosta kiihtyvällä vauhdilla koko matka, niin, että saan toiselle puolikkaalle negatiivisen splitin eli nopeamman ajan kuin edelliselle ja lisäksi toivoin, että pystyn vielä vahvaan ja hyvään loppukiriin. 

Ensimmäisten 5km väliajat:

1km 5:14  2km 5:08  3km 5:16  4km 5:09  5km 5:01


Juoksu ei oikein alussa lähtenyt rullaamaan ja ehdin jo ajatella, että tänään ei ole mun päivä, mutta 5km jälkeen homma alkoi toimia. Pyrin jatkuvasti keskittymään kahteen asiaan enemmän kuin vauhdin kyttäämiseen: hartioiden pitämiseen rentoina ja hengittämiseen (mulla on ollut viime aikoina koneella istumisesta hartiat ihan jumissa, joten pelkäsin, että ne alkavat vaivaamaan). Tiesin, että jos en hengitä, kylkeen alkaa pistämään, ja jos jännitän hartioita, alkavat ne sattumaan jossain kohtaa, ja se vaikeuttaa juoksua huomattavasti. 


Ensimmäiseltä kiekalta jäi painavimmin mieleen huikea kannustus keskellä asuinaluetta; DEN GLIDER IN pauhasi kajareista täysillä, kannustus oli kovaa ja itse teki mieli tanssia ja laulaa mukana! Taisin muutamat samba-askeleet ottaakin ja lauloin ainakin, olen pahoillani kanssajuoksijat! ;) Ihan huikeata, kiitos teille, jotka olitte kisakatsomon laittaneet pystyyn kadulle!! :) Kylmät väreet meni siinä kohtaa! 


Kilometrit 6-10:


6km 5:09   7km 5:00  8km 5:10  9km 5:05  10km 5:10   10km aikaan 51:23


PUOLIMATKAN VÄLIAIKA: 54:33


Puolimatkassa ajattelin, että ookoo…enää "vain" sama kiekka uudestaan ja sitten ollaan done. Surkean matikkapään takia onnistuin useammassa kohdassa ynnäilemään kilometriajoista ihan omiani, ja luulin jossain kohtaa, että enkkahaaveet on täysin menetetty, kunne tajusin, että ihan hyvässä vauhdissa ollaan. Kannattaisi siis osata laskea hieman paremmin #notetoself! Toisella kympillä aloin tekemään töitä tosissaan ja paukuttelin alkuun alle 5km kilsa-aikoja. Fiilis oli hyvä ja vahva, tsemppasin itseäni jatkuvasti "sä pysyt tähän" "anna mennä" "toi selkä vielä" "hartiat alas, hengitä, lantio pystyyn" jne. -->Parempi juoksuasento auttaa rytmin ylläpitämisessä huomattavasti. Lisää hyviä oivalluksia! ;)


11km 4:59  12km 4:56  13km 4:55 14km 4:57  15km 4:54


Viimeisillä kilsoilla sain toimia aika mukavana peesinä useammalle herralle (olkaa vain hyvä! ;)), mutta totta puhuen olisin kaivannut jonkun peesiin minäkin. Matka alkoi jo tuntua, mutta ei auttanut kuin painaa menemään! Peesissä olijat saivat ihailla HCR-paitaani, toivottavasti teille jäi siitä kyydistä edes päivämäärä mieleen, nähdään HCR:llä! ;) 16.5.2015 #helsinkicityrun
Kilsoilla 16-19 alkoi vauhti vähän hiipua, mutta loppuun sain aika hyvän kirin aikaiseksi. Olo oli yllättävän vahva, ja jalat tuntuivat hyviltä maaliin asti. 

16km 5:04 17km 5:05 18km 5:09 19km 5:04 20km 4:59 21km 4:45 #loppukiri


MAAALI: 1:47:14  JIHUUUUUUU!!!! :) Tavoite saavutettu ja ylikin!!!Tältä näyttää iloiset enkkailmeet! Siiri juoksi myös enkan, jeeee! :) 
Maaliin tulon jälkeen oli huippu fiilis! Olin innoissani, iloinen ja tyytyväinen, että sain juostua fiksun juoksun ja noudatin suunnitelmaa, jonka olin alunperin tehnyt. En hyytynyt missään vaiheessa, ja jalat tuntuivat koko matkan hyviltä. Hartiat jännittyivät kyllä, mutta ei onneksi liikaa, niin, että se olisi haitannut juoksua. 


Ansun kanssa maalissa :) 
Maalihuollosta napattiin eväät mukaan, ja lähdettiin fiilistelemään hyviä juoksuja. Siiri juoksi myös enkan, joten meillä oli paljon ilon aihetta! :) 

Vantaan maraton oli erittäin hyvin järjestetty tapahtuma, kaikki toimi, joten ei muuta kuin pisteet kisajärjestäjille! Hyvää työtä! :) 


Tapasin myös Vantaalla ihania tyyppejä, terkut vaan mm. Tarjalle, Elinalle, Sofialle ja kaimalleni Karoliinalle, johon tutustuin matkan aikana! Hienosti juostu!! Ja ihana Tanja juoksi aivan upean ekan maratonin, onnea!! Muutenkin ihan huikeita suorituksia on Vantaalla tehty, onnea jokaiselle itsensä voittaneelle! :) 

Nyt on aika palautua syksyn puolikkaista ja fiilistellä enkkaa ennen kuin alan miettimään uusia tavoitteita. Seuraavaksi treenien suhteen haluan palata taas ryhmäliikuntatunneille ja tekemään enemmän lihaskuntoa- ja huoltoa. Juoksu pysyy varmasti mukana menossa, sillä enhän minä ilman sitä osaa olla. Suunnitelmissa on jo uusia haasteita juoksun suhteen, mutta niistä myöhemmin, nyt nautitaan tästä hetkestä ja iloitaan rakkaan harrastuksen tuottamasta endorfiinihumalasta! On se juoksu vaan parasta! <3

-Karoliina

31 kommenttia:

 1. Juuri näin, juoksu on parasta :) Onnittelut vielä :) Kisaraportteja on kiva lukea, hyvin voin samaistua tuohon jännittämiseen ja kisanaikaiseen psyykkaukseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä!! :) Mäkin tykkään lukea kisaraportteja! On ne kuitenkin tämän ihanan harrastuksen suola! :) Haha, hyvä, että meitä on sitten kaksi jännittäjää ja psyykkaajaa! Mä en yleensä jännitä juuri ollenkaan, mutta nyt kun oli tuo julkinen tavoite asetettu, niin kävin aivan tulisilla hiilillä!! :D Kivaa viikkoa sulle!

   Poista
 2. Uivitsi! Onnee ihan hirveestii! :-)
  Must on kanssa tosi hyvä, kun juoksupiireissä on niin hyvä ilmapiiri ja siellä porukka myös neuvoo toisiaan parempaan suoritukseen :)
  www.do-what-you-really-love.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Lili, kiva kun kommentoit ja kiitos paljon!! :) Oon sun kanssa niin samaa mieltä! En ole juoksupiireissä tavannut yhtään ihmistä, joka ei olisi ollut mukava!! :) Enkä edes huijaa! Tosi kivoja tyyppejä eksynyt tämän lajin pariin, ja ainakin omalla kohdalla: juoksu tekee musta kivemman! Tiedätkö mitä tarkoitan? Juoksulenkin jälkeen on vaan niin hyvä fiilis, että vaikka ennen sitä olisi harmittanut ja ollut huonolla päällä, niin lenkin jälkeen on aina paljon parempi fiilis! Mukavaa viikkoa sulle Lili! :)

   Poista
 3. Kiva raportti, Karkki! Oot aina niin aurinkoinen ja jaat juoksun ilosanomaa eteenpäin :) Ihan superonnistuminen sulle tuli tähän juoksuvuoden päätteeksi, ja siitä on syytä olla ylpeä! Taisi ne kaksi "harjoituspuolikasta" Tampereella ja Espoossa tuoda sulle vauhtia ja varmuutta tähän ns. pääjuoksuun!! Oot kyllä ihana ja huikee, kova aika, ei voi muuta sanoa! ONNEA! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Hanna! <3 On se helppoa olla aurinkoinen silloin, kun menee asiat hyvin! :) Jep, oli todellinen onnistuminen itselleni ja olen siitä toooosi iloinen!! Huikeat harjoituspuolikkaat ja hyvä palautuminen Espoosta auttoivat ihan varmasti! Sain vauhdinjaon mietittyä ihan uusiksi ja varmasti ne kaksi puolikasta harjoittivat myös vk puolta. Kiitos paljon, itse olet myös! <3

   Poista
 4. Mulla valuu täällä kyyneleet tästä sun raportista! Sä olet kyllä niin huikea! Mun kaveri, joka kannusti mua eilen reitillä aina pahoissa kohdissa kysyi eilen että lähetäänkö HCR:lle. Ja mitä tulee tohon muiden tsemppaamiseen: koitin kanssa matkalla taistelevia maratoonareita tsempata. Toivottavasti ne sai siitä edes vähän lisäpuhtia :).onnea vielä superisti! Vantaa oli kyllä hieno tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, että ihana!! <3 Ja mä oon niiiiin ylpee sun maraton-suorituksesta!! :D <3 Ja JEEE, todellakin tuutte HCR:lle!! Ilmot sisään lokakuussa, niin on super edullinen hinta 39! Oli kyllä hyvin järkätty tapahtuma, todellakin! Mä en oo tänä vuonna käyny yhdessäkään tapahtumassa, joka olisi huonosti järjestetty, ja nään sen kyllä tosi positiivisena juttuna :) Kivaa viikkoa ja hyvää palautumista!

   Poista
 5. Mulla tuli kans ihan kylmät väreet kun luin tätä - vaikka olinkin paikalla, niin tässä postauksessa taas tiivistyy se juoksun ja urheilun uskomaton voima: kokonaisvaltainen hyvä olo! Itse en malta millään paikallani pysyä, tekis mieli niin kovasti jo mennä kohti uutta haastetta.. Oli kyllä muuten todella hyvät puitteet ja hyvin organisoitu tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, ihanaa! :) Ja kiitos!! <3 Oli niin huippu kivaa nähdä ja vaihtaa kuulumisia, ja onnittelut vielä hienosta kympistä!! Se on KOVA matka! Huh!! Ja ens keväänä sitten tavoitteeksi puolet pidempi matka, vai mitä? ;) Kivaa viikkoa, sano terkut(!!) ja palataan!!

   Poista
 6. Feel you - varsinkin tuossa #notetoself kohdassa.. Maratonilla tuli kelloa tulkittua kans ihan miten sattuun, oli fiksu fiilis :D Upeasti onnistuit <3 Millä muuten träkkäsit tuon juoksuvauhdin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha :D Hyvä etten ole yksin siis! Mulla oli niiiiiin blondi olo, kun ynnäilin niitä kilsavauhteja ja mietin, että mitä niistä nyt tulee :D Voi apua! Mutta hei…matikka ei ole koskaan ollut vahvuuteni, joten no can do. Kiitos, oli kyllä nappisuoritus mulle tällä kertaa! <3 Täältä selvittelen vauhtia on hyvä sivu nimenomaan puolikasta ajatellen: http://www.users.on.net/~klima/rkcalc_hmi.htm -->Half marathon pace calculator

   Poista
  2. Et todellakaan ole yksin :D Toihan on tosi hyvä sivu! Kiva testailla laskurilla sitten mitä vois sieltä HCR:ltä tulla tulokseksi. Alle 2h tietty tavoite, vaan kuinka paljon... sen näkee keväällä :) Onnea vielä tuosta PB:stä <3

   Poista
 7. Onnea ennätyksestä!! :)) On se kyllä mahtava fiilis!! Itse juoksin maratonia siellä ja tavote oli 4:00 (edelliset 4.07:51 ja 4:20:51 ja niinhän se onnistuikin ja vielä vähän paremmin 3:55:45! :) kyllä oon niiiiiiiiiin tyytyväinen!! :) Näin sut kun menit vihreellä paidalla ohi! :) tai olin varma että olet sä ja niinhän olitkin :) Oli kyllä tosiaan todella hyvin järjestetty ja kaikki sujui tosi hyvin! Varsinkin se kohta jossa nyt vikalla kierroksella soi se den glider in, niin voimaa sai kummasti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja hei onnea sinnekin!!! :) :) Upeasti olet onnistunut parantamaan aikaa ja kevyesti alle 4 tunnin, toi on kova!! Mulla siintää vielä haaveissa maratonilla tuo neljän tunnin alitus, mutta kyllä mä sen jonain päivänä nappaan! :) Hihiii, olisit huudellut mulle perään jotain! Joo, se oli kyllä kisan huippukohta ne Glider In-bileet!! :D

   Poista
 8. Milloin kilpailun voittaja ratkeaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Saan arvonnan suoritettua huomenna ja olen sitten heti yhteydessä voittajaan sähköpostitse! :)

   Poista
 9. Onnea vielä tätäkin kautta :) Sulla on loistava asenne juoksua ja muita kohtaan, just noin sen pitääkin mennä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Päivi!! :) Alan itkeä tällaisista kommenteista :D <3 Ihana, kiitos!

   Poista
 10. Onnea vielä täältäkin. Näitä sun raportteja on tosi kiva lukea ja tuli taas himo lähteä juoksemaan! :D toivottavasti saan itse kirjoittaa parin viikon päästä yhtä onnellisen postauksen Kaarinan jälkimainingeista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista!! :) Jee, hyvä jos tuli juoksuhimo ja mahtavaa, että innostuit lähtemään sinne Kaarinaan! Mulla jää se takaportti nyt käyttämättä,mutta ehkä nämä 3 puolikasta syksylle riittää ;) Hyvää valmistautumista ja tsemppiä, hengessä mukana!! :)

   Poista
 11. Vautsi, onnea enkasta :) Pirtsakka rapsa! Juoksu on vaan niin parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Soile!! :) Tosi kiva kuulla, että rapsa oli mukavaa luettavaa! Ja jep, olen niin samaa mieltä! :) Onneksi täällä saan hehkuttaa juoksua just niin paljon kuin haluan! ;) Kivaa viikkoa sinne!

   Poista
 12. Onnea ihan hirveesti! Mä sain tänään postissa Helsinki Half Marathon paidan. Alko jo kevään juoksut tulvahtaa mieleen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Henna!! :) Jee, hyvä, että siellä on jo kevään/kesän tavoitteet vähitellen mielessä! Ne auttaa kyllä jaksamaan läpi pimeän talven!! :) Tuuthan HCR:lle myös? :)

   Poista
 13. Hieno raportti, Karkki! Pidin erityisesti tuosta alkuosuudesta, toisten tsemppaamisesta ja yhteisöllisyydestä. Sä olet tsempannut mua monet kerrat. En varmasti olisi ilman sua saavuttanut juoksussa sitä, mitä olen tähän mennessä saavuttanut, tai saanut lajista niin paljon irti kuin olen saanut. Jaksat aina kannustaa muita, joten ansaitset myös oman kannustuksesi!

  Olit selvästi valmistautunut hyvin ja laatinut selkeän strategian. Oli kiva lukea noita sun kilsa-aikoja ja reflektiota juoksusta. Ne on omanlaisiaan ikimuistoisia matkoja, joita on mukava taltioida.

  Mulla on ollut HCM:n jälkeen samanlainen fiilis juoksun suhteen kuin varmaan sulla Tukholman jälkeen ja vähän nytkin. Kun saa ison tavoitteen alta pois, on kiva keskittyä joksikin aikaa vähän muuhun. Toki nytkin tulee juostua, mutta en stressaa siitä, kuinka usein ja kuinka pitkästi. Välillä on hyvä panostaa muihinkin liikuntaharrastuksiin, vaikka vähän juoksun kustannuksella. Mullakin on ensi vuoden osalta jo tullut fiilis, että puolikas olisi kiva käydä juoksemassa - mielellään myös uusi ennätys uudella minuuttikymmenluvulla! :)

  - Jonde

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Mua alkoi itkettää jo kun luin ton ekan sun kappaleen! oot ihana! Kiitos! :) Jep, oon samoilla linjoilla tuon kanssa, että välillä on hyvä tehdä muitakin juttuja, jotta juoksusta osaa taas nauttia vielä lisää! Sekä kroppa että mieli kaipaa palautumista. Ihan huippua, että olet jo alkanut miettimään ensi vuoden tavoitteita!! Mulla ois sulle hyvä puolikas suunnitelma mielessä, mutta laitellaan siitä viestiä vaikka fb:ssä. Palataan <3

   Poista
 14. Onnittelut ennätyksestä! Tosi kiva raportti!

  VastaaPoista