keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Liikunnallinen vauvavuosi: katsaus vuoden 2016 liikuntatavoitteisiin

Vuosi 2016 lähestyy loppuaan ja on kiva tehdä katsauksia kuluneeseen vuoteen. Mulla on ollut tapana viime vuosina asettaa vuoden alussa joitakin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita ja niin tein tänäkin vuonna tässä postauksessa. Vuoden lopussa on kiva palata asetettuihin tavoitteisiin, käydä ne läpi ja katsoa, mitkä onnistuin saavuttamaan ja missä jäi parannettavaa. Vuosi 2016 oli ihana (ja raskas) vauvavuosi, mutta samalla itselleni todella hieno liikuntavuosi ja matka raskauden jälkeen takaisin "omaan kroppaan". Vuoden alussa asettamani tavoitteet ovat auttaneet tsemppaamaan eteenpäin ja koen, että järkevien tavoitteiden asettaminen on aina hyvä keino motivoida itseään. Tässä tulee vuoden 2016 liikuntatavoitteet ja pohdinnat siitä, miten niissä onnistuin tai epäonnistuin. Mielelläni kuulisin myös teiltä teidän liikuntavuodesta, joten kommenttiboksissa on sana vapaa! :) 


Tavoite: Saada kroppa takaisin hyvään fyysiseen kuntoon raskauden jälkeen ja pudottaa vielä jäljellä olevat raskauskilot (7kg) järkevästi liikuntaa lisäämällä ja ruokavaliosta herkkuja vähentämällä. 


"Oman kropan" saaminen takaisin raskauden jälkeen oli yksi tämän vuoden isoimmista liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvistä tavoitteista. Raskausherkuttelu toi itselleni melko reilusti raskauskiloja (20kg) ja Islan syntymän jälkeen jatkoin loppuvuoden herkuttelulinjalla. Tammikuun alusta halusin käynnistää #mammakuntoon projektin toden teolla, sillä en viihtynyt enää omassa kropassani ja halusin palata terveellisemmän syömisen ja liikunnan pariin, jotta olo paranisi. Olen kirjoitellut vuoden aikana projektista monia kertoja, mutta todettakoon, että raskauskilojen pudottaminen vei itseltäni puolisen vuotta, mutta vasta noin vuosi synnytyksestä tunsin olevani takaisin "omassa kropassani". Säännöllinen liikunta, 80/20-"sääntö" syömisten suhteen, kärsivällisyys ja armollisuus omaa kroppaa auttoivat saavuttamaan tämän tavoitteen! :) 

Lisää aiheesta esimerkiksi näissä postauksissa:

Kesää Houstkärissä 


Tavoite: Päästä takaisin säännölliseen treenirytmiin ja yhdistää se uuteen elämäntilanteeseen pienen vauvan äitinä. Tämä tarkoittaa vaunulenkkeilyä, jumppaamista päikkäriaikoina, kotitreenejä ja juoksulenkkejä silloin, kun lapsenvahti/isukki on saatavilla. 
Tässä olen onnistunut mielestäni erittäin hyvin. Äidiksi tulon jälkeen treenaamiseen on toki ollut huomattavasti vähemmän aikaa, joten olen tämän vuoden aikana tullut tutuksi lyhyiden ja napakoiden treenien kanssa ja välillä myös teen treeniä pitkin päivää. Kyykkyjä siellä ja punnerruksia täällä. Jossain välissä vaikkapa 5 minuuttia vatsoja, kun lapsi leikkii palikoilla vieressä. Säännöllinen treenaaminen on itselläni onnistunut kotitreenien ja juoksun muodossa. Olen todennut, että kotona treenaaminen on tosiaan oma juttuni ja siinä on auttanut suuresti treenaakotona.com*, sosiaalisesta mediasta ja Youtubesta löytyvät treenit. Olen vuoden aikana myös tullut aika hyväksi tekemään itselleni circuit-treenejä kehonpainolla, joten valinnanvaraa riittää. Juoksulenkkejä olen tehnyt vuoden aikana niin rattaiden kanssa kuin itsekseni. Iso kiitos säännölliseen treenirytmiin pääsemisestä kuuluu toki myös miehelleni, joka on kannustanut liikkumaan ja vahtinut lasta omien lenkkieni/treenieni aikana. Tärkeätä on myös toki oma motivaatio liikkumiseen ja se, että uskon vakaasti siihen, että kun liikun, voin paremmin ja olen myös paljon mukavampi ja kärsivällisempi äiti. (*mainoslinkki)

Lisää voit lukea esimerkiksi näistä postauksista:
Matkalla Minimarathonin lähtöön elokuussa

Vaunujumppaa mökillä 
Tavoite: Säilyä terveenä ja ilman loukkaantumisia. Tämä edellyttää järkevää paluuta juoksun pariin, hyvän lihaskunnon ylläpitämistä ja savuttamista. Riittävää lihashuoltoa. 
Tässä myös tavoite, jossa olen onnistunut hyvin tämän vuoden aikana. En ole kärsinyt loukkaantumisista enkä ole juurikaan ollut kipeänä lukuunottamatta kolmea vatsatautia keväällä lyhyen ajan sisällä. Toisaalta olen juossut määrällisesti aika vähän, mutta uskon löytäneeni itselleni sopivat määrät juoksun suhteen ja tiedän hyvin, etten ole määräjuoksija. Se ei haittaa, sillä pienemmilläkin kilsamäärällä pärjää hyvin ja siitä kertoo se, että enkat paranee kuitenkin. Uskon myös, että kroppa on lihaskuntoon keskittymisen myötä paremmassa balanssissa kuin joskus aikaisemmin, mikä myös ehkäisee loukkaantumisia. 

Kotijumppaa

Tavoite:Päästä takaisin juoksukuntoon ja osallistua vuoden aikana juoksutapahtumiin, joista kevään selkeä tavoite on ainakin juosta puolimaraton vuoden tauon jälkeen HCR:llä 2016.
No tämä on toteutunut kyllä, paremmin kuin hyvin. Juoksun pariin palaaminen raskauden jälkeen onnistui todella hienosti (lisää voit lukea omasta kokemuksestani tässä postauksessa: Kokemukseni juoksun aloittamisesta raskauden ja synnytyksen jälkeen) ja lisäksi olen päässyt vuoden aikana juoksemaan monissa juoksutapahtumissa. Kirjoittelen vuoden juoksukohokohdista vielä erillisen postauksen, sillä niitä oli paljon! :) Mainittakoon tässä kuitenkin vuoden ensimmäinen puolimaraton HCR 2016, joka oli ensimmäinen puolimaratonini vauvan syntymän jälkeen ja viimeinen eli Vantaa 2016, jossa juoksin nykyisen puolikkaan enkkani 1:46:21.
Tavoite: Juosta ainakin yhdessä polkujuoksutapahtumassa vuoden aikana.
No niin, sitten päästään niihin tavoitteisiin, jotka eivät toteutuneet! :D Tämä tavoite tosiaan jäi hieman taka-alalle, kun keskityin katukisoihin, mutta taidan siirtää tämän (taas) ensi vuodelle, jos vihdoin pääsisin polkujuoksutapahtumaan! 
Tavoite: Pysyä aktiivisena arjessa ja ulkoilla päivittäin.
Tämäkin tavoite on toteutunut. Koiraperheen arki on aika aktiivista väistämättä, mikä on kyllä hyvä asia. Vaunulenkkeiltyä tulee koiran kanssa päivittäin 1-2 kertaa ja muutenkin vauvan/taaperon perässä viilettäminen tekee arjesta varsin aktiivista. Epäaktiivisinta aikaa on yleensä Islan päikkäriaika, jolloin istun melko usein koneella joko tekemässä töitä tai blogihommia.  

Tavoite: Olla vertailematta itseäni muihin treenimäärissä ja etenkin juoksun suhteen. Muistaa, että aloitan ihan alusta ja hyväksyä se. Ja muistaa, että maltti on valttia. 
Huh, tämä on ollut ajoittain hankala tavoite toteuttaa, mutta olen yrittänyt parhaani ja mielestäni suurimmaksi osaksi onnistunutkin. Olen todennut, että toisiin vertaileminen ei usein tuo itselleni hyvää fiilistä, joten sitä ei kannata tehdä. Jokaisella on ne omat haasteensa, vaikka ne eivät näkyisi ulospäin. Eniten paineita aiheuttaa välillä some, mutta sitten on parasta vain sulkea se (etenkin Insta) ja palata sinne hakemaan hyvää fiilistä, kun on saanut omat tyhmät ja turhat fiilikset ensin karistettua pois. 

Tavoite: Nauttia liikunnasta ja olla ottamatta siitä stressiä. Liikunnan tulee antaa enemmän kuin ottaa. Jos joku treeni jää väliin, ei maailma siihen kaadu. 
Ahh, ihanaa sanoa, että bingo! Liikunta on parasta omaa aikaa, stressinlievittäjää, olon parantajaa, hyvän fiiliksen tuojaa jne. Se vain on tärkeä osa elämää ja osaan todella arvostaa sitä, että voi ja saa liikkua! :) En myöskään jaksa stressata liikuntamääristä, vaikka myönnänkin, että ärsyynnyn, jossen pääse liikkumaan aika paljonkin. Tämä on kuitenkin sellaista hyvää ja normaalia liikuntariippuvuutta, joten ei hätää! ;)


Onni on juokseminen <3

Tavoite: Juosta vähintään 10 uudessa paikassa! Tämä tarkoittaa joko kokonaan uutta paikkakuntaa tai kotipaikkakunnalla uutta lenkkireittiä. Vaihtelu virkistää eikä sitä koskaan tie minne tie vie...ja tavoite: juosta mahdollisimman moneen auringonlaskuun ja auringonnousuun! <3
Jaahas, sitten menee taas osastoon, ei toteutuneet tavoitteet. Tänä vuonna on tullut tallattua aika pitkälti tuttuja lenkkipolkuja ristiin rastiin enkä kovin moneen auringonnousuun tai laskuun ole päässyt juoksemaan, mutta ehkä ensi vuonna ;)

Sellaisia oli tämän vuoden liikuntatavoitteet..mitäköhän sitä keksisi ensi vuodelle? Onko teillä jo ensi vuoden tavoitteet mielessä? Ja haluaisin myös kuulla, että asetitko itsellesi liikuntatavoitteita vuodelle 2016? Kerro yksi tai useampi tavoite joka on toteutunut/ei ole toteutunut? 

Ja pps. nyt oikein rohkaisen teitä kommentoimaan, jotka ette ole vähään aikaan kommentoineet..mulla on useampikin teistä mielessä, ja ikävä teidän kommentteja! <3 

Ihanaa joulunodotusta! <3

-Karoliina

25 kommenttia:

 1. Moikka! Olipa kiva postaus😃 Itselläni ei ollut tälle vuodelle tavoitteita koska innostuin vasta alkuvuodesta (uudestaan) juoksusta, mutta ensi vuonna olisi eka puolimaraton edessä! Olen siitä kyllä ihan täpinöissäni ja tavoite on siis päästä koko matka juosten maaliin 😊 Tietysti nyt sitten polvi kipeytyi ja se vetää vähän mieltä matalaksi, mutta eiköhän tästäkin selvitä! Joulun odotusta myös sinulle!

  T. Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Terhi, kiitos kommentista ja kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta! :) Tätä oli kiva myös kirjoittaa! Voi vitsi miten kivaa (ja jännää!), että sulla on eka puolikas edessä ensi vuonna!! Missä aiot sen juosta? Ihan mahtavaa!! Voi harmi sitä polvea, oletko muistanut rullailla ja venytellä myös? Monet polviin liittyvät kivut saattaa oman kokemukseni mukaan johtua it-jänteen kireyksistä (eli reiden ulkosivut!) tai pakaralihaksien heikkoudesta, joten nyt rullailemaan it-jänteet auki/hierontaan ja jumppaamaan pakaroita vahvemmaksi! :) Kummankaan tekemisestä ei varmasti ole haittaa, vaikkei ongelma lopulta niissä olisikaan. Toivottavasti polvi tulee kuntoon pian! Hyvää joulua sinne! :)

   Poista
  2. Moikka! Puolikas, joka olisi tarkoitus juosta, on Hcr toukokuussa 😃 Ja olen kyllä rullaillut & venytellyt mutta en ilmeisesti tarpeeksi! Lihaskuntoakin voisi aina parantaa, joten toivotaan että näillä eväillä saan kivut kuriin😃 -Terhi

   Poista
  3. Jee, HCR on varmasti kiva eka puolikas! :) Toivottavasti saat polven kuntoon pian!

   Poista
  4. Jee, HCR on varmasti kiva eka puolikas! :) Toivottavasti saat polven kuntoon pian!

   Poista
 2. Ensi vuoden tavoitteet ovat postausta vaille valmiit.:) Vilme vuoden tavoitteista ainakin ultrajuoksukisaan osallistuminen onnistui vaikka loppuun asti en juossut niin silti matkasta tuli yli maratonin mittainen johon olen tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Susanna! :) Jep, hienosti juoksit ultramatkan kuitenkin!! Mielenkiinnolla luen sun uusia tavoitteita tälle vuodelle, kun julkaiset postauksen! Hyvää joulua sinne! :)

   Poista
 3. Moi! Tällaisia "yhteenvetopostauksia" on kyllä aina kiva lukea! Itselläni tämä taisi olla juoksun suhteen se aallonpohja ensin loukkaantumisen ja sitten täysin pieleen menneen puolikkaan (johon olin tähdännyt kaikki tavoitteeni ja panokseni) johdosta. Mutta jos jotain opin niin ainakin sen saman mistä sinäkin jo yllä puhuit: juoksumäärät ovat yksilöllisiä. Ei siis pitäisi vertailla itseään muihin...
  Mutta jospa ensi vuosi olisi sitten jo hieman valoisampi tällä saralla!
  Ja hei, hyvää joulua!

  http://bluefull.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moira Essi! Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta! Itsellenikin oli sitä kiva kirjoittaa ja muistella tämän vuoden liikuntajuttuja! :) Voihan harmi, että sulla oli aallonpohjalla käynti juoksun suhteen...sellaista se välillä on! Itselläkin edelleen hyvässä muistissa pidempi loukkaantuminen 3 vuotta sitten. Kävin itseasiassa lukemassa sun postauksen Kuopio maratonilta. Jossei muuta niin ainakin varmasti tarttui oppia mukaan matkaan siitä tapahtumasta, vai mitä? :) Varmasti seuraava puolikas menee oikein hyvin, jos noudatat omia vinkkejä, mitä olit listannutkin! Ja tosiaan, juoksumäärät ovat tosi yksilöllisiä. Ei kannata vertailla muihin, vaan löytää se omalle kropalle ja omaan elämään sopiva määrä! Parempaa juoksuvuotta 2017 siis sinne ja oikein hyvää joulua! :)

   Poista
 4. Sulla meni kyllä hyvin vauvavuoden ja liikunnan yhdistäminen. Hienoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moii Tanja, ihanaa kun kommentoit!! :) Missä oot ollut??? (Varmasti kiireisinä muualla kuin blogimaailmassa!:)) Joo, olen kyllä tyytyväinen, että meni hyvin ja toivottavasti jatkuu samaan malliin! Hyvää joulua sulle ja teidän perheelle! :)

   Poista
 5. Moi!

  Olipa kiva postaus ja hienosti olet päässyt tavoitteisiisi. Meillä ei ole vielä lapsia, mutta on ihanaa lukea, että liikkuminen onnistuu noin hyvin vauvavuonnakin. Ja miksipäs ei onnistuisi, kun tahtoa ja intoa riittää! :)

  Kirjoittelin joskus syksyllä, että itselläni on juoksun suhteen menossa kausi, ettei oikein kiinnosta. No nyt taas juoksu innostaa ja kulkee! Ihan mahtava fiilis <3 Toki muutkin lajit (etenkin lihaskunto) kulkee edelleen mukana. Sun tekstiä lukiessa tulikin mieleen, että ehkä voisin listailla joku päivä joululomalla itselleni liikuntatavoitteita ens vuodelle :)

  Ihanaa joulun aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Laura, kiitos kommentista ja kiva, että tykkäsit postauksesta! :) Joo, se oli itseasiassa mun yksi suurimpia pohdinnan aiheita ennen vauvan tuloa, että miten käy kaikille omille harrastuksille ja muuttuuko koko oma identiteetti äidiksi tulon myötä, mutta onnekseni olen pystynyt edelleen jatkamaan omia liikuntaharrastuksia ja bloggaamista, toki lapsen ehdoilla. Se on mielestäni tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta! <3 Jes, hienoa, että siellä juoksu kulkee nyt ja lihaskuntotreenit myös! Ja jep, ehdottomasti kannatan tavoitteiden asettamista! Itsekin aion jotain asettaa, pitää vain miettiä että mitä! Hyvää joulua sinne myös! :)

   Poista
 6. Heippa!

  Kiva postaus. Samankaltaisia mietteitä minullakin on ollut tämän vauvavuoden aikana -jota on itse asiassa enää 3 kk jäljellä, kun neiti on nyt jo 9 kk vanha. (En käsitä miten tämä aika menee näin nopsaan.) :D Juoksu ja kotitreenit ovat tosiaan hyvin yhdistettävissä vauva-arkeen. On kyllä mahtavaa löytää täältä blogimaailmasta muitakin juoksukoukussa olevia pienten lasten äitejä! :) Blogisi innoittamana aloitin muuten keväällä jumpat juoksun ohella Treenaakotona.comin parissa, on ollut mahtavaa huomata kuinka vastaanottavaisesti lihaskunto, etenkin keskivartalo, on lähtenyt palautumaan raskauden jälkeen! Kotitreenit ovat tulleet täällä kyllä jäädäkseen. PS. Oletko harkinnut täyden maratonin juoksemista? Veikkaan että menisit kevyesti alle neljän tunnin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Laura! Kiitos kommentista ja kiva, että tykkäsit! :) Vauvavuosi menee kyllä tosi nopeasti! Samanlaisia fiiliksiä oli mullakin, että miten tämä aika voi mennä näin nopsaan! :) Hei, tosi kiva myös kuulla, että olet myös tykännyt treenaakotona.comista ja sielläkin nautitaan kotitreeneistä! Ne on kyllä ihan parhaita tässä vauva/taaperoarjessa! Niin nopeita tehdä, mutta kuitenkin tehokkaita! :) On mulla ollut maraton kyllä mielessä useampaan kertaan, ja haluaisin juosta sen kyllä...mutta en ole varma haluanko treenata maratonille. Maratontreenit, etenkin pitkikset vie tosi paljon aikaa ja on aika uuvuttavia, joten en ole ihan varma onko musta siihen tässä elämäntilanteessa. Täytyy pohtia! Se alle 4 tunnin mara kyllä on tavoitteena jossain kohtaa! :)

   Poista
 7. Hei olipa kiva postaus! Ja mahtavaa, miten olet päässyt noin hienosti tavoitteisiin. :) Upeeta! Ensi vuonna sitten se polkujuoksukin ;) Mun piti palata ihan ensimmäisiin postauksiini katsomaan, olinko asettanut joitakin tavotteita.

  "Tahdon ainakin retkeillä, polkujuoksennella, uida avovedessä, patikoida tuntureilla, istua nuotion loimussa, kuunnella luonnon ääniä ja ihailla luonnon kauneutta.. Haluan pysähtyä katselemaan ja kuuntelemaan. Nauttimaan." Todellakin. Näitä juttuja saavutettu.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! :) Haha, jep..ensi vuonna se polkujuoksutapahtuma todellakin! Enää en voi siirtää sitä! :D Ja Ahh, ihanaa..oot tosiaan saavuttanut sun tavoitteesi tänä vuonna! Ihania juttuja! <3

   Poista
 8. Ootpa todella hyvin liikkunut vauvavuotena! Varmasti auttanut jaksamaan arjessa paremmin :) liikuntatavoitteita en ole vielä ensi vuodelle asettanut, mutta puolikkaat ois tarkotus juosta ainakin hcr:lla ja Paavossa :) hyvää joulua ja kiitos inspiroivasta blogista! <3

  Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle Marianne kommentista ja ihana kuulla, että saat täältä inspiraatiota! <3 Hyvältä kuulostaa sun suunnitelmat puolikkaiden suhteen! :) HCR:llä mäkin varmasti taas mukana! Hyvää joulua sinne! :)

   Poista
 9. Kauniita kesäkuvia...ei voisi uskoa
  nyt joulukuun pimeydessä että vielä voisi
  olla noin valoisaa kun kevät koittaa :)
  On sen verran säkkipimeää ulkona...
  Pitäs osata nauttia kesästä silloin kun se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Suvi! Kiitos! :) Ja niinpä! Ei tässä pimeyden keskellä uskoisi, että noinkin valoisaa voi olla. Mutta kyllä se sieltä taas tulee ja kesää kohti mennään jo! :) Hyvää joulua sinne!

   Poista
 10. Vautsi Karoliina! Todella hieno juoksuvuosi ja paluu liikunnan pariin :) Oot sä melkoinen mimmi <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Hanna! ♡ On kyllä ollut hyvä vuosi ja innolla odotan tulevaa! :)

   Poista
 11. Upeen ihailtava vuosi sulla liikunnan parissa, näytät hyvää esimerkkiä! :) Mulla oli tavoitteena juosta maraton, ja sen tein huhtikuussa Helsinki Spring Marathonilla! Vaikea vieläkään sisäistää asiaa :D Se oli kyllä aivan uskomaton kokemus, itku tuli jo loppusuoralla :,) Lisäksi olin juoksemassa Helsinki Half Marathonia kaverin kanssa, joka osallistui ensimmäiselle puolikkaalleen. Oli hienoa olla osana toiselle niin tärkeää matkaa - itselläkin ensimmäisestä puolikkaasta oli takana silloin vasta vuosi :) Juoksut on jatkuneet säännöllisinä pitkin vuotta, mutta jonkinlainen takin tyhjennys se eka mara kyllä oli siinä mielessä, että mitään järjestelmällistä suunnitelmaa vaativaa isompaa tavoitetta en ole vielä asettanut vaan juossut ihan vaan hyvin voidakseni. HHM kyllä koittaa taas kesäkuussa, mutta jotain aion ehdottomasti sen lisäksikin keksiä! Ehkä se suuren liikuntatavoite antaa odottaa itseään siksikin, että ajatukset on menneet aika pitkälti helmikuussa koittavissa häissä ;) Niihin onkin kiva tiristellä vielä nämä loput viikot lenkkipoluilla ja kotijumpassa! :P

  Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Piia, kiitos kommentista! :) Tosi kiva lukea sun juoksukokemuksista tänä vuonna!! Paljon onnea ekasta maratonista!! Ymmärrän hyvin tuon takin tyhjenemisen maran jälkeen, mulla on ollut ihan samoja kokemuksia. Maralle treenaaminen on usein niin intensiivistä, että sen jälkeen kaipaa vähän taukoa tai ainakin kevyempää höntsäilyä! :) Mutta paras vain ottaa se aika ja kyllä se juoksumotivaatio sieltä taas löytyy! Ja voi vitsi, siellä onkin jännät ajat sitten edessä ennen häitä! <3 Paljon onnea jo etukäteen ja hyvää uutta vuotta!

   Poista