perjantai 21. elokuuta 2015

Baby update 3: 30 viikkoa!

Heippa! Perjantain kunniaksi täällä olisi tiedossa hieman vauvajuttuja eli Baby update 3! Viimeksi kirjoittelin vauvakuulumisia raskausviikolla 25 eli viitisen viikkoa sitten. Ja pakko taas sanoa, että mihin tämä aika menee??! Se lentää ihan oikeasti! Tällä hetkellä mennään siis viikoissa 30+4 eli reippaasti viimeisen kolmanneksen puolella. Jälkeenpäin täytyy sanoa, että raskauden toinen kolmannes eli viikot 13-27 olivat kaiken kaikkiaan hyvää aikaa (tai sitten aika kultaa muistot, heh..). Tunsin oloni pääosin normaaliksi, pystyin liikkumaan ihan mukavasti, syöminen oli myös varsin normaalia ja säännöllistä (eli söin paljon terveellistä ruokaa + hieman enemmän herkkuja kuin ennen raskautta) ja olo oli muutenkin suurimmaksi osaksi hyvä. 


Kuva raskausviikolta 26
Kuten aikaisemmin kirjoittelin niin kolmannelle kolmannekselle hyppääminen on hieman jännittänyt, koska ajattelin, että alkaako se alamäki vointien suhteen sitten nyt..No ei ainakaan vielä ole alkanut vaan hyvin täällä porskutetaan edelleen, kun muutama viikko on kolmatta kolmannesta takana! :) Vielä tässä kuitenkin varmasti ehtii tahti hidastumaan moneen otteeseen, mutta nautitaan nyt niin kauan kuin tuntuu, että energiaa riittää eikä kroppaa pahemmin kolottele tai ainakin ne pienet kolotukset saa pysymään hallinnassa. 

Kuva tältä viikolta, reippaana lähdössä kävelylenkille! ;) 

Kävin tosiaan neuvolassa viimeksi elokuun alussa, jolloin raskausviikkoja oli kasassa 28. Kaikki vaikutti silloin olevan hyvin sekä vauvalla että itselläni. Vauvan sydänäänet olivat hyvät ja ilahduttavaa oli, että lisärauta oli tehonnut ja hemoglobiini noussut takaisin normaalille tasolle. Nyt jälkeenpäin olen kyllä huomannut lisäraudan ottamisen vaikutuksen siinä, että en ole päivisin enää yhtä väsynyt kuin esimerkiksi heinäkuussa, jolloin teki mieli ottaa päikkäreitä joka päivä. Viime aikoina on selvitty lähes ilman päikkäreitä, mutta tilaisuuden tullen nautin niistä kyllä edelleen! Toinen mielestäni ilahduttava juttu neuvolassa oli se, että painonnousuni tuntuu hieman tasaantuneen, sillä edellisellä kerralla neuvolassa kesäkuun lopussa tuntui että paino vain nousi nousemistaan. Kenties nyt aletaan olla siinä pisteessä, että kroppa on kerännyt tarvitsemansa lisäpainon ja enää tulisi vain se vauvan kasvuun liittyvä painonlisäys? Mene ja tiedä, mutta enää se lisääntynyt paino ei juurikaan mietitytä vaan myös henkinen puoli on päässyt painon nousuun mukaan. 


Kävin neuvolasta seuraavana päivänä myös sokerirasitustestissä ja täytyy sanoa, että ne pelottelut, mitä siitä olin kuullut osoittautuivat kyllä omalla kohdalla ihan turhiksi. Sokerirasitustestiä ennen pitää siis paastota (olla syömättä) 10-12h ja sen jälkeen mennään verikokeeseen, jonka ottamisen jälkeen juodaan "sokerilitkua" kaksi mukillista, odotetaan tunti ja otetaan seuraava verikoe ja odotetaan taas tunti ja tehdään vielä viimeinen verikoe. Sokerirasituksen aikana ei saa syödä eikä juoda muuten kuin kostuttaa suuta vedellä tarvittaessa. Eniten itseäni jännitti tuo paasto, ja sen vaikutukset omaan  omaan oloon, mutta illalla syöty tuhti iltapala ennen "paaston" alkua auttoi kyllä tosi paljon eikä aamulla ollut mitään ongelmia. Peloteltu sokerilitku maistui tämän maratonaarin mielestä samalta kuin todella huonosti laimennettu urheilujuoma, nams nams, sinne meni ja helposti. Ainoa ongelma sokerirasituksen suhteen on, että en vieläkään tiedä tuloksia eli toivottavasti niiden suhteen ei tule negatiivista yllätystä neuvolassa ensi viikolla. En löytänyt omia tuloksia esimerkiksi omaneuvolasta tai kantapalvelusta enkä ole saanut ohjeistusta soittaa niistä neuvolaan. Ensi viikolla siis viisaampana asian suhteen ja toivotaan, ettei raskausdiabetes diagnoosia tule ja jos tulee niin sitten eletään sen mukaan. 


Mitä tulee liikuntaan ja ruokavalioon niin kolmannen kolmanneksen suhteen tavoitteena on tosiaan pysyä mahdollisimman aktiivisena kroppaa kuunnellen. Viime aikoina reippaat kävelylenkit ja lihaskuntotreenit ovat olleet suosikkitreenimuotoja. Ruokavalion olen pyrkinyt pitämään loman jälkeen muodossa viikot terveellisemmin ja herkuttelut sitten viikonloppuisin, ja se on toiminut varsin hyvin. Liikunnalla ja ruokavaliolla haluan myös pyrkiä pitämään painon aisoissa, ettei turhia lisäkiloja enää tulisi vaan ainoastaan ne, jotka oikeasti "tarvitaan". 

Vauvaan liittyvät hankinnat ovat edelleen aikamoisessa vaiheessa täällä ja niiden suhteen pitää kyllä ryhdistäytyä pian! Toivottavasti en sano tätä samaa seuraavan updaten kohdalla, haha! :) 

Loppuun vielä tämänhetkinen masukuva! En voi uskoa, että ennen kesää jo mietin, että masu on iso ja se näkyy niiiiiin selvästi. Heh! Nyt vasta taidetaan olla siinä kohtaa, että masu oikeasti selvästi kasvaa viikko viikolta. 


Tässä kaikki aikaisemmat baby updatet ja raskauteen liittyvät postaukset, jos ne kiinnostaa:


Mitä teille muille raskaanaoleville kuuluu? Miten koitte sokerirasituksen? (Edited: Ja tietysti kuulen myös mielelläni kuulumisia teiltä muiltakin sieltä ruudun takaa! :)) Ihanaa viikonloppua kaikille, nauttikaa kesäkeleistä! <3 

-Karoliina 

Seuraa Instagramissa / Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä

8 kommenttia:

 1. Kommentoin vaikka en ole raskaana :) Ihana vatsa, tulee vauvakuume! Susta huokuu hyvä olo :)

  Mulla oli se sokerirasitus aikanaan myös aika helppo keikka, tokan litkun jälkeen tuli heikko olo mutta se meni ohi aika nopeasti ja sain puhtaat paperit :) Oli kiva käydä sen jälkeen kunnon aamupalalla :) Tiedättekö jo lapsen sukupuolen? Tykkään itse arvailla vatsan muodosta ja oon lähes aina osunut oikeaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kommentoit! :) Korjasinkin tohon tekstiin, että saa mielellään muutkin kommentoida, kuin raskaanaolevat!! Ja voi kiitos kehuista, viime aikoina on kyllä ollut tosi hyvä ja energinen olo! :) Sanotaan näin, että saatiin rakenneultrassa vahva arvio sukupuolesta eli tiedetään se kyllä (ellei arvio sitten mene metsään), mutta luulen, etten sitä täällä vielä kerro! ;) Kuulisin kyllä mielelläni sun veikkauksen! :) Ihanaa viikonloppua Krista!

   Poista
 2. Todellakin sokerirasitus jäi kokemuksena kauaksi niistä kertomuksista mitä olin kuullut. Aika moni geeli hakkaa sen juoman mennen tullen. ainoa mikä oli kamalaa oli se, että oli varannut ajan 7.30. Kesäloma ja matkaa oli 6 km jonka fillarointiin piti varata aikaa, kun reitti oli outo. Eli se aamuherääminen!

  Kyllä kai sinulle olisi varmaan soiteltu perään, jos arvoissa olisi ollut jotain. Ainakin joillekin on soiteltu ja ovat saaneet ajan ohjaukseen.

  Olet varmaan kuullut paljon tyttömaha kommentteja? :)

  Täällä painoa tullut vasta 5 kg ja sf tipahti keskikäyrältä alakäyrälle. Pitäisi kyllä panostaa syömiseen. Vkolle 20 skarppasin kaikessa, mutta lomalla pääsi homma retkahtamaan. Ja nyt menossa toinen peräkkäinen flunssa, joka ei varsinaisesti lisää ruokahalua.

  Hyvää vointia!
  Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Suvi! Ajattelin ihan samaa, että eiköhän ne sieltä neuvolasta soittaisi, jos arvoissa on jotain häikkää?! Noh, ensi viikolla neuvolakäynnin yhteydessä sitten viimeistään selviää!

   Heh, itseasiassa oon selvinnyt aika vähällä mahakommentoinnilla toistaiseksi, joten ei ole paljon tullut niitä sukupuoliarvauksiakaan! Sä veikkaat siis tyttöä? :) Just tuossa yläpuolella Kristalle kirjoittelin, että saatiin RU:ssa kyllä vahva veikkaus sukupuolesta, mutta taidan pitää (edes sen) vielä salaisuutena täällä! ;)

   Mulla oli sf viime neuvolassa hieman keskikäyrän alapuolella, mutta lähempänä keskikäyrää kuin alakäyrää. Itse oon kuullut, että monilla ruokahalu vähenee kolmannella kolmanneksella, kun ei ole tilaa mihin se ruoka menee, mutta täällä en oo ainakaan huomannut vielä mitään muutosta! :D Oon kyllä niin hyvä syömään..haha! Oli se sitten hyvä tai huono juttu! Toivottavasti sun flunssa paranee pian ja saat taas ruokailuista kiinni myös!! Ehkä tää lämpökin vaikuttaa siihen, ettei maistu? Hyviä vointeja sinnekin ja kivaa viikonloppua! :)

   Poista
 3. Ihanaa, että olet voinut niin hyvin ja pysynyt energisenä. Kaikkea parasta myös loppuraskauteen. Huih kun aika tosiaan rientää. Ei ole kauaa enää kuin pieni on jo maailmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satuu! <3 Aika tosiaan menee ihan hurjaa vauhtia! :) Toivottavasti pikkunen pysyy kyydissä vielä reippaasti lokakuun puolelle ainakin! Halauksia ja kivaa viikkoa sinne!

   Poista
 4. Aivan mahtava juttu, että oot pystyny liikkumaan raskauden aikana. :)
  Itse kun olen ollut sen verran kipeä, että jouduin jättämään salitreenitkin jo keväällä pois. Kävelylenkit alkoi olla myös mahdottomia toteuttaa. Kohdun kasvuun liittyviä kipuja, liitoskipuja, jalkojen väsymistä ja turvotusta, rasituksesta on tullut jopa supistelua :( ja epätoivoinen olo kaiken tämän kanssa. Silti olen välillä yrittänyt punttia heiluttaa ja venytellä edes. Veden juontia unohtamatta.
  Jännittää, että paino nousee hurjasti viimeisellä kolmanneksella, kuten monelle tutulle on käynyt. Silloin se turvotus ja paino vasta kuulema iskee toden teolla päälle. Miten sitä sitten jaksaa itsensä kantaa, kun nytkin tekee tiukkaa :O Mulla on sf kokoajan yläkäyrällä, jopa sen yläpuolella. Muutoin kaikki arvot loistavia, sokerirasituksestakin ihan mallioppilaan tulos :D eikä se todella ollut mikään paha rasti, vaikka huono olo hetken olikin.

  Mutta.. vajaa kaksi kuukautta enää (meillä molemmilla) ja saa sen palkinnon syliin, jonka vuoksi on kannattanut tämä kaikki jaksaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, tosi ikävää, että sulla on ollut noin paljon hankaluuksia raskauden aikana eikä liikkuminen ole onnistunut ihan niin hyvin kuin olisit halunnut! Mutta hei, voiton puolella ollaan jo tosiaan molemmat, joten JAKSAA JAKSAA! :) Pääasia, että vauva voi hyvin!! <3 Paljon tsemppiä sinne, kiva kun oot kommentoinut täällä! Vertaistuki ja kokemusten jakaminen tässä kohtaa on mun mielestä ainakin tosi tärkeitä! Kivaa alkanutta viikkoa sinne! :)

   Poista