lauantai 22. huhtikuuta 2017

3 viikkoa puolimaratonille

HCR:lle on tänään tasan 3 viikkoa aikaa! Samalla kutkuttavan jännittävää ja kivaa, mutta toisaalta  mietin, että "apua, en todellakaan ole siinä kunnossa, jossa olin suunnitellut olevani!". Viime aikoina juoksutreenit eivät nimittäin ole kropan jumien takia menneet ihan putkeen  ja takana onkin reilun viikon mittainen juoksutauko, jonka aikana olen keskittynyt lihaskuntoon ja lihashuoltoon lenkeillä kirmaamisen sijaan. Tänään pääsen onneksi taas urheiluhierojan käsittelyyn, joten toivotaan, että siitä on apua ja pian taas kirmaillaan. Tästä lähtien lupaan kuitenkin taas keskittyä enemmän ennakoivaan lihashuoltoon, kuin herätä siihen kunnolla vasta, kun tulee jotain ongelmaa. Tämä taitaa olla asia, jonka yritän oppia aina uudestaan ja uudestaan kantapään kautta.. (irvistys emoji)
Mutta takaisin HCR:ään! Tämän kevään tapahtuma tulee olemaan seitsemäs HCR, jossa olen mukana juoksemassa enkä voisi olla enempää innoissani! (Kaikki HCR raportit löytyy muuten täältä, kuten muutkin kisaraportit). Ajatus koko HCR-viikonlopusta saa aikaan perhosten lentelyä vatsassa, eikä vähintään kevään ensimmäisen puolimaratonin takia, mutta ylipäätään sen, kuinka hauska ja sosiaalinen tapahtuma on tulossa! HCR:llä on tänä vuonna mukana paljon tuttuja ja juoksukavereita, mikä on mielestäni parasta juoksutapahtumissa. Se yhteishenki, fiilistely, toisten kannustaminen, onnistumisista iloitseminen ja tarvittaessa huonompien juoksujen puiminen ja lohduttaminen. Siitä juoksutapahtumissa on ainakin itselleni kyse! <3 Toki se juoksukin on tärkeässä osassa, sillä sitähän sinne mennään tekemään! :DHCR 2015 -salamatkustaja kyydissä! ;) <3Juoksutapahtuman lähestyessä ja jännityksen hiipiessä mieleen, koitan rauhoittaa itseäni ja ajatella, että kisana HCR on yksi muiden joukossa, vaikka isosta tapahtumasta onkin kyse. Ei ole mitään syytä ottaa juoksusta paineita ja juoksupäivänä juostaan päivän kunnon mukaan. Mikä se päivän kunto sitten tulee olemaan? Se on vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa. Yleensä pystyn aika hyvin etukäteen arvioimaan, minkä ajan voin juosta (jos kaikki menee suunnitelmien mukaan), mutta nyt en vielä lähde heittämään arviota. Tiedän varmasti, että enkkajuoksuun ei tässä kohtaa ole mahdollisuutta, sillä vauhtikestävyysharjoitukset ovat jääneet liian vähälle kevään aikana. Toinen syy, miksi en usko pystyväni juoksemaan enkkaa on se, että todennäköisesti keskittyminen ei ole ihan täysin juoksussa HCR-viikonloppuna. Silloin kun haluan juosta oikeasti kovaa itselleni, pitää keskittymisen olla ihan kymppi. Mutta, onneksi kisoja tulee lisää ja HCR toimii niihin hyvänä valmistavana kisana! :) Toivottavasti pääsen tässä pian juoksemaan ja saan muutamia hyviä lenkkejä alle ennen HCR:ää, jolloin arvion tekeminen päivän juoksukunnosta on helpompaa! 

Ennen HCR:ää aion käydä vielä Espoo Iltajuoksussa* juoksemassa 14km kisatreeninä. Edellyttäen toki, että kroppa on juoksukunnossa, mutta uskoisin sen olevan, kun ei mistään isommasta ole kyse kuin jumeista. Onko joku muu tulossa Espoo iltajuoksuun? :) (*Osallistuminen saatu blogiyhteistyön kautta)


HCR 20163 viikkoa puolimaratonille: mitä vielä on tehtävissä?

 • Vielä ehtii juoksemaan 1-2 pitkää lenkkiä. Moni juoksee viimeisen pitkän 2 viikkoa ennen puolikasta ja alkaa siitä "keventelemään" kohti kisaa. Jos puolikkaalle on menossa ensimmäistä kertaa, tärkeintä on, ettei viimeisillä viikoilla harjoitella liikaa, sillä starttiviivalle olisi hyvä astua levänneenä ja juoksuintoa täynnä! Viimeiset viikot eivät siis ole aikaa, jolloin kannattaa ottaa kiinni kevätflunssan takia menetettyjä lenkkejä. Nyt on aika luottaa omaan harjoitteluun, vaikkei se täydellistä olisi ollutkaan ja asettaa kisapäivän tavoite oman nykyisen kunnon mukaiseksi.
 • Pitkien lenkkien lisäksi, vielä ehtii kokeilemaan omaa kisavauhtia lyhyemmillä lenkeillä tai vaikkapa pitkän lenkin lopuksi. Nyt ei ole mitään syytä käydä juoksemassa 21km omaa kisavauhtia. Säästä ne bensat kisaan!
 • Lenkit, joita juostaan viimeisinä viikkoina ennen kisaa, kannattaa olla sellaisia, jotka nostattavat itseluottamusta. Yksi harjoittelun tärkeimpiä tehtäviä on saada juoksija uskomaan omiin kykyihinsä kilpailussa, sillä henkisellä puolella on todella paljon merkitystä puolimaratonilla/maratonilla. 
 • Henkiseen puoleen liittyen, nyt on vielä hyvin aikaa alkaa kuvittelemaan itseään juoksemassa hienoa juoksua ja nähdä silmissään tuuletukset maaliviivan jälkeen. Mikä on se asia, jota ajattelet, kun juoksu alkaa mennä vaikeaksi viimeisillä kilometreilla? Mikä tsemppaa eteenpäin? Mieti nämä etukäteen, sillä harva meistä ei tarvitse tsemppiajatuksia puolimaratonin loppupuolella! ;)
 • Kutsu kaverit ja perhe kannustamaan reitin varrelle. Et todennäköisesti saa mistään niin paljon lisäpontta askeleeseen, kuin rakkaista tyypeistä kannustamassa reitin varrella/maalissa. 
 • Ala pohtimaan vähitellen kisapäivän asua/kenkiä ja testaa ne hyvissä ajoin. Yksi juoksutapahtumien kultaisista säännöistä juoksijoille on, että älä tee kisapäivänä mitään sellaista, mitä et ole aikaisemmin tehnyt/kokeillut. 
 • Edelliseen liittyen; testaa geelit ja urheilujuoma hyvissä ajoin, jos niitä aiot käyttää!
 • Älä laiminlyö lihashuoltoa viimeisinä viikkoina ennen kisaa (kröhöm..), nyt ei ole sen aika kun venyttelyt ja rullailut unohtuu lenkin jälkeen. Varaa vielä vaikka aika urheiluhierojalle, jotta lihakset ovat mahdollisimman vetreinä kisapäivänä. 
 • Myöskään lihaskuntoharjoittelua ei kannata täysin unohtaa viimeisinä viikkoina ennen kisaa. Kovimmat jalkatreenit kannattaa kuitenkin jättää väliin ja keskittyä coren vahvistamiseen. Vahvasta coresta on hyötyä juoksuasennon ylläpitämisessä, kun kroppa alkaa väsyä. 
 • Ala vähitellen suunnittelemaan kisapäivän ruokailuja: mitä aamiaiseksi, syötkö vielä lounaan ennen kisapaikalle lähtöä? Otatko mukaan vaikkapa banaanin/patukan kisapaikalle ja syöt sen 1-1.5 tuntia ennen lähtöä? Mitä juot jne.? Hyvä suunnitelma rauhoittaa mieltä ja tekee valmistautumisesta helpompaa!
 • Jos haluat hifistellä, tee kisapäiväharjoitus etukäteen.   Juokse pitkä lenkki 3-4 aikaan iltapäivällä ja syö sitä ennen samalla tavalla kuin suunnittelet tekeväsi HCR-päivänä. Saat siitä varmasti apua valmistautumiseen ja huomaat mikä toimii ja mikä ei toimi! 
 • Tutustu tapahtuman ohjeisiin ja aikatauluihin, jotta kisapäivä sujuu mahdollisimman jouhevasti!
 • Nauti jo valmistautumisesta! Fiilistele ja iloitse! Jossei kaverit kestä juoksuiloittelua esim. Facebookissa niin siirry Instagramin puolelle fiilistelemään #hcr2017 #helsinkicityrun #juoksu hashtagien pariin! Samanhenkistä porukkaa ja tsemppiä löytyy sieltä!:) 

Jee, kolmen viikon päästä nähdään varmasti monen kanssa! Hyvää valmistautumista ja tsemppiä kaikille viimeisille viikoille kohti HCR:ää! :) 


Ja hei loppuun vielä pieni mainos hyvän asian puolesta! TEAM RYNKEBY järjestää hyväntekeväisyystreenit TWF:llä lauantaina 29.4.2017! Osallistumismaksu on 20 euroa ja treenien tuotto menee lyhentämättömänä Team Rynkebyn kautta syöpäsairauden lasten ja nuorten hyväksi. TFW tarjoaa ilmaiseksi tilat ja valmentajat kolmella salilla. Ovet auki klo 13:30 ja varsinainen treeni alkaa klo 14:00! 
Lue lisää Rynkebyn blogista ja liity Facebook-tapahtumaan! 

-Karoliina 


8 kommenttia:

 1. Voi apua, enää kolme viikkoa - aika on mennyt niin nopeasti! Kiitos vinkeistä viimeisten kolmen viikon varalle, ne tulevat tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika on kyllä mennyt tosi nopsaan!! Tsemppiä valmistautumiseen ja kiva, jos vinkeistä on apua!:)

   Poista
 2. Ihania menneitä kisatunnelmia, ja erityisen hyviä vinkkejä myös tuleville viimeisille viikolle. Kivaa nähdä sitten HCR-huumassa! Toivottavasti eilinen hieronta on auttanut ja keho olisi valmis juoksutreeneihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, niin kivaa, että säkin oot HCR:llä mukana tänä vuonna! <3 Hieronnasta oli apua ja eilen kävin vähän hölköttelemässä illalla, mutta ei kroppa ihan vetreältä tunnu vieläkään, joten hommat jatkuu.. :)

   Poista
 3. Kääk! Tuntuu aina, että tää tulee NIIN nopeesti! 😄😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!! Mutta sähän oot ihan rautaisessa kunnossa, hot mamaa, ei hätää!! ;) <3

   Poista
 4. Tulipa tää teksti hyvään saumaan: juuri eilen mietin lenkillä, milloin juoksisin viimeisen pitkiksen ennen HCR:ää ja muutenkin pohdin viimeisten viikkojen juoksuohjelmaa. Tiedätkö jo, minkälaisia lenkkejä teet kisaviikolla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Johanna, kiva kuulla, jos tekstistä oli hyötyä! :) En ole ihan varma vielä kisaviikon ohjelmasta tällä kertaa, mutta usein olen juossut lyhyet lenkit maanantaina ja keskiviikkona, tiistaina ehkä core-treeniä, to,pe off, jotta jalat on levänneinä ennen koitosta. Toinen vaihtoehto on, että juoksen lyhyet lenkit ti ja to, pe off. Mutta varmasti ainakin perjantain pidän lepopäivänä, en oikeastaan koskaan juokse edellisenä päivänä ennen kisaa ja se sopii mulle! :) Usein se viimeinen lenkki viikolla ennen kisaa on sellainen, jossa teen joitakin vetoja tavoitevauhdilla, jotta pääsen siitä fiilikseen! Tsemppiä valmistautumiseen! :)

   Poista