tiistai 21. elokuuta 2018

Syökö teillä koko perhe samaa ruokaa?

"Syökö teillä koko perhe samaa ruokaa vai teetkö lapselle eri ruokaa?" Tämä on kysymys, jonka olen saanut viime aikoina useamman kerran ja ajattelin siihen vastata hieman pidemmin täällä blogin puolella. Tämä kysymys varmasti juontaa siihen, että postailen Instagramiin kuvia lähinnä omista salaateista ja moni on pohtinut, että mitäköhän se taapero siellä syö, kun äiti syö (vaan) salaatteja! :D 

Äidin ja isin salaatit sekä taaperon "salaatti"

Mutta takaisin tuohon kysymykseen: "Syökö teillä koko perhe samaa ruokaa vai teetkö lapselle eri ruokaa?" Vastaus on lyhyesti: sekä että. 

Etenkin nyt arjen alettua olen taas alkanut tekemään jonkinlaista ateriasuunnittelua, jotta ruokakaupassa tulisi käytyä 2 kertaa viikossa eikä sen enempää. Pyrin suunnittelemaan meidän iltaruuat niin, että söisimme kaikki samaa ruokaa (minä, mieheni ja taapero). Jos meillä on jotain sellaista tarjolla, mistä tiedämme varmasti, ettei taapero pidä (on maistanut aikaisemmin eikä oikein uppoa), niin saatamme valmistaa hänelle jotain muuta, mutta useimmiten syömme kaikki ainakin lähes samaa ruokaa iltaruualla. 

Äidin annos grillikanaa, halloumia, grillivihanneksia ja salaattia

Taaperon versio: täysjyväpastaa, jossa vähän tuorepestoa, kurkkua, porkkanaa ja grillikanaa
"Lähes samaa" tarkoittaa sitä, että melkein kaikki ruuat ovat jollain tapaa muokattavissa syöjän mukaan esillepanon osalta tai lisäten/poistaen jotain. 

Esim, jos me aikuiset syömme grillikanaa, salaattia ja grillivihanneksia, niin taaperolle voidaan laittaa kanaa, jotain kylmiä vihanneksia (ei oikein innostu grillivihanneksista) ja keittää täysjyväpastaa kylkeen. Tai jos esimerkiksi valmistan pasta bolognesea, niin laitan taaperolle spagettia ja paistettua jauhelihaa ilman bolognese-kastiketta, joka ei oikein tällä hetkellä maistu. 

Muokkaan siis taaperon ruokia niin, että ne hänelle mahdollisimman varmasti maistuisivat. Toki toisinaan hänelle annetaan täysin samaa ruokaa kuin meille, jotta pääsee maistamaan uusia juttuja ja tottuu niihin. En jaksa ottaa kovasti stressiä syömisjutuista tai siitä, ettei hän tällä hetkellä pidä jostain. Uskon, että ajan kanssa ne grillivihannekset ja itse bolognese-kastikekin alkaa maistua, jos on maistuakseen. Meillä periaatteena on, ettei mitään ole pakko syödä, jos ei halua, mutta rohkaistaan kyllä maistamaan aina, kun mahdollista. 



Lounaiden kohdalla, jolloin itse useimmiten syön niitä ruokaisia salaatteja toimin ihan samalla tavalla. Muokkaan omista salaattiaineksista taaperolle sopivan version tai hän syö esimerkiksi edellisen päivän illallistähteitä. Usein taaperon lautaselta löytyy lounaalla täysjyväpastaa, jotain vihanneksia sekä proteiininlähde (kanaa/jauhelihaa/lohipyöryköitä/mozarellaa). Taaperon "salaateissa" vaan ruuat ei saa olla "sekaisin" kuten normaalisti salaatissa, vaan ne on aseteltu lautaselle ruuat "vierekkäin". Tämän olen huomannut parhaimmaksi tavaksi toimia hänen kanssaan. Toki lapset ovat erilaisia tässäkin asiassa! :)


Äidin lounassalaatteja

Se, mikä meillä on haasteena ruokien suhteen (ja voisin kuvitella, että monessa muussakin lapsiperheessä) on se, että ruuat tuntuvat toistavan itseään ja tosi usein syödään samoja ruokia! Meillä ei taapero oikein innostu perunasta (paitsi ranskalaisista) ja riisikin on vähän niin ja näin, joten hän syö pastaa tosi usein. Hän rakastaa kanaa ja jauhelihapihviä, mutta kala ei taas uppoa niin hyvin. Iltaisin hän syö aina puuroa, joka on kuulemma hänen "lempiruokaa". Myös lihamakaroonilaatikko on suuri suosikki.  Aamupalalla hän syö tällä hetkellä usein leipää ja hedelmiä/marjoja, välillä kananmunia tai jogurttia. Jos teillä on hyviä suosikkiruokia, jotka uppoavat teidän lapsille tai lähipiirin lapsille, niin kertokaa ihmeessä! Uudet ideat on aina tervetulleita! :) 

Miten teillä, jos on lapsia, syökö lapset aina samaa ruokaa kuin aikuiset vai ei?

Mukavaa viikon jatkoa!

-Karoliina

Seuraa Instagramissa: candyontherun ja candybackinshape / Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä 


4 kommenttia:

  1. Meillä 1v5kk tykkää paahdetuista kikherneistä! On tosi hyviä mustakin? Maistuuko tofu? Puristelee kevyesti mehut ulos ja pannulle. Ja simppelin sormiruokakeittiön kanapötköt couscousilla kelpaa koko perheelle 😁 ja härkistomaattikastike, eli pastakastike mutta korvaa jauhelihan härkiksellä. Myös kananjauhelihamakaronilaatikko oli hitti kun testattiin. Ja leipänä meillä uppoaa myös simppelin mikrobanaanileipänen, myös mutsille jos heittää mustikkaa sekaan.

    Ja joskus ei maistu mikään joten paraskin neuvomaan 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ihan super hyviä vinkkejä kiitos! ☺️
      Pitääkin heittää kikherneitä pannulle ja tofua myös, ja noi kanapötkylät onkin maistuneet, mutta oon unohtanut ne ihan täysin! Härkistä en ole koskaan kokeillut, mutta moni on kyllä kehunut, joten ehkä se pitää nyt testata ☺️Eli kiitos, taas uusia ideoita! 👍

      Poista
    2. https://vegaanihaaste.fi/reseptit/paahdetut-kikherneet

      Nämä 😍 nam! Ja linssimuhennos, kikhernenuudelit vihanneksilla jne. (heh, yritetään kotona kasveilla kun en. taaperon päiväkotiruokiin kuuluu mm. nakkikastike ja makkarakeitto 🤫😅)

      Poista
    3. Kuulostaa tosi hyviltä! 😋Ja hyvä pointti tuo, että päiväkodissa paljon liharuokia niin kotona hyvä tasapainoittaa kasvisruuilla! 👍

      Poista