tiistai 3. lokakuuta 2017

Ruokavalion kanssa ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen

Olen kirjoittanut täällä blogissa useamman kerran ajatuksiani ruoasta ja ruokavaliosta, sillä ruoka on yksi lempiasioistani. Ruokavalio sanana taas tuo ainakin itselleni mieleen heti dieetin, mutta siitä ei tässä tosiaankaan ole kyse. Enemmänkin omaan syömiseen ja ruokailuun liittyvistä tavoista, tottumuksista, rutiineista ja ajatuksista.




Kuten moni teistä tietääkin, kiinnostus ruokaa ja elintarvikkeita kohtaan sai minut opiskelemaan elintarviketieteiden maisteriksi ja myös vapaa-ajalla kiinnostus ruokaa kohtaan on ollut suuri jo vuosia. Lähinnä ruoka kiinnostaa hyvinvoinnin näkökulmasta, sillä en ole mikään huippukokki tai kovin suuri ruokahifistelijä. En ole myöskään mikään super terveysintoilija, vaan enemminkin kultaisen keskitien noudattaja. Olen kulkenut oman ruoka- ja syömispolkuni siihen pisteeseen, että terveelliset ruokatottumukset ovat jääneet pysyviksi. Välillä niistä  poiketaan, mutta pian niihin taas palataan. Nykyään suhtautumiseni ruokaan on aika rento, mikä on ihanaa!

Joskus vuosia sitten oli nimittäin aivan toisin ja nykyään mietin kauhulla sitä aikaa, kun laskin kaloreita ja söin lounaaksi vaikkapa pelkän nuudelipaketin liikakaloreiden pelossa. Jatkuva ruoan ajattelu negatiivisessa mielessä ja kaloreiden laskeminen oli varsin kuluttavaa. Tällä hetkellä en edes tiedä kuinka paljon kaloreita syön päivässä, mutta luotan omaan oloon ja kropan viesteihin. Kroppa korjaa usein tilanteen itse, kun sille antaa mahdollisuuden. Esimerkiksi, jos edellisenä päivänä tulee herkuteltua, seuraavana päivänä tekee usein mieli jotain kevyempää ruokaa. Oma painoni on pysynyt suhteellisen samassa jo vuosien ajan (toki muutamien kilojen vaihtelua ja lukuunottamatta raskausajan +20kg), joten sekin kertoo, että jonkinlainen balanssi on ja pysyy. 




Rento on tosiaan hyvä sana kuvaamaan ruokavaliotani, sillä haluan itse edustaa järkevää ja tasapainoista suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Ruoka on ihana asia, se on hyvää, sen pitää olla hyvää ja siitä on mukavaa nauttia. Kun ruokailuissa ja ruokavaliossa on perusta kunnossa, syö riittävästi ja monipuolisesti ravinteikkaita ravintoaineita, mahtuu ruokavalioon myös kohtuudella herkkuja.

Etenkin treenatessa tavoitteellisesti ja toki muutenkin, on erityisen tärkeätä, että kroppa saa tarvittavan määrän oikeanlaisia ravintoaineita, jotta se pystyy suoriutumaan erilaisista treeneistä, vahvistumaan ja palautumaan. Tärkeää onkin, että löytää itselle sopivan ruokavalion ja ruoka-aineet, kaikille kun ei sovi samat jutut. Syömisessä ja ruokavaliossa suuret linjat on hyvä olla kunnossa ja niiden sisälle mahtuu sitten joustovaraa.




Kun pohdin omaa syömistäni ja ruokavaliotani, löysin kymmenen pointtia, jotka kuvaavat sitä hyvin. 
  • Kohtuullisuus Olen huomannut, että liika rajoittaminen saattaa viedä negatiiviseen lopputulokseen, joten se ei kannata. Syön siis lähes kaikkea, mutta painotus on vihanneksissa, marjoissa, hedelmissä, täysjyvätuotteissa, hyvissä proteiininlähteissä ja maitotuotteissa. Kohtuudella kaikkea. 
  • Säännöllisyys: Pyrin syömään noin 3 tunnin välein, hyvin säännöllisesti. Aamupala, lounas, illallinen sekä lisäksi 2-3 välipalaa riippuen päivästä. Säännöllinen ja tasainen rytmi syömisen suhteen toimii minulla. Liian pitkään nälkäisenä oleminen aiheuttaa kiukkua, kuten olen kertonut! ;) Sen vuoksi pidän tosiaan välipaloja lähes aina mukana, jotta on varmasti jotain suhteellisen terveellistä suuhun pantavaa enkä nälissäni osta vaikka suklaapatukkaa välipalaksi. 


  • Oikeat ruoka-aineet: Oikeilla ruoka-aineilla tarkoitan sitä, että olen löytänyt itselleni sopivat ja epäsopivat ruoka-aineet. Oma vatsani on aika herkkä, ja reagoi välillä turhankin nopeasti sen mielestä vääriin ruoka-aineisiin. Yleensä näitä "vääriä" ovat vatsani mielestä liiat herkut ja paljon suolaa + kovia rasvoja sisältävät ruoka-aineet. Pienissä määrin ne ovat kuitenkin ok, joten koitan muistaa niidenkin kohdalla kohtuullisuuden :)
  • Proteiinit, hiilihydraatit ja hyvät rasvat: Pyrin koostamaan päivän pääateriat niin, että saan sopivassa suhteessa näitä kaikkia. Jos esimerkiksi pääaterialta puuttuu hyvän rasvan lähteet (esim. avokado, rasvainen kala, pähkinät, siemenet, öljyt jne) niin koitan kompensoida ne esimerkiksi välipalalla, jossa syön vaikka avokadoa leivän päällä tai kourallisen pähkinöitä. Pyrin koostamaan oman lautaseni yleisen lautasmallin mukaisesti, mutta syön usein vähemmän pastaa/perunaa/riisiä ja saan hiilihydraatit mielummin vihanneksista, hedelmistä, marjoista tai täysjyväleivästä.

  • Paljon vihanneksia,hedelmiä ja marjoja: Syön todella paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja etenkin kesällä. Ne ovat täynnä tarvittavia ravintoaineita ja vitamiineja, mutta pitävät ruokavalion kuitenkin keveänä, vaikka söisikin niitä hieman enemmän. Rakastan ruokaisia salaatteja, erilaisia vihanneslisukkeita, lämpimiä kasviksia, wokkeja ja lähes kaikkea kasviksista tehtyä! Nam! 
  • Ruokaa riittävästi: Itse tykkään syödä paljon ja isoja annoksia. Tästäkin syystä on järkevää, että syö paljon vähäenergisempää ruokaa, kuten vihanneksia, hedelmiä ja marjoja vs. jos söisin aina isoja määriä vaikkapa pastaa. Syön aina niin, että tulen täyteen. 

  • Nesteytys: Nesteiden saaminen kroppaan on tosi tärkeä juttu hyvinvoinnin kannalta. Ja nyt siis tarkoitan lähinnä vettä! :) Sitä ei kerry kroppaan ainoastaan juomalla vaan paljon myös ruoan kautta, joten sillä on tosiaan nesteytyksen(kin) kannalta väliä mitä syömme. Vihannekset ja hedelmät sisältävät paljon vettä, joten niiden syöminen auttaa kehon nestetasapainoa pysymään yllä. Omalla kohdallani veden juonti on yksi osa-alue, jossa pitäisi tsempata! Etenkin kesällä ja juostessa pitkiä lenkkejä nesteytyksen tulee olla kunnossa, jotta homma toimii.
  • Ei diettejä!: Kaalisoppadietit, Atkinsit, lentoemäntäkuurit, VHH...ei kiitos! Jos on tarvetta hetkellisesti "kiristellä", kuten lomaherkuttelujen jälkeen, niin aloitan lisäämällä ruokavalioon vihanneksia ja hedelmiä entisestään sekä vähentämällä nopeiden hiilihydraattien lähteet minimiin. Pasta, peruna, riisi ja herkut hetkellisesti vähemmälle tai kokonaan pois, liikuntaa lisää, annoskoot kuriin ja huomio veden juontiin. Näillä eväillä kroppa palaa takaisin normaaliin. :) 

  • Kun suuret linjat ovat kunnossa, herkuttelut ei haittaa! Tämä on oikeastaan mottoni nykyään ja se toimii hyvin! En voisi luopua herkuista kokonaan ja viime aikoina olenkin syönyt melkein joka päivä jonkun pienen herkun. Se on toiminut hyvin eikä herkkuhimot ole päässeet siihen malliin, että pitäisi syödä isoa määrää kerralla. 

  • Ruokavalion kanssa ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen! Tämä on yksi tärkeä oivallus viime vuosilta, jonka kanssa teen jatkuvasti töitä, sillä välillä poden kuitenkin huonoa omaatuntoa syömistäni herkuista, vaikken haluaisi. Se, että syön toisinaan (aika usein), jotain mikä ns. "ei ole terveellistä", ei pitäisi johtaa negatiivisiin ajatuksiin ja itsensä soimaamiseen. Onneksi näin ei tapahdukaan kovin usein, etenkin jos koen, että kokonaisuus on muuten hyvin hanskassa. Jos taas herkuttelu jatkuu pidempään ja tulee syötyä ihan överimääriä herkkuja, itsensä soimaaminen tulee helpommin. Kuitenkin olen sitä mieltä, että elintarvikkeiden lokeroiminen hyviin ja huonoihin ei sinänsä ole järkevää, sillä se aiheuttaa turhia henkisiä paineita ruoan ja syömisen suhteen. Pyrinkin miettimään asian niin, että oikeastaan on (henkisesti) ihan terveellistä syödä välillä jotain epäterveellistä, sillä liika terveellisyysintoilukaan ei usein johda hyvään lopputulokseen. Ja miksi ruokavalion kanssa ylipäätään pitäisi pyrkiä täydellisyyteen, kun en pyri siihen oikeastaan missään muussakaan asiassa? Tarpeeksi hyvä on riittävän hyvä, myös ruokavalion suhteen. Luulen, että paine "täydellisen terveelliseen ruokavalioon" tulee  jossain määrin somesta/blogeista/muualta mediasta, mutta tietysti itse voi valita oman tiensä tämänkin asian suhteen. Ottaako siitä paineita vai ei. Kuten sanottua, välillä on päiviä, kun omat hyvät rutiinit ruokailujen suhteen eivät toteudu ja ruokavalio näyttää aivan muulta kuin kasvisten, hedelmien, hyvien proteiinien ja rasvojen kauniilta kokonaisuudelta, mutta se on elämää ja kuuluu asiaan. Seuraavana päivänä on uusi mahdollisuus! :) Tärkeintä ruokavalion suhteen olisi löytää se itselle sopiva kultainen keskitie, joka auttaa voimaan hyvin omassa kehossa, niin henkisesti ja fyysisesti. Hyvinvointiin toki vaikuttaa ruokavalion lisäksi moni muukin asia, mutta sillä mitä syö on iso merkitys. 
Miltä kuulostaa? Kuvaako näistä pointeista joku myös sun ruokavaliota? 

Jos ruokaan/ruokavalioon liittyvät postaukset kiinnostavat lue myös nämä:

Ruokavalio nimeltä kohtuus kaikessa
Herkullisen salaatin salaisuus
Syysruokaa: Herkulliset ja terveelliset sosekeitot



Kivaa tiistaita!

-Karoliina

6 kommenttia:

  1. Olen niin samoilla linjoilla näiden juttujen kanssa. Erityisesti kohtuus, ruokailurytmi ja riittävä syöminen. Sitten jaksaa ja ei tule mielitekoja. Mulla vaan on nyt finnit palanneet imetyksen loputtua kasvoille ja niiden takia yritän vähän miettiä, voisiko olla apua jättää hetkeksi herkut minimiin, vaikka ne mun mielestä muuten kuuluvatkin siihen tasapainoon ja kohtuuteen. Terkkuja sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilla kommentista! :) Just näin! Tossa tilanteessa herkkujen vähentäminen kuulostaa juuri siltä, mitä kroppa voi kaivata, joten kannattaa kyllä kokeilla! Toivottavasti löytyy ratkaisu! :) Kivaa viikon jatkoa teille <3

      Poista
  2. Mitäpä tähän lisäämään, voisin allekirjoittaa joka sanan. :) Poikkeuksena ehkä se, että olen opetellut nyt syömään enemmän riisiä/pastaa/perunaa, kun on ollut näitä piiiiitkiä lenkkejä. :) Meininkisi kuulostaa just hyvältä, täydellisen epätäydelliseltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!! :) Täydellisen epätäydellinen on just hyvin sanottu!! Ja just noinhan sen pitää mennä, että ruokavalio muokkaantuu omiin tarpeisiin sopivaksi, kuten sulla nyt kun pidemmät lenkit vaativat lisää bensaa koneeseen! Mäkin huomaan nyt syksyn myötä (vaikkei se täällä varsinaisesti syksyltä vielä tunnukaan), että alkaa tehdä enemmän mieli pastaa ja laatikkoruokia -sitten syödään niitä! :) Ihanaa loppuviikkoa sinne <3

      Poista
  3. Hei:)
    Tälle juoksijalle kävi ohrasesti, iski törkeen
    flunssan ja kuumattakin on ollut. Monta vuotta edellisestä
    taudista aikaa...Toivottavasti toivun vielä:)
    Tärkein asia elämässä on terveys

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Suvi! Pikaista paranemista täältäpäin!! Nyt vain otat iisisti ja lepäilet, niin pian olet taas kunnossa! Se on ihan totta, että terveys on todella tärkeä asia! <3

      Poista