sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Espoo Rantapuolikas 2019

Juoksin lauantaina ensimmäisen puolimaratonin toisen raskauden jälkeen kotikaupungin Espoo Rantamaratonilla! <3 Tämä oli mulle 21. puolimaraton, mutta tavallaan se tuntui taas ensimmäiseltä. Uuden ajan ensimmäiseltä. Puolimaraton kuntoon pääseminen tämän toisen raskauden jälkeen oli itsessään melkoinen matka. Siinä oli iso työ ja se vei paljon aikaa, mutta onneksi olen nauttinut matkasta suurimmaksi osaksi. Toki turhautumisen hetkiäkin on ollut. Vuosi ja melkein 4kk toisesta synnytyksestä ja olen taas takaisin tekemässä sitä, mistä nautin ihan suunnattoman paljon.


Kisaviikolla jännitin tulevaa puolikasta, mutta ehkä eniten jännitin kuitenkin sitä tulenko kipeäksi, sillä olo ei ollut ihan 100% normaali.  Siihen ei auttanut kaksi pientä nuhanenää kotona, joilta pelkäsin saavani pöpöjä. Onneksi en tullut kipeäksi ja pääsin lauantaina juoksemaan, sillä olisin ollut niiiiin pettynyt, jos juoksu olisi pitänyt jättää väliin. 
Katjun kanssa välillä yhdessä juoksutapahtumassa juoksemassa eikä töissä :) <3
Kävin hakemassa juoksunumeron perjantaina, joten siitä ei enää lauantaina tarvinnut huolehtia. Olin kisapaikalla 11 aikaan ja menin heti moikkaamaan tuttuja, joiden kanssa oli kiva vaihtaa kuulumisia! <3 Muun muassa Elina, Merituuli, ja Katju oli paikalla ja monia muita. Juoksutapahtumissa ihan parasta on kyllä sosiaalinen puoli, jota olen kaivannut tosi paljon. Ihanaa oli nähdä paljon tuttuja kasvoja! 

Aika ennen starttia meni nopeasti; tavarat varustesäilytykseen, vessassa käyntiä, vähän verkkaa ja valokuvia muistoksi. Aika tuttua kaavaa. Pian kello olikin 12 ja SM-maratonin lähtöryhmä starttasi ensimmäisenä, jonka jälkeen me ryhmityimme lähtöön. Merituulin kanssa menimme suunnitelman mukaan 2h jänisten läheisyyteen. Olin asettanut itselleni tavoitteeksi 2h alituksen, mikä vaatisi n. 5.39 min/km keskivauhtia. Se tuntui kovalta, mutta mahdolliselta tavoitteelta, sillä en ole tehnyt kovin paljon varsinaista vk-treeniä. Tiedän kuitenkin, että numerolappu rinnassa on mulle aina ihan eri juttu, kuin omat lenkit. 

Merituulin kanssa valmiina starttiin!
Klo 12.10 pamahti starttilaukaus ja kesti hetken ennen kuin pääsimme edes ylittämään lähtöviivan. Alku oli ruuhkaisaa ja ensimmäisen kilometrin aikana tuntui todella vaikealta päästä hyvään juoksurytmiin. Oli myös tosi lähellä, ettei mulla jäänyt leikki kesken jo ekalla kilometrillä, koska astuin johonkin pieneen lätäkkö-kuoppaan tien sivussa ja muljautin nilkkani. Jaiks! Selvisin onneksi säikähdyksellä ja jatkoin juoksua. 

Vauhti tuntui ensimmäisillä kilsoilla tosi kovalta, vaikka kello näyttikin, että ensimmäinen kilometri meni noin suunnilleen tavoiteaikaan eli 5.36min/km. Sen jälkeen kilometrit 2 ja 3 koitin vain sinnitellä 2 tunnin jänisten perässä (2km 5.13, 3km 5.18), kunnes sanoin Merituulille, että nyt saa kyllä jänikset mennä omia menojaan, koska me mennään ihan liian kovaa, enkä pysy tässä kyydissä. Päätin siitä lähteä juoksemaan vain omaa juoksua ja hyvältä tuntuvaa vauhtia pitäen alle 2 tunnin tavoitteen mielessä. 

Noin 3,5km kohdalla oli ensimmäinen juomapiste, jossa hetken joutui odottelemaan, että sai urheilujuoman käteen, sillä juomapisteellä oli aika vähän henkilökuntaa ja pöytiä urheilujuomille vain kaksi. Henkilökunta teki kuitenkin varmasti parhaansa annetuilla resursseilla, kiitos siitä. 

Kiitos Elina kuvasta ja kannustuksesta monessa kohtaa reitin varrella!

Pian juomapisteen jälkeen näin omat rakkaat kannustajat tien vieressä ja pysähdyin heitä nopeasti moikkaamaan. Isla kertoi, että hänellä oli jo ollut ikävä!<3 Muutama sata metriä eteenpäin oli lisää kannustajia: tätini ja serkkuni sekä heidän koiransa. Kiitos kannustuksesta, siitä sai kyllä lisää pontta askeleeseen! <3

Matka jatkui Westendissä rantaraittia pitkin kohti Haukilahtea. Rakkaita tuttuja lenkkimaisemia vilahteli silmissä ja juoksu tuntui hyvältä. 4km meni aikaan 5.29 ja 5km 5.16. Noin 6km kohdalla sain 2 tunnin jänikset kiinni, jotka ilmeisesti olivat vähän höllänneet tahtia. Juttelin hetken mukavan naisjäniksen kanssa juoksutapahtumista ja meinasin olla huomaamatta Haukilahdessa parkkipaikalta huutelevia rakkaita kannustajia! <3 

Pian olimmekin jo 7,3km:n kohdalla olevalla juomapisteellä. Sielläkään ei urheilujuomia ollut monta valmiina, mutta aika nopeasti sain omani napattua. Join jokaisella juomapisteellä (paitsi ihan viimeisellä n. 20km kohdalla) urheilujuomaa ja kävelin juomapisteiden läpi. Muuten käytin lisäenergiana tällä kertaa glukoosipastilleja.

6km 5.21
7km 5.37

7,3km juomapisteen jälkeen jätin 2 tunnin jänikset taakse ja päätin jatkaa omaa juoksuani itselle hyvältä tuntuvalla vauhdilla. Kahdeksas kilometri oli koko kisan hitain 5.49min/km. Silloin taisin jutella mukavan tytön kanssa, joka kertoi seuraavansa blogiani! :) Hyvät oli juttelut, joten ei haitannut, että vauhti siinä (näköjään) vähän hidastui! :)

Seuraavan kerran rakkaita kannustajia oli Matinkylän uimarannan jälkeen. Siellä osasin odottaa heidän olevan ja juoksin innoissani heittämään ylävitosia Islalle! <3 Hänellä oli evästauko kesken, joten osumatarkkuus ei ollut ihan huipussaan..otettiin varmaan kolme yritystä, että kädet osui yhteen! :D


8km 5.49
9km 5.29
10km 5.27


Matinkylässä 10,5km väliaikapisteen jälkeen tiesin, että reitti lähtee vähitellen kääntymään Otaniemeä kohti, mutta edessä olisi vielä todella pitkät kilometrit Länsiväylän vartta pitkin, vaikka suunta olisikin maalia kohden. Matinkylästä jäi mieleen Matinkadun ylittäminen ja pitkät autojonot, jotka siihen muodostuivat. Kävi sääliksi liikenteenohjaajaa, joka sai melkoisessa paineessa pitää autoja paikallaan samalla, kun hänelle huudeltiin ikäviä ainakin yhdestä odottavasta autosta. Onneksi paikkaan oli sijoitettu hieman vanhempi liikenteenohjaaja, joka ei ainakaan sillä hetkellä näyttänyt hätkähtävän huutelusta, mutta tulipa silti ikävä fiilis hänen puolestaan. Ilman vapaaehtoisia juoksutapahtumia ei voida järjestää, joten toivon, että hän sai enemmän kiitoksia kuin kuraa niskaansa tapahtuman aikana. 

11km 5.16
12km 5.31
13km 5.16


Länsiväylän vartta pitkin menevät kilometrit olivat aika tapahtumaköyhiä. Tsemppasin itseäni mäissä, joita oli suhteellisen paljon ja pyrin vain pitämään hyvältä tuntuvaa vauhtia yllä.  Ja keskittymään siihen kilometriin, jota juoksin. Tiesin, että olen tosi hyvässä vauhdissa oman tavoitteeni suhteen ja aloin jo laskeskelemaan kuinka paljon on mahdollista alittaa 2 tuntia, jos vauhti pysyy 5.20-5.25min/km. 

14km 5.25
15km 5.25
16km 5.23
17km 5.22


Yksi välietappi oli kurvata Länsiväylän varresta Otsolahden viertä pitkin kohti Otaniemeä. Enää ei ollut paljon jäljellä, mutta jalat alkoivat jo väsyä etenkin mäissä. Yleensä saan viimeisille kilsoille aika hyvän loppukirin aikaiseksi, mutta tällä kertaa se irtosi vasta ihan lopuksi. Viimeiset kilsat menivät lähinnä maalia odottaessa eikä juoksu enää ollut niin kivaa! :D

18km 5.36
19km 5.20
20km5.20
21km 5.13

Tuli kylmiä väreitä kun kurvasin Otaniemen urheilukentälle ja maaliviiva näkyi. Vika suora tuli pingottua niin kovaa kuin jaloista siinä kohtaa lähti!


Kuva: Elina Hovinen
 
Kuva: Elina Hovinen

MAALISSA! Nettoajalla 1.56.19 (brutto 1.57.04). Wohoo!

Aika oli paljon parempi kuin mitä osasin odottaa ja olen siihen tässä kohtaa ihan super tyytyväinen! Tästä on hyvä jatkaa ja parannella juoksukuntoa pikkuhiljaa kohti niitä omia enkkavauhteja. Parasta oli kuitenkin se, että juoksu tuntui hyvältä ja kroppa toimi hienosti. Tuli juostua juuri sellainen itseluottamusta lisäävä juoksu, josta haaveilin. Ei liikaa repimistä eikä tankkia ihan tyhjäksi, vaan hyvällä fiiliksellä omaan hyvään suoritukseen juuri nyt. 


Pian mun jälkeen maaliin tuli ystäväni Noora, jonka kanssa fiilisteltiin hyviä juoksuja. 


Näin myös Merituulin, joka oli juossut oman ennätyksensä (jeeee Mertsii!) sekä Katjun, joka pinkoi naisten yleisessä sarjassa kuudennelle tilalle! Huippuja inspiroivia naisia! <3 

Aika pian alkoi tulla kylmä, joten lähdettiin mitalit ja maalihuoltopussit mukanamme sisätiloihin Otahalliin hakemaan tavaroita säilytyksestä ja siitä kotimatkalle. 

Loppuun vielä Espoo rantapuolikkaan plussat ja miinukset tänä vuonna:

+Numeroiden haku tosi nopeata ja helppoa
+Maalihuolto toimiva
+Varustesäilytys toimiva
+Reitti hyvä
+Lähtöaika hyvä

-Juomapisteet reitillä olisi voineet olla pidempiä (lisää pöytiä+henkilökuntaa)
-Kilometrimerkeissä aika paljon heittelyä
-Tapahtuman viestinnässä toivomisen varaa (nettisivujen päivitys ja some)

Kaiken kaikkiaan kyseessä on tapahtuma, jota voin lämpimästi suositella ainakin puolikkaan osalta. Muista matkoista ei ole omakohtaista kokemusta. 

Olitko sinä Espoossa juoksemassa tänä viikonloppuna? Miten meni? :) Kiitos, kun jaksoit lukea tänne asti!

Juoksuendorfiineissa, 
Karoliina 

Seuraathan myös Instagramissa @candyontherun :)

12 kommenttia:

 1. Jee! Onnea vielä! Kiva oli lukea sun rapsa! Mä juoksin kybän tänään ja alitin tunnin. Netto 58.31.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanja! :) Ja jee, hienosti vedetty kymppi! Hyvä sinä!!

   Poista
 2. Onnittelut juoksusta, joku oli kuvannut youtube materiaalia kyseisestä juoksutapahtumasta matkan varrelta.

  Heh.. olin näkevinäni että juokset videossa kellon kohdassa 7:30 oikeassa reunassa.
  https://www.youtube.com/watch?v=D_FZ64IpJhY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, kiitos paljon :) Hehe, siellähän mä kipittelen juu! :)

   Poista
 3. Onnea upeasta juoksusta, aivan mahtava aika sulla! Enpäs tiennytkään, että olet jo noin konkari, 21. puolimara wau!

  Itse juoksin myös rantamaratonilla puolikkaan eilen, mutta se oli vasta mun toka ikinä :) ja samalla myös eka nyt kolmannen synnytyksen jälkeen (meidän nuorimmainen on nyt 1v 2kk). Nettoaika oli 2.05.06 ja se parani edellisestä yli 6 min. Super tyytyväinen siis oon, mutta vielä kun ton kahden tunnin sais alitettua... ;)

  Mikä sulla on puolikkaan enkka? Ootko juossut kokomaratoneja paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos paljon! :) Ja onnea sullekin uudesta enkasta, ihan mahtava parannus!! :) Kyllä se 2h menee rikki vielä ihan varmasti! Mun puolikkaan enkka on 1.46.21 Vantaalta 2016. Se oli ensimmäisen vauvavuoden lopussa enkä vieläkään tajua, miten pystyin olemaan niin super hyvässä juoksukunnossa silloin... Oon juossut 4 kokonaista maratonia. Puolikkaat on kyllä enemmän mun juttu, maratoneille treenaaminen tässä elämäntilanteessa on vähän liian aikaavievää. Kivaa juoksusyksyä sinne! :)

   Poista
 4. Upea juoksu, onnea! Ja kiitos tsempeistä siellä Rantaraitillla. Oli pakko pakko kiittää sinua näistä teksteistä, kun olen niitä tässä oman juoksuharrastukseen alkumetreillä paljon lukenut. Sinun juoksu näytti siinä vaiheessa niin kevyeltä, että en olisi perässä pysynyt. Pääsin lopulta omaan tavoitteeseen ja nettoaika juuri alle 2 tuntia. Tiukoille meni ja vikat kilsat oli tosi hitaita. Oli pakko pysähtyä useasti venyttämään kramppaavia pohkeita ja muut pyyhki tossa vaiheessa ohi oikealta ja vasemmalta🙂 Jäi siis vähän hampaankoloon ja ensi vuonna uudestaan! Ennustus parani siltä reilu 10 minuuttia viime vuoden ekasta puolikkaasta.
  Nyt kunnon palautuminen ja keveitä kilsoja loppuvuoteen. Jatkan seurailua täällä ja instassa. Sun jumppavideot on kovassa käytössä tässä lapsiperhearjessa!
  T.Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon ja kiva, kun tulit vielä tänne jättämään kommenttia! :) Oli kiva jutella siellä kesken juoksun ja tosi paljon onnea sullekin, hienosti pääsit tavoitteeseen!! Ja ihan super hieno parannus ennätykseen! Täälläkin nyt palautellaan rauhassa ja sitten jatketaan treenejä! Kiva kuulla, että jumppavideot on tullut käyttöön! :) Mukavaa viikkoa!

   Poista
 5. Onnea tosi hienosta juoksusta! Jee, hyvä sinä. :)

  Itellä lähes samanikäiset lapset (1,5 v ja 3,5 v) ja sama kokemus kuopuksen kanssa, että ns "täyteen vauhtiin" pääseminen liikunnassa otti aikansa. Koin, että vuosi synnytyksestä oli oikein otollinen aika aloittaa säännöllinen, tavoitteellinenkin juoksuharjoittelu. Joitakin kertoja kävin kokeilemassa juoksua vauvavuonna mutta keskikropassa oli jotain tosi jänniä tuntemuksia mitä ei oo sen vuoden jälkeen enää ollut ikinä.

  Matkaasi tähän pisteeseen on kyllä ollut tosi inspiroiva seurata kun oot treenannut niin kehoa ja palautumista kunnioittaen, monipuolisesti lihaskuntoa unohtamatta ja hymy huulilla kiireisessä pikkulapsiarjessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Veera! Kiitos paljon kommentista ja ihana kuulla, että olet saanut täältä inspiraatiota omiin treeneihin! :) Ja kiitos onnitteluista, oli kyllä huippu juoksupäivä lauantaina! Nyt pitää vaan palautella rauhassa ja sitten jatkaa treenejä. Sulla on kivanoloinen blogi, kävin sitä kurkkimassa! Ihanan paljon ehdit kirjoitella, mulla on jäänyt tänne kirjoittaminen viime aikoina tosi vähälle.

   Mukavaa viikkoa sinne ja tsemppiä arkeen! :)

   Poista
 6. Vitsit miten kivaa lukea sun juoksutouhua, kun tiedän miten tärkeetä se sulle on. Ihanaa, että oot juoksuhumussa jälleen! Upea juoksu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana <3 Oli kyllä tosi kivaa päästä tapahtumaan juoksemaan taas pitkästä aikaa <3

   Poista