perjantai 28. kesäkuuta 2013

Maraton-treenin pisin lenkki!

Heippahei! Viikko on taas lentänyt vauhdilla eteenpäin ja ollaan jo perjantaissa! :) Alkuviikko meni pienen väsymyksen vallitessa. Unet jäi vähemmälle ja olo ei ollut sen myötä mitä parhain. Olen sellainen tyyppi, joka tarvitsee vähintään 8h unta yössä voidakseen hyvin ja pyrin siitä olemaan tinkimättä. Tällä viikolla olin alkuviikon töissä aamuvuoroissa ja kuumuus vaikutti unenlaatuun, joten unet jäi vähemmälle kuin normaalisti ja sen huomasi heti kropassa. Eiii hyvä.

Tiistaina kävin juoksemassa n. 9,5km lenkin ja tuntui siltä kuin olisi laittanut juoksumaton saunaan ja käynyt siellä pinkomassa...huh hellettä! Alle tunnin lenkki tuntui tuskaiselta ja mietin vain kauhulla, että jos tällainen super helle osuu maratonille, niin A-P-U-A, siinä pitää olla teräsnainen, että selviää... Keskiviikona kävin juoksemassa Elixian viileydessä 5km matolla ja tein keskivartalotreenin samalla. Torstai-iltana käytiin koiraa kävelyttämässä muutaman tunnin lenkki ja loppuillan vietin venytellen ja tankkaillen ruokaa ja juomaa, sillä perjantain ohjelmassa oli pitkis! 

Tankkausruokana kokeilin ekaa kertaa pizzaa (ei todellakaan se terveellisin vaihtoehto, mutta hiilareiden ja suolan tankkaukseen oikein toimiva) ja se sopi kyllä minulle, sillä vatsa ei protestoinut sitä millään lailla lenkin aikana ja olo oli muutenkin vatsan toiminnan kannalta hyvä. Uskon, että jos tankkaus osuu kohdilleen ja vatsan kanssa ei ole ongelmia, niin sitten jalat kantavat kyllä, vaikka niitä saisikin vähän käskyttää menemään. Jos vatsan kanssa tulee isompaa ongelmaa, niin sitten saattaa olla peli menetetty. Sen vuoksi oman tankkauksen opettelu on varmasti yksi tärkeimmistä jutuista pitkiä matkoja juostessa.

Tänään aamulla sääherra oli onneksi ystävällisesti päättänyt tukahduttaa pahimman kuumuuden ja keli tuntui ihanan "viileältä" verrattuna viime päivien trooppiseen ilmastoon. Olin enemmän kuin tyytyväinen lämpötilaan! Jes, tällainen maratonille myös kiitos!! :) Aamulla söin puuroa ja vesimelonia, join kahvia ja urheilujuomaa. Startti lenkille oli ysin maissa ja ihana ystäväni Jenny lähti pyörällä mukaan huoltajaksi! Pyörän koriin sain laitettua juomapullot ja geelit, mikä auttoi todella paljon. Minulla on juomapullovyö, mutta en tykkää yhtään juosta sen kanssa, koska se hölskyy! Onko muilla samoja ongelmia? Lyhyemmillä lenkeillä pidän ranteeseen kiinnitettävää vesipulloa, mutta pidemmällä lenkillä juotavaa tarvitsee sen verran enemmän, että olin todella kiitollinen kun Jenny suostui lähtemään mukaan! Kiitos!! :) 


Ready to go -vielä hymyilyttää! :)
Tarkoituksena oli tänään juosta toistaiseksi pisin lenkkini ja jopa maraton-treenin pisin lenkki, jos kaikki tuntuu hyvältä ja juoksu kulkee. Olin etukäteen suunnitellut alustavaa reittiä ja suunnattiinkin ensiksi Olarin kautta Espoon keskuspuistoon ja sieltä Suomenojalle, Espoonlahteen, Soukkaan ja sieltä rantaraitille kohti Haukilahtea. Juoksu kulki aika kivasti ja uskon, että juoksin suhteellisen tasaista 6min/kilsavauhtia. "Uskoisin", sen takia, että ystäväni Garmin teki äkkikuoleman tämän viikon alussa ja sain lainaksi Jennyn Sigma-merkkisen sykemittarin, joka heitti ihan omia lukemiaan...Jouduin siis arvioimaan oman vauhdin perusteella matkan etenemistä, sillä sykemittari näytti jokaiselta tunnilta aina n. 2km matkaa enemmän kuin todellisuudessa oli mahdollista. Juoksin siis ajan mukaan ja arvioin kilsavauhdiksi n. 6min/kilometri ja sen perusteella mentiin. Nappailin matkan varrella kaksi geeliä ja tein muutamat vessastopit. Vettä ja urheilujuomaa join myös säännöllisesti pieniä määriä kerralla, jotta nestetasapaino pysyi yllä. Kahden tunnin kohdalla alkoi jalat tuntua vähän jäykiltä ja etenkin lonkat, mutta pienen venyttelyn jälkeen matka taas jatkui. Jalkojen jäykkyys oli ainoa "ongelma", muuten fiilis oli todella hyvä, ja päätin jatkaa juoksua kunnes n. 32km oli täynnä. Aikaa meni lopulta 3h 16minsaa! Jes, selvisin!

Juoksun jälkeen ohjelmassa oli kunnon venyttelyt, ruokaa ja juomaa! Jalat tuntuvat toistaiseksi aika hyviltä, pientä jäykkyyttä on tietysti havaittavissa, mutta ihmekös tuo! :) Jes, yksi etappi tässä maraton-treenaamisessa saavutettu ja toi itseluottamusta sille, että kyllä siitä marastakin selviää, kunhan kaikki vaan menee tankkauksen kanssa kohdilleen ja sääherra on suotuisa (ei siis hullua hellettä, kiitos!)!

Ihanaa viikonloppua kaikille! :)

2 kommenttia:

 1. Hei, onnea! Hieno lenkki! Ei sulla tuu olee hädän päivää maratonilla ;) Itelle pisimmät lenkit oli 24-26km maraton-treenissä, ja niiltäkin palautuminen kesti pari päivää! Joten anna nyt aikaa itsellesi palautua! :)

  Itellä on aina pitkiksillä vesi/urkkajuomapullo kädessä. 0,5l riittää just noihin pisimpiinkin lenkkeihin, tai joskus oon käynyt täyttämässä sen matkan varrella esim. matonpesupaikalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Jeps, tässä on palauteltu koko viikonloppu ja tää päivä, jalat tuntuu aika hyviltä. Huomenna takaisin "sorvin ääreen" eli lenkille :)

   Poista