lauantai 19. huhtikuuta 2014

Osteopatiasta apua juoksuvaivoihin?

Kävin itse ensimmäistä kertaa osteopaatilla viime marraskuussa, ja kirjoittelinkin käynnistä tässä postauksessa. En tiennyt osteopatiasta aikaisemmin mitään, vaan päädyin osteopaatin vastaanotolle urheiluhierojani suosituksesta. Ensimmäisen käynnin jälkeen olen "jäänyt koukkuun" ja käynyt osteopaatilla säännöllisesti, vähintään noin kerran kuukaudessa. Osteopatia on ehdottomasti auttanut minua paikallistamaan kroppani heikkouksia lähinnä juuri lantion alueella sekä keskimmäisissä pakaralihaksissa. Hoito on tehnyt hyvää jokaisella kerralla ja lisäksi, että hoito auttaa, sen aikana pyritään myös paikallistamaan ne todelliset syyt, mistä ongelmat johtuvat, ja mietitään kuinka niitä voidaan korjata. Osteopatia ei ole mielestäni läheskään niin tunnettu hoitomuoto kuin fysioterapia, mutta uskon, että siitä voisi olla apua monen liikkujan vaivoihin, joten sen vuoksi haluan jakaa omat hyvät kokemukseni kyseisestä hoitomuodosta! :)




Monet ihmiset ovat kysyneet minulta, että mitä se osteopaatti sitten tekee? Hyvä kysymys! En osaa itse vastata tuohon ainakaan lyhyesti, joten pyysin osteopaatiltani vastauksen tähän kysymykseen. Toiveenani oli lyhyt ja ytimekäs vastaus, mutta koska osteopatia ei ole niin yksinkertaista, vastaus on hieman kattavampi! ;)

Miksi kannattaa valita osteopaatti? 

"Usein ihmiset valitsevat hoitajakseen osteopaatin siksi, että he kokevat hoidon miellyttäväksi, kiireettömäksi ja tehokkaaksi. Hoito on myös turvallista. Hoidon voimakkuus valitaan yksilöllisesti, joten se sopii jokaiselle. Hoito saa tuntua, muttei tuottaa ylimääräistä kipua. Siksi se sopii kipuherkille, mutta myös niille, jotka pitävät siitä, että käsittelyn tulee tuntua."


Mihin osteopaattisessa hoidossa keskitytään? 


"Yleensä osteopaatilla saa enemmän vastinetta rahoilleen kuin hoidoissa, joissa keskitytään pelkkään vaiva-alueeseen. Osteopaatit kun mielellään hoitavat vaiva-alueen lisäksi kokonaisuutta. Hoito ei ole siis pelkkää liukuhihnatyötä. Hoito tapahtuu hoidettavan kehon ehdoilla, eikä pelkkänä mekaanisena toimenpiteenä. Tällöin myös kehon mekaaninen toiminta helpottuu

Hoidossa yleensä yhdistyvät nivelistön ja pehmytkudosten kautta tehdyt hoitomenetelmät. Osteopaatti hoitaa ja tutkii käsin, sekä usein keskittyy hoitaessaan jatkuvasti kuuntelemallaan käsillään kehon reaktioita. Hän siis tutkii hoitaessaankin eikä tee käsittelyä vain käsittelyn vuoksi, vaan korjaa yksilöllisesti toiminnan häiriöitä. Hoito ei ole siis pelkkää hierontaa, vaikka se usein tuntuu yhtä hyvältä tai jopa paremmalta, varsinkin hoidon jälkeen.

Osteopaatti ajattelee, että kehon eri osat ja toiminta eivät ole toisistaan erillisiä, vaan ne koostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Tämän vuoksi osteopaatti on kiinnostunut tuki- ja liikuntaelimistön, sisäelintoimintojen ja myös ihmisen mielen yhteyksistä, ja ottaa näitä asioita huomioon hoidon ja tutkimisen aikana. Osteopaattiseen filosofiaan kuuluu vaivojen hoitamisen lisäksi pyrkimys edistää terveyttä ja toimintakykyä. Tämän vuoksi vaivojen ja vaiva-alueisiin tarkennetun hoitamisen lisäksi pyritään lisäämään muiden kehon osien toimintaa. Siksi se koetaan usein niin hyväksi hoitomuodoksi."


Käytkö sinä säännöllisesti osteopaatilla/urheiluhierojalla/ fysioterapiassa tms? 
Itse käyn sekä osteopatiassa että urheiluhieronnassa säännöllisesti ja olen kokenut molemmat hyviksi.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa ja terkkuja saaristosta! :)


-Karoliina

6 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kommenttini, vaikka olen blogiasi jo jonkin aikaa seuraillutkin :) Tämä postaus vakuutti nyt itsenikin, että tarttis varmaan tehdä omille krempoillekin pikkuhiljaa jotain. Takana siis rasitusmurtumia (neljä todettua, alkuvaiheessa olevia varmaan ollut useampikin...), penikkaa, juoksijan polvea, takareiden paha revähdys, jatkuvaa jumitusta jaloissa ja kestojumi hartioissa. Nilkat ovat varmaan ainoat jalkojen osat, joiden kanssa ei ole ollut ongelmia :D Tästä voisi nopeasti päätellä, että harjoituskilometrejä on ollut liikaa, mutta se on varma, että siinä syy ei ole. Urheilulääkäreiden, hierojien ja fysioterapeuttien jälkeen voisikin kokeilla osteopatiaa. Osaatko suositella Helsingistä jotain osteopaattia? Sinä ilmeisesti käyt tuolla Suomen Urheilufysiolla Espoossa? Kiitos paljon avusta ja kivasta blogista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun kommentoit! :) Juu, ehdottomasti kannattaa mennä testaamaan osteopatiaa, jos sieltä löytyisi apua sinunkin vaivoihin. Osteopaatti, jolla mä olen käynyt (Ari-Pekka Kanerva) vastaanottaa tällä hetkellä Espoon Urheiluhierontakeskuksessa, Suomenojalla, Espoossa. Ei ole sinne pitkä matka Helsingin puoleltakaan ja voin tosiaan lämpimästi suositella häntä.

      Poista
    2. Kiitos tosi paljon nopeasta vastauksesta! Taidan varata hänelle vielä tämän kuun puolelle ajan. Ei siitä mitään haittaakaan voi enää tässä tilanteessa olla ;) Olisi kiva treenata enemmän ja kovempaa, mutta jos jotain on oppinut niin sen, että jos johonkin sattuu niin ei se yleensä lisää juoksemalla ainakaan parane :)

      Poista
    3. Moi! Varaa ihmeessä aika :) Jos hän ei osaa auttaa, niin varmasti osaa ohjata eteenpäin esim. urheilulääkärille. Ja toden totta, itse tullut opittua tuo ihan sama juttu! Tsemppiä vaan kovasti! :)

      Poista
  2. Tosi mielenkiintoinen juttu! Mua kiinnostaa yhä enenevissä määrin kehon ja mielen kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja osteopatia tuntuu keskittyvän ainakin kehoon yhtenä kokonaisuutena. Todella kiehtovaa ja varmasti myös tehokasta, jos löytää juuri itselleen sopivan osteopaatin ja on myös itse valmis tekemään niitä harjoituksia, mitä siellä annetaan. Uskoisin, että tärkeää on myös se, että uskoo hoidon vaikuttavuuteen... Varmasti on tärkeää, että syntyy hyvä luottamussuhden asiakkaan ja osteopaatin välille, sillä muuten kehon "manipulaatiota" ei välttämättä pysty ottamaan riittävän rennosti ja luottavaisesti vastaan. Itseäni tällainen vähän harvinaisempi hoitomuoto saattaisi nimittäin jännittää aika paljon, varsinkin ensialkuun, ja jos käy osteopaatilla, josta ei vielä tiedä juuri mitään; ts. mikä on hänen hoitofilosofiansa ja minkälaisiin asioihin hän erityisesti keskittyy. Osteopatia on juuri siinä rajoilla olevia asioita, joihin haluan uskoa ja uskonkin, mutta kaipaan jotenkin myös (tieteeseen perustuvaa) rationaalista tai (kaltaistasi) käytännönläheistä todistetta siitä, että se oikeasti auttaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiinuska! Jep, olen samaa mieltä, että on todella tärkeätä, että osteopaatin ja hoidettavan välille muodostuu sellainen luottamuksellinen suhde, että hoidon vastaanottaminen rentona onnistuu. Itse tykkään osteopatiassa juuri siitä, että pyritään selvittämään mistä ne ongelmat oikeasti johtuu, eikä ainoastaan hoideta kipeitä kohtia. Se on tosi kokonaisvaltaista hoitoa, jossa myös pohditaan sitä mentaalipuolta, mikä todella paljon vaikuttaa kropan toimintaan. Itse olen kokenut sen todella hyvänä hoitomuotona ainakin omiin ongelmiini ja voin kyllä suositella :)

      Poista