sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Barcelona marathon: treeniviikko 5 (juoksun iloja ja murheita..)

Heippa! Täällä olisi luvassa hieman treeniviikkokatsausta. Mulla on tästä viikosta jokseenkin ristiriitaiset fiilikset. Olen tällä viikolla saanut kokea juoksun huumaa ja siihen liittyviä iloja, mutta myös fiiliksiä, joiden takia teki hetkellisesti mieli heittää juoksukengät perimmäiseen nurkkaan ja alkaa harrastamaan aivan jotain muuta. Jotain sellaista jota mun kroppa kestäisi ilman säännöllisesti ilmeneviä ongelmia… :( Mutta, kurkataanpa ensin viikkoon ennen kuin lisää noista ongelmista. 




Maanantai oli normaalisti ratsastuspäivä eli ratsastin illalla kaksi tuntia, sekä koulua että esteitä. Tiistaina pääsin ensimmäistä kertaa mukaan Vauhtisammakon juoksukoulun treeneihin ja niistä kirjoittelinkin lisää tässä postauksessa. Treenin aiheena oli intervallit ja tekniikka ja oli mukavaa treenailla porukassa! Keskiviikkona pidin lepopäivän ja kävin hieronnassa, jossa murjottiin kokonaisen tunnin ajan jumissa olleita pakaroitani suurimpana murheenkryyninä piriformista, joka oli etenkin oikealta puolelta tosi kireänä ja heijasteli alaspäin nilkkoihin asti. Siinä hierontapöydällä maatessani tuskailin hierojalleni Sannille kroppani ongelmia ja totesin, että pitäisikö vaan maata sohvalla eikä tehdä yhtään mitään…siihen Sanni taas totesi viisaasti, että siitäpä vasta niitä ongelmia tulisikin. Oikeassa taitaa olla!

Torstaina jalat oli hieronnan jälkeen todella paljon paremman tuntuiset ja päätin lähteä tekemään viikon pitkää lenkkiä. Juoksu kulki olosuhteisiin nähden ihan mukavasti ja juoksinkin puolimaratonin verran. Olin tyytyväinen ja iloinen, että jalat tuntuivat ok:lta ja sain juostua vähän pidempää lenkkiä. Perjantaina  tein 30 minuutin lihaskuntotreenin, jossa keskityin coreen ja käsiin. 



Perjantaina oli myös jännä päivä, sillä silloin aloitimme kuvaukset Sykesportin kanssa kohti Helsinki City Runia tähtäävään projektiin! Minä olen yksi viidestä, joiden valmistautumista HCR:lle seurataan Sykesportin videonpätkissä nyt kevään aikana. Kuvauksiin mukaan pääseminen oli tosi mahtava juttu ja tietysti myös tosi jännittävää, sillä kameran edessä oleminen on aina hieman sykkeitä nostattavaa toimintaa! ;) Kerron teille projektista varmasti lisää kevään aikana ja klikkailen videoita tänne, kun ne alkavat ilmestymään. 


Kuvausporukkaa! Näkyykö tuttuja naamoja? :)

Ensimmäisenä kuvauspäivänä oltiin Respectalla, jossa fyssari teki meille pikaiset liikeanalyysit. Itse osasin kertoa hänelle hyvinkin tyhjentävästi omista juoksuun liittyvistä ongelmistani, sillä niitä on tullut pyöriteltyä tässä jo useamman vuoden ajan. Pääsin myös juoksemaan matolle, jonka jälkeen katsottiin juoksua videolta ja siinä näkyy selkeästi edelleen aivan samat ongelmat kuin aikaisemminkin. Lyhyesti sanottuna: lantio tippuu oikealta puolelta alaspäin ja kiertää sisäänpäin, kun vasen puoli pysyy hyvässä tasapainossa. Myös oikea kylki on heikompi kuin vasen ja kaikki tämä epäsymmetria liikkeessä aiheuttaa näitä ongelmia jaloissa.. Oli aivan mahtavaa päästä liikeanalyysiin ja saada asiantuntijan kommentit, mutta voi että tuntui tuskastuttavalta, että asiat, joiden kanssa olen paininut viimeiset 1,5 vuotta ensimmäisestä osteopatiakäynnistä alkaen eivät ole muuttunut miksikään. Lihasheikkoudet ovat edelleen selkeästi olemassa ja aiheuttavat säännöllisen epäsäännöllisesti ongelmaa..:( 


Vaatteet: ASICS (Sykesport-kuvauksiin saatuja)
Viikonloppuna oli luvassa kivaa ohjelmaa, kun lauantai-aamuna lähdettiin ystävieni Jennyn ja Katin kanssa moikkaamaan Ikaalisissa asuvaa ystäväämme Kristaa. Lauantain treeninä oli kaiken nauramisen lisäksi myös muun muassa lankuttamista porukalla Kristan olohuoneessa ja SPA BAILA BAILA-vesijumppaa Ikaalisten kylpylässä! ;) Hauskaa oli ja lisäksi tietysti syötiin paljon ja hyvin, kuten aina. 





Tänään sunnuntaina käytiin aamulla kävelemässä tyttöjen kanssa ja illalla tein vielä kotona 45minuutin kotitreenin (jalkoja ja corea). 

Pakaroita olen rullaillut tennispallolla torstain pitkän lenkin jälkeen ihan urakalla ja ne ovat koko ajan alkaneet tuntua paremmilta, mutta juoksemaan ei ole tehnyt mieli. Lepopäivien pitäminen ja kehon kuuntelu on tässä kohtaa järkevää, vaikka tietysti harmittaa todella paljon, että ongelmia on ja treenejä ei pysty tekemään suunnitellusti. Tällekin viikolle tuli vain 2 kertaa juoksua, mutta se on nyt mitä on. Koska olen kuitenkin päättänyt olla heittämättä niitä juoksukenkiä nurkkaan, niin nyt ei auta, kuin nostaa pää pystyyn ja tsempata lihaskunnon vahvistamisen kanssa ja pyrkiä löytämään keinot siihen, kuinka saan kropan lihastasapainoa paremmaksi ja heikkoja kohtia vahvemmaksi. Jos jollain on jotain vinkkejä, niin otan mielelläni vastaan!! :) 

Onko liikunta aiheuttanut sinulle joskus murheita tai tuskastumista?  Onko kellään muulla ongelmaa tuon lantionhallinnan kanssa tai muuten kropan epäsymmetrisyyden kanssa? Onko sinulle tehty liikeanalyysia?

Mukavaa alkavaa viikkoa! 

-Karoliina

Seuraile Instagramissa & Facebookissa 

21 kommenttia:

  1. Pitkästä aikaa kommentoin, kun oon vihdoin noussut omista murheenkuiluista takaisin maanpinnalle...
    Voi kyllä on ollut juoksuun liittyviä ongelmia! On ollut ylikuntoa, plantaariflaskiittia, juoksijanpolvea, akillesjännetulehdusta ja ties mitä muuta! Kävinpä sitten tammikuussa jollain jalkaterapeutilla, joka suoraan sanottuna järkyttyi polveni nähdessään: niissä on kuulemma kauhea rakenteellinen vika lantion ahtaudesta johtuen, minkä vuoksi ne kääntyvät pahasti sisäänpäin. Terapeutti suositteli mulle juoksun lopettamista, mistä tietty kauhistuin ja masennuin totaalisesti. Pari viikkoa sitten mun liikunnanopettaja kuitenkin järjesti erään asiantuntijan katsomaan näitä koipia ja hän sanoi, ettei juoksun lopettamista tarvitse harkitakaan, kun lahjojakin tähän hommaan on ja koivet ei niin pahat, kun tekniikan hiomisella vika ja kivut saadaan korjattua!
    Valtavan helpottavaa kuultavaahan toi oli ja antoi kyllä hurjasti lisäpotkua treeneihin! :) Nyt kun saisin vielä tän abiristeilyltä hankitun flunssan nujerrettua niin kirmailisin kuin villivarsa tuolla loskan keskellä :D

    Toivottavasti sunkin vaivat korjaantuu, eikä ainakaan pahene! Tsemppiä maratonharjoitteluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moii Elluu!! Voi että, oon niin ilonen sun puolesta, että toinen asiantuntija antoi sulle hyvät ja järkevät neuvot ja juoksut voi jatkua, kunhan tekniikka tulee kuntoon!! Noinhan se usein menee, että tekniikassa/kehon rakenteessa on jotain haastetta, mutta useimmiten niitä asioita pystytään kuitenkin korjaamaan tai ainakin saamaan paremmaksi ammattilaisen avulla. Tsemppiä paljon sulle ja nyt vaan iisisti, että saat kaiken kropassa kuntoon! Kiva kun kommentoit ja kiitos tsempeistä! <3

      Poista
  2. Että onko ollut ongelmia.. Oletan, että mun ei tarvitse vastata tähän..?! :D Toivottavasti sun vaivat helpottavat! Tuo on kyllä kurjaa, kun tuntuu, ettei harjoittelusta huolimatta tapahdu mitään muutosta! Mulla sama juttu nilkan/jalkaterän kanssa. Huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, voi Suvi…joo, ei sun tartte vastata! :D Sä oot kyllä kerrassaan saanut niistä vaivoista aivan liian suuren osan ja sen takia tuntuukin, että mitä mä nyt täällä edes valitan! Juu, voi olla, että mun harjoittelu ei kuitenkaan ole ollut oikeanlaista, riittävää ja tarpeeksi systemaattista, joten sen takia isoja muutoksia ei ole tapahtunut. Kyse on kuitenkin pienistä tukilihaksista. Tsemppiä sinnekin!! <3

      Poista
  3. Voi kurjuus kun ikävä lukea toisen murheista. Onneksi sait hieronnasta apua ja tuo sykesport-juttu on ihan mahtava! :) Onnea siitä!

    Toivottavasti juoksu alkaa taas sujua ja tsemppiä treeneihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! <3 Sorry, en haluaisi, että täältä joutuu lukemaan kurjuus juttuja, mutta sellaista se välillä on..ja rehellinen on kuitenkin oltava! Ei se juoksu aina ole vaan iloa ja hymyileviä runfieita! ;) Eiköhän se tästä! Asiat voisi olla aika paljon huonomminkin! Tsempit sinne myös ja kivaa alkanutta viikkoa! <3

      Poista
    2. no ei totta tosiaan ole! :D tiedetään! Ilmaisin itseäni ehkä huonosti ja tarkoitin ihan vilpittömästi että olen pahoillani kivuista. Kirjoitan mä itsekin niistä huonoista fiiliksistä jos niitä on. ♥

      Runawaymama

      Poista
    3. Juu, tiedän mitä tarkoitit! :) Kivempi ois vaan kirjottaa hyvistä fiiliksistä, mutta eiköhän niitäkin tässä taas tule! :) Kivaa tiistaita! <3

      Poista
  4. Ymmärrän hyvin sen, että juoksussa ilmenevät vaivat ärsyttävät. Ite oon kuusi vuotta kärsinyt jos mistäkin vaivasta, joten tiedän tunteen! Välillä kuitenkin innostun juoksemaan vähän enemmän, kunnes joku vaiva taas katkaisee juoksun. Niinpä on ollut helpompi painottaa muiden lajien harrastamiseen ja oonkin juoksuongelmien takia innostunut mm. pyöräilystä ja kuntosaliharjoittelusta, niitä kun paikat kestävät paremmin. Silti en voi sille mitään, että yksi suuri haaveeni olisi juosta joskus maraton!

    Kävin just itse askelanalyysissa, siinä tosin ei juostu matolla, mutta katsottiin askelta ja jalkojen liikelaajuuksia. Nyt sitten vaan joka päivä jumppaamaan jalkateriä ja availemaan lonkkia, niin saatan ensi kesänä juosta taas! Tsemppiä sun maratonharjoitteluun, toivottavasti vaivat hellittävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Sini! Kiitos paljon tsempeistä ja kommentista! :) Tässä sen huomaa, että ei tosiaan olla yksin näiden vaivojen kanssa. Aika moni joutuu niiden kanssa painiskelemaan! Toivottavasti pääset ensi kesänä juoksemaan, jalkateräjumpat ja lonkkien availu kuulostaa tutulta! Ja onneksi tosiaan voi noita korvaavia treenejä tehdä myös ja nekin on kivoja ja hyödyllisiä! Tsemppiä sinne myös! :)

      Poista
  5. En ole ollut liikenanalyysissä, mutta aika paljon parannettavaa mulla olisi juoksutekniikassa. Pikkuhiljaa se varmaan parantuu. Mun suurimmat juoksuongelmat on ollut penikoiden kanssa. Niitä osaan onneksi hoitaa jo omatoimisesti melko hyvin. Lisäksi putoilevat varpaankynnet ovat yksi ärsyttävistä juoksuun liittyvistä asioista. En tiedä, mitä sille ongelmalle tekisin. Älä vaan heitä juoksukenkiä nurkkaan. Olet mahtava mimmi ja aivan huikea juoksija!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Hanna, kiitos! <3 Toi sun viimeinen lause sai niin hymyn korville, vaikkei siltä kyllä koko ajan tunnukaan...Emmä voi heittää juoksukenkiä nurkkaan, pelkkä ajatuskin saa mut ihan onnettomaksi, joten ei auta kuin tsemppailla eteenpäin! :) Hyvä, että olet löytänyt penikoiden kanssa toimivat keinot ettei ne vaivaa..hmm, varpaankynsien irtoamisesta mulla ei oo kokemusta, toivottavasti löytyy keinot siihen! Kivaa viikon jatkoa! :)

      Poista
  6. Tsemppiä! Ihan inhimillistä se on, että kaikki ei ole aina yhtä nousujohtoa. Mua tuskastuttaa tällä hetkellä juoksussa se, että sykemittarin saatuani selvisi, että olen juossut muka koko ajan (melkein vuoden) vauhtikestävyysalueella ja nyt sitten matelen etanavauhtia pk-lenkit eli lähes kaikki... Nuo sykealueet on tosin katsottu ihan taulukosta, eli haluaisin mennä jonnekin testiin selvittämään, mitkä ne omat rajat oikeesti on.

    Mutta katsotaan nyt, alkaisko juoksuvauhti pikkuhiljaa nopeutumaan. Se vaan tuntuu niin nurinkuriselta, että pitää jarrutella, jotta pääsis (sitten joskus) kovempaa... :D

    Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia! :) Jep, olen samaa mieltä, että on täysin inhimillistä ja normaalia ettei kaikki aina mene nousujohteisesti vaan matkalla tulee vastaan haasteita vaikka se nousujohteinen meininki tuntuisikin paljon kivemmalta, heh! :) Tsemppiä sulle niiden juoksuvauhtien kanssa! Luulisi, että kehitystä alkaa tapahtua pian, kun kärsivällisesti jaksat vaan juosta hitaita lenkkejä! Tuo on varmasti tosi yleinen virhe, että juostaan liian kovaa..mulla ei ole ollut itselläni hetkeen sykemittaria käytössä ja vähän pelottaa ottaa se uudelleen käyttöön, saattaa olla sama homma täällä edessä! Kiitos, kun kommentoit ja kivaa viikon jatkoa! :)

      Poista
  7. Luojan kiitos, mua ei oo kukaan analysoinu... löytyis varmaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat virheet... Tsemppiä treeniin ja onnea Sykesport jutusta, varmaan ihan huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! :) Täytyy sanoa, että melkein kaikilla on siellä jotain parannettavaa, mutta kyllä sellaisesta analyysista löytyy useimmiten myös niitä positiivisia juttuja! Kiitos tsempeistä ja onnitteluista, on kyllä hauska projekti tuo #sykesportgoeshcr :)

      Poista
  8. Oi huippuu Karkki, että oot päässyt tuonne sykesportin kuvauksiin. Oottelen innolla matskua:) En ole koskaan käynyt analysoinnissa, olisi mielenkiintoista kyllä! Ehkä joskus vielä. Kovan työn takana on tosiaan nuo vaivat, tsemppiä kovasti. <3 Mutta eikös meistä jokaisesta löydy joitakin "virheitä", ainakin mun fyssari kerran sanoi ettei kukaan ole "täydellinen". Aurinkoista viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, kiitos Satu! :) Mä oottelen niitä videoita innolla ja samalla pelonsekaisin tuntein, haha! Toi on kyllä niin totta, että miksi pitäisi juoksussa pyrkiä täydellisyyteen kun ei siihen pyri missään muussakaan? Kehittymään voi kuitenkin pyrkiä aina! :) Aurinkoista viikkoa sinne myös, miss you! <3

      Poista
  9. Voi jumpe, analyysiin ku joskus pääsisi! Oma ongelmakohtani juoksussa on istuva juoksuasento - etenkin väsyn iskiessä!
    Täällä tuskaillaan nyt ihan toden täydesti: kompastuin sunnuntain kaupassa ja löin polvet täysiä maahan. Nyt en edes kävele kunnolla, vasen polvi lonksuu ja paukkuu ja kävin sitten sen takia jo eilen illalla ortopedillä ja tänään magneetissa. Lääkäri meinasi, että meniskivaiva saattaapi olla ja että se selviää nyt vain MRI:n avulla. Pelonsekaisin tuntein ylihuomisen vastaanottoa tässä odottelen; pahimmassa tapauksessa vuorossa on leikkaus :/ Juoksemisesta unelmoin nyt vain, koska en tosiaan edes voi kävellä normaalisti :'/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Jossu, pidän kovasti peukkuja ettei tarvitse leikkaukseen mennä ja tulee kuntoon levolla ja mahdollisella kuntoutuksella. Iisisti nyt vaan ja keskityt paranemiseen ja pitämään ajatukset jollain tapaa positiivisina! <3

      Poista
  10. Jään innolla odottelemaan näitä teidän videoita. :) Varmasti antoisa projekti! Koitahan nyt levätä ennen Barcelonaa. Tässä vaiheessa ei kunto enää nouse, mutta hyvällä levolla ja kehonhuollolla voi tehdä paljonkin! Tsemppiä! :)

    VastaaPoista