keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Quadratus Lumborum (ekaa kertaa fyssarilla)

Kävin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni fyssarilla. Selkäkipua, joka on säteillyt oikean jalan sisäreiteen on nyt ollut on/off kohta muutaman kuukauden. Hieronnat ovat auttaneet, mutta pian selkä on taas mennyt jumiin. Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että onneksi vihdoin menin fyssarille, sillä tunnissa tuli kyllä niin paljon informaatiota ja analyyseja, että en oikeasti pystynyt sulattamaan kaikkea infoa. 

Kuva keskiviikkoaamun lenkiltä
Se nyt mitä päällimmäisenä jäi käteen on, että kipujen ja kiristysten syynä on nelikulmainen lannelihas eli quadratus lumborum oikealla puolella alaselässä. Kyseinen lihas  siis stabiloi lantiota ja vartalon kallistusta. Se on kiinni alimmassa kelluvassa kylkiluussa, lannerangan nikamien poikkihaarakkeissa ja lantion suoliluussa (Lähde). Itselleni kyseinen lihas on ihan uusi tuttavuus, sillä se ei ole aikaisemmin aiheuttanut ongelmia. Nyt kyseinen tyyppi  on jostain syystä suuttunut, ja kiristelee ihan kunnolla. Mahdollisesti sen kiristymisestä johtuen (tai jostain muusta) lantiokin oli hieman kallistunut oikealle eteen. 

Mistä sitten johtuu quadratus lumborumin ärsyyntyminen? Syitä voi olla monia, mutta monet arkipäivääni kuuluvat asiat saattavat sitä ärsyttää: istun usein jalat ristissä, niin että oikea jalka on päällimmäisenä ja nostan Islaa useimmiten oikealla puolella. Seisoessa paino menee helpommin oikealle jalalle, eikä tasaisesti molemmille. Näihin nyt ainakin alkuun lähden kiinnittämään huomiota ja korjaamaan omia "maneereja". Lisäksi sain tehtäväksi liikkeen päivittäin, joka harjoittaa nimenomaan kyseistä lihasta, jotta sitä saataisiin aktivoitua ja töihin. Fyssari toki myös tutki kroppaa laajemmin ja testasi muun muassa keskimmäisten pakaralihasten voimaa (se oli ihan hyvä, edes jotain positiivista) sekä lonkankoukistajien vahvuutta. Hän myös hoiti nelikulmaista lannelihasta ja lopuksi laittoi siihen teipit. Sovimme, että palaamme asiaan viikon päästä ja katsotaan mikä tilanne. 

Hetkittäin fyssarin luona tuntui, että lantion asennossa ja kropassa oli vaikka mitä "vikaa", mutta kyse ei kuitenkaan ole isoista virheasennoista, joka näkyisivät todella selvästi, vaan pienistä asioista. Niistäkin voi kuitenkin tulla isoja ongelmia ja etenkin hoitamattomana. Onneksi siis päätin tosiaan mennä fyssarin pakeille ja taas hieman viisaampana lähdetään eteenpäin! :)

Tällaista tällä kertaa! Nyt alan pakkaamaan, sillä me  suunnataan huomenna saaristoon! Hyvää helatorstaiviikonloppua! :)

-Karoliina

4 kommenttia:

 1. Kiva että sait apua vaivaan :)! Ei oo kyllä mukavaa noi jumitukset kun ei tiedä mistä johtuu. Ihminen on niin monomutkainen kokonaisuus kyllä, että ei voi kuin ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Laura! Niinpä, oli kyllä hyvä vihdoin mennä hakemaan apua fyssarilta! Se on niin totta, että ihminen on monimutkainen kokonaisuus, kun aina vaan tietäisi mistä kaikki kivut ja kiristykset johtuu, niin niitä olisi helpompi hoitaa ja huoltaa. Nyt on vain tullut sellainen tunne, että tuo nelipäisen lannelihaksen kiristely on enemminkin seuraus jostain muusta, kuin lopullinen syy, mutta jatketaan ihmettelyä! ;) Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Hienoa että vaiva alkaa selvitä, ja pystyt hoitamaan syytä. Täällä on ollut niin lämmintä ( siis jo 30), että viime päivien juoksut on vaihtuneet uimalaan lasten kanssa. Jos vaikka pyörälenkille lähtisi aamulla. Terkkuja, Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Pia! Kiitos kommentista! :) Joo, vähitellen alkaa selvitä, mutta tullut sellainen tunne, ettei se vielä ihan kokonaan ole selvinnyt...mutta jatketaan selvittelyjä! Huh, onpas siellä ollut kuuma!! Uimala kuulostaa ihanalta ja samoin aamun pyörälenkki, jos silloin on vielä vähän viileämpää! :) Kivoja kesäpäiviä sinne!!

   Poista