sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Raskausviikko 25: Lentäminen raskauden aikana

*Tekstin lopussa tarjous Odottajan onnellinen keho -verkkokurssille! 

Moikka ja sunnuntaiterkut Madridista! Tultiin tänne perjantaina vielä muutamaksi viikoksi ennen kuin palataan Islan kanssa kokonaan Suomeen ja jätetään taakse tämä ihana kaupunki ja edestakainen suhailu kotikodin ja Madridin kodin välillä. Laskin perjantaina, että ollaan lennetty Helsinki-Madrid väliä nyt 7 kertaa puolen vuoden sisällä, siis jompaan kumpaan suuntaan. Se tarkoittaa sitä, että tämä masussa oleva pikkytyyppikin on lentänyt välin jo 6 kertaa (3 kertaa edestakaisin). 


Matkaan lähdössä perjantaina Helsinki-Vantaalta
Raskauden edetessä lentäminen on periaatteessa sallittua 36. raskausviikolle (ja sen jälkeen ymmärtääkseni lyhyet kotimaanlennot ja Skandinavian lennot on vielä sallittuja 38.raskausviikon loppuun ainakin Finnairilla, jos kaikki ok), mutta jo 28. raskausviikon jälkeen pitää Finnairilla olla lääkärintodistus lentämistä varten, jossa todetaan, että raskaus on edennyt normaalisti eikä lentämisessä ole riskiä. Nyt vältän täpärästi lääkärintodistus-tarpeen, sillä meidän paluulento osuu mun raskausviikolle 27+0. 

Raskaana lentämisessä ei ole ollut mitään sen kummempaa alun jälkeen, jolloin huonovointisuus toi omat haasteensa.  Nosteleminen ja kurotteleminen on välillä vähän epämukavaa lentokentällä ja koneessa, kun masu on kasvanut. Parasta onkin lentää aamulla, jolloin vatsa on ainakin mulla huomattavasti pienempi, kuin iltaisin eikä tunnu olevan niin kovasti tiellä. Toki pitää muistaa myös pukeutua mukavasti lennolle sekä juoda ja syödä säännöllisesti. Se tosin ei yleensä ole ongelma, koska meidän lentorutiineihin kuuluu nykyään aika kattava evässetti, jonka pakkaan mukaan!;) Pyrin myös aina liikkumaan koneessa säännöllisesti ja pitämään lämpötilan itselleni mukavana (vaatetta lisää/pois, tuuletinta päälle/pois jne). Lennot ovat tähän asti sujuneet varsin hyvin paitsi yksi lento ihan alkuraskaudessa, jossa pyörryin istuessa omalla paikalla, mutta onneksi se ei ollut niin dramaattista kuin miltä kuulostaa ja mies oli mukana lennolla. Kaikki lennot sen jälkeen on mennyt oikein hyvin! :) 


Viikon masupallo rv 24+4

Raskausviikko 25
Tänään tulee tosiaan täyteen 25. raskausviikko eli 25+0. Tämä viikko meni alkuviikosta flunssassa ja nyt loppuviikosta olo on ollut huomattavasti parempi ja toivottavasti pian ollaan jo täysin kunnossa. Kerroin myös viime postauksessa, että flunssan takia vietimme huomattavasti enemmän kotipäiviä ja niiden aikana sain aloitettua siivous-ja järjestelyprojekteja ympäri kämppää. Pesänrakennus on siis virallisesti aloitettu, vaikka hommaa vielä riittääkin. 

Vauvan koko
Käyttämäni The Bump-appin mukaan vauva on tällä hetkellä kukkakaalin kokoinen (awww), noin 34,5cm pitkä ja painaa n. 660g! Itsestäni tuntuu, että vatsa on todella kasvanut viime viikkoina ja tullut hyvin selvästi esille. 

Raskausoireet
Sanotaan näin, ettei enää ole epäselvää, että on raskaana. Sen kyllä tuntee, olo on ajoittain jo aika raskas. Suurimmaksi osaksi raskausoireet on kuitenkin vielä aika helppoja, eivätkä vaivaa jatkuvasti, mistä olen kiitollinen. Vaikeammat viikot on vielä todennäköisesti edessäpäin, vaikka kaikenlaista pientä oiretta ja ongelmaa on jo nyt. 

 • Iltaa kohti tosiaan vatsa kasvaa todella paljon (varmasti puolet siitä on ilmaa, mikä tuntuu tosi mukavalta :D) ja iltaisin on usein sellainen "perus epämukava olo" raskausvatsan kanssa. 
 • Välillä olen huomannut myös reippaammin kävellessä pientä kipuilua vatsalla, ehkä liitoskipuja? En kärsinyt niistä juurikaan ensimmäisen raskauden kohdalla, joten en osaa sanoa. Ne menevät kuitenkin usein ohi ja kävelylenkit onnistuvat vielä hyvin. 
 • Pissahätä tulee todella helposti ja vessassa tulee ravattua usein.
 • Alaselkä on alkanut väsyä nopeammin, ei varsinaisesti särje tai ole kipeä, mutta kaipaa enemmän venyttelyä. 
 • Huomaan myös, ettei lantionpohja ole enää niin hyvässä kunnossa kuin aikaisemmin. Esimerkiksi nyt flunssan aikana todella voimakkaat aivastukset ja yskänkohtaukset aiheuttivat välillä sen, ettei lantionpohja toiminutkaan ihan optimaalisesti eli pientä virtsankarkailua saattoi esiintyä. Heh, ihanaa kertoa tällaisista asioista, mutta let´s keep it real! Lukemani mukaan jopa 70% raskaana olevista naisista kärsii lantionpohjan ongelmista raskauden aikana, joten valitettavan yleistä se on. Tämän oireen takia olen ihan tyytyväinen, että  olen jättänyt juoksun toistaiseksi, sillä lantionpohja ei selkeästi kaipaa nyt yhtään lisäkuormitusta, kun venyy muutenkin vatsan painon takia. Olenkin pyrkinyt taas keskittymään vahvistavaan lantionpohjan jumppailuun aina kun vaan muistan. 
 • Lantionpohjan kuormittuminen ja mahdollinen vatsalihasten erkauma on pääsyitä, joiden takia vatsan kasvaminen kovin isoksi hieman jännittää, sillä se tuntuu jo aika isolta, vaikka tiedän, että kasvaa vielä paljon! 

Uni
Yöt ovat sujuneet ihan hyvin viime aikoina. Herään joitakin kertoja yön aikana, mutta nukahdan nopeasti uudelleen ja yleensä tulee käytyä vähintään kerran vessassa. Olo on ollut aamuisin kuitenkin aika hyvin levännyt, kunhan vain itse menee tarpeeksi ajoissa nukkumaan. 

Mieliteot ja suosikkiruuat
Suosikkiruoka on viime aikoina ollut ruokaisa salaatti ja sitä on tullut syötyä usein eri versioina. Myös muutkin perusterveelliset ruuat ovat maistuneet ja toki seassa on ollut myös herkkujakin, mutta olen niiden kanssa jatkanut samaa linjaa kuin tammikuussa eli harvemmin ja nautiskellen! :) 

Liikunta
Tällä viikolla treenit ovat jääneet vähille flunssan takia. Kävelylenkkejä olen päässyt tekemään ja nyt loppuviikosta ihan pieniä herätteleviä jumppailuja kropalle. Toivottavasti ensi viikolla pääsen palailemaan 3-4 kotitreenin pariin viikon aikana kävelylenkkien lisäksi. Asioita, joita kaipaan tällä hetkellä
Hetkittäin kaipaan ihan sellaista normaalia ja kevyttä oloa ja kroppaa, jolla voi tehdä mitä vaan. Siis lähinnä liikkua normaalisti! Ja sitä normaalia energiaa ja jaksamista. Viime aikoinakin on ollut sellaisia päiviä, että on vain pakko päästä päikkäreille, jotta pystyy loppupäivän toimimaan suht normaalisti. Juoksua kaipaan ehdottomasti ja eniten siinä sen tuomaa omaa aikaa ja yhteislenkkejä juoksukavereiden kanssa! <3 Mutta tiedän, että niiden aika tulee taas kyllä!:) 

Tässä varmaan päällimmäiset kuulumiset! Mitä kuuluu teille muille odottajille? Millä viikoilla menette ja mitkä on fiilikset? 

Kivaa sunnuntaita!

-Karoliina

Jos kaipaat tukea ja ohjeita raskausajan liikuntaan, lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen, synnytykseen valmistautumiseen sekä mahdollisesti erilaisiin raskausajan vaivoihin, suosittelen lämpimästi kahden äitiysfysioterapeutin Mirka Katajiston ja Maria Jokelan verkkokurssia Odottajan onnellinen keho! <3 Tutustu kurssiin ja hyödynnä -20€ alennuskoodi "candyontherun"


Lue myös aikaisemmat postaukset tästä raskaudesta:

3 kommenttia:

 1. Hei hieman aiheen vierestä, mutta miten oot hoitanu ruokapuolen lennoilla, mitä sun eväspakettiin kuuluu? Oon lähdössä puoltoistavuotiaan naperon kanssa Espanjaan parin viikon päästä (mahassa myös toinen, sillon viikko 31 menossa) ja mietin syömisiä ton neljän tunnin lennon aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Iida! Tuo lento Madridin ja Helsingin välillä on myös nelisen tuntia ja mulla on tosiaan aina mukana tosi paljon eväitä.
   Taaperolle:
   -maissinaksuja
   -talk-muruja
   -eväsleipä
   -joku hedelmä tai muutama (esim. banaani, mandariineja)
   -joku patukka, josta kumpikin tykätään ja voidaan jakaa (esim. Lidl:n raakapatukat tms.)
   -taaperon oma ruoka (usein piltin kalastajan pata, jonka pyydän lentohenkilökuntaa lämmittämään vesihauteessa)+oma lusikka+ruokalappu
   -vesipullo
   Mulle:
   -hedelmää
   -joku patukka
   -eväsleipä (teen aina kotona valmiiksi, lentokentältä niin kalliita ostaa)
   -oma salaatti (joko valmissalaatti tai eväsrasiassa itse tehty)
   -mahdollisesti pähkinöitä tms.
   -vesipullo tai kaksi

   Tällä setillä ollaan menty ja hyvin pärjätty! :) Hyvää lentoa teille ja reissua muutenkin! Minnepäin Espanjaa suuntaatte? :)

   Poista
  2. Unohtui muuten tosta taaperon eväslistasta SMOOTHIE tai pari! Usein olen antanut sen imettäväksi nousun ja/tai laskun ajaksi ☺️

   Poista