torstai 2. tammikuuta 2014

Tammikuun ruokavaliohaaste: Clean eating!

Hyvää uutta vuotta 2014!! :) Toivottavasti teidän uuden vuoden juhlinta sujui mukavasti!! :) Täällä se meni ystävien seurassa nauttien hyvästä ruuasta ja muutamasta lasillisesta Fresitaa. Ei siis mitään kovin villiä juhlintaa, mutta kiva ilta oli ja aivan ihania ruokia!! Meidän uuden vuoden menussa oli hampurilaisia (grillissä tehdyt jauhelipihvit maistuivat niin kesälle, nam), hot dogeja, juustokakkua, suklaakakkua sekä salaattia. Aika herkkua sanon minä! ;) 


Kippis, Skål & Prost vuodelle 2014!
Nyt on juhlat juhlittu ja niistä toivuttu, joten on hyvä suunnata katse arkeen ja aloittaa 2014 terveellisesti! :) Huh, viime vuosi meni kyllä nopeasti, en vieläkään voi uskoa, että ollaan jo vuodessa 2014! Kuten kertoilin aikaisemmin, olen suunnitellut itselleni vuoden ensimmäisen haasteen ja se liittyy ruokavalioon. Tähän haasteeseen voi hyvin jokainen lähteä mukaan oman halunsa mukaan!:) Tämä haaste tulee kestämään tammikuun ajan ja polkaistaan se käyntiin tänään 2.1.2014. 



Tammikuun haasteena tulee olemaan "clean eating". Yritin kovasti googlailla tälle suomenkielistä vastinetta, mutta en löytänyt mielestäni sopivaa. Suora käännös on tietysti "puhdas syöminen", mutta se kuulostaa ainakin minun korvaan vähän hassulta,vai? No joka tapauksessa, tammikuun tavoitteena on syödä mahdollisimman puhdasta, laadukasta ja ravintorikasta ruokaa, ja jättää pois niin paljolti kuin mahdollista prosessoidut elintarvikkeet, sokeri, kovat rasvat ja nopeat hiilihydraatit. Tavoitteena on myös valmistaa ruokaa itse niin paljon kuin mahdollista ja samalla oppia hyödyntämään (minulle) uusia ruoka-aineita ruokavaliossani ja kokeilla uusia reseptejä. Kuten ehkä olen kertonutkin, en ole mikään hyvä kokki (erilaiset ruokaisat salaatit on ainoa bravuurini), joten tämän haasteen myötä haluan myös oppia lisää ruuanlaitosta. 




Syitä miksi haluan tehdä tämän haasteen on useita: 

  • Loppuvuodesta ja joulun aikaan tuli herkuteltua normaalia enemmän ja se alkoi näkymään sekä painossa että omassa olossa 
  • Haluan haastaa ja motivoida itseäni syömään paremmin ja terveellisemmin, ja tiedän, että hyvä tapa siihen on asettaa tavoitteita. 
  • Ruokavalion vaikutukset energiatasoon, omaan oloon, vatsan hyvinvointiin sekä hiusten, kynsien ja ihon kuntoon ovat todella merkittävät. "Eat crap, feel crap" pitää paikkansa. 
  • Olen lähdössä reissuun 1.2.2014, joten bikineiden päälle laittaminen silloin motivoi hmm..hieman! ;)
  • Haluan nähdä millä tavalla ruokavalio vaikuttaa juoksuun ja energiatasoon, tässä vaiheessa kautta on hyvä taas selvittää mikä toimii omalla kohdalla ja mikä ei
  • Haluan kiinteytyä hieman, ja saavuttaa oman "hyvänolon painoni"
  • Ja kaikkein tärkein syy on se, että haluan kroppani voivan hyvin. Vatsani on todella herkkä ja reagoi liikaan sokeriin helposti, joten sokerin saannin tarkkailu on yksi syy tähän projektiin. 



Lyhyesti clean eatingin pääperiaatteet: 

  • Päivässä syödään 5-6 kertaa, 3 pääateriaa (aamiainen, lounas, illallinen) ja 2-3 välipalaa
  • Vettä juodaan runsaasti (n.2 litraa päivässä)
  • Ruokavalioon kuuluu hyvät proteiinin lähteet (mm.kana, kala, liha, äyriäiset, kananmunat), hyviä rasvoja (mm. rasvaiset kalat, avokado, pähkinät, siemenet), hitaiden hiilihydraattien lähteitä (mm.täysjyväriisi, täysjyväpasta, ruisleipä, vihannekset, hedelmät, marjat)
  • Ruokavaliossa tulee välttää mm. kaikkea sokeria sisältävää (karkit, leivonnaiset, sokerimurot, sokerijogurtit, jäätelö jne.), prosessoituja elintarvikkeita, joissa on enemmän kuin 2-3 ainesosaa, valkoista leipää ja jauhoja, vaaleaa pastaa ja riisiä sekä perunaa
  • Clean eatingin mukaan ruoka määritellään cleaniksi, jos se sisältää maksimissaan 2-3 valmistusainetta
  • Lisää voit lukea täältä:Mitä on clean eating?
Tässä lounas ja päivällinen 30.12, clean eating tulee näyttämään aika pitkälti tältä! NAM!
Tavoitteenani on syödä tammikuussa kuutena päivänä viikossa mahdollisimman puhdasta ruokaa. Annan itselleni mahdollisuuden yhteen "cheat"-päivään viikossa, koska tammikuussa on tulossa muutamia hauskoja sosiaalisia tapahtumia, joissa haluan pystyä nauttimaan hyvästä ruuasta, herkuista ja juomaan lasillisen tai kaksi alkoholia, jos siltä tuntuu. Uskon, että pystyn onnistumaan tässä haasteessa juuri sen takia, että en aseta tavoitteeksi "kärvistellä koko kuukautta" vaan aion tehdä tästä itselleni mahdollisimman mukavaa ja helppoa! ;) 


Haastavinta tulee varmasti olemaan sokerin jättäminen pois, koska olen sokerihiiri, vaikka karkkia en olekaan syönyt koko viime vuonna! :) Sokeria kun on lisättynä todella moniin elintarvikkeisiin, jos hieman tutkailee tarkemmin pakkausselosteita. Esimerkiksi jugurteissa, muroissa, myslissä, puurohiutaleissa (katsokaapa Elovena-pikapuurojen sokerimääriä, huh..), jäätelössä, leivonnaisissa, kekseissä ja vaikka kuinka monessa muussa prosessoidussa elintarvikkeessa on yllättävän paljon sokeria. Ensimmäinen projektini onkin tänään suunnata ruokakauppaan kauppalistan kanssa, ja tutkia tarkasti elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä. Ohjenuorana on siis, että elinatarvike saa sisältää maksimissaan 3 ainesosaa eikä lisättyä sokeria. 




Jotta pysyn haasteessa oikealla tiellä, raportoin teille sen sujumisesta viikottaisessa postauksessa. Ja lupaan kertoa, jos kaikki ei olekaan mennyt kuin Strömsössä ja olen tuhonnut paketin Ben&Jerrys jätskiä, vaikka ei olisi ollut cheat-päivä! ;) Lisäksi tulen päivittämään kuvia aterioista ja reseptejä lähes päivittäin Instagramiin, jossa voit seurata minua @candyontherun

Katsotaan miten tämä haaste lähtee tästä etenemään! Olen ainakin innoissani siitä, jos ei muuta ja haluan nähdä kuinka puhdas syöminen vaikuttaa kroppaani. Kaloreita ei tässä haasteessa lasketa, vaan on tarkoitus syödä itsensä kylläiseksi hyviä ja laadukkaita raaka-aineita käyttäen. 

Millaisia (ruokavalio)haasteita teillä on tammikuulle? Onko joku mukana clean eatingissa tai jossain muussa ruokavaliohaasteessa? 



11 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta "dieetiltä". :) Ja kivasti annat vapauttakin itsellesi! Mä en lähde tällaiseen mukaan, koska en tykkää rajoittaa ruokasyömisiä noin tarkasti.. esimerkiksi itämaisen ruuan kanssa "kuuluu" (siis mun mielestä) olla vaaleaa riisiä, joten sen kerran kun sitä teen, tahdon myös oikean riisin mukaan! Sen sijaan itselläni alkoi "herkut viikonloppuun" -kuuri, eli joulun alla tuli herkuteltua melkoisesti, niin nyt palaan tuttuun, ja sallin pääasiassa herkut itselleni vain viikonloppuisin! :)

    Mut jään innolla seuraamaan sun syömisiä, ja varmasti sieltä löytyy inspista omiinkin syömisiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! :) En haluaisi ajatella tätä diettinä, koska en varsinaisesti fanita sitä sanaa ja ajatusmaailmaa, mutta tavallaan diettihän tämä on :) Haluan nyt kokeilla tän tammikuun ajan rajoittamista ja nähdä miten se vaikuttaa mun kroppaan, ja poimia sitten jatkoa varten hyvät ja toimivat jutut tästä. Huomaan jo kahden päivän jälkeen, että tällä ruokavaliolla tulen oppimaan hyödyntämään uusia elintarvikkeita, monipuolistamaan ruokavaliota ja laittamaan monipuolisemmin ruokaa, ei huono diettivaikutus vai mitä? :) Herkut viikonloppuun-kuuri on hyvä, kannatan sitä itekin :)

      Poista
    2. Joo, ei tosiaan! Kaikki missä oppii jotain uutta ruuasta ja omasta kehosta, on vaan plussaa! :)

      Poista
  2. Hoo, innolla jään seuraamaan tätä ja samalla voisin vähän tsiikailla omiakin syömisiäni. Tuo että ruoka sisältää vain muutamaa ainesosaa on melko hyvänkuuloinen perussääntö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Joo, se on tosi hyvä perussääntö, ja hemmetin vaikea toteuttaa ellei kyse ole ihan tuoretuotteista!! Eilen pyörin kaupassa tosi pitkään ja jouduin rikkomaan mun normia kuluttajakäyttäytymistä (kierrän aina saman ympyrän kaupassa ja ostan ne samat tavarat, jotka plussapistejärjestelmä tuntee unissaankin, että minä olen ne ostanut, koska aina ostan samat..) ja ostin ihan uusia tuotteita ja tutkin tuttujen tuotteiden pakkausmerkintöjä tarkemmin, ja huomasin, että tosi monessa tutussa pakatussa elintarvikkeessa on huomattavasti enemmän ainesosia kuin kaksi tai kolme :) Mutta ainakin oppii tässä uutta koko ajan! Kivaa viikonloppua miss Lenkkareissa! ;)

      Poista
  3. Kuulostaa oikein terveeltä! itselläkin alkoi tänään parin viikon "dieetti", johon ei kuulu sokeri eikä höttöhiilarit. Kotiruoka kunniaan :) Joulun jälkeen vaan tekee hyvää tämmöinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan :) Tekee hyvää palauttaa kroppa siihen normaaliin rytmiin ja vähentää turhat sokerit ym hötöt pois, koska ne on vaan ylimääräisiä (vaikkakin niiiiiiin hyviä aina toisinaan, etten usko kokonaan niistä pystyväni luopumaan ikinä). Kivaa viikonloppua Satu! :)

      Poista
  4. Järkevän kuuloisia tavoitteita pyrkiä valmistamaan ruoka hyvistä raaka-aineista ja jättää itselleen kuitenkin riittävä liikkumavara syödä välillä, mitä huvittaa.

    Mutta tuo Elovena-puuron sisältämään sokerimäärään viittaaminen jotenkin vähän tökkäsi silmään. Otin kuvan Elovena-paketista, joka kaapista löytyi:
    http://aijaa.com/qmcEsC

    Tuoteselosteen mukaan Elovena-puurohiutalepaketti, jossa lukee päällä "Elovena Kaurahiutaleita & kauraleseitä", sisältää ainoastaan kauraleseitä ja täysjyväkaurahiutaleita. Onko sinulla siis jotain parempaa tietoa asiasta, että paketin teksti on huijausta, vai mistä on kyse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Viittasin tässä Elovenan pikapuuroannospusseihin, joissa on sokeria 23g/100g. Pahoittelen epämääräistä viittausta ja korjaan sen tekstiin :) Elovenalla on varmasti myös vähemmän sokeria sisältäviä puuroja, mutta ne eivät ole noita valmispuuroja, joita itse tuli käytettyä aikaisemmin! :)

      Poista
  5. Moikka Karoliina! Mulla oli vähän samanlaisia ajatuksia tämän tammikuun kanssa. Ei ehkä noin pitkälle vietynä, mutta ajattelin jättää nyt herkut pois: karkit, pullat, leivonnaiset, sipsit, sokerin, vehnäjauhon jne. Joulunaikana tuli syötyä herkkuja, mutta nyt haluan takas siihen "omaan painoon" ja hyvään oloon, niin kuin säkin tossa tekstissä kirjoittelit. Ja suurimpana syynä se, että mun ihosta huomaa sokerin syömisen aika helposti. Näppylää pukkaa ja haluan niistä nyt eroon.:D ps. Minne olet lähdössä 1.2? :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Hilla! Joo, tiedän niin tunteen jouluherkuttelujen jälkeen!! Kuulostaa hyvältä toi herkkujen pois jättäminen, syöt varmaan aika samalla tavalla kuin minäkin nyt tammikuussa, ei tämä ruokavalio niin ihmeellinen tai rajoittava ole, olen nauttinut nämä 3 päivää niin hyvistä ja tuoreista raaka-aineista tehdyistä ruuista, että voi nam!! :) Suuntana 1.2 South Beach, Florida! Can´t wait! ;)

      Poista