perjantai 19. elokuuta 2016

Ne arjen terveelliset rutiinit

Aloin eilen aamun vaunulenkillä pohdiskelemaan päivittäisiä terveyteen, liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä rutiinejani. Oikeastaan ajatus lähti siitä, kun pohdin asioita omassa hyvinvoinnissani, joihin toivoisin muutosta parempaan. Isoin asia on  jo pidempään ollut uni, joka on viimeiset 9,5 kuukautta ollut hieman mitä sattuu enkä ole kertaakaan tainnut nukkua 8 tuntia putkeen. Uni on kieltämättä yksi tärkeimmistä asioista omassa hyvinvoinnissamme ja oikeastaan koko hyvinvoinnin perusta. Sitä ei edes huomaa ennen kuin unesta tulee puute. Väsyneenä mikään ei oikein tunnu miltään, hermot menee nopeammin, tekee mieli herkkuja, ei jaksa liikkua samalla tavalla eikä treeneistä palautuminen ole niin nopeata.  Elämä ei myöskään maistu niin hyvältä. Onnekseni en ole missään vauvavuoden vaiheessa ollut niin väsynyt, että eläisin täysin sumussa. Tilanne ei ole mennyt niin pahaksi, mutta kieltämättä on ollut päiviä, jolloin en ollut parhaimmillani väsymyksen vuoksi. Viime aikoina kuitenkin olen saanut nukuttua paremmin (kopkop) ja olo on tällä hetkellä varsin levännyt. Toivon, että tämä vaihe jatkuu mahdollisimman pitkään, sillä hyvät yöunet olisivat ensimmäisenä toivelistallani, jos joku kysyisi, mitä haluaisin vaikkapa synttärilahjaksi! ;)


Kahviloissa käyminen ei ole tällä hetkellä arjen rutiinia vaan enemminkin aika harvinaista luksusta! :)

Mutta sitten niihin arjen terveellisiin rutiineihin. Sana "rutiinit" kuulostaa auttamattoman tylsältä, mutta väittäisin, että ne muodostavat perustan kenen tahansa terveelliselle elämäntyylille. Jos haluaa voida hyvin, on tiettyjä asioita toistettava päivästä toiseen niin kauan, että ne juurtuvat osaksi omaa elämää. Mitä enemmän meillä on hyviä rutiineja, sitä paremmin voimme ja ne hyvät rutiinit ruokkivat lisää hyviä rutiineja. Esimerkiksi terveellinen syöminen  ja liikunta kulkevat usein käsi kädessä.




Heinäkuun loman jälkeen tuntui ihan mukavalta palata arkeen ja niihin tuttuihin rutiineihin, vaikka en lomalla niistä kaikista täysin irrottautunutkaan. Hyvien rutiinien myötä sekä keho ja mieli pysyvät virkeinä, painonhallinta on helpompaa ja arki tuntuu mukavammalta. Rutiinit eivät tarkoita itselleni sitä, että olisi tylsää, vaikka melko sama kaava toistaakin itseään päivästä toiseen. Mitä asioita tulee sitten tehtyä päivästä toiseen oman hyvinvoinnin eteen? Toki näissäkin on välillä muutoksia, mutta ehkäpä pointti onkin siinä, että jos rutiineista hyppää jossain kohtaa pois, niihin kuitenkin palaa takaisin, sillä niitä alkaa kaipaamaan.

Omiin päivittäisiin rutiineihini kuuluu tällä hetkellä seuraavat asiat:

  • Terveellinen ja runsas aamupala
Syön aina aamupalan eikä sen väliin jättäminen käy edes mielessä. Viime aikoina olen syönyt joko ruisleipää päällisillä, puuroa tai kananmunia ja vihanneksia/hedelmiä.
  • Päivittäinen kävelylenkki tai kaksi
Päivittäisistä vaunulenkeistä on tullut ihana tapa. Isla nukkuu hyvin rattaissa ja itse saa raitista ilmaa ja kevyttä liikuntaa. Hoitovapaalla tämä on ihanaa luksusta ja aion nauttia päiväkävelyistä niin kauan kuin siihen on mahdollisuus. 
  • Ruokaisa salaattilounas
Syön lähes aina lounaaksi ruokaisan salaatin. On ihanaa täyttää vatsa kasviksilla ja jollain hyvällä salaatin päällisellä (usein fetajuustoa/tonnikalaa/kalkkunaa/pähkinöitä jne.) Kun lounaalla tulee syötyä terveellisesti ja hyvin antaa se mielestäni hyvän fiiliksen koko päivän syömisiin.
  • Säännöllinen ruokarytmi
Rutiineihini kuuluu syödä säännöllisesti, 2-3 tunnin välein. Oikeastaan se ei ole vain rutiini, vaan pakko. Nälkäkiukkuisena en pysty toimimaan! ;) 

  • Liikun joka päivä
Vauva-arjessa yksi isoin muutos on ollut treenien kesto. Enää ei välttämättä ole aina aikaa tehdä vähintään tunnin treeniä päivittäin, vaan toisinaan on aikaa vain 15 minuuttia. Olen kuitenkin päättänyt, että liikun joka päivä jollain tavalla kävelyiden lisäksi. On liikunta sitten jumppaa, venyttelyä tai juoksulenkki, mutta kroppaa on liikutettava ja ai että siitä tulee aina hyvä olo! 



Tämä viikko on sujunut vauhdikkaasti. Meillä on ollut useammat vauvatreffit, ollaan saatu viettää laatuaikaa lomalla olevan siskoni kanssa sekä käyty tutkimassa Iso Omenan laajennusta (tykättiin). Juoksulenkkejä on tullut tehtyä kaksi ja huomenna luvassa on pitkä lenkki. Muuten viikonlopulle ei ole sen kummempia suunnitelmia! :) 

Millaisia arjen terveellisiä rutiineja teillä on? Mitä teette viikonloppuna? 

Ihanaa viikonloppua!

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/BloglovinissaSnapchatissa (candyontherun) 

8 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Monesti arjen terveellisiä rutiineja ei edes huomaa, ku niistä on tullut niin osa elämää, itsestäänselvyyksiä. Itselläni lista aika samanlainen kuin sulla. Lisäisin siihen vielä säännöllisen veden juonnin; aamu alkaa aina vesilasilla ja pullo kulkee mukana pitkin päivää.
    Täällä on pari viikkoa vanhempi tyttö kuin sulla ja juoksuharrastus. Tosin säännöllinen juoksu hieman jäissä ja odottelen uutta innostusta hommaan. Blogiasi on ollut mukava seurata! T. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sanna! Kiitos paljon, kun jaksoit jättää kommentin! :) Olet oikeassa, että monet arjen terveelliset rutiinit on aika itsestäänselvyyksiä itselle, mutta mielestäni on mielenkiintoista lukea muiden arkirutiineista! Niistä saattaa saada motivaatiota ja inspiraatiota omaan arkeen! :) Tuo vedenjuonti on sellainen, jossa mun pitäisi ryhdistäytyä..välillä sujuu hyvin, välillä ei niin hyvin! Ehkäpä sulla alkaa juoksuinnostus nousta syksyn myötä, kun kelit viilenee? :) Mukavaa alkanutta viikkoa ja Islalta terkut teidän tytölle! :)

      Poista
    2. Syksy onkin parasta aikaa juosta; viileät, kirpakat ja aurinkoiset syyssäät <3 niitä odottaa aina kesän jälkeen. Mulle tämä juoksutauko on tehnyt hyvää ja luulen että syksyn säät saa himoitsrmaan taas lenkkipoluille. Mukavaa syksyn odotusta! :)

      Poista
    3. Oon samaa mieltä, että syksy on parasta aikaa juoksulle! Hyvä, että tauko on tehnyt tehtävänsä!! :)

      Poista
  2. Toi on muuten totta, että rutiinit ruokkii rutiineja ja tietyt asiat on jossain vaiheessa jo niin itsestään selviä, ettei niitä tule edes ajatelleeksi, kuten esimerkiksi se aamiainen. Se on todella viimein ateria, jonka voisin skipata. Jos itse jossain tarvitsisin parannusta, olisi se lounas. Korvaan sen vähän milloin milläkin, jos edelliseltä illalta ei ole jäänyt jotain valmista tai en ole ravintolassa syömässä, välillä pari kananmunaa ja kasviksia, toisinaan jugurttia ja joskus vaikka maapähkinävoileipä. Ruokaisa salaatti kuulostaa lounaalla juuri täydelliseltä ja siihenkin pitäisi saada uusi rutiini, jotta sen tekeminen muistuisi aina ajoissa mieleen. Yksi asia, miksi kaipaan töihin, terveellinen lounas :D
    Illallisen teemme aina itse ja se on yksi iso päivittäinen rutiini. Illallisaika tosin tätänykyä vaihtelee 19-22, milloin nyt ehtii. Yksi suosikki illallislisukkeeni on bataatti.
    Ja uusi Iso Omena oli todella onnistunut, samaa mieltä, kivoja materiaaleja ja hyviä uudistuksia.
    Ellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Ellen! Kiitos kommentista! :) Jep, olet oikeassa, että toiset rutiinit menevät jo niin omalla painollaan ettei niitä tule sen kummemmin ajatelleeksi. Illallinen kuuluu myös meillä päivittäisiin rutiineihin, mutta jotenkin se on ollut mulle viime aikoina haastava rutiini...aina mietin, että mitä tänään syötäisiin ja illallisen suhteen kaupassa käyminen tuntuu vaikealta, kun päässä pyörii aina ne samat jutut, joita voisi syödä! Mitä teillä syödään arki-iltoina? :) Siinä sulle postaustoive! :) Bataattia voisi kyllä syödä meilläkin useammin, kiitos vinkistä! Kivaa viikkoa sinne! :)

      Poista
  3. Näinpä juuri! Arjen rutiinit ovat asioita, joita lomamoodissa alkaa jo kaipaamaan. Säännöllistä syömistä, liikkumista ja lepoa. Viime viikot on viilletetty vaikka missä, joten kaipaan myös ihan vain kotona olemista ja arkisia puuhia, eikä kassi olalla menemistä. Onneksi loman viimeinen viikko jo sitä "perusjuttua" jo tarjosikin ja aktiivisen loman jälkeen perusarki maistui mainiolle. Näillä eväillä on mukava sitten lähteä syksyä kohden. :) Viikonloppua vietin vanhempieni tykönä, mutta tänään suuntaan kotiin jotta ehdin olla kotosalla päivän ennen työviikon aloitusta.

    Oikein ihanaa viikonloppua sinne! Toivottavasti saat nukkua hyvin tulevinakin öinä <3 Tsempit pitkikselle, minäkin taidan käydä tänään vähän juoksentelemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan parasta, että arki ja sen rutiinit on sellaisia, että niitä kaipaa! <3 Se kertoo siitä, että oma arki on varsin mukavaa ja hyvä niin!! Hyvää alkavaa duuniviikkoa sulle!! <3 Ja jee, jos saadaan meidän treffit onnistumaan sunnuntaina, olisi ihan mahtavaa! :) Viikonloppuna sain ainakin nukuttua hyvin, joten toivotaan, että jatkuu samaan malliin! Luulen, että pimenevät illat ja aamut ovat osaltaan auttaneet asiaa, joten sen puolesta syksy on kyllä ihan tervetullut! :)

      Poista