sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Raskausviikko 21 & rakenneultra

*Tekstin lopussa tarjous Odottajan onnellinen keho -verkkokurssille!

Heippa taas! Tässä tulisi jälleen raskauspäivitystä, kuten lupailin. Tämä raskaus tuntuu menevän ainakin tässä vaiheessa suhteellisen nopeasti ja viikot vilahtavat ohi vauhdilla. On kivaa kirjoittaa näitä tunnelmia ja fiiliksiä muistiin, koska muuten kaikki puuroutuu yhteen enkä lopulta muista mitään!;) Nämä raskauspostaukset tuntuvat kiinnostavan teistäkin useita, joten niitä on siinäkin mielessä mukava kirjoitella. Tässä vielä koontina tähän mennessä kirjoittamani postaukset tästä toisesta raskaudesta.

Raskausajan coretreenit ja vatsalihasten erkauma
Raskausviikko 17
Lisääntynyt energia ja muita kuulumisia
Liikunta ensimmäisellä kolmanneksella
Raskausviikot 10-13
Raskausviikot 5-9
Aika paljastaa salaisuus

Raskausviikko 21

Tänään tulee tosiaan täyteen raskausviikko 21+0 ja tämä kulunut viikko on ollut varsin ohjelmantäyteinen. Maanantaina olimme tapaamassa Lauraa ja hänen poikaansa leikkipuisto- ja lounastreffeillä. Tiistaina ohjelmassa oli raskauteen liittyvä neuvolalääkärikäynti sekä Islan 2v. neuvola, jonne ei ehditty tätä aikaisemmin. Keskiviikkona käytiin rakenneultrassa ja torstaina oli leikki- ja lounastreffit ystävieni ja heidän lastensa kanssa. Perjantaina siivottiin ja pakattiin kotona, ennen kuin  alkuillasta hypättiin lentokoneeseen kohti Madridia, jossa olemme nyt muutaman viikon mieheni työn takia. 

Puuh. Ja sitten mietin, että onpa arki ollut rankkaa kotona, kun ohjelmaa on ollut noin paljon! ;) Kivoja juttuja toki kaikki! Mutta nyt niihin spesifimpiin raskausjuttuihin tältä viikolta. 


Kuva tänään rv 21+0, vatsa kasvaa aina iltaa kohti melkein tuplakokoiseksi tuosta aamulla otetusta kuvasta

Vauvan koko: Rakenneultrassa vauvan paino oli 367g ja se oli hyvin linjassa viikkojen kanssa. Mun raskausappin (the bump) mukaan tällä hetkellä vauvat ovat rv 21 n. 360g ja 26,7cm. 


<3 

Raskausoireet: Viime aikoina raskausoireita ovat olleet mielialan vaihtelut, itkuherkkyys ja suhteellisen jatkuva pissahätä. Viimeiselle selvisi syy rakenneultrassa, jossa ainakin silloin vauveli köllötteli mukavassa asennossa pää jatkuvasti tökkien virtsarakkoani! :D Ja vaikkei se pää vielä kovin iso olekaan, niin kyllähän se jo tuntuu etenkin pidempään kävellessä. Hetkittäin kyllä helpottaa, joten hän oletettavasti vaihtaa asentoa aina välillä. 

Mielialat ovat tosiaan heitelleet hetkittäin aika voimakkaasti ja kuten kerroin viime postauksessa, olen  alkanut itkeä tosi helposti jostain asiasta, joka menee pieleen tai ei onnistu niin helposti. Ja kyse ei tosiaan ole ollut mistään kovin isoista jutuista, vaan sellaisista, jotka ovat sillä hetkellä tuntuneet ihan ylitsepääsemättöm hankalilta tai ärsyttäviltä. Taaperon kanssa elellessä niitä hetkiä on vähän useammin, kun koittaa yhdistää uhmakohtaukset ja raskaushormonit (spoiler, en ole mikään malliesimerkki siinä). En nyt sentään koko ajan itke, mutta useammin kyllä kuin normaalisti. Onneksi toki tasapainoisia ja hyviä hetkiä on vastapainoksi kuitenkin enemmän ja tuntuu siltä, että oma fiilis helpottui heti, kun päästiin tänne Madridiin, jossa saadaan olla koko porukka (meidän Mila-hauvaa lukuunottamatta) yhdessä pari viikkoa ja apua on enemmän kuin kotona, vaikka siellä on toki muuten tukiverkosto.

Fyysisesti olo on ollut vielä aika hyvä, ja toivottavasti jatkuu niin mahdollisimman pitkään. Toki hetkittäin on sellaista "perus raskausepämukavuutta" eli kroppa tuntuu isolta ja painavalta, ja vähän kömpelöltä, mutta tiedän, että tästä se vasta lähtee ja joidenkin viikkojen päästä mietin, että mitä silloin viikolla 21 oikein valitin (lähinnä miehelleni, hänellä on se mukava osa kuulla kaikki).. ;)  

Asioita, joita kaipaan tällä hetkellä: Täytyy sanoa, että kaipaan samoja juttuja kuin viimeksi. Että juoksu tuntuisi hyvältä ja kevyeltä ja voisin liikkua hieman reippaammin. Tehdä kunnon HIIT-treenejä ym. Kaiholla katselen Instagramissa seuraamieni menoa ja kovempia treenejä, mutta toisaalta tiedän, että palaan niihin itsekin taas jossain kohtaa ja ne kyllä odottavat! <3 Ruokien suhteen ei oikein ole mitään, mitä kaipaisin tällä hetkellä, vaan olen kyllä voinut syödä kaikkea, mitä mieli on tehnyt. Vatsallaan makaaminen olisi ihan kivaa ja pidempään selällä makaaminen myös. Aika hyvin siis taitaa kuitenkin mennä, jos nämä ovat niitä suurimpia kaipauksia!

Uni: Olen nukkunut tällä viikolla suhteellisen hyvin. Toki herään lähes joka yö 1 tai 2 kertaa vessaan, mutta nukahdan myös melko nopeasti. Useampana aamuna olisin tosin voinut nukkua pidempäänkin, mutta pitäisi vain oppia menemään itse aikaisemmin nukkumaan illalla. Oli kyllä ihan luksusta saada nukkua nyt viikonloppuna, kun tultiin tänne Madridiin ja mieheni on noussut taaperon kanssa tekemään aamupalaa, ja minä olen saanut loikoilla vielä hetken! <3 

Mieliteot ja suosikkiruuat tällä hetkellä: Tammikuun myötä aloitin tosiaan vähän ryhtiliikettä ja olen pyrkinyt syömään terveellisemmin ja jättämään herkut vähemmälle. Salaatit ja kasvispainoitteisemmat ruuat ovat maistuneet tosi hyviltä ja lähes jokapäiväiset lounassalaatit ovat tehneet paluun. Muutenkin kotiruoka on ollut pop ja sanoinkin miehelleni, että koitetaan myös täällä Madridissa syödä mahdollisimman paljon kotona, sillä silloin on helpompi tehdä järkeviä valintoja! Tosin tänään käytiin ulkona lounaalla, mutta onneksi yhdessä terveellisemmässä paikassa :) Leipää syön edelleen aika paljon, mutta pakattiin tänne mukaan ruisleipää pakkasen täytteeksi, joten sitä voi syödä hyvillä mielin. Tuoreet marjat ovat maistuneet viikonloppuna tosi hyvältä, täältä kun niitä saa suhteellisen edullisesti myös talvella. Karkkia ja suklaata olen ollut nyt syömättä pari viikkoa, katsotaan miten tästä eteenpäin!:)


Aamupalaa alkuviikolta
Sunnuntain lounasta, en jaksanut syödä koko jättisalaattia :DLiikunta: Olen nyt muutaman viikon ajan tehnyt lihaskuntotreenejä Becky Williamsin raskaustreenioppaasta, jonka päädyin ostamaan. Kaipasin kotitreeneihin selkeämpää ohjelmaa ja suunniteltuja treenejä, jotta niitä ei tarvitse aina suunnitella itse. Monissa valmiissa treeniohjelmissa on raskausaikana se ongelma, etteivät kaikki liikkeet sovellu ja ne voivat olla haitallisia vatsalihasten erkaumalle tai lantionpohjalle. Turvallisinta onkin noudattaa raskausaikaan sovellettua treeniohjelmaa tai muuten raskausaikaan sopivia treenejä, jotka on laatinut raskausliikuntaan perehtynyt henkilö. 

Tällä viikolla olen tehnyt oppaasta yhden koko kropan treenin, yhden jalkatreenin ja yhden ylävartalotreenin, kaikki kestoltaan 30 minuuttia. Treenit ovat ihan huippuja, ei mitään helppoja, mutta kuitenkin turvallisia lantionpohjalle ja vatsalihasten erkaumalle, mikä on tärkeätä tässä kohtaa. 
Lihaskuntotreenien lisäksi olen kävellyt joka päivä, mutta juoksemassa en ole käynyt. Katsotaan josko vielä juoksen tämän raskauden aikana vai oliko se siinä tällä kertaa. Viimeksihän juoksin rv27 asti, mutta tällä hetkellä raskausajan juoksuun ei ole enää niin kovin suurta paloa ja halukkuutta kestää epämukavuutta (painavaa kroppaa ja jatkuvaa pissahätää). Juoksu ei siis tällä hetkellä tarjoa sellaista nautintoa, jota kaipaisin ja johon olen tottunut normaalisti. Mutta katsotaan, en vielä heitä juoksulenkkareita nurkkaan!:)

Raskauspukeutuminen: Viime raskauspostauksessa pohdin talvitakin ostoa, ja kiitos Ellenin vinkin kommenttiosiossa sain tietää, että H&M:llä oli silloin parkatakkeja hyvässä alennuksessa. Siskoni kävi vielä samana päivänä hankkimassa mulle mama-talvitakin ja nyt pysytään siis masun kanssa lämpimänä ihan varmasti eikä uuteen takkiin kulunut isoa rahasummaa, kun tosi hyvällä alennuksella sai! :) Muuten vaatekaapissa alkaa olla sekaisin raskausvaatteita (muutamat farkut ja paidat) sekä vielä päälle mahtuvia normivaatteita, mutta vaategarderoobi pienenee kyllä koko ajan, kun masu kasvaa. 

Rakenneultra: Meillä oli tosiaan keskiviikkona kauan odotettu rakenneultra Jorvissa. Äitini tuli sinne seurakseni mukaan, koska H ei tietenkään päässyt, kun oli täällä Madridissa. RU:ssa kaikki oli hyvin, tyyppi köllötteli siellä ihan hassuissa asennoissa, mutta saatiin kuitenkin tutkittua hyvin. Rakenteet näyttivät olevan kunnossa ja mitat kohdallaan! <3 Mulla oli kyllä tunne, että kaikki on masussa ok, mutta on se ihanaa aina saada vahvistus sille. Vieläkin jaksan kyllä ihmetellä ja ihailla sitä tekniikkaa, mitä kaikkea sillä voidaan tutkia! Ja toki kiinnostava juttu rakenneultrassa on aina, josko vauvan sukupuoli voidaan saada selville. Sitä tietysti itsekin halusin kysyä, vaikka tärkeintä oli ensisijaisesti kuulla, että kaikki on hyvin! 

Mulla on ollut tyttöfiilis siitä asti, kun tulin raskaaksi, mutta välillä olen miettinyt, että johtuuko se vain siitä, että olen aina ajatellut, että meillä joskus olisi kaksi tyttöä, jos niin suodaan. No, tällä kertaa näyttää siltä, että äidin vaisto ja fiilikset olivat oikeassa, sillä masussa kasvaa suurella todennäköisyydellä tyttövauva! <3 Tosin pienen kysymysmerkin kätilö heitti perään, sillä vauveli ei mitenkään suuremmin jalkoväliään esitellyt, mutta ei siellä myöskään ulokkeita näkynyt. Joten pieni yllätyksen mahdollisuus on aina olemassa. Pikkusiskoon nyt kuitenkin asennoidumme ja jos onkin pikkuveli, niin yhtä ihanaa! <3

Sellaisia raskauskuulumisia tällä kertaa!:) Miten teillä muilla raskaana olevilla mamoilla menee? Miten muut juoksevat mamat, sujuuko juoksu vielä? 

Ihanaa alkavaa viikkoa! 


-Karoliina 

Ps. Jos kaipaat tukea ja ohjeita raskausajan liikuntaan, lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen, synnytykseen valmistautumiseen sekä mahdollisesti erilaisiin raskausajan vaivoihin, suosittelen lämpimästi kahden äitiysfysioterapeutin Mirka Katajiston ja Maria Jokelan verkkokurssia Odottajan onnellinen keho! <3 Tutustu kurssiin ja hyödynnä -20€ alennuskoodi "candyontherun
(alennuskoodi voimassa 31.12.2021 asti). 

10 kommenttia:

 1. Ihana kuulumispostaus ja onnea tyttölupauksesta! 😊 😘❤️❤️

  VastaaPoista
 2. Hyvä kun löysit takin! :)
  Itse vetelen sairauslomalla aina äitiyslomaan asti tästä eteenpäin, ei ole asiaa treeneihin, mutta odotan kovin jo kevättä, vaunulenkkejä ja pikkuhiljaa alkavia lihaskuntotreenejä ja jumppia. Ajatuksen voimalla jaksaa! Onnea tytöstä (ehkä :))! Mullakin oli alusta alkaen voimakas tyttöfiilis ja se tosiaan osoittautui oikeaksi kahdessakin eri ultrassa, joten en usko enää yllätyksiin.
  Lisätystä sokerista olen itsekin nyt yrittänyt tammikuun pysyä erossa, tekee todella hyvää joulun jälkeen. Laskiaispulla helmikuussa taitaa olla seuraava herkku. Siihen asti testaillaan taas uusia sokrittomia namireseptejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle takkivinkistä! :) Nyt vaan mietin, että varmasti tarvitsen kevääksi toisen..tuo kun on niin paksu, että alkaa täällä Madridissa olla vähän liikaa! :D Mutta ehkä löydän kevätparkan jostain!

   Voi että, tsemppiä sairauslomalle, mutta hyvä asenne sulla! <3 Loppumetreillä jo alat olla!! Ja ihanaa, onnea tulevasta tytöstä sinne! <3 Nam, sokerittomat namireseptit kuulostaa hyvältä! Mikä on ollut viime aikojen suosikki? Mä oon taas löytänyt banaanipannarit ja protskupallerot! :) Kivaa viikkoa!

   Poista
 3. Oi, nyt voi investoida nätteihin mekkoihin :) täällä on tasan kuukausi rakenneultraan. Odotetaan kovasti, että voi alkaa pohtia kunnolla nimiä!

  Pari viimeistä viikkoa ovat kai olleet sitä leppoisaa keskiraskautta. Mukavaa kun lautasen saa useimmiten ongelmitta tyhjäksi. Olen myös saanut liikunnan mukaan ja nyt kroppa tuntuu enemmän omalta. Juoksussa olen luovuttanut mutta tilalla on jopa monipuolisempi setti :) 5km työmatkakävely pari krt/ vk + sauvakävely, uinti (mikä henkinen hurmio olikaan kun toisella kerralla nopeiden uimareiden rata oli itselle sopivin :D) ja vihdoin myös lihaskuntoa (kiitos erään raskaana olevan bloggaajan ;))! Juoksukaveri jo kyselee, mille maratonille ilmoittaudutaan ja toinen suosittelee juoksurattaita. Tällä hetkellä olen kuitenkin itse hyvin sinut juoksemattomuuden kanssa ja olen asennoitunut, että en välttämättä 2 vuoteen juokse. Ehkä kaapista voisi siivota ylimääräiset juoksukengät pois mutta jättää sinne kuitenkin yhdet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo, niinpä. Tai en kyllä tiedä uskallanko vielä alkaa mekkoja kovasti ostelemaan, jos tuleekin ylläripoika! ;) <3 Ja luulen, että meillä mennään alkuun aika vahvasti kietaisubodeilla ja housuilla :D Meillä isä tuntuu olevan useammin ostelemassa ja haikailemassa mekkojen perään tytölle kuin minä, hehe.

   Ihanaa, että sulla on alkanut leppoisa keskiraskaus! Tämä on parasta! :D Ja hyvältä kuulostaa sun monipuolinen liikunta!! Ja jes, että olet löytänyt myös lihaskuntotreenien pariin, ihan mahtavaa! :)

   Joo, mä en myöskään vielä uskalla ajatella tulevia maratoneja tai juoksurattaita..niiden aika tulee sitten joskus, mutta en kyllä ota turhia paineita niistä! :)

   Mukavaa viikkoa sulle ja kiva, kun kommentoit kuulumisia!!

   Poista
 4. Onnittelut hyvistä ultrakuulumisista! Täällä on lopulta herännyt ajatus, että sairastelu alkaisi hellittää ja voisi päästä pitkän tauon jälkeen liikkeelle. Siis muutakin kuin kuin arki/hyötyliikuntaa, josta siitäkin kyllä kertyy viikossa mukavasti kilometrejä. Sain lopulta ab kuurin, kun tauti iski otsaonteloon. Hyvä sikäli, että sen myötä näyttää tauti saavan nyt hatkat. Vielä, kun väsymys ja pahointivointi hellittäisi.

  Miten olet ajatellut liikkumisia lasten kanssa jatkossa? Oletko miettinyt jotain seisoma/istumalauta juttuja vai tuplarattaita? Ei ehkä ihan ajankohtainen kysymys, mutta vaikuttaa varmasti sinullakin arjen liikkumisiin melko paljon, että pystyy etenemään kahden kanssa :)
  -S 11+6

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka S ja kiitos paljon! :) Ihana kuulla, että tauti alkaa hellittää ja toivottavasti pääset myös pian eroon pahoinvoinnista ja pahimmasta väsymyksestä. Mulla se taisi hellittää siinä 13 viikon tienoilla, joten ei enää toivottavasti mene sullakaan pitkään!

   Tuo liikkuminen lasten kanssa on oikein hyvä kysymys. Sitä tässä ollaan pähkäilty ja vähän kauhunsekaisin tuntein sitä kyllä odotan..Onneksi pikkuinen syntyy kesää vasten vs. kun Isla syntyi marraskuussa, niin ainakin pukemishommat pitäisi alkuun olla helpompia. Meillä on ostettuna jo sellainen seisomalauta rattaisiin/vaunuihin ja vielä aiotaan hankkia noihin meidän Emmaljungan Super Vikingeihin adapteri, jonka avulla niistä saa tuplat eli vaunukopan ja ratasosan kiinni molemmat. Aika sitten näyttää kuinka paljon Isla enää malttaa istua rattaissa, vai mennäänkö seisomalaudalla ja kävelyllä, kun haluaa...Liikkuminen tulee kyllä olemaan haastavampaa jatkossa, se on aivan varmaa! :D

   Poista
  2. Kätevää, kun on tuollaiset muuntuvat rattaat. Se on näiden taaperoiden kanssa aina vähän sattumaa mikä minäkin päivänä toimii. Olen itse ajatellut seisomalautaa, mutta tunnistan kyllä sen haasteen, mitä mahdollinen uhmakohtaus saattaa asettaa :D tänään rattaat esimerkiksi oli ihan out of question, mutta kävelykään ei huvittanut.
   -S

   Poista
  3. Joo, me ostettiin nuo rattaat silloin alunperin juuri osittain siitä syystä, että ne saa tarvittaessa muunnettua sisarusrattaiksi..Mutta saa tosiaan nähdä, mikä sitten toimii ja mikä ei. Taaperoiden mieli on nopeasti muuttuva! ;)

   Poista