keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Kohti parempaa oloa (kuten joka tammikuu)

Heippa ja hyvää uutta vuotta täällä bloginkin puolella! Kuten jo vähän kirjoittelin viime vuoden vikoissa kuulumisissa oli täällä melkoinen herkutteluputki päällä joululoman aikana ja nyt ensimmäisestä päivästä alkaen on otettu perinteistä tammikuun ryhtiliikettä terveellisemmän syömisen ja liikunnan muodossa. Söin tosiaan tasan kaksi viikkoa joka päivä jotain herkkuja (enimmäkseen suklaata)  ja olo alkoi olla sen mukainen; turvonnut ja väsynyt. Nyt on halua taas saada lisää energiaa ja parempi olo omaan kroppaan!


Heippa masu! <3
Kahden viikon herkutteluputki kävi yllättävän helposti. Ensin meillä oli kotona aikaisemmin saatuja joulusuklaita, joilla herkuttelin ennen joulua. Sitten tuli joulu namipöytineen ja mokkapaloineen ja sen jälkeen loma saaristossa, jossa äitini leipoi Islan kanssa pullaa ja melkoiset suklaavarastotkin oli kertyneet Sollidenin keittiön herkkulaatikkoon.. Eihän sitä olisi ollut pakko syödä herkkuja joka päivä, mutta niin se vain meni. En halunnut enkä jaksanut käyttää itsekuria, sillä tavallaan tykkään herkuttelusta joulun aikaan. Ja olen tosi surkea vastustamaan etenkin suklaata, jos sitä löytyy kaapista ja jossen ole erikseen päättänyt, etten sitä syö.

Tämä sama joulun herkutteluputki toistuu mulla joka vuosi ja aina tammikuun alussa olen valmis palaamaan takaisin omiin terveellisempiin ruokailutapoihin. Herkuttelussa ei mielestäni ole mitään pahaa, se on ihan tervettä aina välillä, mutta sen jälkeen olisi myös hyvä päästä palaamaan "arkeen" ruokavalionkin kanssa, sillä eron kyllä huomaa omassa olossa. Etenkin nyt raskauden aikana, kun oma kroppa kokee muutenkin muutoksia ja kasvaa, niin olen huomannut, että ruokavaliolla ja liikunnalla on vielä isompi vaikutus etenkin henkisesti, vaikkei tuloksia näykään kropassa samalla tavalla kuin normaalisti. Olo on paljon parempi, kun syö terveellisemmin ja liikkuu eivätkä ne kropan "ei niin imartelevat muutokset" tunnu yhtä nihkeiltä, kun saa sisäisesti olon paremmaksi ruokavaliolla ja liikunnalla. Ja kyllä sillä oikeastikin on väliä, mitä ja miten syö raskauden aikana. Uskon, että ensimmäisen raskauteni aikana osa raskauskiloista oli nimenomaan niitä herkuteltuja kiloja. Pyrin kiinnittämään asiaan tällä toisella kertaa vähän enemmän huomiota, jos muutaman niistä edes saisi vältettyä. 


Ei niin kaunis kuva, mutta vitsi miten hyvä salaatti! Halloumia, kalkkunaa, kurkkua, tomaattia ja avokadoa! Nams!
Omalla kohdalla tammikuun aikana ei ole kyse mistään dietistä, vaan ennemminkin herkkujen  korvaamisesta ravintorikkaammilla vaihtoehdoilla ja kasvisten, hedelmien sekä marjojen lisäämisestä takaisin ruokavalioon. Haluan selkeästi vähentää lisättyä sokeria ja lisätä myös veden juontia. Aika yksinkertaisia juttuja siis, eikä ajatuksena edes tunnu niin vaikealta, koska kroppa jo huutaa terveellisempää ruokaa! Muutama päivä on tässä jo mennyt aika hyvin! Suklaaherkut ja muut aion pyrkiä korvaamaan esimerkiksi hedelmillä (mandariinit on vielä tosi hyviä ja banaani maapähkinävoilla menee herkusta) ja esimerkiksi kreikkalaisella jogurtilla, hunajalla ja marjoilla. Kokonaan en aio herkuista kieltäytyä, mutta vähennän niitä selkeästi. Tavoitteena olisi taas päästä siihen yhteen herkkupäivään viikossa pienen suklaa/namilakon kautta. 

Mitä liikuntaan tulee, olen onneksi liikkunut säännöllisesti herkkuputkenkin aikana, joten aion sitä jatkaa samaan tapaan. Tavoitteenani on päivittäinen kävelylenkki (tai useampi ainakin sinä aikana kun ollaan vielä Suomessa, koska koiran ulkoilutukset) ja 3-5 varsinaista treenikertaa viikossa. Varsinaiset treenit ovat joko lihaskuntotreenejä kotona tai hölkkä-kävelylenkkejä. Näillä mennään eteenpäin ja katsotaan millainen olo on tammikuun lopussa, toivottavasti parempi!:)


Se treenin jälkeinen fiilis! :) <3

Miten teillä muilla? Menikö joulun ja uuden vuoden aika herkutteluksi vai pystyittekö pitämään kohtuuden yllä? Onko terveellisempi tammikuu tavoitteena vai kenties isompi elämänmuutos? Tämä on niin selkeästi sitä aikaa, kun tehdään isoja tavoitteita tai lupauksia, mutta on hyvä muistaa, että niitäkin kohti kannattaa mennä kärsivällisyydellä ja pienin askelin. Lopussa kiitos seisoo! <3

Mukavaa keskiviikkoa, 

Karoliina 

6 kommenttia:

 1. Kyllä täällä tuli syötyä marraskuulta asti suklaata aivan liikaa ��. Itsellä on fyysinen työ johon tarvitsee energiaa OIKEASTA ruuasta joten todella koitan tsempata siinä että päivän energiat tulisi pääasiassa oikeasta ravinnosta eikä kaikesta turhasta napostelusta ja kahvileivistä. Viitseliäisyyttähän se vaan vaatii, herkut menee niin helposti suuhun ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Laura, kiitos kommentista! Muistan tuon ihan saman haasteen kun olin töissä, jossa suurimmaksi osaksi seistiin ja juostiin ympäriinsä ja tarjolla oli kaikenlaisia herkkuja..Kaikki kului mitä suuhun meni, mutta oman olon kannalta oli aina parempi, jos sinne eksyi vähän ravintorikkaampia vaihtoehtoja kuin suklaata ja kahvileipiä! ;D Vaatii tosiaan viitseliäisyyttä ja hyvää ennakointia, että pakkaa välipaloja mukaan ym. Tsemppiä sinne!

   Poista
 2. Sama homma se on jokaikinen vuosi :D Herkkukierre on katkaistava tammikuussa ja palattava takaisin normaaliin arkirytmiin. Toisaalta sitä pitää vaan olla varsin tyytyväinen, että joulun jälkeen alkaa tulla olo "no more". :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainoa!! <3 :D Jep, se on toisaalta ihan virkistävä se "no more" olo myös! ;) On IHANAA syödä terveellisiä ruokia! Paitsi että huomenna ehkä taas vähän herkutellaan ;) Mutta mulla ainakin pääasia, että sen putken sai katkaistua! Nähdään pian! <3

   Poista
 3. Juu, tuttua on tuo herkuttelu, mutta kuten kirjoititkin, kroppa alkaa aika nopeasti huutaa takaisin totuttuun. Jotenkin mahakin on aivan kuralla, kun kuraa syö, eli monessakin suhteessa haluaa terveellisempään suuntaan nopeasti. Mulle riittää ne pari-kolme herkkupäivää, kun alan jo kyllästyä. Toki joulutorttuja menisi ympäri vuoden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Lotta!! :) Ihanaa, etto sulla riittää pari kolme herkkupäivää! Mulla se jotenkin tosi helposti jatkuu vielä joulun jälkeen varsinkin kun oli lomalla ja saaristossa. Jos olisi heti palannut arkeen, niin olisi varmasti ollut helpompi lopettaa herkuttelut jouluun! Mutta se on nyt takana ja suunta eteenpäin. Suht terveelliseen ruokavalioon on ollut kiva ja aika helppo palata takaisin, joten taisin todella saada tarpeekseni!:) Kivaa viikonloppua!

   Poista