tiistai 16. tammikuuta 2018

Liikunta- ja hyvinvointitavoitteitani vuodelle 2018

Olen viimeisen neljän blogivuoden aikana jakanut joka tammikuu liikuntaan liittyviä tavoitteitani täällä blogissa. Tavoitteiden jakaminen on motivoinut itseäni ja on muutenkin ollut hyvä kirjoittaa niitä ylös, jotta ne muistaa tammikuuta pidemmälle ja niihin voi myös palata myöhemmin. Vuodelle 2017 asetettuihin liikuntatavoitteisiin palasin tässä postauksessaMonissa blogeissa ja Instagramissa näkyi jo heti vuoden ensimmäisinä päivinä mahtavia tavoitepostauksia tälle vuodelle ja itselleni tuli hetkellisesti sellainen olo, ettei mulla oikein ole mitään tavoitteita tälle vuodelle. Etenkään liikunnan saralla, koska tämä tulee olemaan vähän sellainen välivuosi, kun olen puolet vuodesta raskaana ja toinen puolikas menee raskaudesta palautuessa ja uuteen elämäntilanteeseen totutellessa. Mietittyäni asiaa hetken totesin, että voihan niitä tavoitteita olla tällekin vuodelle ja kannattaakin olla, sillä ne saattavat motivoida itseäni  liikkumaan ja tekemään terveyden kannalta parempia valintoja tässä erilaisessa elämäntilanteessa. Tavoitteet eivät vain tänä vuonna ole perinteisiä "puolimaratonin ennätys" tai "maratonin juokseminen"! ;) 

Liikunta- ja hyvinvointitavoitteitani vuodelle 2018

Päätavoite on tänä vuonna tietysti selvitä tästä raskaudesta mahdollisimman hyvinvoivana ja saada lopputuloksena terve vauva! <3 Raskauden aikana on mahdotonta vaikuttaa kaikkeen, mutta voin ainakin yrittää tehdä sellaisia asioita, jotka auttavat itseäni (ja vauvaa) voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Tavoitteenani on pysyä raskauden aikana mahdollisimman aktiivisena eli pitää arkiliikunta mukana päivittäin. Tämä tarkoittaa kävelylenkkejä, portaiden kiipeämistä, pieniä jumppailuhetkiä leikkipuistossa tai kotona, leikkiä taaperon kanssa jne. Toki oma vointi huomioiden! <3

Asetan myös tavoitteekseni arkiliikunnan lisäksi 3 varsinaista treenikertaa viikossa raskauden aikana. Ensimmäisessä raskaudessani pystyin liikkumaan hyvin ihan muutamaan päivään ennen synnytystä asti, kunnes tuli stoppi. Toivon, että tällä toisella kertaa onnistuisi sama juttu, mutta toki, kuten edellisessäkin päivä kerrallaan mennään ja kroppaa kuulostellen. 

Yksi kokonaisvaltaisiin hyvinvointiin liittyvä tavoite raskauden aikana on nukkua riittävästi. Niin kauan, kun itselläni on jossain määrin mahdollisuus kontrolloida unien määrä, toivon pystyväni sen hyödyntämään! ;) Tilanne on varmasti toinen sitten, kun vauva syntyy. 

Neljäs raskausajan hyvinvointiin liittyvä tavoitteeni koskee ruokavaliota. Ensimmäisessä raskaudessa otin turhan usein sen asenteen, että "voin herkutella, koska olen raskaana" ja herkuttelu meni ihan överiksi etenkin viimeisen kuukauden aikana ja vauvan synnyttyä. Nyt tavoitteeni on olla syömisten suhteen hieman järkevämpi, mikä tarkoittaa vähemmän herkkuja ja enemmän terveellistä kotiruokaa, myös ihan loppuraskaudesta, kun tiedän, että se on huomattavasti vaikeampaa. Tämä on tavoite, katsotaan miten se sujuu!;)  Vauvan synnyttyä haluan antaa kropan rauhassa palautua ennen varsinaista treenien pariin palaamista. Tällä kertaa tavoitteenani on tehdä lantionpohjaa ja vatsalihaksia kuntouttavia harjoituksia ennen varsinaista treeneihin paluuta. Näihin kuntouttaviin harjoituksiin aion ryhtyä heti, kun mahdollista synnytyksen jälkeen, sillä ne voivat auttaa etenkin erkauman ja lantionpohjan palautumista. Viime raskaudessa en tiennyt tällaisista liikkeistä tai kuntouttamisesta mitään, mutta nyt olen hieman tietoisempi niistä ja toivon pystyväni tietoa hyödyntämään tällä kertaa. 

Tavoitteenani on tehdä paluu treenien pariin raskauden jälkeen mahdollisimman järkevästi ja asteittain. Mitä se tarkoittaa, selkiytyy varmasti lähempänä, mutta todennäköisesti noudatan kaavaa lepo ja kuntoutus, sitten lihaskuntoa paremmaksi ja viimeiseksi vähitellen juoksun pariin kävely-juoksutaktiikalla. 

Tavoitteenani on toki myös saada liikunta jälleen säännölliseksi osaksi omaa elämää uudessa elämäntilanteessa kahden lapsen äitinä. Voin kuvitella, ettei treenaaminen ole niin helppoa kahden pienen kanssa ja toivon löytäväni siihen keinot, sillä tiedän kuinka paljon se vaikuttaa omaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, että pystyn liikkumaan edes jonkin verran. 

Viimeinen tavoitteeni on pyrkiä olemaan armollinen itseäni kohtaan tässä uudessa elämäntilanteessa omien hyvinvointi- ja liikuntatavoitteideni suhteen ja muutenkin. En tarkoita, että hylkäisin niitä kokonaan, vaan jos niistä kiinni pitäminen tuntuu hankalalta, niin koittaisin aina miettiä edes jotain, mitä VOIN tehdä niiden eteen. Jokainen pienikin askel niitä kohti, on askel oikeaan suuntaan. Haluan myös olla armollinen omaa muuttuvaa kroppaani kohtaan, sillä minulla on huono tapa soimata itseäni ajoittain ja siitä ei tule kuin paha mieli. 

Tällaisia hyvinvointi- ja liikuntatavoitteita tälle vuodelle! <3 Vähän erilaisia kuin viime vuosina, mutta näillä mennään. Ensi vuonna taas sitten uudet kujeet!;) Asetitteko te jotain liikuntaan tai hyvinvointiin liittyviä tavoitteita? Mielelläni haluaisin kuulla niistä! :)

Mukavaa viikkoa!

-Karoliina 

Luitko jo edellisen postauksen: 
Raskausviikko 21 ja rakenneultra

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/Bloglovinissa 

2 kommenttia:

  1. Hyviä ja mielenkiintoisia tavoitteita! :) Mielenkiinnolla seuraan niiden toteutumista! Tsemppiä! -Tuulia

    VastaaPoista