keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Miten sujui terveellisempi tammikuu?

Tammikuun viimeinen päivä! Tuntuu, että tämä kuukausi meni aika nopeasti, ainakin täällä. Tammikuun alussa lanseerasin oman "terveellisemmän tammikuun" joulukuun jälkeen. Joulukuussa herkuttelut lähtivät ihan käsistä, joten tammikuun tullen kroppa janosi jo terveellisempiä ja kevyempiä ruokia sekä vähemmän lisättyä sokeria. Tammikuun aikana olen taas opetellut kohtuutta (sokeri)herkkujen  syömisen suhteen ja syönytkin niitä huomattavasti vähemmän ja harvemmin kuin suklaahuuruisessa joulukuussa. Koko kuukauden olen ollut karkkilakossa, mutta monesti viikonloppuisin olemme perheen kanssa tehneet jotain kivaa yhdessä ja usein niihin hetkiin on kuulunut myös esimerkiksi kahvilassa nautittu pulla, keksi tai kakkupala, jonka olen hyvällä omallatunnolla ja nautiskellen syönyt. Tällaista haluaisin oman herkuttelun olevan jatkuvasti, että se liittyisi erikoishetkiin aina silloin tällöin. Kerralla ei tarvitsisi syödä hirveätä määrää ja sokerikierre ei jatkuisi monta päivää putkeen, vaan jäisi siihen yhteen kertaan. Tätä kohti pyrkiessä on vielä paljon töitä tehtävänä, mutta se olisi itselleni mielestäni hyvä tavoite. Se, ettei ollenkaan söisi sokeria tai herkkuja, ei ole omalla kohdallani se, mitä haluan. Uskon, että terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio voi myös sisältää kohtuudella niitä "ei niin terveellisiä" ruokia ja elintarvikkeita.Mitä sitten tammikuussa on tullut syötyä? Pääasiassa ihan normaalia kotiruokaa, jossa olen pyrkinyt painottamaan kasviksia, vihanneksia ja juureksia mahdollisimman monella aterialla. Lounaalla olen usein syönyt ruokaisan salaatin ja illallisina on tullut syötyä melko monipuolisesti kanaa, (jauhe)lihaa tai kalaa sekä vihanneksia ja jotain hiilihydraatinlähdettä tai keittoa. Välipaloilla, aamiaisilla ja iltapaloilla olen syönyt usein leipää (varmasti suurin raskaushimoni), hedelmiä, jogurttia ja marjoja tai kananmunaa. Ihan perusjuttuja siis! Toki välillä on tullut syötyä myös ulkona eikä valinnat ole aina olleet mitään terveellisimpiä, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin ihan hyviä. #Balanssi
Herkkuhimoihin olen syönyt kotona vähän terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä, marjoja, banaania maapähkinävoilla, leipää, jossa on päällä maapähkinävoita, banaania ja vähän hunajaa, banaanipannareita sekä proteiinipalleroita (maapähkinävoita, kaurahiutaleita, hunajaa, omaa suosikki proteiinijauhetta, vähän vettä ->pyöritellään palloiksi ja pakkaseen hetkeksi, säilytys jääkaapissa). Yllättävän hyvin nämä kotitekoiset herkut ovat toimineet herkkuhimojen taltuttamisessa. Yksi iso tekijä on myös ollut se, ettei kotiin ole ostettu mitään ylimääräisiä herkkuja houkuttelemaan! :) 
Treenien suhteen tammikuu on sujunut myös ihan hyvin. Olen tehnyt 3-4 varsinaista lihaskuntotreeniä viikossa ja niiden lisäksi kävelyä ja arkiliikuntaa on tullut tehtyä päivittäin. Tavoitteeni oli 3-5 varsinaista treenikertaa viikossa tammikuun aikana, joten siihen on päästy. Terveellisempi syöminen on vaikuttanut omaan oloon positiivisesti niin henkisesti kuin fyysisestikin. Raskauden kohdalla muutoksia omassa kehossa on ollut helpompi katsoa sivusta, kun tiedän, että olen tehnyt (suht) järkeviä valintoja sen suhteen, mitä suuhuni pistän ja pyrkinyt liikkumaan jonkin verran. Numero vaa´alla kyllä nousee jatkuvasti ja tuntuu, että kroppa pehmenee vähän joka puolelta, mutta sitä on turha sen enempää miettiä. Kroppa ottaa sen mitä se tarvitsee raskauden aikana. Joillakin enemmän ja toisilla vähemmän. Itse kuulun niihin "enemmän" sarjalaisiin!;) Helmikuun alkaessa olen suunnitellut jatkavani samalla linjalla syöden suhteellisen terveellisesti ja herkuttelemalla kohtuudella. Katsotaan miten sujuu! 

Miten teillä muilla sujui tammikuulle asetetut tavoitteet, jos sellaisia oli? 

Mukavaa alkavaa helmikuuta! 

-Karoliina


6 kommenttia:

 1. Jee hyvä sinä! Mulla kesti varsinainen herkkulakko 10päivää, jonka jälkeen olikin jo jouluähky selätetty. :) Nyt sitten jatketaan just sillä #balance - linjalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikein hyvä linja se! :) Kivaa helmikuuta! <3

   Poista
 2. Moi taasen!
  Ajattelin kysyä sinulta mitenkä kannattas tehdä...
  Kävin luontaistuotekaupassa ostamassa rohtoja ja lähti talvijuoksusta
  myyjän kanssa puhe, hän sanoi että pakkasella ei missään nimessä
  kannata lähteä lenkille se altistaa infektioille?
  Täällä itäsuomessa on tällä hetkellä pakkasta alle -10 astetta.
  Minä olen kyllä normaalisti juoksemassa käynyt koko talven.
  Toisaalta pitäähän ihmisen saada raitista ilmaa ja liikkua talvellakin.
  Onkohan talvijuoksun harrastajia yleensä olemassa? muitakin kun minä.
  Ihanaa talven jatkoa ja nauttikaa ei pakkaskeleistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Suvi! Kiitos kommentista! En ole lääkäri, mutta mielestäni perusterveen ihmisen ei ole haitallista käydä pakkasella juoksulenkeillä. Toki kannattaa aluksi totutella talvipakkasiin ja pikkuhilja pidentää juoksumatkaa. Suun edessä voi käyttää vaikka jotain huivia, joka lämmittää hengitettävää ilmaa hieman. Jos pakkasta on tosi paljon (yli -15) niin sitten kannattaa ehkä pitää lenkit vähän lyhyempinä ja toki kuulostella omaa kroppaa. Jos pakkanen ottaa hengitykseen, niin sitten se on varmasti merkki, että kannattaa hidastaa/lopettaa. Ja toki flunssaisena ei missään nimessä pidä lähteä juoksemaan! :) Talvijuoksijoita on tosi paljon, melkein kaikki juoksua harrastavat, jotka tiedän juoksevat myös talvella ulkona! Hyviä lenkkejä sinne! :)

   Poista
 3. Olimme lomalla viime viikon ja herkuttelu on lomalle ominaista. Valitettavasti se tapa näyttää jääneen päälle. Suolaista tekisi mieli ihan koko ajan. Olen epätoivoisena yrittänyt lukea ruokavalion merkityksestä raskaudessa ja kaikista ikävistä asioista, mitä huonolla ruokavaliolla voi aiheuttaa. No, ei sanottavaa vaikutusta. Yritän kovasti siirtää mielitekoni, esimerkiksi dippailemalla juureksia tai syömällä jotain täyteläistä jogurttia marjoilla, mutta mieliteot tuntuvat nyt olevan tiukassa. Normaaliarjessa voi huomaamatta mennä pitkiäkin aikoja, etten vain huomaa hetkutella. Tärkeintähän olisi, että olisi itsellä hyvä mieli ja vointi syömisen suhteen, eikä tarvitsisi ainakaan syyllisyyttä tuntea
  -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka S! Kuulostaa tutulta! :) Mulla myös usein lomalla tulee herkuteltua ja se helposti jää päälle! Mutta ei hätää, en usko, että sellaisesta on isommassa kuvassa mitää haittaa, jollei vaikkapa koko 9kk raskauden aikana syö lähinnä ravintoköyhiä ruokia ja pelkkiä herkkuja! :) Ja nimenomaan tuo, että tärkeintä on, että on hyvä mieli ja vointi syömisten suhteen! <3 Mukavaa sunnuntaita sinne!

   Poista