sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Treeniviikko #11: takaisin normaaliin rytmiin ja pisin pitkis tähän mennessä!

Moi vaan! Toivottavasti teidän viikonloppu on sujunut mukavasti, takatalven tulosta huolimatta! :) Tällä viikolla palailin tosiaan kevyemmän treeniviikon jälkeen normaaliin rytmiin treenien suhteen. Aika vakituiseksi on nyt tullut minulle kolme juoksukertaa viikossa (kaksi lyhyempää lenkkiä ja yksi pitkä), yksi tai kaksi lihaskuntoharjoitusta, kaksi ratsastustuntia sekä lisäksi mahdollisesti yksi korvaava treeni, jos aikaa on vielä riittänyt. Lisäksi olen viime aikoina venytellyt ja käyttänyt foam rolleria päivittäin sekä tehnyt osteopatiaharjoitukset lähes päivittäin, mutta en aina muista niitä erikseen mainita. Molemmista on tullut rutiinia, ja hyvä niin. Kroppa kaipaa huoltoa kovasti, kun harjoitusten pituus ja intensiteetti kasvaa! :)

Maanantaina iltapäivällä juoksentelin 8,5km lenkin ja nautiskelin lämmöstä ja keväästä. Kevät on ehdottomasti toinen lempivuodenajoistani. Se on kuin pitkään kestävä perjantai, joka itsessään on jo ihan mahtava, mutta tulossa on vielä paras eli kesä! :) Tosin tällä hetkellä kevät ei ehkä näytä parhaita puoliaan, mutta alkuviikon lämpö ja aurinkoisuus saivat minut fiilistelemään juoksujuttuja entisestään, ja aloinkin suunnitella tarkemmin kesän ja syksyn juoksutapahtumia. Niistä kirjoittelin postausta täällä. Kevät ja aurinko saa minussa aikaan entistä suuremman juoksuinnostuksen ja olen intoa täynnä suunnittelemassa tapahtumia, joihin haluan osallistua ja motivaatio treenaamiseen on taas parempi kuin talven pimeinä tunteina. 


Juoksutapahtumat ovat minulle juoksemisen suola, ja ne motivoivat minua kovasti. Ilman jotain tavoitetta juoksusta tuntuu puuttuvan minun kohdalla se jokin, joten pyrin jatkuvasti pitämään jonkin tavoitteen takaraivossani, jotta jaksan lähteä lenkille ympäri vuoden. :) Tarvitsetteko te juoksutapahtumatavoitteita motivoimaan teitä lenkille vai kulkeeko juoksu muutenkin? :)


Kevät ja kirkkaat värit! :)


Maanantai-iltana olin tuttuun tapaan ratsastamassa kaksi tuntia. Melkoisen rankka treenipäivä tulikin heti maanantaista, mutta hyvillä syömisillä ja juomisilla sen jaksoi ongelmitta. 


Tiistaina oli lihaskuntotreenin aika. Menin Elixialle Power-tunnille nostelemaan painoja. Alkuun tein todella lyhyen verkan crossarilla (vain 5 minuuttia) ja sen päälle kevyet venyttelyt ennen Poweria, koska kroppa tuntui jäykältä maanantain setin jälkeen. Powerin jälkeen loppuverryttelynä 5 minuuttia pyörällä polkemista ja lisää venyttelyjä. Kunnon lihaskuntotreeni tuntui hyvältä taas pitkästä aikaa! 


Kevätfiilistelyjä maanantain lenkiltä
Keskiviikkona pääsin pitkästä aikaa Elixialle suosikkiohjaajani Suvin pitämään Xyclingiin, ja sen jälkeen hänen "kamalaan" Shape-treeniin eli keskivartalotunnille. Suvi on todella vaativa ja asiantunteva ohjaaja, jonka tunneilla on tehtävä hommia tai muuten tulee huutia! Ei siis auttanut kuin tsempata! ;) Xycling-tunti menikin hyvin, mutta keskivartaloon keskittyvällä Shape-tunnilla olin ihan hapoilla. Suvin erikoisuuksiin kuuluvat erilaiset ja toisinaan myös hyvin haastavat keskivartaloliikkeet, jotka eivät ole perinteisiä core-liikkeitä nähneetkään. Siellä sitten ähisin ja puhisin, ja mietin, että voi piru…on tässä coressa tekemistä, jos sen kesäksi haluaisi tikkiin saada! ;) Tiedän kuitenkin, että paras tapa parantaa tuloksia on haastaa itseään ja mennä toisinaan sinne mukavuusalueen ulkopuolelle, joten taidan suunnata Suvin rääkkiin myös ensi viikolla. 

Torstaina oli sitten viikon pitkän lenkin vuoro. Keli oli mitä otollisin ja lähdin juoksemaan alkuiltapäivästä aamun luennonn jälkeen. Alkuun juoksu tuntui aika nihkeältä, vaikka jaloilla oli muutaman päivän juoksutauko. Juoksu lähti kuitenkin rullaamaan, kun kroppa lämpeni ja pääsin hetkittäin nautiskelemaan menosta. Minulla ei viime aikoina ole ollut sykevyötä mukana juoksulenkeillä, ainoastaan Garminin gps-sykemittarin kello, josta pystyn tarkkailemaan matkaa ja vauhtia. Pitkillä lenkeillä pyrin pitämään sellaista vauhtia, että pystyisin tarvittaessa juttelemaan kaverin kanssa, jolloin vauhti pysyy maltillisena. Lisäksi pyrin kuulostelemaan kroppaa jatkuvasti ja tunnustelemaan millaisella vauhdilla jaksan juosta pitkää matkaa ylläpitäen mahdollisimman tasaista vauhtia. Mitä lähemmäksi kevään koitokset tulevat, tulen myös ottamaan ohjelmaan lenkkejä, joissa vauhti kiihtyy loppua kohti, jotta saan enemmän kisafiilistä! :)


Torstain pitkä lenkki ei ollut täysin auvoisaa ihanuutta, ja siitä kirjoittelinkin lisää tässä tekstissä: Mental game:kuinka jaksaa painaa vaikeiden hetkien yli juoksulenkillä? Jouduin lenkin aikana käyttämään paljon itseni tsemppaamista ja positiivisten mielikuvien rakentelua, jotta pääsin maaliin asti, mutta se onnistui ja olen hyvin tyytyväinen, että yksi pitkis on taas juostu! :) Tälle pitkikselle pituutta tuli siis 30km ja keskivauhti oli 5:47min/km. 



Perjantaina vuorossa oli viikon toinen lihaskuntotreenipäivä. Suuntasin jälleen Elixialle Power-tunnille, jossa tein jalat aika kevyesti edellisen päivän pitkiksen jälkeen ja keskityin enemmän ylävartalon lihaksiin. Alkuverryttelynä kävelin 10 minuuttia juoksumatolla. Lauantaina oli lepopäivä treeneistä. Illlalla venyttelin ja foam rollailin 45 minuuttia. 

Tänään sunnuntaina tein aamutreenin kotona. Juoksin juoksumatolla 5km. Jalat olivat edelleen hieman väsyneen tuntuiset torstain pitkikseltä, mutta väsymyksen lisäksi ei ollut muuten outoja tuntemuksia, juoksu ei vain oikein kulkenut ja meinasin tylsistyä matolle! Mutta sellaista se välillä on, seuraava juoksutreeni on toivottavasti parempi! :) Juoksun lisäksi tein lyhyen lihaskuntotreenin oman kehon painolla; peruskyykkyjä, punnerruksia, ojentajapunnerruksia ja core-liikkeitä. Loppuun venyttelyt ja näin tämä treeniviikko on paketissa! :)


Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tämän viikoin treeneihin, hyvin sain tehtyä monipuolisesti sekä juoksua, lihaskuntoa että kehonhuoltoa! Miltä teidän treeniviikko näytti? 


Mukavaa sunnuntain jatkoa ja alkavaa viikkoa!


-Karoliina 





9 kommenttia:

  1. Moi! Huomasin tän blogikirjoituksen sattumalta ja rupesin selailemaan vähän tarkemmin. Mielettömän hyvä blogi! Oon jo pitkään etsinyt inspiroivaa juoksublogia, nykyään kaikki blogit tuntuu keskittyvän fitnekseen, ja tässä se on :) Mulla on aika samanlainen ajatusmaailma, tavoitteet ja historia kuin sulla näin lyhyen selailun perusteella, niin varmaan just siks tykästyin niin paljon :)
    Ps. Minäkin juoksin ensimmäisen maratonini HCM2013:lla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiitos tosi paljon, ihana kuulla, että tykkäät! :) Hyvähyvä, onko uutta maratonia tavoitteena? :)

      Poista
    2. Ei ihan lähitulevaisuudessa, mutta sen verran positiivinen fiilis jäi että ehdottomasti tahdon vielä joskus maratonin juosta :) Aivan huikea kokemus!

      Poista
  2. Mulla juoksutapahtumat eivät ehkä ole ihan yhtä tärkeässä roolissa. Ihan jo se fiilis ja olo, minkä lenkiltä saa - ja hyvä omatunto siitä, että tietää tehneensä itselleen hyvää - riittää. Esimerkiksi viime syksynä juoksin Rantapuolikkaan jälkeen ihan vain sen takia, että se tuntui niin makealta. Mitään suunnitelmaa seuraavasta skabasta ei silloin ollut. No, toki ei se juoksu kenellekään aina pelkkää juhlaa ole :)

    Mun treeniviikko sisälsi tiistaina 15 kilsan lenkin, perjantaina salitreenin ja tänään sunnuntaina kaks tuntia tennistä. Kolme liikuntakertaa viikossa (joista vähintään yksi juoksua ja vähintään yksi lihaskuntoa salilla/ryhmäliikunnassa) on minimi, josta pyrin pitämään kiinni. Nyt kun HCR alkaa lähestyä ja omaan maratondebyyttiinikin on enää viisi kuukautta, lenkkeilyn roolia täytyy yrittää kasvattaa vähintään kahteen viikkokertaan. Varsinainen maratontreeni alkaa tosin vasta HCR:n jälkeen, mutta jos ja kun olen silloin hyvässä puolikkaan kunnossa, eiköhän siinä ole riittävä pohja ja riittävästi aikaa.

    Tsekkailen tätä blogia lähes päivittäin ja komppaan edellistä kommentoijaa - tämä on huikean inspiroiva! Juoksu ykkösjuttu, mutta ohessa muutakin treeniä ja ruokasettiä, siinä on erittäin hyvä combo. Go Karkki! :) -Jonde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Mun piti lukea loppuun asti ennen kuin tunnistin sut! Kiva kun kommentoit! :) Ja hyvää settiä vedät, mä raahaan sut lenkille joku päivä vaihtaa kuulumiset niin saadaan se toinen lenkkikerta viikkoon! ;)

      Poista
  3. Hyvä viikko, Karkki! :) Mua kiinnostais tietää, että minkätyylisiä liikkeitä tuolla shapessa tehdään, kun ei oo ihan tavanomaisia? Meillä olis absolution tarjolla SATSilla, ja siellä on erikoisia keskivartaloliikkeitä, mutta jotenkin ei oo nyt tullut mentyä sinne. Pitäs taas mennä :) Mulla viikko koostui yhdestä spinning-juoksu -yhdistelmätreenistä, pitkästä lenkistä, parista uinnista, crosstrainingista ja kuntosalista. Aika monipuolista taas ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä viikko sullakin!! :) Hmm…no siellä tehdään tosi paljon sellaisia variaatioita esim. lankusta, joita en kotona enää edes muista miten ne kädet ja jalat meni, kun ne on mun koordinaatiolle niin haastavia, heh! :D Koitan napata jonkun liikkeen, jonka osaan selittää paremmin tän viikon tunnilta! :) Kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Ei vitsi oon niin innoissani tästä blogista! Oon koko illan selaillut näitä vanhoja postauksia läpi! Vitsi mikä keskinopeus siulla on ollut 30km matkalla! Oma keskinopeus 10km matkalla on ollut parhaimmillaan 4.48 viime syksynä, viimeaikoina se on ollut 5.30. Vähän jännittää lähteä 7.5 ekalle puolikaalle, pisin matka jonka oon juossut on 18km viime syksynä, nyt talvella on tosin tullut hiihdettyä 20-40km lenkkejä. En pääse tällä koneella kirjautumaan, joten joudun anoyymina kommentoimaan.
    -Jenna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jenna! Kiitos, tosi kiva kuulla, että tykkäät ja olet jaksanut lukea näitä vanhoja postauksia läpi! :) Oon juossut kyllä ton pitkiksen toooosi kovaa! Ei tarttisi ehkä olla noin reipas vauhti pitkiksillä! :) Tällä hetkellähän mun vauhdit on vielä melko rauhallisia, kun vasta palailin juoksun pariin! Varmasti menee hyvin sun puolikas, kun pohjaa on tullut kuitenkin noinkin paljon. Rauhassa vaan liikkeelle ja sitten loppua kohden reippaammin, jos tuntuu siltä! :)

      Poista